Linkuri accesibilitate

Ştiri

Comisia Electorală Centrală: până la ora 19.00 au votat circa 44% din alegători

În Republica Moldova s-au închis secţiile de votare pentru alegerile locale. Comisia Electorală Centrală a anunţat că până la ora 19.00 au votat peste 1 milion 200 de mii de alegători, adică circa 44% din alegători. Cea mai înaltă rată de prezenţă a fost în raionul Donduşeni - 52,39%. Cea mai scăzută rată de prezenţă a fost în UTA Găgăuzia - circa 36%. În municipiul Chişinău au votat 39,33%, iar în municipiul Bălţi - 41,41%.

CEC mai informează că numărul total de alegători care și-au exercitat dreptul la vot până la ora 19.00, 2,91% au vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani. Cei mai mulți votanți - 52,07% sau 640 304 alegători au peste 60 de ani.

Președintele Comitetului Internațional Olimpic a lăudat primele Jocuri Europene pentru promovarea înțelegerii între popoare

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a lăudat primele Jocuri Europene pentru promovarea înțelegerii între popoare, în timp ce la fața locului, la Baku, tensiunile politice amenințau să eclipseze competiția sportivă. Într-o declarație de presă, Bach a subliniat că sportivii ruși și ucraineni concurează umăr la umăr, ca și armenii și azerii. Dar chiar astăzi o parte din spectatorii azeri au huiduit un luptător armean și unul rus de origine armeană. Delegația Armeniei, pe care oficialii olimpici au convins-o cu greu să participe, fusese huiduită deja vineri, la ceremonia de deschidere a Jocurilor. Acesta este prima mare competiție internațională la care participă noul stat din Balcani Kosovo, nerecunoscut încă de câteva țări europene, inclusiv Republica Moldova.

CEC: la alegerile locale au votat până la ora 16 pe întreg teritoriul țării peste 35% din alegători

Comisia Electorală Centrală a informat că până la ora 16 votaseră la alegerile locale pe întreg teritoriul țării peste 35% din alegători. Ceva mai devreme CEC spusese că rata participării la alegerile locale depășise în marea majoritate a localităților pragul de 25% necesar validării scrutinului. Cel mai activ era raionul Șoldănești, iar cei mai pasivi păreau alegătorii din autonomia găgăuză. Secțiile de votare se închid la ora 21. CEC a spus că nu vor fi sondaje la ieșirea de la urne, cum nu au fost nici la alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut.

Bilanțul deceselor în inundațiile care au lovit capitala Georgiei Tbilisi a ajuns la cel puțin 12

Autoritățile din capitala Georgiei, Tbilisi, spun că bilanțul deceselor în inundațiile care au lovit orașul a ajuns la cel puțin 12. Cel puțin 36 de oameni au fost spitalizați, dintre care 16 cu fracturi multiple. Pârâul Vere, care traversează capitala georgiană, a fost umflat de ploi torențiale, distrugând zeci de case și luând pe sus automobile. Inundațiile au avariat grav grădina zoologică din Tbilisi. Multe animale, inclusiv lei, tigri și lupi au scăpat. Unele din ele au fost recapturate, altele împușcate, iar premierul Irakli Garibașvili i-a rugat pe locuitori să nu iasă din casă până când situația va fi din nou sub control. În mai 2012, cinci oameni, inclusiv o mamă și doi copii ai ei, au murit în inundații asemănătoare care au lovit un cartier de cocioabe al capitalei gruzine.

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a lăudat primele Jocuri Europene

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a lăudat primele Jocuri Europene pentru promovarea înțelegerii între popoare, în timp ce la fața locului, la Baku, tensiunile politice amenințau să eclipseze competiția sportivă. Într-o declarație de presă Bach a subliniat că sportivii ruși și ucraineni concurează umăr la umăr, ca și armenii și azerii. Dar chiar astăzi o parte din spectatorii azeri au huiduit un luptător armean și unul rus de origine armeană. Delegația Armeniei, pe care oficialii olimpici au convins-o cu greu să participe, fusese huiduită deja vineri, la ceremonia de deschidere a Jocurilor. Acesta este prima mare competiție internațională la care participă noul stat din Balcani Kosovo, nerecunoscut încă de câteva țări europene, inclusiv Republica Moldova.

CEC Chișinău: până la ora 15.30 rata participării la alegerile locale depășise în marea majoritate a localităților pragul de 25% necesar validării scrutinului

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a informat că până la ora 15.30 rata participării la alegerile locale depășise în marea majoritate a localităților pragul de 25% necesar validării scrutinului. Cel mai activ era raionul Șoldănești, iar cei mai pasivi păreau alegătorii din autonomia găgăuză. În total pe țară votaseră la 15.30 peste 33% din alegători. Organizația pentru promovarea democrației și drepturilor omului Promo Lex a spus că alegerile se desfășoară normal, chiar dacă au fost semnalate unele încălcări. Alegerile sunt monitorizate de peste 2000 de observatori. Cei de la OSCE și Consiliul Europei își vor face cunoscute observațiile mâine, luni. CEC a spus că nu vor fi sondaje la ieșirea de la urne, cum nu au fost nici la alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut. Buna desfășurare a scrutinului este asigurată de peste 6000 de polițiști.

Lituania și Polonia au confirmat că poartă discuții pentru depozitarea permanentă de armament greu american pe teritoriile lor

Lituania și Polonia au confirmat că poartă discuții cu Statele Unite pentru depozitarea permanentă de armament greu american pe teritoriile lor, pe fondul tensiunilor cu Rusia. „Suntem în proces de pregătire a infrastructurii militare”, a spus agenției Reuters ministrul lituanian al apărării Juozas Olekas. Iar colegul său polonez Tomasz Siemoniak a spus că Statele Unite l-au asigurat că decizia privind amplasarea armamentelor grele va fi luată curând. Declarațiile vin după ce Reuters, citând un oficial american nenumit, scrisese că Pentagonul ar putea depozita în estul Europei tancuri de luptă, vehicule pentru infanterie și alt armament greu pentru dotarea a până la 5000 de militari. Rugat să confirme informațiile, purtătorul de cuvânt de la Pentagon col. Steve Warren a spus că deocamdată nu s-a luat o decizie, dar a spus că Statele Unite „continuă să se consulte cu aliații pentru a găsi locul cel mai potrivit de depozitare a tehnicii de luptă”.

Bilanțul deceselor în inundațiile care au lovit capitala Georgiei Tbilisi a ajuns la cel puțin zece

Autoritățile din capitala Georgiei, Tbilisi, spun că bilanțul deceselor în inundațiile care au lovit orașul a ajuns la cel puțin zece. Cel puțin 36 de oameni au fost spitalizați, dintre care 16 cu fracturi multiple. Pârâul Vere, care traversează capitala georgiană, a fost umflat de ploi torențiale, distrugând zeci de case și luând pe sus automobile. Inundațiile au avariat grav grădina zoologică din Tbilisi. Multe animale, inclusiv lei, tigri și lupi au scăpat. Unele din ele au fost recapturate, altele împușcate, iar premierul Irakli Garibașvili i-a rugat pe locuitori să nu iasă din casă până când situația va fi din nou sub control.

Premierul Italiei Matteo Renzi a cerut schimbarea regulilor europene ale azilului

Premierul Italiei Matteo Renzi a cerut schimbarea regulilor europene ale azilului. Într-un interviu apărut astăzi în ziarul „Corriere della Sera”, premierul Renzi a cerut revizuirea așa-numitelor „reguli Dublin”, care repartizează solicitanții de azil țării prin care au intrat în UE. Premierul italian, a cărui țară este prima destinație a zecilor de mii de fugari ce traversează Mediterana, a spus că dacă partenerii europeni vor arăta „solidaritate” cu Italia, va fi bine, dar dacă nu, Roma va trece la planul B, care nu va fi pe placul altor țări. Renzi nu a dat detalii. Mai multe țări europene, mai ales din estul continentului, au criticat planul Comisiei Europene de a impune „cote de imigranți” pentru o repartizare mai uniformă a străinilor și ajutorarea țărilor europene din sud.

Reuter: înaintea alegerilor locale din Moldova sondajele prevedeau mari câștiguri forțelor de stânga pro-ruse

Agenția Reuter scrie că înaintea alegerilor locale din Moldova sondajele prevedeau mari câștiguri forțelor de stânga pro-ruse, pe fondul tulburărilor politice urmând demisiei premierului și furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar. „Moldova este condusă de un guvern minoritar de coaliție format de două partide pro-europene, dar proasta gestionare economică și eșecul guvernărilor succesive de a combate corupția fac ca nostalgia după epoca sovietică și după legăturile tradiționale cu Moscova să rămână la nivel înalt în secțiuni largi ale populației”, mai scrie Reuter.

Coordonatorul alegerii președintelui FIFA l-a avertizat pe Sepp Blatter să-și țină promisiunea de a demisiona

Coordonatorul alegerii președintelui FIFA l-a avertizat pe Sepp Blatter să-și țină promisiunea de a demisiona. Declarația făcută azi de Domenico Scala, șeful comisiei de audit și conformitate FIFA, vine după ce ziarul elvețian „Schweiz am Sonntag” scrisese că Blatter se gândește să mai rămână președinte, în urma unui apel de la asociațiile de fotbal asiatice și africane. În vârstă de 79 de ani, elvețianul Blatter a anunțat că-și va da demisia la 2 iunie, la numai patru zile după ce primise al cincilea mandat pe fondul acuzațiilor de corupție la adresa oficialilor FIFA. Insistând că FIFA are nevoie de reforme, Domenico Scala a spus astăzi că „este indispensabil să continue procesul de schimbare a conducerii așa cum a fost anunțat”. Comitetul executiv al FIFA se va întâlni la 20 iulie ca să stabilească data alegerii noului președinte, care ar putea avea loc între decembrie și februarie.

CEC de la Chișinău a informat că până la ora 13 votaseră la alegerile locale 27% din alegători

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a informat că până la ora 13 votaseră la alegerile locale 27% din alegători. În scrutinul de astăzi, care a început la 7 dimineața și se va încheia la 9 seara, urmează să fie aleși aproape 12.000 de consilieri locali și raionali și aproape 900 de primari. De dimineață în capitală la o secție de votare, președintele Nicolae Timofti a spus că votează pentru „o capitală mai frumoasă”. Alegerile sunt monitorizate de peste 2000 de observatori. Cei de la OSCE și Consiliul Europei își vor face cunoscute observațiile mâine, luni. CEC a spus că nu vor fi sondaje la ieșirea de la urne, cum nu au fost nici la alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut. Buna desfășurare a scrutinului este asigurată de peste 6000 de polițiști.

Mai multe animale au scăpat din grădina zoologică din Tbilisi după ce inundațiile au distrus gardurile

Tigri, lei, un hipopotam și alte animale au scăpat din grădina zoologică din Tbilisi după ce inundațiile au distrus gardurile, făcând autoritățile georgiene să ceară astăzi locuitorilor capitalei să nu iasă din casă. Cel puțin opt oameni au murit în dezastru, inclusiv trei angajați de la grădina zoologică, iar 10 persoane sunt date dispărute. Hipopotamul fugit a fost înconjurat într-una din piețele orașului și a fost adormit cu tranchilizante. Nu este încă limpede dacă cei opt oameni uciși au murit din cauza inundațiilor sau a atacurilor animalelor scăpate. Orașul Tbilisi a fost lovit peste noapte de ploi și vânturi puternice, iar un pârâu care străbate orașul s-a transformat într-un puhoi uriaș, care a avariat și zeci de case

Cel mai mare marș gay din istoria Poloniei predominant catolice s-a ținut la Varșovia fără incidente deosebite

Cel mai mare marș gay din istoria Poloniei predominant catolice s-a ținut la Varșovia fără incidente deosebite. Organizatorii manifestării de sâmbătă, numită „Marșul egalității”, spun că au participat 20.000 de oameni. Manifestanții au fost huiduiți și insultați în câteva rânduri de grupuri religioase, de dreapta, dar poliția a reușit să-i țină pe contestatari la distanță, prevenind orice ciocnire. Participanții la marș au cerut din nou autorităților să aprobe legea parteneriatelor înregistrate, care ar da unele drepturi perechilor de același sex, așa cum a promis în urmă cu patru ani premierul de atunci, Donald Tusk. Polonia se numără printre puținele țări din UE care nu recunosc în nici un fel cuplurile gay, alături de alte câteva state din estul și sudul Europei.

Statele Unite plănuiesc să depoziteze tehnică militară grea în țările baltice și alte țări din Europa de est

Statele Unite plănuiesc să depoziteze tehnică militară grea în țările baltice și alte țări din Europa de est pentru a-i liniști pe aliații îngrijorați de intervenția rusă în Ucraina, informează Reuter. Citând un oficial american nenumit, care a comentat un articol apărut în „New York Times”, Reuters scrie că Pentagonul ar putea depozita în estul Europei tancuri de luptă, vehicule pentru infanterie și alt armament greu pentru dotarea a până la 5000 de militari. Rugat să confirme informațiile, purtătorul de cuvânt de la Pentagon col. Steve Warren a spus că deocamdată nu s-a luat o decizie, dar a spus că Statele Unite „continuă să se consulte cu aliații pentru a găsi locul cel mai potrivit de depozitare a tehnicii de luptă”.

Associated Press: alegerile locale din Moldova sînt un test dacă țara va continua integrarea europeană sau se va muta mai aproape de orbita Rusiei

Agenția de știri Associated Press scrie că alegerile locale de astăzi din Moldova sunt un test dacă țara va continua integrarea europeană sau se va muta mai aproape de orbita Rusiei. AP amintește că scrutinul moldovean are loc la numai două zile după ce premierul „pro-european” Chiril Gaburici și-a dat demisia după ce fusese chestionat pe tema autenticității diplomelor sale de studii. „Cursa cea mai importantă este în capitala Chișinău, unde primarul pro-european Dorin Chirtoacă, aflat în funcție din 2007, se confruntă cu Zinaida Greceanîi, candidata socialiștilor pro-ruși”, notează Associated Press, adăugând că furia alegătorilor în ce privește așa-numitul „miliard de dolari” furat din bănci ar putea fi în avantajul electoral al partidelor „pro-moscovite”. Agenția rusă de știri TASS scrie și ea că alegerile din Moldova „vin într-un moment de criză, când „politicile de integrare europeană ale guvernanților sunt tot mai puțin populare”

CEC a anunțat că până la ora 10 și-au exprimat votul aproape 12% din alegătorii din R.Moldova

Comisia Electorală Centrală a anunțat că până la ora 10 și-au exprimat votul aproape 12% din alegători. Participarea cea mai mare până la acea oră fusese la Bălănești, de 44%, iar cea mai mică în sectorul Râșcani al capitalei – numai 2%. La alegerile locale care au început la ora 7 și se vor încheia la 9 seara urmează să fie aleși peste 11.600 de consilieri și aproape 900 de primari. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a votat astăzi pentru o capitală mai frumoasă, informează agenția Moldpres. Şeful statului a mers la vot însoţit de prima doamnă, Margareta Timofti. El a urat tuturor candidaţilor electorali succes şi s-a arătat convins că scrutinul va fi corect. „Eu văd capitala ţării mai frumoasă decît e astăzi, cu străzi şi clădiri impunătoare. Cred în viitorul Chişinăului”, a spus Timofti.

În R.Moldova au fost deschise toate cele 1.977 secţii de votare create pentru alegerile locale

CEC anunţă că la ora 7.00 au fost deschise toate cele 1.977 secţii de votare create pentru alegerile locale din acest an. La ora 08.00 rata de participare a alegătorilor a fost de 3%. CEC-ul spune că nu au existat incidente. Duminică 14 iunie electoratul din Republica Moldova urmează să aleagă 898 de primari, 10.564 de consilieri locali de nivelul I şi 1.116 consilieri raionali / municipali.

În localităţile situate în dreapta Nistrului, dar controlate de autorităţile separatiste transnistrene, nu au fost deschise secţii de votare

În localităţile situate în dreapta Nistrului, dar controlate de autorităţile separatiste transnistrene, nu au fost deschise secţii de votare pentru alegerile locale de duminică. Alegătorii de acolo vor putea vota în localităţile din apropiere, informează IPN. Ofiţerul de presă al Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sârbu, a spus că alegătorii din comuna Chiţcani şi satul Cremenciug vor vota în satul Copanca, la liceul Vasile Alecsandri. Alegătorii din satul Găsca vor vota la secţia de votare din comuna Fârlădeni. La Bender nu sunt deschise secţii de votare. Totodată, alegătorii din Corjova, localitate la est de Nistru aflată sub jurisdicţia Chișinăului, vor trebui să se meargă la vot la Cocieri. IPN amintește că la alegerile precedente, în 2011, au apărut unele probleme legate de deplasarea alegătorilor din Corjova la Cocieri, unde trebuiau să voteze. După câteva ore de blocaj, milițienii transnistreni au permis totuşi oamenilor să meargă în localitatea vecină.

Peste 6.000 de polițiști asigură buna desfășurare a alegerilor locale de duminică 14 iunie

Peste 6.000 de polițiști asigură buna desfășurare a alegerilor locale de duminică 14 iunie, informează Moldpres, citând Inspectoratul General al Poliției. În ziua alegerilor polițiștii se află în preajma secțiilor de votare, având dreptul să intre în birouri doar la solicitarea președințiilor secțiilor respective. Tot în vederea alegerilor CEC a reamintit sâmbătă concurenților electorali că sâmbătă și duminică este interzisă orice fel de agitație electorală. Încălcarea așa-numitei „liniști electorale” se pedepsește cu amendă de până la 400 de lei pentru persoane fizice și până la o mie de lei pentru candidați. Secțiile de votare s-au deschis duminică la șapte dimineață și se vor închide la nouă seara.

Lunetiștii l-au împușcat pe individul suspectat de a fi atacat astă-noapte un comisariat de poliție din Dallas

Șeful poliției din Dallas, Texas, a spus că lunetiștii l-au împușcat pe individul suspectat de a fi atacat astă-noapte cu un vehicul blindat un comisariat de poliție, iar polițiștii încearcă să afle dacă mai este în viață. Oficialul de poliție David Brown a spus că sniperii au tras în suspect într-o parcare de pe autostradă unde fusese încercuit vehiculul blindat, pe care polițiștii îl inspectează acum de la oarecare distanță cu un robot. Suspectul informase mai înainte poliția că are în mașină explozivi. Brown a spus că suspectul a atacat comisariatul în zori s-a prezentat într-o convorbire telefonică drept James Boulware. El a învinuit poliția pentru că a pierdut custodia fiului său și pentru l-ar considera terorist. Poliția a recuperat două dispozitive explozive lângă comisariat. Poliția crede că suspectul a acționat singur și nu consideră incidentul un act de terorism.

Secretarul general ONU Ban Ki-moon a avertizat țările Asiei centrale că suprimând drepturile omului încurajează extremismul

Secretarul general ONU Ban Ki-moon a avertizat țările Asiei centrale că suprimând drepturile omului încurajează extremismul, informează Reuter. La capătul unei vizite în fostele republici sovietice central-asiatice, Ban a spus sâmbătă la Așgabat, în Turkmenistan, la o întâlnire cu studenții, că regimurile autoritare pot crea o vreme senzația de stabilitate, dar pe termen lung absența libertății de expresie duce la „ideologii extremiste”. Reuters scrie că țările central-asiatice conduse până nu de mult de la Moscova: Kazahstan, Kirghistan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, sunt criticate de multă vreme în occident pentru încălcarea drepturilor civice fundamentale și asuprirea minorităților etnice.

În localităţile situate în dreapta Nistrului, dar controlate de autorităţile separatiste transnistrene, nu au fost deschise secţii de votare

În localităţile situate în dreapta Nistrului, dar controlate de autorităţile separatiste transnistrene, nu au fost deschise secţii de votare pentru alegerile locale de duminică. Alegătorii de acolo vor putea vota în localităţile din apropiere, informează IPN. Ofiţerul de presă al Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sârbu, a spus că alegătorii din comuna Chiţcani şi satul Cremenciug vor vota în satul Copanca, la liceul Vasile Alecsandri. Alegătorii din satul Găsca vor vota la secţia de votare din comuna Fârlădeni. La Bender nu sunt deschise secţii de votare. Totodată, alegătorii din Corjova, localitate la est de Nistru aflată sub jurisdicţia Chișinăului, vor trebui să se meargă la vot la Cocieri. IPN amintește că la alegerile precedente, în 2011, au apărut unele probleme legate de deplasarea alegătorilor din Corjova la Cocieri, unde trebuiau să voteze. După câteva ore de blocaj, milițienii transnistreni au permis totuşi oamenilor să meargă în localitatea vecină.

CEC: în ziua alegerilor locale și în zilele următoare conferințele ei de presă vor fi traduse în limbajul mimico-gestual

Comisia Electorală Centrală a anunțat că în ziua alegerilor locale și în zilele următoare conferințele ei de presă vor fi traduse în limbajul mimico-gestual, ca să poată fi înțelese de persoanele cu deficiențe de auz. Tot în vederea alegerilor CEC a reamintit astăzi concurenților electorali că sâmbătă și duminică este interzisă orice fel de agitație electorală. Încălcarea așa-numitei „liniști electorale” se pedepsește cu amendă de până la 400 de lei pentru persoane fizice și până la o mie de lei pentru candidați. Secțiile de votare se deschid duminică la șapte dimineață și se închid la nouă seara. Desfășurarea alegerilor va fi supravegheată în afara secțiilor de votare de 6000 de polițiști, care nu vor putea intra în secții decât dacă vor fi solicitați de președinții secțiilor

Papa Francisc: ar fi bine să se stabilească o dată fixă pentru Paște, ca să se poată sărbători deodată la catolici și la ortodocși

Papa Francisc a spus că ar fi bine să se stabilească o dată fixă pentru Paște, ca să se poată sărbători deodată la catolici și la ortodocși, a informat duminică Radio Vatican. Paștele sunt cea mai mare sărbătoare creștină, marcând învierea lui Isus Cristos, dar „cad” în fiecare an în altă dată, calculându-se după fazele lunii. De obicei la ortodocși, care folosesc la sărbători calendarul iulian, Paștele vin de multe ori cu o săptămână întârziere față de cele catolice, protestante și ale altor confesiuni „apusene”. „Trebuie să ajungem la un acord”, a spus Papa, sugerând că o dată convenabilă ar fi a doua duminică din aprilie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG