Linkuri accesibilitate

Ştiri

Cele cinci persoane suspectate de uciderea lui Boris Nemțov au compărut în fața unui tribunal din Moscova

Cinci suspecți în uciderea politicianului rus de opoziție Boris Nemțov au au compărut în fața unui tribunal din Moscova, iar doi dintre ei au fost puși oficial sub acuzare. Este vorba de Anzor Gubașev și Zaur Dadaiev, etnici ceceni, reținuți sâmbătă 7 martie.

Alți doi suspecți ceceni arestați în Rusia în legătură cu cazul asasinării lui Boris Nemțov

În Rusia au fost reținuți încă doi suspecți în legătură cu asasinarea politicianului de opoziție Boris Nemțov. Albert Barakoiev, secretarul Consiliului de Securitate al Republicii Ingușe a declarat agenției RIA Novosti că cei doi suspeți, etnici ceceni, au fost reținuți în Ingușeția și că unul din ei este fratele mai mic al lui Anzor Gubașev, suspectul arestat sâmbătă, împreună cu presupusul său complice, Zaur Dadaiev. Ambii sunt ceceni și bănuiți de a fi organizat și executat uciderea lui Boris Nemțov. Politicianul a fost omorât, cu patru gloanțe în spate, pe 27 februarie, în imediata vecinătate a Kremlinului. RIA Novosti relatează că Dadaiev este comandantul adjunct al unui batalion pe lângă Ministerul de Interne din Cecenia, în timp ce Gubașev lucra pentru o firmă privată de securitate de la Moscova. Dadaiev și Gubașev urmează să fie puși oficial sub acuzație, dar nu e clar deocamdată dacă împreună cu ceilalți doi suspecți reținuți duminică 8 martie. Pentru moment, anchetatorii nu au vorbit despre posibilele motive. Se știe numai ca sunt urmărite mai multe scenarii și se caută legături fie cu viața privată și de afaceri a lui Nemțov, fie cu criza din Ucraina (Nemțov pregătea un raport despre implicarea directă a Rusiei în Ucraina) fie acum cu islamiștii. Televiziunile rusești apropiate Kremlinului insistă în ultimele zile asupra faptului că Nemțov și-a exprimat deschis solidaritatea cu caricaturiștii francezi de la „Charlie Hebdo” uciși în 7 ianuarie la Paris.

UE consideră că există șansa unei reapropieri de Belarus

Uniunea Europeană consideră că există șansa unei reapropieri de Belarus după ani de relații tensionate. Vorbind la Riga, după reuniunea de sâmbătă a miniștrilor de externe din UE, ministrul de externe leton Edgars Rinkevics a precizat că mai există probleme serioase în relațiile cu Belarus, cum ar fi faptul că regimul de la Minsk mai are deținuți politici. Dar acum sunt totuși șanse pentru o îmbunătățire substanțială a dialogului. În 2012, ministrul de atunci de externe al Germaniei califica Belarus drept ultima dictatură din Europa, iar Uniunea Europeană a impus în ultimii ani o serie de sancțiuni Minskului, pentru faptul că oponenți ai regimului au fost condamant la închisoare sau ca reacție la alegeri care au încălcat tote regulile democratice. Recent însă, Belarus a jucat un rol important în negocierea acordurilor de încetare a luptelor în estul Ucrainei, la Minsk s-au semnat cele două acorduri din septembrie anul trecut și din februarie. Iar în mai, Belarus ar putea fi invitat pentru prima dată la summitul Parteneriatului Estic care va avea loc la Riga. Letonia deține în acest moment președinția prin rotație a UE.

Gruparea Statul Islamic continuă să distrugă vestigii antice din Irak

Gruparea Statul Islamic a distrus vestigiile orașului antic Hatra din nordul Irakului. Directorul secției de arheologie a Universității din Mosul a informat că situl a fost distrus sâmbătă. Hatra făcea parte în patrimoniul cultural internațional aflat sub protecția UNESCO. Hatra a fost întemeiat cu peste 2 mii de ani în urmă iar situl arheologic era faimos pentru templele sale. CCu două zile în urmă s-a relatat să milițiile IS au distrus și orasul antic asirian Nimrud din nord estul Irakului, distrugere calificată de ONU drept „crimă de război”.

Gruparea extremistă islamică Boko Haram din Nigeria vrea să intre în organizația Statului Islamic

Agențiile de presă relatează că gruparea extremistă islamică Boko Haram din Nigeria ar dori să intre în organizația Statului Islamic. Mesajul a fost postat pe Twitter la puțin timp după ce militanți Boko Haram erau acuzați de patru atentate sinucigașe în nord estul Nigeriei. Cel puțin 54 de persoane au fost ucise, alte 140 rănite.

Secretarul de stat american John Kerry se află la Paris

Secretarul de stat american John Kerry se află la Paris, unde încearcă să obțină sprijinul aliațiilor europeni pentru acordul în curs de negocieri cu Iranul privind programul nuclear al Teheranului, program bănuit că ar avea o componentă militară. Franța și-a exprimat temeri că acordul în curs de negociere nu pune condiții suficient de stricte Iranului care trebuie să-și reducă substanția programul nuclear în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale. După discuții cu omologul său francez Laurent Fabius, Kerry a declarat că Statele Unite și Franața văd în principiu lucrurile în același fel. Între timp, șeful programului nuclear iranian a declarat că o serie de probleme tehnice au fost rezolvate în cursul ultimelor negocieri din Elveția cu Statatele Unite, fapt care face posibil semnarea unui acord final. Iranul negociază acest acord cu grupul celor cinci țări membre permanente în Consiliul de Securitate ONU plus Germania. Negocierile pentru un acord final ar trebui încheiat pe 31 martie.

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei au anunțat că și-au retras armele grele

Separatiștii proruși din estul Ucrainei au anunțat că și-au retras toate armele grele în spatele liniei de demarcați, stabilită din acordurile de încetare a focului de la Minsk. Doi din liderii separatiștilor au anunțat retragerea dar susțin că armata ucrainean nu ar fi făcut același lucru. La Kiev, purtătorul de cuvânt al armatei a declarat că armele grele sunt retrase treptat dar că pot fi readuse oricând pe linia frontului. În cele două acorduri de încetare a focului de la Minsk, părțile combatante au căzut de acord asurpa creării unei zone demilitarizate de 50 până la 140 de kilometri în spatele liniei de demarcație în funcție de puterea de bătaie a armelor grele. Retragerea armamentului greu trebuie verificată de observatori internaționali iar vineri, miniștrii de externe din Rusia și Germania au căzut de acord că numărul acestora ar trebui dublat la aproape o mie

Doi tineri australieni au fost oprisți să plece în Orientul Mijlociu pentru a se alătura milițiilor extremiste

Autoritățile din Australia au anunțat astăzi că au oprit doi tineri la graniță care încercau să zboare într-o țară din Orientul Mijlociu pentru a se alătura milițiilor extremiste. Este vorba de doi băieți de 16 și 17 ani, care încercau să plece fără a-și fi informat familiile. Ministrul australian al imigrării Peter Dutton a precizat că esta vorba de „doi copii, nu de luptători extremiști”, dar că pericolul constă că după o ședere în Orientul Mijlociu s-ar putea întoarce acasă și mai radicalizați. În Marea Britanie, familiile a trei fete tinere, bănuite că au plecat în Siria pentru a se alătura milițiilor islamice, au acuzat autoritățile că nu le-au avertizat pe pericolul în care s-ar putea afla copiii lor. Cele trei fete erau încă eleve.

50 de ani de la începerea mișcării civice pentru drepturile afro-americanilor din Statele Unite

În Statele Unite, președintele Barack Obama a participat la ceremoniile de comemorare a 50 de ani de la începerea mișcării civice pentru drepturile afroamericanilor. Este vorba de marșul din 1965 de la Selma, statul Alabama, organizat pentru dreptul la vot la minorităților. Marșul a fost oprit cu brutalitate de poliție și a intrat în istoria mișcării petnru drepturi civice sub numele de „Duminica sîngeroasă”. Este considerat momentul care a dat o amploare națională acestei lupte pentru drepturi egale. Pentru președintele Obama, participanții la marșul de la Selma au fost „ eroi, care reprezintă adevăratul spirit american”. În 1965, la scurt timp după marșul de la Selma, Congresul a doptat legea privind dreptul la vot, care făcea imposibil aproape în state precum Alabama să mai împiedice, prin violență și intimidare, cetățenii de culoare să se încrie pe liste de votanți. În Statele Unite, cei care doresc să participe la un vot, trebuie să se încrie pe o listă.

Transnistrenii se plâng că li se taie accesul la rețeaua de televiziune

Mai mulți locuitori ai regiunii transnistrene se plâng că au rămas fără acces la rețeaua de televiziune. La o întrevedere cu liderul transnistrean Evgheni Șevciuk, șeful serviciului pentru comunicații, informație și mass-media din Tiraspol, Ghennadi Ciorba, a explicat că operatorii privați au început să debranșeze consumatorii de programe TV pentru că bugetul regiunii nu mai este în stare să achite serviciile de retransmitere a semnalului, datoria ajungând la 5 milioane de ruble sau peste 450 de mii de dolari. Serviciul de presă al lui Evgheni Șeviuk a precizat că în cadrul discuției a fost subliniată nevoia asigurării securității informaționale a Transnistriei, în actualele condiții sociale și economice dificile.

Banca centrală de la Tiraspol îndeamnă populaţia la calm

Banca centrală de la Tiraspol a anunțat vineri că a pus în vânzare suficienți dolari americani pentru a acoperi deficitul pe piață și necesitățile populației. Banca a îndemnat la calm, spunând că va continua să satureze piața cu valută, atâta timp cât va fi necesar.

Potrivit presei transnistrene, mai multe case de schimb vând sume limitate de valută, situație de care profită speculanții. Banca a dat asigurări că valută e suficientă pentru toți - populație, comercianți și întreprinderi - și că acțiunile speculative sunt contracarate cu sprijinul organelor de forță.

Șeful adjunct al băncii centrale din Tiraspol, Alexandr Leanca, a declarat că regiunea transnistreană are suficiente rezerve valutare și că „toate discuțiile și insinuările lansate cu bună știință cum că în viitorul apropiat cursul valutar ar putea fi modificat sunt nefondate”.

Cursul dolarului și al monedei euro în regiunea transnistreană este menținut constant de mai bine de un an. Între timp, monedele din Rusia, Ucraina și Moldova au cunoscut o devalorizare bruscă.

Doi suspecți arestați în legătură cu asasinarea lui Boris Nemțov

Directorul Serviciului Federal de Informații din Rusia (FSB), Alexandr Bortnikov, a anunțat la un post de televiziune că sâmbătă 7 martie au fost reținuți doi suspecți în legătură cu uciderea pe 27 februarie a liderului opoziției Boris Nemțov. Cei doi se numesc Anzor Kubashev și Zaur Dadaiev, ambii de origine din Caucaz.

Bortnikov a precizat că președintele Vladimir Putin a fost informat și că ancheta continuă. Duminică, un tribunal din Moscova va decide dacă cei doi vor fi puși oficial sub anchetă și reținuți în baza acestor acuzații.

Mihail Fedotov, liderul Consiliului prezidențial pentru drepturile omului, a afirmat că important este acum să fie găsiți cei care au ordonat și organizat asasinarea lui Nemtov. Avocatul lui Nemtov a spus că nu are mai multe informații, dar că știrea reținerii celor doi suspecți este în sine încurajatoare.

În vârstă de 55 de ani, Boris Nemțov a fost un critic consecvent al politicilor lui Putin, pe care l-a acuzat de declanșarea războiului din Ucraina. În 10 februarie, Nemtov a spus într-un interviu că îi este teamă că Putin îl va ucide.

Federica Mogherini: Uniunea Eurpeană vede foarte bine în ce direcție evoluează Rusia

Uniunea Europeană vede foarte clar cum evoluează politica Rusiei, începând cu anexarea ilegală cu un an în urmă a peninsulei Crimeea, a declarat Federica Mogheri la o conferință de presă la Riga. Cu toate acestea, Uniunea nu se va lăsa „forțată, împinsă sau momită ” să adopte o politică de confruntare cu Rusiei pentru că ”este nevoie de cooperare nu numai în Europa dar și în jurul Europei”.

Mogherini se află la Riga unde are loc o reuniune de două zile a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană dominată de problema crizei din Ucraina.

Davit Usupașvili: relațiile Georgie cu Rusia s-au deteriorat de când a izbucnit conflictul din estul Ucrainei

Președintele parlamentului de la Tbilisi, Davit Usupașvili a declarat Europei Libere că relațiile cu Rusia s-au deteriorat de când a izbucnit conflictul separatist din estul Ucrainei. În opinia sa, ceea ce se întâmplă în Ucraina este numai o continuare a conflictului ruso-georgian din august 2008. Cu toate acestea, Georgia își dorește o normalizare a relațiilor cu Rusia, a mai spus speakertul de la Tbilisi.

Unul din liderii opoziției din Rusia, blogerul anti-corupție Alexei Navalnîi a fost eliberat din închisoare

Unul din liderii opoziției din Rusia, blogerul anti-corupție Alexei Navalnîi a fost eliberat din închisoare vineri, după 15 zile în detenție. Navalnîi fusese condamnat pentru distribuirea ilegală de pliante pentru un miting de protest pe 1 martie. Mitingul s-a tranformat in marșul comemorativ pentru politicianul de opoziție Boris Nemțov, ucis în apropierea Kremlinului în 27 februarie. La ieșirea din închisoare, Navalnîi a spus că Nemțov trebuie să fi fost ucis din ordinul „conducerii politice a țării”.

Gazprom a anunțat că Ucraina a plătit pentru gaz până la mijlocul lunii martie

Gazprom a anunțat că Ucraina a plătit pentru gaz până la mijlocul lunii martie, evitând astfel suspendarea livrărilor, ceea ce ar fi afectat și țările din Uniunea Europeană. În baza unui acord mediat anul trecut de Uniunea Europeană, Rusia a redus prețul pentru gazul livrat Ucrainei dar a cerut plata în avans.

Mircea Buga: sistemul sanitar din R.Moldova va fi reformat

Noul ministru la sănătății Mircea Buga a promis că sistemul sanitar va fi reformat, mai ales se va încerca reducerea numărului de spitalizări în favoarea tratamentului ambulatoriu. Într-un interviu la Realitatea TV, Buga a precizat: „Multe maladii nu necesită îngrijire spitalicească şi pot fi tratate cu succes în condiţii de ambulator. Se fac cheltuieli enorme cu internările nejustificate în spital”, a declarant ministrul sănătăţii, citat de IPN. Mircea Buga a precizat că reforme se va concetra pe crearea unei structuri eficiente a spitalelor, combaterea mitei și mărirea salariilor. Totodată va fi adoptat un nou Cod al sănătății, actualul fiind vechi de 20 de ani.

Liderul PLDM Vlad Filat și-a exprimat speranța ca PL să poată fi totuși cooptat în guvernarea de la Chișinău

Liderul PLDM Vlad Filat și-a exprimat speranța ca Partidul Liberal să poată fi totuși cooptat în guvernarea de la Chișinău, pentru a asigura o majoritate solidă, eventual după alegerile locale. Într-un interviu la postul public de televiziune Moldova 1, citat de IPN, Filat a spus: „Nu este exclus că PL a ales să rămână în opoziţie pentru ca să câştige postul de primar al Chişinăului”. Vlad Filat a mai explicat că în acest moment nu Partidul Comuniștilor reprezintă un pericol pentru aspirațiile pro-europene ale țării, ci Partidul Socialiștilor „ care reprezintă şi propagă interesele unui alt stat. Totuşi, eu vreau ca PCRM să nu mai condiţioneze şi să influenţeze mersul lucrurilor, dar să facă acest lucru Partidul Liberal”.

NATO vrea să grăbească luarea deciziilor în cazul unei mobilizări a forței de reacție rapidă

NATO vrea să grăbească luarea deciziilor în cazul unei mobilizări a forței de reacție rapidă creată după summitul Alianței din toamna trecută, pentru a face față amenințărilor din partea Rusiei și a grupării teroriste Statul Islamic, a spus secretarul general Jens Stoltenberg, citat de „Wall Street Journal”: „Alianta Nord-Atlantica este pe cale sa implementeze cel mai amplu plan de aparare colectiva de după încheierea Razboiului Rece. (...) Nu vedem nicio amenintare imediata asupra vreunui aliat din cadrul NATO, nici macar asupra tarilor baltice. In acelasi timp, observam ca mediul de securitate se schimba si vedem o Rusie mai incisiva. De aceea suplimentam prezenta militara in Letonia, Lituania si Estonia”. Stoltenberg a subliniat ca Alianta va apara orice stat membru in caz de nevoie. În ianuarie, NATO a anunțat că va înființa a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si a unor centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea o disponibilitate de interventie in cel mult 48 de ore.

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană își continuă consultările la Riga

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană își continua consultările la Riga, discuțiile concentrânduse asupra crizei din estul Ucrainei. Sunt analizate în primul rând metode de a asigura aplicarea acordurilor de încetare a focului semnate la Minsk în septembrie anul trecut și încă odată anul acesta, în februarie. Vineri, într-o discuție telefonică, miniștrii de externe din Rusia și Germania au căzut de acord că OSCE trebuie să-și dubleze numărul de observatori pe teren în Ucraina, la peste o mie. Kievul și Occidentul acuză Rusia că sprijină cu trupe si armament separatiștii din estul Ucrainei, dar în ciuda dovezilor prezentate Moscova continua să nege că e implicată direct.

Comuitatea internațională condamnă distrugerea orașului istoric Nimrud din nordul Irakului

Un purtător de cuvânt al Secretarului General ONU Ban Ki-moon a afirmat că milițiile organizației teroriste Statul Islamic au comis o crimă de război când au început să distrugă cu buldozere situl archeologic al vechiului oraș asirian Nimrud din nord-estul Irakului. „Distrugerea patrimoniului nostru cultura este un atac la adresa umanității” a mai spus purtătorul de cuvânt. Guvernul irakian a anunțase joi că militanții grupării Statul Islamic au început să distrugă orașul asirian antic Nimrud. Ministerul irakian al turismului și antichităților a mai spus că buldozerele și-au început activitatea în după amiaza zilei de 5 martie, iar la fața locului au fost văzute și camioane care ar putea fi folosite pentru transportarea unor vestigii. Ministerul spune că nu poate estima amploarea distrugerilor în orașul istoric fondat cu aproximativ 3.300 de ani în urmă pe râul Tigru.

Omul de afaceri și politicianul de opoziție tadjik Umarali Quvator a fost ucis la Istanbul

Omul de afaceri și politicianul de opoziție tadjik Umarali Quvator a fost ucis la Istanbul. Ministerul tadjik de externe a refuzat să comenteze informația și a spus că așteaptă detalii în plus. Quvatov fugise din Tadjikistan unde era acuzat de fraudă fiscală, acuzație calificată de el drept motivată politic. A fost un apropiat al președintelui Tadjik Emomali Rakhmon, și a devenit între timp unul din liderii opoziției, conducea gruparea politică Grupul 24, interzisă în Tadjikistan octombrie anul trecut.

Serghei Lavrov și Frank-Walter Steinmeier au cerut OSCE să-și mărească numărul de observatori din Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său german Frank-Walter Steinmeier au cerut OSCE să-și mărească numărul de observatori din Ucraina la 1.000. Anunțul a fost făcut de ministerul rus de externe după conversația telefonică pe care cei doi demnitari au avut-o vineri 6 martie. Între timp, reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței s-au întîlnit la Paris, pentru a discuta căi de a rezolva conflictul din estul Ucrainei. Ministrul adjunct de externe al Rusiei Grigori Karasin a spus: „noi toți, cu excepția reprezentantului Ucrainei am convenit că ar trebui să ne concentrăm în întărirea rolului misiunii OSCE și a Grupului de Contact. Noul armistițiu declarat luna trecută a dus la reducerea luptelor în estul Ucrtainei, dar procesul de pace e fragil și se înregistrează în continuare încălcări izolate ale focului.

Vlad Filat s-a prezentat din proprie inițiativă la şedinţa comisiei care anchetează situaţia de pe piaţa valutară din R.Moldova

Preşedintele PLDM Vlad Filat s-a prezentat din proprie inițaitivă la şedinţa comisiei care anchetează situaţia de pe piaţa valutară din R.Moldova. Filat a spus presei că a venit la ședință pentru că se fac prea multe insinuări în ceea ce priveşte situaţia din sistemul bancar în care este vizat, relatează IPN. Vorbind despre acuzațiile că ar fi implicat în furtul a milioane de lei de la Banca de Economii, liderul PLDM Filat a spus că vor fi acţiuni în instanţă împotriva acelora despre care el spune că manipulează opinia publică prin minciuni.

HRW a cerut autorităților din Kîrzgîstan să respingă proiectul legii care interzice „propaganda gay”

Human Rights Watch a cerut autorităților din Kîrzgîstan să respingă proiectul legii care interzice „propaganda gay”, aprobat de comisia juridică a parlamentului kîrgîz luna trecută. HRW a anunțat că a trimis în 2 martie o scrisoare inițiatorilor legii cerînd parlamentului kîrgîz să rămână atașat principiului nedisrcriminării stabilit prin Constituția acestei țări. Legea prevede sancțiuni penale și administrative pentru „propagandă în favoarea relațiilor sexuale ne-tradiționale”, și interzice orice informație care promovează „relații sexuale ne-tradiționale” sau „relații homosexuale” într-un mod „pozitiv”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG