Linkuri accesibilitate

Ştiri

François Hollande: autoritățile franceze vor afla cauzele prăbușirii avionului Germanwings în Alpi

Președintele Franței François Hollande a spus că autoritățile franceze vor afla cauzele prăbușirii avionului Germanwings în Alpi, soldată cu moartea celor 150 de oameni aflați la bord, majoritatea germani și spanioli. Vorbind alături de cancelarul german Angela Merkel și premierul spaniol Mariano Rajoy în apropiere de locul catastrofei de marți, în Provence, Hollande a spus: „Franța este alături de voi”. Aeronava Airbus A320 pe ruta Barcelona-Duesseldorf s-a prăbușit după o misterioasă reducere de altitudine care a durat 8 minute. Compania low cost Germanwings spune că 72 de pasageri erau cetățeni germani, Madridul spune că printre pasageri se numărau cel puțin 49 de spanioli. Anchetatorii francezi au spus că au extras o înregistrare audio utilă dintr-o cutie neagră găsită la locul catastrofei. Compania Lufthansa care operează spune că echipajul nu a trimis semnale de alarmă și nici n-a răspuns apelurilor disperate ale controlorilor de la sol.

Președintele afgan Ashraf Ghani a mulțumit Statelor Unite pentru sacrificiile făcute în războiul din Afganistan

Președintele afgan Ashraf Ghani a mulțumit Statelor Unite pentru sacrificiile făcute în războiul din Afganistan, cel mai îndelungat război purtat vreodată de americani. Vorbind în Cobngresul de la Washington, Ghani a spus: "Suntem profund îndatorați față de cei 2315 militari uciși și cei peste 20 de mii care au fost răniți în serviciul țării voastre și a noastre”. Casa Albă a anunțat cu o zi mai devreme că va opri reducerea contingentului american în Afganistan și va menține acolo 9800 de militari până la sfârșitul lui 2015. Președintele afgan a mai mulțumit Statelor Unite pentru ajutoarele pentru dezvoltare și alte ajutoare civile acordate Afganistanului. El a descris gruparea Statul Islamic drept ”amenințare teribilă” pentru țările din Asia Centrală și de vest.

Fostul ministru român de finanțe Darius Vâlcov a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție

Fostul ministru român de finanțe Darius Vâlcov a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție, la câteva ore după ce Senatul a încuviințat solicitarea procurorilor de reținere și arestare preventivă a acestuia. Cu o zi mai devreme, DNA a anunțat că a descoperit în safeul lui Vâlcov zeci de mii de dolari, câteva lingouri de aur și câteva pânză, una fiind inscripționată Renoir. Vâlcov a fost cel mai înalt demnitar în funcție anchetat, în cadrul amplei campanii anticorupție care durează în România de câțiva ani. A demisionat din guvern săptămâna trecută, la câteva zile de la începerea anchetei. Reținerea s-a făcut într-un dosar de trafic de influență pentru obținere de comisioane din contracte publice pe când era primar la Slatina. Dar Vâlcov cercetat și într-un dosar pentru fapte săvârșite ca ministru și senator.

Liderii Franței, Germaniei și Spaniei au ajuns la locul prăbușirii în Alpii francezi a avionului Germanwings

Liderii Franței, Germaniei și Spaniei au ajuns la locul prăbușirii în Alpii francezi a avionului Germanwings soldată cu 150 de victime. Francois Hollande, Angela Merkel și Mariano Rajoy au survolat locul catastrofei de marți, înainte de a se întâlni cu echipele de salvare. Aeronava Airbus A320 pe ruta Barcelona-Duesseldorf s-a prăbușit după o misterioasă reducere de altitudine care a durat 8 minute. A fost recuperată o cutie neagră care înregistrează convorbirile între piloți. Compania Lufthansa care operează diviziunea low cost Germanwings spune că echipajul nu a trimis semnale de alarmă și nici n-a răspuns încercărilor disperate de a fi contactat de controlorii de la sol. Germanwings spune că 72 de pasageri erau cetățeni germani, inclusiv 16 liceeni care reveneau dintr-o călătorie de studiu. Madruidul spune că printre pasageri se numărau cel puțin 49 de spanioli.

R. Moldova va primi de la UE 64 de milioane de euro pentru agricultură și dezvoltare rurală

Guvernul spune că premierul Chiril Gaburici și un oficial al Comisiei Europene, Gerhard Schumann-Hitzler vor semna joi la Chișinău un acord prin care Republica Moldova va primi 64 de milioane de euro pentru agricultură și dezvoltare rurală. Ajutoarele provenind dintr-un fond special ENPARD vor fi eșalonate pe o perioadă de șapte ani și vor sprijini între altele proiecte pentru modernizarea sectorului agroalimentar și îmbunătățirea condițiilor de trai la țară. Semnarea acordului de finanțare este plănuită cu o zi înainte de un protest anunțat de principalele trei asociații de fermieri pentru a cere între altele subvenții de stat mai mari și dobânzi mai mici la creditele agricole. Anul trecut, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a distribuit aproximativ 110,7 milioane de lei (aproximativ 6,7 milioane de euro) din fondurile ENPARD pentru 525 de ferme şi întreprinderi agricole, creând peste 1200 de noi locuri de muncă.

Emma Tăbârţă și Artur Gherman spun că destituirea lor s-a făcut fără vreun avertisment

Fosta viceguvernatoare a Băncii Naționale, Emma Tăbârţă și fostul șef al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Artur Gherman, spun că destituirea lor prin votul Parlamentului, marți seara, s-a făcut fără vreun avertisment. Gherman și Tăbârță sunt citați de presă descriind drept surprinzătoare decizia luată de parlament în urma audierii unui raport despre presupuse tranzacții frauduloase cu miliarde de lei făcute de trei bănci, în principal de Banca de Economii, anul trecut. ”Mi s-a creat impresia că s-a căutat un ţap ispăşitor şi l-au găsit. O să mă străduiesc să-mi apăr demnitatea şi onoarea", este citată de Publika TV Tăbârță, care a fost responsabilă de supravegherea bancară la Banca Națională. Demiterile au fost anunțate de liderii coaliției minoritare PLDM-PD, Vlad Filat și Marian Lupu, marți seara, după dezbateri parlamentare îndelungate cu ușile închise pe marginea raportului unei comisii parlamentare de anchetă. În raportul scurs în presă se spune între altele că Banca de Economii ar fi făcut plasamente frauduloase și ar fi acordat credite neperformante în sumă totală de câteva zeci de miliarde de lei. Tranzacțiile s-at fi făcut înainte ca statul să ia înapoi pachetul de acțiuni de control al Băncii de Economii, pe care-l cedase în 2013.

Iurie Chirinciuc: pentru recapitalizarea celor trei bănci ar fi necesare circa 33 de miliarde de lei

„Pentru recapitalizarea celor trei bănci ar fi necesare circa 33 de miliarde de lei”, a declarat Europei Libere deputatul liberal Iurie Chirinciuc, singurul liberal care a făcut parte din comisia parlamentară de anchetă care s-a ocupat de situația sistemului bancar, în special de Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Raportul comisiei a fost discutat marți în plenul parlamentului, cu ușile închise, decizie criticată de liberali și socialiști. Chirinciuc, nemuțumit de modul cum a funcționat comisia parlamentară de anchetă, și-a prezentat marți propriile concluzii. Cifra de 33 de miliade de lei necesară pentru recapitalizarea celor trei bănci se bazează pe estimarile experților Bancii Nationale, a mai spus Chirinciuc în interviul pentru Europa Liberă. „O mare parte a banilor au plecat spre firmele afiliate lui Ilan Shor”, și nu există „voința politică” pentru ca acești bani sa fie returnați, a mai spus deputatul liberal.

Cauzele prăbușirii avionului A320 rămîn deocamdată „inexplicabile” potrivit anchetatorilor

Ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve a declarat că o cutie neagră recuperată după prăbușirea avionului Germanwings în Alpi conține înregistrările audio din cabina piloților. Aparatul este deteriorat, a spus Cazeneuve, dar mai poate fi „util” pentru aflarea cauzelor prăbușirii în munți a aeronavei A320 Airbus pe 24 martie, soldată cu moartea tuturor celor 150 de oameni aflați la bord. Carsten Spohr, șeful companiei Lufthansa căreia aparține diviziunea low cost Germanwings, a spus că echipajul n-a trimis nici un semnal de alarmă și nici n-a răspuns încercărilor disperate de a fi contactat de controlorii de la sol, care au observat că avionul a coborât timp de opt minute până la prăbușire. „Este inexplicabil”, a spus Spohr, adăugând că avionul „se afla în stare perfectă, iar cei doi piloți erau experimentați”. Ministrul francez Cazeneuve a spus că anchetatorii nu exclud nici o versiune, dar nu există motive să se creadă că a fost un act de terorism.

UE a dat publicității rapoartele de țară referitoare la statele membre ale Parteneriatului Estic

Uniunea Europeană a criticat aspru guvernul Azerbaidjanului pentru regrese pe planul democrației, inclusiv în domeniul drepturilor omului, a încurajat Ucraina să continue reformele în ciuda unui context „foarte dificil”, a îndemnat Georgia să îmbunătățească situația drepturilor minorităților și a spus Armeniei că ar dori să negocieze un acord „cuprinzător”. Aceste constatări sînt făcute în Rapoartele de progres de țară, date publicității astăzi de Comisia Europeană, în care este analizată situația din 2014 în țările din jurul Uniunii Europene. În raportul despre Ucraina se amintește și conflictul din estul republicii, cu rebelii sprijiniți de Rusia. Este remarcată înrăutățirea situației drepturilor omului în regiunile estice afectate de violențe și în Crimeea anexată de Rusia în martie 2014.

Șeful Serviciului Situațiilor de Urgență din Ucraina, Serhi Bocikovski, și adjunctul său Vasil Stoiețki arestați la Kiev

Poliția ucraineană a întrerupt o ședință a guvernului, transmisă în direct la televizor, pentru a-l aresta pe șeful Serviciului Situațiilor de Urgență, Serhi Bocikovski și pe adjunctul acestuia Vasil Stoiețki, care au fost scoși afară în cătușe. Ministrul de Interne, Arsen Avakov, a spus că cei doi sunt cercetați într-un caz de corupție prin firme offshore. Premierul Arseni Iațeniuk a sugerat că oficialii ar fi săvârșit furturi în timp ce Ucraina se află în criză economică și conflict cu separatiștii pro-ruși din estul țării. „Așa va păți oricine încalcă legea și își bate joc de stat”, a spus Iațeniuk. Areestarea celor doi survine la scurt timp după ce președintele Petro Poroșenko l-a destituit prin decret pe oligarhul Ihor Kolomoiski din funcția de guvernator al regiunii estice Dnepropetrovsk. Kolomoiski a fost demis la izbucnirea unei dispute cu Kievul despre controlul asupra companiilor petroliere de stat și acuzațiilor că ar folosi forțe armate private pentru a-și promova interesele.

Comisia Europeană recomandă R. Moldova să intensifice lupta împotriva corupției și aplicarea reformelor în justiție și sectorul bancar

Comisia Europeană recomandă Republicii Moldova să intensifice lupta cu corupția și să avanseze „viguros” anul acesta reformele în justiție, sectorul bancar și în alte domenii, pe care Uniunea Europeană le sprijină cu sute de milioane de euro. Îndemnul se conține într-un Raport de Progres de Țară pentru 2014 dat publicității de Comisie împreună cu rapoarte asemănătoare pentru toate țările cuprinse de Politica Europeană de Vecinătate. În raport se spune că reformele în justiție au înaintat anul trecut, dar Procuratura Generală a rămas nereformată, iar corupția - o problemă majoră. Republica Moldova a avansat în domeniul drepturilor omului și al libertăților fundamentale, iar media s-a bucurat de un mare grad de libertate în comparație cu restul regiunii, în ciuda întrebărilor despre concentrarea instituțiilor de presă și transparența proprietarilor, se spune în raport. Mai este lăudat pluralismul la alegerile parlamentare din 2014, dar raportul adaugă că „a ridicat întrebări” eliminarea unui partid din cursă cu câteva zile înainte de alegeri, Partidul Patria al lui Renato Usatîi. Raportul precizează că la dispoziția Republicii Moldova s-au aflat anul trecut fonduri europene de 131 de milioane de euro prin Instrumentul European al Vecinătății (ENI), iar în perioada 2014-2017 ea poate beneficia în total de 410 milioane.

Președintele Franței, cancelara Germaniei și premierul Spaniei se deplasează la locul prăbușirii avionului Airbus 320 în Alpii francezi

Echipele speciale și-au reluat activitatea la locul prabuşirii avionului german Airbus 320, in Alpii francezi, cu 150 de oameni la bord. Ministrul francez de interne a anunţat că a fost gasită una din cutiile negre ale avionului, care a înregistrat convorbirile dintre piloți. Cutia este parțial stricată, dar datele pot fi recuperate, a precizat ministrul de interne francez.

În cursul zilei, la locul accidentului sunt așteptați președintele Franței, François Hollande, cancelara Germaniei, Angela Merkel, și premierul Spaniei, Mariano Rahoy. Majoritatea victimelor erau cetățeni germani și spanioli.

Avionul companiei Germanwings zbura pe ruta Barcelona-Düsseldorf, iar compania „mamă” Lufthansa, care opera cursa cu tarif redus, a declarat ca analizeaza tragedia ca pe un accident. Poliţia franceza spune ca va dura ceva timp pînă cind vor putea fi recuperate ramasitele pamintesti ale victimelor. Familiile celor 150 de victime sunt așteptate să sosească și ele la locul accidentului.

Proteste la Kabul împotriva Curții Supreme după linșarea unei femei

Mii de oameni au continuat să protesteze la Kabul împotriva uciderii, săptămămâna trecută, a unei femei. Aceasta a fost linșată pe 19 martie, sub acuzația că ar fi ars un exemplar din Coran. După ce a fost bătută de mulțime până la moarte, corpul femeii a fost ars și aruncat în râul Kabul. Protestele se îndreaptă acum împotriva Curții Supreme, de la care oamenii așteaptă „dreptate pentru Farkhunda”, victima linșajului.

Președintele Barack Obama refuză să comenteze informații că Israelul ar fi spionat negocierile internaționale cu Iranul

Președintele american Barack Obama a declarat că nu va comenta relatările că Israelul ar fi spionat negocierile secrete duse cu Iranul în legătură cu programul nuclear al acestei țării, bănuit că ar avea o componentă militară.

Negocierile actuale ar trebui să ducă la limitrea programului nuclear iranian, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale care au afectat serios economia țării. Israelul se opune acestor negocieri, afirmând că nu aduc nici o garanție că Iranul nu va dezvolta arme nucleare care ar putea fi folosite împotriva sa. Informațiile despre activitatea de spionaj a Israelului au fost făcute publice pe 23 martie de Wall Street Journal.

Președintele american Barack Obama a declarat, pe de altă parte, că nu vede cum ar putea să se mai creeze un stat palestinian, după victoria în alegerile generale anticipate din Israel a lui Benjamin Netanyahu. Acesta a spus în campania electorală că nu va permite apariția unui stat palestinian cât este el la putere, declarație pe care a nuanțat-o ulterior.

Viceguvernatorul BNM, Emma Tăbîrță, și președintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman, vor fi demiși urmare a raportului Kroll

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Emma Tăbîrță și președintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman vor fi demiși, a anunţat aseara președintele PLDM, Vlad Filat, după ședința secretă a Parlamentului, informează agentiile de presa moldovene.Filat a mai spus si că Parlamentul a mai decis si desecretizarea deciziei guvernului trecut privind acordarea garanţiilor de stat pentru Banca de Economii şi că va fi creata o noua comisie care va monitoriza pe viitor în permanenţă sistemul bancar.

Moratoriului instituit de Banca Națională a Moldovei la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank a fost prelungit cu nouă luni, potrivit proiectului de lege votat ieri de Parlamentul de la Chisinau. Documentul a fost susținut de democrați, liberal-democrați și comuniști.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat dupa sedinta cu usile inchise a Parlamentului moldovean că actualului guvern i s-a dat un termen de 30 de zile pentru a analiza situatia din sistemul bancar si a lua masurile cuvenite pentru sancţionarea celor care au savirsit ilegalităţi. Lupu a mai spus ca dupa auditul companiei Kroll, va fi organizat un concurs internaţional pentru a se desemna o companie care va investiga intreaga situatie a sistemului bancar moldovenesc in baza raportului companiei Kroll.

Reacții la încheierea ședinței Parlamentului de marți

Lideri ai comunistilor au declarat şi ei la incheierea lucrarilor Parlamentului de aseara că in urma analizei facute, toţi cei vinovati de situatia bancilor „vor trebui traşi la raspundere” şi ca pe rol ar fi 22 de dosare penale. Deputatul communist Anatolie Zagorodnîi este citat cu declaraţia ca Serviciul de Informatii si Securitate ar fi deschis deja o ancheta pentru a vedea modul in care un document secretizat a ajuns sa fie facut public.

Socialiștii, aflaţi in opozitie,au prezentat şi ei ieriun raport separat cu privire la situația de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Potrivit liderului PSRM, Igor Dodon, naționalizarea celor trei instituții financiare ar fi singura soluție de salvarea a acestora. Dodon a facut declaratia dupa ce parlamentarii au decis discutarea raportului comisiei parlamentare de ancheta în spatele uşilor închise.

Fostul premier Iurie Leancă, care votase ieri pentru audierea deschisă a raportului, a sugerat totuşi că acesta nu numai că nu şi-a atins scopul, dar şi plasează pe alocuri în mod eronat responsabilitatea pe Guvern spunind că „Instrumentele de bază de prevenire, supraveghere, penalizare le deţine de fapt – Banca Naţionala iar Comisia naţională de stabilitate financiară nu dispune de fapt de nici o pârghie pentru a interveni”.

Scădere a transferurilor de bani din Rusia în Moldova

Volumul transferurilor banesti din Rusia catre Moldova prin sistemele internaţionale legale a scazut cu 5% in 2014 fata de 2013, informeaza Banca Centrala din Rusia, citata de TV7. In cifre reale este vorba de 1,215 miliarde de dolari. Moldova se situeaza pe locul șapte intre tarile Comunităţii Statelor Independente la volumul transferurilor din Rusia, dupa Uzbechistan, Tadjikistan, Ucraina, Kirghistzan, Armenia si Azerbaijan.

Întrevedere la Chișinău Chiril Gaburici-Marius Lazurcă

Premierul Moldovei, Chiril Gaburici, a avut ieri o intrevedere cu ambasadorul României la Chisinau, Marius Lazurcă, iar pe agenda discutiilor s-au aflat proiectele comune moldo-române. Ambasadorul Bucurestiului a promis sprijinul ţării sale, politic, economic si financiar pentru parcursul european al Moldovei. Chiril Gaburici a vorbit despre România ca despre „partenerul strategic al Moldovei”.

Echipe speciale și-au reluat activitatea în Alpii francezi la locul prăbușirii avionului companiei Germanwings

Echipele speciale îşi vor relua astazi activitatea la locul prabuşirii avionului german Airbus 320, in Alpii francezi, cu 150 de oameni la bord. Ministrul francez de interne a anunţat că a fost gasită una din cutiile negre ale avionului, care zbura pe ruta Barcelona-Düsseldorf. Casa Alba a declarat, odata cu condoleanţele transmise rudelor victimelor şi ca prabusirea avionului nu pare sa fi fost un atac terorist. Compania Lufthansa, care opera cursa cu tarif redus, a declarat ca analizeaza tragedia ca pe un accident. Poliţia franceza spune ca va dura ceva timp pînă cind vor putea fi recuperate ramasitele pamintesti ale victimelor.

Petro Poroşenko l-a demis pe Ihor Kolomoiski, oligarh și guvernator al regiunii Dnipropetrovsk

Presedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat decretul prin care l-a demis pe puternicul oligarh si guvernator al regiunii Dnipropetrovsk, Ihor Kolomoiski. Cei doi politicieni au avut ieri o intrevedere urmata de semnarea decretului. Initial cei doi au fost aliaţi, dar conflictul dintre ei a inceput în legatura cu controlul asupra doua companii de stat din domeniul energetic - UkrTransNafta si Urknafta. Saptamina trecuta, Parlamentul de la Kiev a votat o lege prin care puterile lui Kolomoiski au fost reduse in consiliile de administratie ale celor companii. Cind guvernul de la Kiev a incercat sa il demita pe presedintele de la UkrTransNafta, Kolomoiski a luat cu asalt, cu trupele sale particulare, biroul din Kiev al companiei, blocind activitatea companiei. Potrivit AFP, ieri aceste trupe „speciale” au parasit sediul de la UkrTransNafta.

Protest în Duma de stat rusă împotriva deciziei Camerei reprezentanților ca SUA să livreze arme ofensive Ucrainei

La Moscova, parlamentari au propus ca președintelui rus Vladimir Putin să-i fie redat dreptul de a trimite trupe în Ucraina, dacă Statele Unite se decid să livreze Kievului arme letale. Luni, Camera Reprezentanților din Congresul american a votat o rezoluție prin care administrația Obama este încurajată să livreze Ucrainei arme ofensive pentru a face față „agresiunii Rusiei”.
În Duma de stat s-a apreciat că orice livrare de arme ofensive americane va distruge într-o secundă orice acord de pace. În martie 2014, președintele Putin a primit din partea Parlamentului dreptul de a trimite trupe în Ucraina, prerogativă care a fost retrasă ulterior.

Fostul ministru georgian al apărarii Irakli Alasania nu va vota moțiunea de neîncredere împotriva actualului guvern de la Tbilisi

Unul din liderii importanţi ai opozitiei georgiene, fostul ministru al apărarii Irakli Alasania, lider al partidului Liber Democrat a anuntat ca nu se va alatura partidului fostului presedinte Mikail Saakaşvili, Miscarea Unita Naţionala in moţiunea de neincredere împotriva guvernului „Visului Georgian”. Deputatii partidului domnului Alasania au opt mandate in Parlamentul de 150 de mandate de la Tbilisi. Miscarea Unită Națională are 65 de mandate. Simbata trecuta zeci de mii de oameni au participat la un miting de protest in capitala Georgiei cerînd demisia guvernului „Visului Georgian”.

9800 de militari americani vor rămîne în continuare în Afganistan

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat că retragerea americana din Afganistan va fi mai indelungata, si cei 9800 de militari americani care se afla acum In Afganistan vor ramine acolo pînă la sfîrşitul anului. Presedintele ameruican a anunţat aceasta decizie dupa convorbirile pe care le-a avut ieri la Washington cu presedintele afgan Asharf Ghani. Presedintele de la Kabul considera încă necesara prezenta militarilor americani in ţara sa datorita inteţirii activităţilor militanţilor islamici.

Lufthansa tratează prăbușirea aeronavei Airbus 320 în Alpii francezi ca pe un accident

Compania Lufthansa a spus că tratează prăbușirea avionului său Germanwings cu 150 de oameni la bord în Alpii francezi marți dimineață ca pe un accident. Vorbind la Barcelona, de unde plecase aeronava spre Duesseldorf, Heike Birlenbach a spus reporterilor: „Deocamdată vorbim de un accident. Nu putem spune nimic mai mult”. Spre seară ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve anunțase că a fost găsită una din cutiile negre ale avionului, care va fi predată de îndată anchetatorilor. Autoritățile aviatice franceze au spus că piloții aeronavei Airbus 320 nu au trimis semnal SOS și au pierdut contactul radio cu centrul de control, după care avionul a pierdut rapid altitudine, căzând în opt minute. Rămășițele avionului se află într-o zonă muntoasă accesibilă doar cu elicopterul, la 2000 de metri înălțime. Oficialii francezi au spus că este practic imposibil să existe supraviețuitori.

Suedia și NATO au urmărit patru avioane militare rusești care zburau ascunzându-și identitatea

Aviația militară a Suediei și avioanele de luptă NATO au urmărit marți patru avioane militare rusești care zburau ascunzându-și identitatea față de sistemele de control aerian de la sol. Potrivit oficialilor suedezi cele două bombardiere rusești și două avioane de vânătoare Suhoi zburau în spațiul aerian internațional cu „transponderele” închise. NATO a confirmat incidentul, spunând că avioanele rusești au fost urmărite de avioane daneze și italiene cu baze în Lituania și că se îndreptau spre enclava rusă Kaliningrad. Ministrul de exerne suedez Margot Wallstrom a spus că practica închiderii transponderelor folosită de ruși de mai multă vreme este „inacceptabilă” și periculoasă, inclusiv pentru avioanele civile. „Ne-am săturat să fim nevoiți să protestăm de fiecare dată față de asemenea violări ale regulilor”, a mai spus oficialul de la Stockholm.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG