Linkuri accesibilitate

Ştiri

Separatiștii pro-ruși folosesc copii înarmați la posturi de control din Ucraina de est

Misiunea speciala de monitorizare a situatiei din Ucraina a declarat astazi ca la unele posturi de control separatistii pro-rusi folosesc copii si unii dintre ei sunt inarmaţi. Purtatorul de cuvînt al misiunii Michael Bociurkiv a declarat intr-o conferinta de presa la Kiev ca este a doua oara cind a vazut copii folositi de separatistii din satul Şirokine. El a mai spus ca în ciuda declaraţiilor facute si de Kiev si de separatistii pro-rusi, nici una dintre părţi nu şi-a retras armamentul greu, asa cum prevedea intelegerea de la Minsk din februarie.

Premierul Chiril Gabrici audiat de procurori în cazul diplomelor sale de studii

Premierul Chiril Gabrici a fost audiat de procurori in cazul dosarului diplomelor sale de studii. El a raspuns la intrebari pret de o ora si dupa audieri nu a facut declaratii presei, dar a anuntat că va organiza un briefing despre acest subiect, fara sa precizeze cînd anume.

Andrian Candu: Rusia ar putea anula embargoul asupra fructelor şi legumelor în lunile august sau septembrie

Rusia ar putea anula embargoul asupra fructelor şi legumelor din Moldova în lunile august sau septembrie. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în timpul unei întâlniri cu mai mulţi producători agricoli din raionul Criuleni. Candu a spus că a discutat această problemă cu preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, şi cu şeful Consiliului Federaţiei de la Moscova, Valentina Matvienko. Potrivit lui Candu, Moldova a demonstrat, după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, că este un partener de încredere atât pentru importatorii din Occident, cât şi pentru cei din Est, informeaza site-ul Noi.md.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU acuză Rusia că instruiește și finanțează rebelii pro-ruși din Ucraina

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a acuzat Rusia că „îi instruieste, înarmeaza, finanţeaza şi lupta alaturi” de rebelii pro-ruşi din impotriva forţelor guvernamentale in estul Ucrainei. Ambasadoarea americana a făcut aceste declaratii la Kiev, unde a dat asigurari si ca Statele Unite sprijină in continuare respectarea intelegerilor de la Minsk in ciuda repetatelor incalcari ale acordului de încetare a focului. Samantha Power a spus si ca cele mai multe incalcari ale acordului vin din partea separatistilor care folosesc din nou armament greu, care initial fusese initial retras. Misiunea OSCE din Ucraina a acuzat atit forţele guvernamentale cit si pe separatistii pro rusi de incalcarea acordurilor de la Minsk. Rusia neaga in continuare orice amestec in luptele din estul Ucrainei.

Noi încălcări ale încetării focului în Ucraina de est soldate cu victime umane

Purtatorul de cuvint al armatei ucrainene Andri Lisenko a anuntat ca inca doi militari ucraineni au fost ucisi in două incidente separate in estul Ucrainei. In ambele incidente, forţele separatistilor au folosit armanent greu, a spus oficialul de la Kiev. Din partea separatostilor pro-rusi, Eduard Basurin a anuntat ca trei femei au murit in satul Horlivka in urma unui bombardament al forţelor guvernamentale. In războiul din estul Ucrainei au murit de anul trecut si pina acum peste 6400 de oameni.

ONU își exprimă îngrijorarea față de deteriorarea condițiilor de detenție ale unor prizonieri politici din Belarus

Naţiunile Unite şi-au exprimat îngrijorarea fata de înrăutăţirea situatiei mai multor prizonieri politici din Belarus, inainte de alegerile prezidenţiale din luna octombrie. Miklos Haraszti, raportorul special al ONU pentru drepturile omului, a cerut astazi autorităţilor de la Minsk sa ii elibereze pe toti prizonierii politici si sa fie lasaţi sa îşi exercite drepturile cetăţeneşti. In 2010, in urma alegerilor prezidenţiale de acum cinci ani, șapte din cei nouă contracandidati la funcţia suprema in stat au fost arestati şi închisi, împreună cu aproximativ o sută de activisti pentru apărarea drepturilor omului si protestatari care au manifestat impotriva rezultatului alegerilor. Acele alegeri, cistigate de Aleksandr Lukashenka, nu au indeplinit standardele democratice occidentale.

Capsula spațială Soyuz a aterizat în Kazahstan readucînd trei cosmonauți de pe Stațiunea Spațială Internațională

Capsula spaţiala rusească Soyuz cu trei astronauti la bord a aterizat fara incidente in Kazahstan. Cei trei astronauti – americanul Terry Virts, rusul Anton Şkaplerov si italianca Samantha Cristoforetti - au petrecut 199 de zile in cosmos, pe Statiunea Spaţiala Internaţionala. Samantha Cristoforetti este femeia care a stat cel mai mult in spaţiu pînă acum.

Victor Ponta anunță pe Facebook acceptarea demisiei lui Ioan Rus din funcția de ministru al Transporturilor

Premierul României, Victor Ponta, a anuntat pe Facebook că a acceptat demisia lui Ioan Rus din functia de ministru al Transporturilor, iar inlocuitorul acestuia va fi discutat saptamana viitoare. Ministrul Ioan Rus a facut declaratii jignitoare la adresa românilor din Diaspora, intr-un interviu televizat vorbind despre banii pe care muncitorii romani ii cistiga in străinate si ce se intimpla in tara cu familiile lor cind acestia sunt plecati. Ioan Rus a detinut functia de la Ministerul Transporturilor aproape un an, succedîndu-i lui Dan Şova. Ioan Rus nu a reusit sa promoveze nici un mare proiect de infrastructura in mandatul sau, scrie site-ul Hot news.ro.

Kazahstanul a încheiat negocierile de aderare la OMC

Kazahstanul a incheiat ieri negocierile cu Organizatia Mondiala a Comertului dupa 22 de ani. Aprobarea finala a intelegerii va trebui data de membrii organizatiei pe 22 iunie. Ambasadorul Finlandei, Vesa Himanen, care a condus procesul de negocieri, a declarat ca au fost cele mai complicate negocieri ale organizatiei din ultimii 20 de ani. Complexitatea lor s-a datorat si faptului ca aceasta tara este membra a Uniunii Economice Euroasiatice cu Rusia si au trebuit luați in consideratie si termenii intelegerilor comerciale din cadrul acestei organizatii. Si Rusia este membra a OMC.

Şeful delegaţiei UE la Chişinău: Moldova ar putea avea dificultăţi cu partenerii de dezvoltare, dacă nu combate corupţia

Seful delegatiei Uniunii Europene in Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat la conferinta internaţionala a judecatorilor de la Chisinau că dacă în Moldova nu va începe o luptă intensivă cu corupţia, vor apărea dificultăţi în interacţionarea cu partenerii europeni şi internaţionali”. Diplomatul a spus pentru agentia „Infotag” că UE urmăreşte cu mare atentie situaţia din justiţie, considerînd-o fundamentala pentru dezvoltarea şi progresul democratic. Diplomatul a mai spus si ca spera ca Moldova sa reusesacă sa ajunga la întelegere cu FMI, un nou acord putând să dea încredere investitorilor străini.

Liberalii califică drept populiste declaraţiile liderilor PD şi PLDM privind naţionalizarea BEM

Liberalii consideră populiste şi electorale declaraţiile liderilor Partidului Democrat şi Liberal Democrat, Marian Lupu şi Vlad Filat, despre naţionalizarea Băncii de Economii. Liberalul Valeriu Munteanu spune că BEM putea fi slavata în 2011 şi că toţi cei care au vorbit despre naţionalizarea Băncii de Economii săptămâna viitoare vor vorbi pe alte note când va veni FMI şi alegerile locale vor fi în spate deja. Ieri, liderul PLDM Vlad Filat şi cel al democraţilor, Marian Lupu declarau că Banca de Economii va fi naţionalizată.

Fostul premier Iurie Leancă a criticat planurile guvernării privind naţionalizarea BEM

Fostul premier, Iurie Leancă, lider al Partidului Popular European din Moldova i-a criticat pe Marian Lupu si Vlad Filat pentru că au propus in sedinta consiliului Aliantei minoritare naționalizarea Băncii de Economii, afirmind ca astfel Banca Nationala s-ar subjuga factoriilor politici. Singura instanta care poate decide politica Bancii de Economii este Banca Nationala a Moldovei, considerata a fi independenta de factorul politic.

Mihai Ghimpu: PD şi PLDM mimează reformatarea alianţei de guvernare

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, declară că Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat nu-şi doresc de fapt reformatarea alianţei de guvernare pentru că aceasta ar însemna combaterea corupţiei la nivel înalt, informeaza agentia IPN.

Liderul liberalilor si-a exprimat dezamagirea ca cei din actuala aliata la guvernare nu au acceptat nici aducerea unui procuror general european si nici formarea unei misiuni europene care sa se ocupe de reforma justitiei in Moldova.

Mihai Ghimpu spune că cele două partide în realitate doresc ca inainte de alegerile locale de duminica, citam „să mai câştige nişte voturi de la cetăţenii dezamăgiţi”.

Discuţii la Bucureşti între miniştrii moldovean şi român de interne

Ministrul moldovean al internelor Oleg Bălan se afla in Romania si omologul sau roman Gabriel Oprea a declarat ca Moldova este un „partener strategic” pentru Romania şi ca acest lucru se vede din proiectele pe care Bucurestiul le-a facut in Moldova. Ministrul moldovean a apreciat sprijinul Romaniei in eforturile Moldovei pe calea europeana, relateaza postul de radio Romania Actualităţi. Cei doi ministri de interne discuta probleme de interes comun.

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a convocat așa-zisul consiliu de securitate al regiunii

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a convocat miercuri așa-zisul consiliu de securitate al regiunii pe fundalul unor îngrijorări ale Kievului față de exercițiile militare de amploare din Transnistria. Potrivit site-urilor de ştiri moldovenesti, Evgheni Șevciuk a spus că Transnistria trece „printr-o perioadă dificilă marcată de probleme economice și presiuni informaționale din partea statelor vecine” si a vorbit despre ceea ce el considera a fi „o amenintare directa din partea Ucrainei si o activizare a pregatirii forţelor Republicii Moldova” care fac exercitii cu specialisti occidentali.

Moscova cere Washingtonului sa respecte acordul privind controlul armamentelor

Rusia nu intreprinde nici un fel de actiuni militare „neobisnuite” şi a cerut Washingtonului sa respecte acordul privind controlul armamentelor din perioada Razboiului Rece, se arata intr-o declaratie a Ministerului rus de externe. Moscova sustine ca amplasarea de rachete americane in apropiere de graniţele Rusiei înseamna „distrigerea totală” a Tratatului de interzicere armelor nucleare cu raza raza medie şi acuza Washingtonul că ar impinge Kievul să continue conflictul din estul Ucrainei. Declaratia externelor rusesti vine dupa ce Departamentul de stat american a acuzat intr-o raport Rusia ca îşi încalca oligatiile cuprinse in tratatele militare privind controlul armamentelor. Recent oficialităţi americane din domeniul apărarii au discutat despre posibilitatea amplasarii de rachete in Europa.

Kievul ar putea impune un moratoriu în legătură cu plata datoriilor sale externe

Ministrul ucrainean de finante Natalia Ieresko a declarat la Wsahington că Kievul ar putea impune un moratoriu în legatura cu plata datoriilor externe ale Ucrainei, inainte de a ajunge la o intelegere cu creditorii internaţionali pentru restructurarea datoriilor. Doamna Iaresko si premierul Arseni Iateniuk se afla la Washington in aceasta saptamina pentru a discuta cu reprezentatii FMI si pentru a cere mai mult sprijin economic si militar pentru Ucraina.

Sârbii din Bosnia au refuzat se semneze programul de reforme sprijinit de UE

Sârbii din Bosnia au refuzat se semneze programul de reforme gândit de Uniunea Europeană pentru a accelera apropierea fostei republici iugoslave de Bruxelles. Argumentul sârbilor a fost că nu au fost consultați.

Reformele prevăd o simplificarea a birocrației, care în acest moment este extrem de stufoasă și netransparentă.

Comisarul european pentru problemele vecinătății, Johannes Hahn, care și-a anulat din această cauză vizita de astăzi la Sarajevo, i-a îndemnat pe sârbii bosniaci să urmeze totuși exemplul guvernului central și al celuit croato-musulman.

Prognoze ale Băncii Mondiale pentru economiile emergente din Asia Centrală și Africa

Banca Mondială a avertizat că economiile în dezvoltare din Asia Centrală și Africa trebuie să fie pregătite pentru luni dificile, pricinuite de încetinirea creșterii economice, dar și de criza financiară din Rusia.

Banca centrală americană se pregătește să mărească dobânda de referință după ce ani de zile a menținut-o la un nivel extrem de jos. Motiv pentru care activitatea bursieră a înflorit, din Turcia în Africa de Sud. În viitor însă, economiile emergente vor plăti mai mult pentru creditele luate de pe piața internațională, ceea ce va încetini creșterea economică.

Premierul Chiril Gaburici spune că a „obținut susținerea” PLDM-PD pentru măsuri de salvare a situației din domeniul financiar-bancar

Premierul Chiril Gaburici a declarat miercuri că a „obținut susținerea alianței” minoritare PLDM-PD pentru măsuri încă neclare care ar „salva situația din domeniul financiar-bancar”. Vorbind la ședința guvernului, primul ministru a spus că s-a întâlnit cu liderii alianței, Vlad Filat și Marian Lupu, datorită scrisorii sale de sâmbătă în care amenința cu demisia. În scrisoare, Gaburici afirma fără a da exemple că sistemul financiar moldovean s-ar afla „sub asediu” și cerea demisia guvernatorului Băncii Naționale, Procurorului General și conducerii Comisiei Naționale a Pieței Financiare care ar „ezita” să ia măsuri. Premierul Gaburici le-a cerut miniștrilor să pregătească până joi propriile propuneri, pe care urmează să le prezinte alianței de guvernare în „zile viitoare”.

Tot miercuri, liderii PLDM și PD au declarat că Banca de Economii, una din cele trei bănci aflată sub administrarea directă a Băncii Naționale, trebuie naționalizată pentru a fi salvate depunerile clienților.

Premierul Chiril Gaburici a pledat mereu pentru lichidarea celor trei bănci devalizate: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Toate au fost salvate cu infuzii de miliarde de lei în noiembrie anul trecut de Banca Națională.

Ziua naţională a Rusiei va fi sărbătorită la Chișinău cu un concert susținut de vedete ruse

Ziua naţională a Rusiei va fi sărbătorită la Chișinău, pe 11 iunie, cu un concert susținut de vedetele ruse Dima Bilan, formaţia Samoţvetî şi formaţia autohtonă Zdob şi Zdup. Potrivit paginii oficiale a Primăriei, organizatorul evenimentului este Societatea Științifico-Culturală „Prietenii Rusiei în Moldova”. Concertul nu va avea însă loc în Piața Marii Adunări Naționale , cum era programat inițial, din cauza lucrărilor de reabilitare care tocmai au fost lansate pe bulevardul Ștefan cel Mare. PCRM l-a criticat imediat pe primarul capitalei Dorin Chirtoacă de blocarea desfășurării acestui concert.

MoldovaGaz spune că a înregistrat anul trecut pierderi record de 167 milioane de dolari

Întreprinderea mixtă moldo-rusă MoldovaGaz a înregistrat anul trecut pierderi record de 2,33 miliarde de lei sau 167 milioane de dolari, mai mari de aproape patru ori faţă de 2013, potrivit raportului anual al companiei privind rezultatele financiare, arată raportul financiar aprobat miercuri de conducerea companiei, informează „ECOnomist.md”.

MoldovaGaz a cerut încă din martie majorarea tarifelor pentru consumatorii finali din Republica Moldova cu 48%, motivând că acestea nu au fost actualizate din 2011. Mai mult, compania avertiza că există riscul ca Gazprom să sisteze livrările către consumatorii din Republica Moldova din cauza datoriilor acumulate. Agenția Națională de Reglementare în Energie a respins cerea de majorare a prețului și a iniţiat consultări publice.

Ministrul agriculturii Ion Sula: dorim ca toate firmele să fie tratate egal de serviciul rus fitosanitar

Ministrul agriculturii Ion Sula a declarat că ministerul său ar dori ca toate firmele să fie tratate egal de serviciul rus fitosanitar, care periodic permite unor noi firme moldovenești de a relua exportul în Federația Rusă. „Poziţia noastră este ca fiecare exportator, producător să aibă acces la piaţă, nu trebuie să-i divizăm după aşezarea geografică sau după alte criterii... Decizia nu ne aparţine nouă ca minister responsabil de politici sau chiar Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor”, a mai declarat ministrul agriculturii, într-un interviu cu Europa Liberă. El a confirmat faptul că acum se așteaptă decizia experților ruși privind ridicarea embargoului după o inspecție în Republica Moldova și după discuțiile pe carele-a avut săptămâna trecută, la Milano, cu viceministrul agriculturii al Federaţiei Ruse.

Ambasadele Germaniei și a Franței s-au alăturat mesajelor diplomaților americani, britanici și olandezi la adresa guvernului României

În România, ambasadele Germaniei și a Franței s-au alăturat miercuri mesajelor date deja de diplomații americani, britanici și olandezi, precizând într-o notă că „sprijină principiile Mecanismului de Cooperare și Verificare, bazate pe valorile europene ale statului de drept, pe care guvernul României s-a angajat să le implementeze”. Nici o ambasadă nu face în mod direct referire la premierul Victor Ponta, acuzat de corupție de procurorii DNA, dar protejat de parlament, dar contextul în care au fost comentate lucrurile arată fără dubiu că este vorba despre șeful guvernului român. Vineri, parlamentul votează o moțiune de cenzură înaintată de opoziția liberală în legătură cu modul deficient în care a fost organizat votul românilor din străinătate la alegerile prezidențiale de anul trecut.

Parlamentari europeni: Rusia nu mai este un partener strategic pentru UE

Rusia nu mai este un partener strategic pentru UE, s-a afirmat miercuri în Parlamentul European. UE trebuie să-și reevalueze critic relațiile cu Rusia, profund afectate de încălcarea deliberată de către Rusia a principiilor democratice, valorilor fundamentale și dreptului internațional, prin actele sale de violență și destabilizarea vecinilor săi, au spus deputații miercuri. UE trebuie să creeze acum un plan de urgență bazat pe puterea necoercitivă („soft power”) pentru a contracara politicile agresive și care conduc la dezbinare duse de Rusia, au adăugat ei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG