Linkuri accesibilitate

Ştiri

Polonia vrea să deschida dosar penal împotriva a doi controlori de trafic aerian ruşi

Polonia vrea să deschida dosar penal împotriva a doi controlori de trafic aerian ruşi în legatura cu prabusirea avionului din 2010, avion in care se aflau 96 de persoane importante poloneze, printre care si presedintele de atunci al Poloniei, Lech Kacinski. Procurorul polonez Ireneusz Szelag a spus ca cei doi controlori de trafic, pe care nu i-a numit, au comunicat cu avionul cind acesta incerca sa aterizeze, pe vreme proasta, in apropiere de orasul rusesc Smolensk.

Laurent Fabius: e posibil sa se ajunga la o intelege cu Iranul în legatură cu programul nuclear al Teheranului

Ministrul francez de externe Laurent Fabius a spus ca ar fi posibil sa se ajunga la o intelege cu Iranul în legatura cu programul nuclear al Teheranului pina la sfirsitul acestei luni, dar ca trebuie insa se se faca încă progrese in negocieri. Comunitatea internaţionala a stabilit ca data limita pentru ajungerea la un acord cu Teheranul in aceasta chestiune, data de 31 martie. Ieri secretarul de stat american John Kerry si ministrul iranian de externe Javad Zarif s-au intilnit la Laussane , pentru prima lor runda de convorbiri. Occidentul suspecteaza Teheranul ca programul sau nuclear are si o dimensiune militara, ceea ce Iranul neaga.

Bașar al-Assad: Occidentul încearcă să slăbească Rusia prin transformarea Ucrainei într-un stat marioneta

Presedintele Siriei Bașar al-Assad a declarat ca Occidentul încearcă să slăbeasca Rusia prin transformarea Ucrainei într-un „ stat marioneta”. Declaratiile au fost facute într-un interviu pentru ziarul oficial rusesc „Rossiskaia Gazeta”. Liderul de la Damasc a spus ca Occidentul ar fi folosit aceeasi „tactica” şi in cazul Siriei, pentru că „ambele ţări sunt importante pentru Rusia”. Rusia este un aliat puternic al regimului Assad si s-a opus politicii internaţionale fata de regimul de la Damasc in razboiul civil care a facut peste 200.000 de victime în ultimii patru ani. Assad a salutat in interviul citat prezenta militara rusă in porturile siriene.

Un tribunal din Kiev a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a doi înalți funcţionari

Un tribunal din Kiev a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a doi înalți funcţionari. Cei doi, fostul ministru al situatiilor de urgenta Serhi Bocikovski si adjunctul sau sînt acuzati de corupţie. Miercuri, sedinta guvernului de la Kiev, care era difuzata in direct la televiziuni, a fost intrerupta de politie, care a intrat în şedinţă si i-a scos cu catuşe pe cei doi inalti oficiali. Amindoi au fost concediati in aceeasi zi. In urma deciziei de tribunalului, care a considerat dovezile procuraturii insuficiente, cei doi vor ramine in custodia politiei numai pînă mâine.

Tailanda a extrădat un rus căutat de poliția din Kemerovo, Siberia, pentru banditism

Tailanda a extrădat un rus căutat de poliția din Kemerovo, Siberia, pentru banditism, rapiri si extorcare de bani. Este vorba de Serghei Kovalenko, de 25 de ani, care a fost deportat vineridin Tailanda. Kovalenko a fost liderul unei grupari criminale, numita „Tinerii sportivi” pe care a infiintat-o in 2001. In 2012 a fugit in Tailanda. In iulie, anul trecut, Tailanda a deportat un alt sef de bandă din Rusia, Aleksandr Matusov.

Agricultorii moldoveni le mai dau autorităţilor o săptămână pentru a le îndeplini revendicările

Agricultorii moldoveni le mai dau autorităţilor o săptămână pentru a le îndeplini revendicările. În caz contrar, ameninţă cu acţiuni de protest mai dure. Peste 3.500 de fermieri şi-au scos vineri utilajele pe șosele şi au întins bannere cu lozinci de genul: „Aveţi bani pentru bănci, găsiţi şi pentru agricultori” sau „Agricultura este izvorul bunăstării populaţiei”. Agricultorii cer majorarea Fondului de subvenţionare până la 1,2 miliarde de lei, menţinerea cotei TVA de 8% în agricultură, deblocarea procesului de creditare în agricultură şi micşorarea dobânzilor la credite, demonopolizarea pieţei produselor petroliere şi micşorarea până la 1% a dobânzii la creditele oferite din împrumutul oferit de Polonia, în mărime de 100 de milioane de euro.

Natalia Gherman: premierul francez Manuel Valls va vizita Moldova curînd

Șefa diplomaţiei Moldovei Natalia Gherman a anunțat la conferinţă de presă comună cu secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei Harlem Désir că premierul Frantei Manuel Valls va face o vizita in Moldova in aceasta primăvara. Adunarea Naţionala a Franţei va vota in curind asupra acordurilor de asociere si liber schimb intre Uniunea Europeana si Moldova. Acordurile trebuie ratificate de parlamentele tuturor celor 28 de tari comunitare.

Andrian Candu se va întîlni săptămîna viitoare cu Irina Vlah

Preşedintele Parlamentului Moldovei Andrian Candu se va întîlni săptămîna viitoare cu başcanul ales al Găgăuziei Irina Vlah, pentru a stabili o agendă de cooperare, informeaza site-ul Noi.md. Candu a felicitat-o joi pe Irina Vlah pentru victoria în alegerile pentru guvernatorul Găgăuziei şi i-a dorit mult succes în asigurarea bunăstării locuitorilor din regiune.

Poliţia germană a percheziționat locuinţele copilotului avionului Germanwings

Poliţia germană a percheziționat locuinţele copilotului avionului Germanwings, prabusit la inceputul saptaminii cu 150 de oameni la bord in Alpii francezi. Copilotul, in virsta de 27 de ani, Andreas Lubitz a prabusit avionul in mod deliberat, potrivit procurorilor francezi care au analizat una din cutiile negre ale avionului. Ziarul de scandal german „Bild” a relatat că Andreas Lubitz ar fi avut in urma cu 6 ani un episod depresiv grav, in perioada in care a intrerupt pregatirile ca pilot. Potrivit procurilor francezi, prabusirea avionului a fost posibila pentru ca pilotului avionului nu i s-a deschis usa cabinei de comanda, iar pasagerii au realizat tragedia doar in ultimul minut inainte de prabusire. La locul prabusirii avionului continua operaţiunile de cautare a ramasitelor pamintesti ale celor 150 de victime.

Un comandant pro-rus din estul Ucrainei și aghiotantul său au fost asasinați

Separatiştii pro-rusi din regiunea Doneţk au anuntat ca unul din comandantii batalionului Miraj Roman Voznik și aghiotantul său au fost asasinați joi. Voznik detinea functii si in asa-numitul parlament local al regiunii. Potrivit unui alt lider al regiunii separatiste, este prea devreme sa se traga concluzii referitoare la cauzele crimei sau autorii ei.

Nadia Savcenko nu-l poate recuza pe judecătorul cazului său din Rusia

Pilotului ucrainean Nadia Savcenko, aflata in detenţie in Rusia, i s-a respins cererea de a-l inlocui pe judecatorul care ii judeca cazul, tocmai de catre acesta. Judecatorul Artur Karpov a decis ca cererea lui Savcenko nu este justifucata. Avocatii pilotului spun ca judecatorul ar putea fi părtinitor pentru că se afla pe lista persoanelor supuse sancţiunilor Occidentale pentru cazul Serghei Magniţki, avocatul care a murit in inchisoare dupa ce a dezvaluit o importanta retea de corupţie la cel mai inalt nivel in Rusia. Savcenko este acuzata de Rusia ca ar fi implicata in uciderea a doi jurnalisti rusi care relatau despre conflictul din estul Ucrainei. Ea spune ca a fost răpită si adusa cu forța in Rusia şi ca tribunalele rusesti nu au nici un drept sa o judece. Ea se afla in a doua greva a foamei inceputa in 16 martie. Nu a fost anunţata o data in care procesul sau va avea loc.

Ambasada Germaniei la București: imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv

Respectul fata de independenta justitiei impune ca imunitatea parlamentara sa nu fie folosită abuziv, in scopul protejarii unor persoane, a precizat, la solicitarea agentiei Mediafax, ambasada Germaniei la București care observa cu ingrijorare evenimentele actuale ce au efecte directe asupra evaluarii procesului MCV. „Ambasada Germaniei la Bucuresti sprijina eforturile constante ale autoritatilor române de urmarire penala in lupta impotriva coruptiei. Acestea sunt expresia obligatiilor asumate de România in cadrul comunitatii de drept si de valori pe care o reprezinta UE si care se concretizeaza, printre altele, in Mecanismul de Cooperare si Verificare", se spune in raspunsul ambasadei, dupa ce Senatul a respins miercuri cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Șova, acuzat de corupţie.

Guvernul de la Chișinău cere Tiraspolului eliberarea jurnalistului Serghei Ilcenko

Guvernul de la Chișinău a transmis Tiraspolului o scrisoare prin care își arată îngrijorarea în legătură cu arestarea de către administrația transnistreană a jurnalistului Serghei Ilcenko și cere eliberarea acestuia din detenție.

Serghei Ilcenko a fost arestat de forțele de securitate de la Tiraspol în seara zilei de 18 martie și este acuzat de extremism, în baza postărilor sale pe rețelele de socializare și a luărilor de atitudini pe forumurile din regiunea transnistreană.

Vicepremierul pentru Reintegrare Victor Osipov a declarat pentru Europa Liberă că în scrisoarea transmisă reprezentantului politic al Tiraspolului, Chișinăul cere punerea în libertate a lui Serghei Ilcenko, respectarea drepturilor omului și a accesului la o justiție echitabilă:

„Guvernul de la Chișinău urmărește cu foarte multă atenție și îngrijorare mai ales acele situații în care sunt vizați exponenți ai presei sau ai societății civile. Ilcenko este un jurnalist bun, cu verb foarte tăios, pe care l-a aplicat frecvent inclusiv și în raport cu Guvernul Republicii Moldova. Însăd reptul de a critica guvernarea este de asemenea unul din aspectele drepturilor fundamentale ale omului.”

Adunarea Națională a Franței va vota în săptămânile următoare Acordul de asociere și liber schimb dintre Moldova și UE

Un oficial guvernamental francez a spus că Adunarea Națională a Franței va vota în săptămânile următoare Acordul de asociere și liber schimb dintre Moldova și UE. Promisiunea a fost făcută într-o vizită la Chișinău vineri de secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Harlem Désir, care s-a întâlnit cu ministrul moldovean de externe, Natalia Gherman. Șefa diplomației moldovene a spus că s-a convenit ca în prima parte a anului curent să viziteze Moldova premierul francez Manuel Valls. Acordul de asociere și liber schimb dintre Moldova și UE, ca și înțelegerile similare cu Georgia și Ucraina, a fost semnat în 2014. El a fost aprobat ieri de camera inferioară a Parlamentului Germaniei, Bundestag.

Pană de curent de proporții în nordul Olandei

O pană de curent majoră a lovit Amsterdamul și regiunile din jur vineri din cauza a ceea ce operatorul TenneT a spus că a fost o suprasarcină pe liniile sale, informează Reuters. Agenția ANP a relatat că pana de curent, care a afectat zone extinse ale provinciei Olanda de Nord, inclusiv centrul de radioteleviziune de la Hilversum, a fost cauzată de o defecțiune la o substație de electricitate de înaltă tensiune din suburbia Diemen a Amsterdamului. Reuters a relatat că TenneT nu a putut fi contactată pentru a spune cât ar putea dura pana de curent.

Aeroportul Schiphol din Amsterdam, al patrulea din Europa, a avut o pană de curent temporară înainte de a trece pe aprovizionarea de urgență. O purtătoare de cuvânt a aeroportului a spus că activitățile se desfășoară normal și nu sunt zboruri întârziate, dar la scurt timp după aceea s-a anunțat că toate zborurile spre Schiphol și dinspre Schiphol au fost anulate. Avioanele aflate în drum spre Amsterdam au fost deviate spre alte aeroporturi din regiune.

Copilotul avionului german A320 prăbușit a suferit în trecut de o depresie severă

Pilotul care pare să fie distrus deliberat aeronava Germanwings în Alpii francezi marți, omorând alți 149 de oameni, a primit tratament psihiatric pentru „un episod depresiv serios” în urmă cu șase ani, a scris astăzi ziarul german cu cea mai mare circulație, „Bild”. Procurorii francezi care au ascultat înregistrarea audio din carlinga avionului nu au sugerat vreun motiv ce l-ar fi făcut pe co-pilotul Andreas Lubitz, de 27 de ani, să preia comanda avionului, să-l încuie pe dinafară pe căpitan și să coboare în mare viteză avionul ce abia atinsese altitudinea de croazieră. Citând documente interne și surse din compania Lufthansa, „Bild”scrie că Lubitz a petrecut în total un an și jumătate în tratament psihiatric și că documentele relevante vor fi transmise anchetatorilor francezi odată ce vor fi examinate de autoritățile germane.

Proteste anunțate ale fermierilor împotriva reducerii contribuției statului la subvențiile agricole

Fermierii vor protestat astăzi împotriva reducerii contribuției statului la subvențiile agricole și pentru dobânzi mai mici la creditele agricole. Protestele principalelor trei asociații de fermieri din țară au loc la o zi după ce reprezentanții lor s-au întâlnit cu premierul Chiril Gaburici și după ce guvernul a semnat cu UE un nou program de asistență financiară pentru mediul rural și agricultură. Într-un interviu acordat ieri prin telefon Europa Liberă, preşedintele asociaţiei producătorilor agricoli „Uniagroprotect” Alexandru Slusari s- a declarat nemulțumit de întâlnirea de ieri cu premierul. „Nu am auzit nimic concret la această întâlnire. Ni s-au promis multe, că vor găsi bani pentru fondul de subvenţionare, că vor soluţiona problema cu produsele petroliere, că vor micşora procentul la creditul polonez, că vor încerca să deblocheze situaţia cu creditarea, dar aceste promisiuni nu ne încălzesc. Noi avem nevoie de acţiuni concrete şi imediate.” – a spus Slusari.

Manifestări la Chișinău cu ocazia împlinirii a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

În Republica Moldova sunt programate astăzi mai multe manifestări cu ocazia împlinirii a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. La Chișinău va avea loc, printre altele, sub egida Universității de Stat, o Horă a Unirii. Potrivit Primăriei Chișinău, în cursul dimineții de vineri va avea loc o depunere de flori la mormintele deputaților care au făcut parte din Sfatul Țării și care sunt înmormântați la cimitirul central, după care va urma deschiderea a două expoziții — una de fotografii istorice sub genericul 'Sfatul Țării — Primul Parlament al Basarabiei', organizată de Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, și o alta de drapele istorice. Manifestări vor avea loc și în alte localități din Moldova și România.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor condamnă arestarea ziaristului Serghei Ilcenko la Tiraspol

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, organizație cu sediul la New York, a condamnat arestarea jurnalistului din regiunea separatistă transnistreană Serghei Ilcenko. Într-o declarație de presă semnată de directorul regional al organizației, Nina Ognianova, se cere autorităților de la Tiraspol să-l elibereze de îndată pe jurnalist, să restituie bunurile confiscate în percheziții și să înceteze să-l mai hărțuiască, pe el și pe familia lui. Ilcenko a fost arestat la 18 martie. Sâmbătă, un tribunal din regiunea transnistreană a decis întemnițarea lui preventivă. El a fost acuzat de extremism, iar dacă va fi găsit vinovat riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare. Ilcenko se declară nevinovat.

Companii aviatice europene introduc obligația de a avea permanent în cockpit două persoane, după prăbușirea avionului Germanwings

Companiile aeriane Norwegian Air Shuttle, EasyJet și altele au anunțat că pe zborurile lor vor trebui să fie permanent în carlingă sau cockpit două persoane. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce autoritățile franceze și germane au spus că prăbușirea avionului Germanwings marți cu 150 de persoane la bord în Alpii francezi a fost cel mai probabil provocată deliberat de co-pilotul de 28 de ani Andreas Lubitz, care l-a împiedicat pe căpitan să revină în cockpit. Multe companii aveau deja regula ca în momentul când unul din piloți iese din cockpit, locul lui să fie luat de un membru al echipajului. Concernul Lufthansa, din care face parte și Germanwings, a evitat ieri să spună dacă cele două companii germane vor introduce noile reguli. Șeful Lufthansa, Carsten Spohr, a spus că nici un sistem de securitate nu poate preveni complet un act de felul celui atribuit co-pilotului Lubitz.

Reuniune ONU a miniștrilor apărării din peste 100 de țări membre, consacrată misiunilor de menținere a păcii

La Națiunile Unite începe astăzi o reuniune fără precedent a miniștrilor apărării din peste 100 de țări membre, consacrată misiunilor de menținere a păcii. Recent, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a spus că la Bruxelles că Washingtonul așteaptă un efort sporit al țărilor europene. Power a spus că în urmă cu două decenii europenii furnizau 40% din pacificatorii ONU, dar în prezent proporția este de numai 7 procente. Statele Unite contribuie de departe cu cea mai mare sumă la bugetul ONU pentru misiuni de pacificatori, anume 2,5 miliarde de dolari anual.

Frederica Mogherini vizitează astăzi Belgradul

Șefa politicii externe europene, Frederica Mogherini, vizitează astăzi Belgradul, după ce a salutat la Priștina la prima convorbire telefonică directă dintre liderii din Serbia și fosta ei provincie Kosovo. După convorbirea de miercuri noaptea, premierul kosovar Isa Mustafa a spus că a discutat cu omologul său sârb Aleksandar Vucic, printre altele, despre problema etnicilor sârbi trăitori în Kosovo, stat cu majoritate etnică albaneză. Joi la Priștina, Mogherini a spus că „simplul fapt că se pot stabili contacte directe, fără medierea neapărată a Bruxelles-ului”, este un pas înainte. 23 din cele 28 de țări ale Uniunii Europene recunosc statul kosovar proclamat în urmă cu șapte ani. Printre excepții se numără România și Grecia. Republica Moldova nu recunoaște nici ea statul Kosovo.

Klaus Iohannis cere Curții Constituționale să soluționeze conflictului juridic dintre procurori și Senatul României

Președintele român Klaus Iohannis a cerut Curții Constituționale să soluționeze conflictului juridic de natură constituțională dintre procurori și Parlament, după votul de miercuri al Senatului prin care nu a fost încuviințată reținerea și arestarea senatorului Dan Șova. Refuzul Senatului, care a spus că nu a fost acumulat numărul necesar de voturi, este unul dintre rarele cazuri în care nu se dă curs unei asemenea cereri din partea Direcției Naționale Anticorupție, în cadrul campaniei împotriva demnitarilor corupți care are loc în România în ultimii ani. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a trimis o solicitare paralelă Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze și el Curtea Constituțională. Șova este bănuit de abuz în serviciu pentru că ar fi câștigat aproape 900 de mii de dolari ca avocat la privatizarea câtorva companii de electricitate, deși era și senator. Într-un alt caz răsunător, Curte de Casație și Justiție a decis astăzi cercetarea în arest la domiciliu a senatorului Darius Vâlcov, a cărui arestare a fost încuviințată miercuri de Senat. Acuzat de trafic de influență pentru obținere de comisioane din contracte publice pe când era primar la Slatina, Vâlcov și-a dat demisia săptămâna trecută din funcția de ministru de Finanțe.

Președintele României l-a primit la București pe Andrian Candu

Președintele român Klaus Iohannis i-a spus spicherului moldovean Andrian Candu că România sprijină o ofertă europeană mai „concretă și mai nuanțată” pentru Republica Moldova la summit-ul Parteneriatului Estic de la sfârșitul lunii mai, la Riga. Dar Iohannis a adăugat la întrevederea de azi cu oficialul moldovean la București că și „partenerii europeni așteaptă de la Guvernul de la Chișinău unele progrese în chestiuni concrete". În ultimul Raport de Progres de Țară dat publicității de Comisia Europeană săptămâna aceasta, Republica Moldova este îndemnată să avanseze „viguros” anul acesta în lupta împotriva corupției, reformele în justiție, inclusiv reforma Procuraturii Generale. Procuratura este patronată în anii recenți de Partidul Democrat, din care face parte Candu, și care l-a propus în funcție pe actualul procuror general, Corneliu Gurin. Viceprim-ministra Natalia Gherman, care a subscris anul trecut ideii ca Republica Moldova să depună în 2015 cerere de aderare la UE, este citată astăzi de presă sugerând că o asemenea cerere nu va fi depusă cu ocazia summit-ului de la Riga.

Andrian Candu o felicită pe Irina Vlah

Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a felicitat-o pe Irina Vlah cu victoria la alegerile de duminică pentru funcția de bașcan al Autonomiei găgăuze, primul demnitar de la Chișinău despre care se știe că a făcut acest lucru. Potrivit postului Publika TV, Candu a avut o convorbire telefonică astăzi cu Vlah, i-a urat succes la asigurarea bunăstării locuitorilor din autonomie și s-a pronunțat pentru un dialog mai intens între Chișinău și Comrat. Cei doi s-au înțeles să se întâlnească săptămâna viitoare. Fostă deputată comunistă, Vlah a părăsit Parlamentul și fracțiunea PCRM, a candidat independentă, dar a fost sprijinită de socialiști. În campanie a promis relații mai strânse cu Rusia și a obținut peste 51% din voturi, învingându-și ușor principalul contracandidat, democratul Nicolai Duduglo.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG