Linkuri accesibilitate

Ştiri

Loviturile aeriene coordonate de saudiți împotriva rebelilor șiiți și a aliaților lor din Yemen au distrus vineri case din centrul capitalei Sanaa

Loviturile aeriene coordonate de saudiți împotriva rebelilor șiiți și a aliaților lor din Yemen au distrus vineri case din centrul capitalei Sanaa, un sit protejat de UNESCO, informează Associated Press. Echipele de salvare au scos de sub moloz cadavrele a șase civili. Oficiali și martori au spus că printre victime nu se aflau căpetenii rebele. Raidul a dus la distrugerea completă a cel puțin trei case și a făcut fisuri în zidurile altora, lipite de ele, astfel că există riscul extinderii pagubelor. Bombardamentul a fost condamnat prompt de agenția culturală a Națiunilor Unite. „Sunt șocată de imaginile acestor magnifice case-turn multi-etajate… transformate în ruine”, a spus directoarea generală UNESCO, Irina Bokova. UNESCO susține că de la începutul conflictului au fost lovite în Yemen mai multe sit-uri culturale, ultimul fiind complexul din epoca otomană din afara zidurilor cetății Sanaa, avariat la 9 iunie.

Activista de opoziție rusă Nadejda Tolokonnikova a fost arestată la Moscova pentru un protest neautorizat

Activista de opoziție rusă Nadejda Tolokonnikova a fost arestată la Moscova pentru un protest neautorizat la scurt timp după ce președintele Vladimir Putin lăudase „democrația” din țara sa cu ocazia Zilei Rusiei. Tolokonnikova, cunoscută ca membră Pussy Riot, împreună cu colega sa Catherine Nenasheva, au început să coasă vineri în Piața Bolotnaia un steag rusesc îmbrăcate în pușcăriașe, pentru a atrage atenția asupra condițiilor grele pentru femeile din închisori. Poliția le-a arestat, le-a băgat în dubă și le-a dus la secție pentru că ar fi tulburat ordinea publică. Ceva mai devreme, într-un mesaj de Ziua Rusiei, președintele Putin spunea că în cei 25 de ani de independență Rusia a făcut „mari progrese democratice”, consacrându-se ca o țară „modernă, deschisă și independentă”. Tolokonnikova și colega ei din Pussy Riot Maria Aliohina au stat peste un an la închisoare pentru că au protestat împotriva regimului în principala catedrală ortodoxă din Moscova.

Șapte oameni au fost împușcați mortal în Libia la un protest împotriva organizației Statul Islamic

Șapte oameni au fost împușcați mortal în Libia la un protest împotriva organizației Statul Islamic în orașul estic Derna, au declarat localnici citați de Reuters. Protestatarii mărșăluiau spre o bază a organizației extremiste când indivizi înarmați le-au ieșit în întâmpinare și au început să tragă în mulțime. Alți 30 de oameni au fost răniți. Tot din Libia s-a relatat că indivizi înarmați au ocupat consulatul tunisian din Tripoli și au luat zece ostatici din rândul angajaților. Libia este măcinată de lupte interne după războiul civil din 2011, soldat cu înlăturarea de la putere a dictatorului Moammar Gadhafi.

Cele trei bănci puse sub supraveghere în R.Moldova au dat asigurări că activează în regim normal

Cele trei bănci puse sub supraveghere în R.Moldova au dat asigurări că activează în regim normal, că decizia BNM nu a fost provocată de vreo neregulă și că ea va duce la consolidarea prestigiului băncilor. Banca Națională de la Chișinău a pus sub „supraveghere specială” trei cele mai mari bănci comerciale din țară: Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank, dar a insistat că decizia de ieri nu semnalează vreo situație de criză. „Este o decizie atît în beneficiul clienţilor, cît şi în beneficiul băncilor, al managementului şi acţionarilor. Este o măsură de remediere obişnuită”, a precizat purtătoarea de cuvânt Rodica Teleucă, citată de Moldpres. Anunțul vine când alte trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, suspectate de tranzacţii dubioase de miliarde, se află sub „administrarea” specială a Băncii Naționale. Unimedia.md îl citează pe analistul Adrian Lupușor spunând că regimurile de „supraveghere”, respectiv „administrare specială” sunt diferite, iar băncile puse acum sub supraveghere au situații peste medie de bune. Lupușor a mai spus că ele au fost pus sub observație pentru a facilita investigarea situației de la cele trei bănci cu probleme reale.

Guvernul Orban ia în considerare clădirea unei bariere fizice împotriva migranților ilegali la granița cu Serbia

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că guvernul său ia în considerare „toate opțiunile”, inclusiv o barieră fizică la granița sudică, cu Serbia, pentru a stăvili valul crescând de migranți, informează AP. Vorbind la radioul public din Ungaria, Orban a spus că „migrația este periculoasă” și că guvernul său va asculta săptămâna viitoare recomandările pe această temă ale ministrului de interne. Ungaria a primit anul acesta 50.000 de cereri de azil, față 43.000 anul trecut și numai 2000 în 2012. Cam 70% din migranții de acum provin din Afganistan, Siria și Irak. Aproape toți ajung în Ungaria trecând ilegal granița cu Serbia, care, spre deosebire de Ungaria, nu face parte din Uniunea Europeană.

BN a pus sub „supraveghere specială” trei mari bănci comerciale: Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank

Banca Națională spune că a pus sub „supraveghere specială” trei din cele mai mari bănci comerciale din țară: Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank, dar a insistat că decizia de ieri nu semnalează vreo situație de criză. „Este o decizie atît în beneficiul clienţilor, cît şi în beneficiul băncilor, al managementului şi acţionarilor. Este o măsură de remediere obişnuită”, a precizat purtătoarea de cuvânt Rodica Teleucă, citată de Moldpres. Anunțul vine când alte trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, suspectate de tranzacţii dubioase de miliarde, se află sub „administrarea” specială a Băncii Naționale. Unimedia.md îl citează pe analistul Adrian Lupușor spunând că regimurile de „supraveghere”, respectiv „administrare specială” sunt diferite, iar băncile puse acum sub supraveghere au situații peste medie de bune. Lupușor a mai spus că ele au fost pus sub observație pentru a facilita investigarea situației de la cele trei bănci cu probleme reale.

Platforma Civică „Demnitate și adevăr” va începe consultări cu partidele politice pentru a îmbunătăți funcționarea statului de drept

Platforma Civică „Demnitate și adevăr” a anunțat că începe consultări cu partidele politice într-o etapă nouă a efortului de a îmbunătăți funcționarea statului de drept în Republica Moldova. La o conferință de presă Igor Boțan, membru al grupului de inițiativă al Platformei DA, a mai spus astăzi la Chișinău că un moment culminant al campaniei va fi de Ziua Indepedenței, 27 august, când se va ține o adunare mare a simpatizanților Platformei. Boțan a spus că demisia premierului Gaburici, anunțată astăzi, are legătură și cu cele trei mitinguri de proteste organizate până acum de Platforma DA. „Presiunea cetățenilor este un factor important, cetățenii Republicii Moldova nu se mai lasă mințiți, manipulați și așa mai departe”, a spus Boțan.

Peste o sută de mii de participanți la parada anuală gay de la Tel Aviv

Mii de culturiști cu piepturi dezgolite, artiste de travesti în rochii colorate și mulți alții participă vineri la Tel Aviv la parada gay anuală, singurul eveniment de acest fel din Orientul Mijlociu și unul din cele mai mari din lume. Potrivit AP, purtătorul de cuvânt al poliției israeliene Micky Rosenfeld a estimat numărul participanților la peste 100.000, în vreme ce presa israeliană a publicat cifre mai apropiate de 200.000. La paradă participă oaspeți din multe alte țări ale lumii. Israelul a devenit în ultimii ani una din cele mai populare destinații pentru turismul gay, grație și eforturilor autorităților de a prezenta țara ca o oază de toleranță într-o regiune ostilă minorităților sexuale. Israelul nu are deocamdată egalitate conjugală, dar recunoaște căsătoriile gay încheiate în alte țări ale lumii.

Un tribunal francez l-a achitat pe fostul șef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, într-un proces de proxenetism

Un tribunal francez l-a achitat pe fostul șef al Fondului Monetar Internațional, Dominique Strauss-Kahn, care fusese acuzat că ar fi organizat petreceri sexuale cu prostituate. Decizia judecătorului din Lille corespunde opiniei exprimate în februarie de procurorul general, care ceruse achitarea din lipsă de dovezi. Înainte de achitarea lui Strauss-Kahn fuseseră absolvite de vină în același dosar alte 13 persoane. Fostul director FMI fusese acuzat că ar fi organizat petrecerile la Lille, Paris și Washington pe vremea când conducea organizația financiară internațională. Dominique Strauss-Kahn și-a dat demisia din fruntea FMI în urma altui scandal sexual. În 2011 a fost acuzat de viol de o cameristă din New York, dar acel caz s-a rezolvat în afara tribunalului, în procedură civilă.

Vanessa Sahinovic a fost pusă în stare de comă indusă într-un spital din Viena după accidentarea la Jocurile Europene de la Baku

Membra echipei austriece de înot sincronic Vanessa Sahinovic a fost pusă în stare de comă indusă într-un spital din Viena după a fost accidentată de un autobuz în satul sportivilor la Jocurile Europene de la Baku. Sportiva de 15 ani a suferit fracturi multiple, dar nu este în stare critică, a relatat agenția de presă austriacă APA. Joi Sahinovic și două colege de echipă au fost lovite de autobuzul special când mergeau pe trotuar. Ea și Luna Payer, care a suferit și ea fractură, au fost duse cu avionul la Viena. A treia înotătoare, Verena Breit, a revenit în staul sportivilor după ce a primit îngrijiri medicale la Baku. Ambasadorul austriac la Baku și reprezentanții comitetului olimpic austriac urmau să se întâlnească astăzi cu oficialii de securitate azeri pentru a discuta incidentul. Poliția azeră a pornit o anchetă.

Premierul român Victor Ponta a supraviețuit unei moțiuni de cenzură

Premierul social-democrat român Victor Ponta a supraviețuit unei moțiuni de cenzură la puțin timp după ce parlamentarii refuzaseră să-i ridice imunitatea în vederea unei anchete de corupție. Moțiunea a fost introdusă de opoziția centru-dreapta, care reproșa guvernului că ar obstrucționa introducerea votului la distanță, împiedicând diaspora să-și exprime opțiunile electorale în condiții civilizate. Pentru demiterea guvernului ar fi fost nevoie de 278 de voturi în Camera Deputaților, dar inițiatorii moțiunii au „strâns” numai 194. Săptămâna aceasta, Ponta primise deja un vot favorabil din partea deputaților. Ei au decis marți cu largă majoritate să nu-i ridice imunitatea, respingând cererea procurorilor anti-corupție, care-l acuză pe Ponta de spălare de bani, fals în acte publice și complicitate la evaziune fiscală pe vremea când profesa ca avocat.

Vlad Filat anunță că va negocia cu liderul liberal Mihai Ghimpu formarea unei noi majorități parlamentare

Liderul PLDM, Vlad Filat, spune că îl va contacta pe liderul liberal Mihai Ghimpu în vederea înființării unei noi majorități parlamentare pro-europene, după demisia premierului Chiril Gaburici. Vorbind în fața jurnaliștilor, liberal democratul a anunțat că a discutat deja despre această necesitate cu președintele Nicolae Timofti și cu Marian Lupu, liderul celui de-al doilea partid din coaliția minoritară PLDM-PD. Filat a spus că regretă demisia premierului Gaburici, dar a descris-o drept demisie „responsabilă”, în condițiile în care acesta este cercetat de Procuratura Generală în chestiunea presupusei diplome false. Anunțându-și astăzi demisia după mai puțin de patru luni în fruntea guvernului, Gaburici, în vârstă de 38 de ani, a spus că nu dorește să existe vreo suspiciune că ancheta în privința diplomei sale „nu s-a desfășurat corect și transparent”. Nominalizat de PLDM, el a fost instalat în luna februarie cu sprijinul Partidului Comuniștilor. Coaliția minoritară PLDM-PD a apelat la comuniști după eșecul convorbirilor cu Partidul Liberal, în legătură cu care cele trei formațiuni pro-europene și-au adresat acuzații reciproce. Demisia primului ministru și revenirea la negocieri cu liberalii au loc cu două zile înainte de alegerile locale de la 14 iunie, din care se așteaptă, potrivit sondajelor, că PLDM și PD vor ieși slăbite, iar PL își va consolida poziția.

Premierul Chiril Gaburici și-a anunțat demisia

Premierul Chiril Gaburici și-a anunțat demisia, așa încât să nu existe vreo suspiciune că ancheta în privința diplomei sale ”nu s-a desfășurat corect și transparent”.

Întreprinderea de stat „Registru” va asigura duminică eliberarea buletinelor de identitate provizorii și a buletinelor de identitate pentru alegerilor locale

Toate secțiile de evidenţă şi documentare a populaţiei ale Întreprinderii de Stat „Registru” vor activa duminică, 14 iunie, după un program prelungit, informează agentia MOLDPRES. Decizia a fost luată pentru ca alegătorii din scrutinul local de duminica sa poata obţine actele de identitate necesare pentru participarea la vot. Astfel birourile institutiei vor activa de la ora 7.00 pînă la ora 21.00 și vor asigura eliberarea buletinelor de identitate provizorii și a buletinelor de identitate confecționate.

Premierul Gaburici promite să discute cu presa după audierea sa de către procurori în cazul diplomelor sale de studii

Premierul Chiril Gabrici a fost audiat de procurori in cazul dosarului diplomelor sale de studii. El a raspuns la intrebari pret de o ora si dupa audieri nu a facut declaratii presei, dar a anuntat că va organiza un briefing despre acest subiect, fara sa precizeze cînd anume.

Ambasadoarea SUA la ONU acuză Rusia de implicare în conflictul din Ucraina de est

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a acuzat Rusia că „îi instruieste, înarmeaza, finanţeaza şi lupta alaturi” de rebelii pro-ruşi impotriva forţelor guvernamentale in estul Ucrainei. Ambasadoarea americana a făcut aceste declaratii la Kiev, unde a dat asigurari si ca Statele Unite sprijină in continuare respectarea intelegerilor de la Minsk in ciuda repetatelor incalcari ale acordului de încetare a focului. Samantha Power a spus si ca cele mai multe incalcari ale acordului vin din partea separatistilor care folosesc din nou armament greu, care initial fusese initial retras. Misiunea OSCE din Ucraina a acuzat atit forţele guvernamentale cit si pe separatistii pro rusi de incalcarea acordurilor de la Minsk. Rusia neaga in continuare orice amestec in luptele din estul Ucrainei.

Noua strategie de apărare a României pe perioada 2015 -2019 invocă „acțiunile destabilizatoare din vecinătatea estică”

Noua strategie de apărare a României pe perioada 2015 -2019, document ce urmeaza sa fie trimis de presedinţie Parlamentului spre aprobare si care a fost vazut de jurnalistii de la site-ul Hotnews.ro, menţioneaza la primul capitol, cel de amenintari „actiunile destabilizatoare din vecinătatea estica”, fara a numi insa tara răspunzatoare de aceste actiuni. Trimiteri explicite la politica Moscovei apar insa in alte capitole ale strategiei, cele in care se vorbeste despre „conflictele active din regiune si deteriorarea relatiilor dintre Alianta Nord Atlantica si Rusia”. Pentru România, garantul de securitate este reprezentat de apartenenta la NATO. Potrivit sursei citate, documentul critica politica Rusiei in zona Marii Negre, „conservarea conflictelor îngheţate si anexarea Crimeii”. Intr-un alt capitol al documentuluise arata ca „Federatia Rusa încearca sa-si consolideze statutul de putere pe plan regional, actiunile sale afectind stabilitatea regionala si parcursul european al Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei”. In Strategia de apărare a Romaniei nu se vorbeste despre vreun pericol reprezentat de corupţie, scrie site-ul Hotnews.ro.

Parlamentul de la București va vota astăzi o moțiune de cenzură introdusă de opoziție împotriva guvernului Ponta

Parlamentul de la Bucuresti va vota astazi asupra unei moţiuni de cenzura introdusa de opozitia liberala impotriva guvernului social democrat al premierului Victor Ponta. Intr-un interviu acordat agentiei de presa Bloomberg, premierul de la Bucuresti se arata increzator ca Parlamentul va respinge motiunea. Motiunea, intitulata „Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozinca!", a fost semnata de 183 de parlamentari. Pentru ca guvernul să cadă, opoziția are nevoie, pe de altă parte, de 279 de voturi, adică de o majoritate calificată iar potrivit presei de la Bucuresti, PNL și susținătorii moțiunii ar avea peste 240 de voturi garantate.

FMI va continua să ajute Ucraina, chiar în lipsa, deocamdată, a unui acord de restructurare a datoriilor

Fondul Monetar international a anuntat ca va continua sa ajute financiar Ucraina, chiar daca Kievul nu a ajuns la o intelegere cu creditorii externi pentru restructurarea datoriilor. Purtatorul de cuvint al FMI a declarat ca este crucial pentru Ucraina sa ajunga la o intelegere cu creditorii sai, dar că FMI va putea sa continue să faca plaţi din programul sau de împrumuturi cu Ucraina.

Numărul ruşilor care trăiesc sub pragul sărăciei a crescut cu peste 3 milioane în primele patru luni ale anului

Statisticile oficiale ale Rusiei date publicitatii joi arata ca numarul ruşilor care trăiesc sub pragul saraciei a crescut cu peste 3 milioane in primele patru luni ale anului, ajungind la aproape 23 de milioane, adica aproape 16 % din intreaga populatie a ţării. Pragul saraciei este stabilit in Rusia la o valoare de 176 de dolari pe luna. Scăderea preturilor pe piata internaţionala de petrol si razboiul din Ucraina de est au contribuit la această situație.

Pakistanul interzice activitatea pe teritoriul său a organizației internaționale „Salvați copiii”

Pakistanul a ordonat ca organizatia internationala „Salvati copiii” sa paraseasca tara pentru ceea ce regimul de la Islamabad considera a fi „actiuni anti-pakistaneze”. Politia a sigilat sediul organizatiei şi i-a dat un ragaz de 15 zile pentru a parasi tara. Pakistanul a acuzat anetrior organizatia că printr-o campanie falsa de vaccinare folosita de Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite, s-au obţinut informatii care au dus la descoperirea locului in care se ascundea Osama Bin Laden. Organizatia a negat ca ar fi fost implicata intr-un fel in aceasta operatie, că ar fi avut vreo relatie cu CIA sau cu medicul pakistanez Shakil Afridi care a organizat campania de vaccinare. Acesta a declarat intr-un interogatoriu că ar fi fost recrutat de CIA printr-un inalt oficial al organizatiei „Salvati copiii”.

Camera Reprezentanților respinge o măsură de autorizare a președintelui Obama de a declara război grupării radicale Statul Islamic

Camera reprezentantilor din Congresul american a respins o masura care i-ar fi dat presedintelui american Barack Obama puterea de a declanşa un razboi impotriva gruparii Statul Islamic. Votul Camerei Reprezentantilor a avut loc in timp ce Pentagonul a anunţat că Statele Unite iau in considerare să construiasca mai multe baze militare in Irak pentru a lupta impotriva Statului Islamic si a cheltuit deja aproape trei miliarde de dolari in campania de bombardamente aeriene impotriva militantilor Statului islamic din Irak si Siria. Noile baze ar urma sa ii gazduiasca pe cei aproximativ 450 de militari americani despre desfasurarea carora a anuntat presedintele Obama acum două zile.

FMI și UE invocă divergențe majore în negocierile financiare cu Grecia

Fondul Monetar Internationala anunţat aseara că delegatia sa a incheiat discutiile la Bruxelles cu reprezentantii Greciei si s-a intors acasa, invocand faptul ca distanta fata de pozitia Atenei este prea mare pentru a putea fi acoperita, informeaza Reuters.Uniunea Europeana a transmis şi ea un mesaj dur guvernului de stanga al lui Alexis Tsipras spunandu-i sa inceteze sa parieze cand e in joc viitorul tarii si sa ia decizia cruciala necesara pentru a evita intrarea in imposibilitatea de plata. Potrivit Reuters si delegatia greaca a parasit Bruxelles-ul, vorbind despre „neintelegeri majore”. Purtatorul de cuvînt al FMI a spus că problemele cheie raman pensiile, taxele si finantarile.

Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru operatorii economici din domeniul audiovizual în România considerată neoportună

In România, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch si Conventia Organizatiilor de Media (COM) considera inoportuna instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru televiziuni, in perioada 2015-2016 si solicita Executivuluide la Bucuresti sa reconsidere aceasta optiune se arata intr-un comunicat al organizatiilor de media, citat de site.ul Hotnews.ro. Organizatiilecer Guvernului „sa retraga Ordonanta de urgenta privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru operatorii economici din domeniul audiovizual si sa initieze consultari cu toti actorii interesati in dezvoltarea unor metode alternative, in afara oricaror suspiciuni de influente politice, de sprijin pentru productia de materiale de informare, educare si culturale de interes public."

Separatiștii pro-ruși folosesc copii înarmați la posturi de control din Ucraina de est

Misiunea speciala de monitorizare a situatiei din Ucraina a declarat astazi ca la unele posturi de control separatistii pro-rusi folosesc copii si unii dintre ei sunt inarmaţi. Purtatorul de cuvînt al misiunii Michael Bociurkiv a declarat intr-o conferinta de presa la Kiev ca este a doua oara cind a vazut copii folositi de separatistii din satul Şirokine. El a mai spus ca în ciuda declaraţiilor facute si de Kiev si de separatistii pro-rusi, nici una dintre părţi nu şi-a retras armamentul greu, asa cum prevedea intelegerea de la Minsk din februarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG