Linkuri accesibilitate

Ştiri

Președintele R. Moldova Nicolae Timofti salută votul cetățenilor acordat preponderent partidelor proeuropene la alegerile locale

Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti salută votul cetățenilor acordat preponderent partidelor proeuropene la alegerile locale generale din 14 iunie 2015. Într-un comunicat al președinției de la Chișinău se spune că opțiunea electorală a cetățenilor confirmă încă o dată adeziunea majorității populației la cursul european de dezvoltare a țării, iar această voință populară trebuie respectată și pusă în aplicare. Nicolae Timofti îndeamnă partidele parlamentare proeuropene să convină în scurt timp asupra creării unei majorități parlamentare capabile să voteze un nou guvern în Republica Moldova, care să continue punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și toate reformele instituționale și economice convenite cu partenerii externi și asumate la nivel politic de majoritatea partidelor.

Premierul irakian Haider al-Abadi: 40 de atentatori sinucigași intră în medie în Irak în fiecare lună

Premierul irakian Haider al-Abadi a afirmat că 40 de atentatori sinucigași intră în medie în Irak în fiecare lună, și a cerut țărilor învecinate să ia măsuri de oprire a fluxlui de luptători străini. Atentatorii sinucigași sînt una din cele mai mortale arme a grupării Statul Islamic, care-i trimir în vehicule pline cu explozivi să pentreze apărarea irakiană sau să mascreze civili în zonele aglomerate. Al-Abadi a spus într-o declarație televizată că numărul luptătorilor străini din Irak este acum mai mare decît cel al militanților irakieni, că acești luptători provin din fiecare țară care se învecinează cu Irakul și că aasta e problemă care trebuie rezolvată de aceste țări. Gruparea Sttaul Islamic a lansat în iunie 2014 o ofensivă în care a cucerti porțiuni mari de teritoriu din Irak și din Siria, și asta e cauza pentru care luptorii străini pot intra cu ușurință în Irak.

OSCE: alegerile locale din R.Moldova au fost organizate într-o manieră eficientă

Alegerile locale din R.Moldova au fost organizate într-o manieră eficientă, iar cetățenilor le-a fost oferită o opțiune diversificată de vot, au afirmat observatorii internaționali acreditați de Biroul OSCE la Chișinău. Șeful misiunii de observatori OSCE Kimmo Kiljunen a spus la o conferință de presă de astăzi că scrutinul a fost organizat într-un mod echitabil, chiar dacă au fost depistate cîteva nereguli atît pe parcursul monitorizării perioadei electorale, cît și în ziua alegerilor. Printre abateri, Kiljunen a enumerat „rapoartele financiare incomplete si imprecise depuse de concurenții electorali la CEC și faptul că un candidat electoral a fost asaltat, altul a demisionat, iar trei dintre aceștia nu și-au suspendat activitatea publică în intervalul de timp fixat”

Marian Lupu: rezutatul alegerilor locale arată că cetățenii R.Moldova susțin în continuare partidele pro-europene

Liderul Partidului Democrat Marian Lupu este citat cu afirmația potrivi căreia rezutatul alegerilor locale arată că cetățenii R.Moldova susțin în continuare partidele pro-europene. Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Vlad Filat a spus că forțele pro-europene au cîștigat alegerile locale din R. Moldova și că PLDM nu se va coaliza cu socialiștii și reprezentanții Partidul Nostru în consiliile raionale și municipal. „Singurul lucru care nu se negociază la crearea coalițiilor este parcursul european al Republicii Moldova”. Liderul socialiștilor Igor Dodon a spus și el că partidul său a obținut rezultate bune la alegerile locale de duminică și s-a pronunțat pentru coaliții între PSRM, Partidul Nostru și comuniști.

Rezultatele numărării paralele Promo-Lex a voturilor la Chişinău, Bălţi şi Comrat coincid în mare parte cu datele prezentate de CEC

Rezultatele numărării paralele a voturilor la Chişinău, Bălţi şi Comrat, făcută de Asociaţia Promo-LEX, coincid în mare parte cu datele prezentate de Comisia Electorală Centrală. Şeful misiunii de observatori la alegerile locale din 14 iunie a Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postică, a spus la o conferinţă de presă, că decalajele ar putea fi provocate de erorile de calcul din procesele-verbale. În comparaţie cu scrutinele anterioare, numărul proceselor-verbale eronate e mult mai mic, spun observatorii.

Dorin Chirtoacă și Zinaida Greceanîi se vor confrunta peste două sătpămâni în turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinăului

Liberalul Dorin Chirtoacă (37,52%) și socialista Zinaida Greceanîi (35,68%) se vor confrunta peste două sătpămâni în turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinăului. După numărarea tuturor voturilor la alegerile locale din iunie, Comisia Electorală Centrală a anunțat că în 438 de localități din R.Moldova au fost aleși primarii, în alte 458 localități urmînd să fie organizat un al doilea atur de scrutin. La Bălți, primăria a fost cîștigată de candidatul Partidului Nostru Renato Usatîi, la Orhei omul de afaceri Ilan Shor, implicat în scandalul privind devalizarea Băncii de Economi. La Comrat, porimii doi clasați, candidatul independent Nicolai Dudoglo (38,04%) şi candidatul Partidului Nostru Serghei Anastasov (34,01%) vor lua parte la un al doilea tur de scrutin.

Rezultatele alegerilor locale din R.Moldova arată că nici un partid nu a obținut majoritatea în vreun consiliu raional

Rezultatele alegerilor locale din R.Moldova arată că nici un partid nu a obținut majoritatea în vreun consiliu raional, fiind nevoie de formare de alianțe. Partidul Liberal-Democrat s-a situat însă pe primul loc în cele mai multe consilii raionale, urmat de Partidul Democrat. Cele două partide, care fac parte din alianța minoritară de guvernare, pot forma majoritatea în cele mai multe consilii raionale. Partidul Socialiștilor a obținut cele mai multe mandate în patru consilii raionale, Partidul Nostru în două, iar Partidul Comuniștilor și Blocul electoral Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă în câte un consiliu raional. Cele două consilii municipale, de la Chișinău și Bălți, sînt dominate de opoziție. Rata de participare la cele 1.977 secţii de votare a fost de 48,87%, cu 11% mai redusă decât la precedentele alegeri locale. Comentatorii din R. Moldova au observat că marii absenți de la urne au fost tinerii.

Klaus Iohannis: prezența lui Victor Ponta la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku a fost o gafă de politică externă

Președintele României Klaus Iohannis afirmă că prezența premierului Victor Ponta la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku a fost o gafă de politică externă. Iohannis a spus luni că n-a știut de intenția lui Ponta de a se deplasa la Baku. Jocurile Europene sîn boicotate de majoritatea liderilor din țările Uniunii Europene din cauza încălcării drepturilor omului de către autoritățile azere. Victor Ponta a luat parte la deschiderea jocurilor în 12 iunie alături de președintele rus Vladimir Putin și de cel turc Regep Erogan. Relațiile dintre Iohannis și Pota s-au răcit după ce împotriva premierul a început urmărirea penală. Președintele i-a cerut premierului să demisioneze, dar acesta a refuzat. În 5 iunie, procurorii de la Direcția Nașională anticorupție au anunțat că Victor Ponta e suspectat de spălare de bani, fals în acte, evaziune fiscală și conflict de interese. Premierul a supraviețuit sătpămâna trecută unei moțiuni de cenzură, după ce Camera Deputaților de la București a respinse cererea DNA de a i se ridica imunitatea pentru a putea fi cercetat.

Echipele de salvare din capitala georgiană Tbilisi continuă operațiunile de căutare a 10 de persoane dispărute

Echipele de salvare din capitala georgiană Tbilisi continuă operațiunile de căutare a 10 de persoane dispărute și a unui număr nespecificat de animale scăpate de la grădina zoologică din oraș în urma inundațiilor de la sfîrșitul săptămânii. Directorul grădinii zoologice Zurab Gurielidze a declarat luni că nici unul dintre oamenii care și-au pierdut viața nu a fost ucis de animale și că trei din angajații grădinii s-au înecat. Între animalele scăpate se află lei, tigri, urși, lupi și un hipopotam. Unele animale, ca hipopotamul, au fost tranchilizate și trimise înapoi la grădina zoologică. Altele au fost împușcate de poliție, iar altele lipsesc în continuare. În Georgia luni este zi de doliul național în memoria victimelor inundațiilor.

Kremlinul refuză să comenteze informațiille despre posibila desfășurare de armament greu american în estul Europei

Un purtător de cuvînt de la Kremlin a refuzat să comenteze informația privind posibila desfășurare de armament greu american în estul Europei. Dmitri Peskov a spus în 15 iunie că Moscova va reacționa doar la un comunicat oficial al Statelor Unite. Citînd oficialități americane și aliate, cotidianul „The New York Times” a relatat la 13 iunie că Washingtonul plănuiește să trimită armament greu în mai multe țări est-europene și în țările baltice, care sînt îngrijorate de acțiunile Rusiei în Ucraina și pentru a descuraja orice agresiune. Polonia și Lituania au confirmat că discută cu Washingtonul staționarea de armament greu în depozitele din regiune. O oficialitate de la Ministerul rus al apărării, generalul Iuri Iakubov, a afirmat că această plănuită acțiune a americanilor ar putea fi cel mai agresv pas pe care l-ar face Pentagonul și NATO după terminarea Războiului Rece, și că Rusiie nu-i va rămâne decît să își întărească forțele din flancul vestic.

Un militar rus a fost găsit mort prin înjunghiere în apropierea bazei militare rusești din orașul Gyumri, Armenia

Un militar rus a fost găsit mort prin înjunghiere în apropierea bazei militare rusești din orașul Gyumri, Armenia, unde în ianuarie un soldat rus a masacrat șapte membri ai unei familii armene. Purtătoarea de cuvînt a coomisiei de anchetă din Armenia, Sona Truzian, a spus că trupului militarului, identificat drept Ican Novikov, a fost găsit nu de parte de un monument patritotic din Gyumri, al doilea oraș ca mărime din Armenia, unde se află baza militară rusească 102. Armenii au protestat masiv la Gyumri și Erevan după masacrarea de către soldaul rus în ianuarie a 7 membri din aceeași familie, între care o fetiță de 2 ani și un băiețel de șase luni. Protestatarii au ceut ca suspectul Valeri Permiakov, care și-a mărturisit crima, să fie predat Armeniei pentru judecată, dar autoritățile ruse au spus că procesul lui va avea loc la baza miitară rusească.

Autoritățile azere l-au concediat pe polițistul care a distribuit imaginile cu autobuzul care intră într-un grup de sportive la Baku

Un ofițer de poliție din Baku a fost concediat pentru că a distribuit înregistrarea video a incidentului cu autobuzul care a intrat într-un grup de sportive austriece înainte de deschiderea Jocurilor Europene. Înregistrarea video a fost blocată sau ștearsă de pe multe site-uri de către autoritățile azere care au investit masiv în organizarea Jocurilor, dar ea e disponibilă încă pe mai multe site-uri de știri și pe rețele de socializare. Trei membre de 15 ani ale echiped de înot sincron a Austriei au fost rănite în incidentul din 11 iunie. Una dintr eele, Vanessa Sahinovic, este în comă indusă după ce a fost operată la Viena. Ea suferit răni severe la coloana vertebrală și ar putea rămâne paralizată. Minsiterul de interne azer a dat o declarație în care se spune că ofițerul de poliție a comis o gravă încălcare a regulilor dînd unui prieten înregistrarea și din cauza asta a fost concediat.

800 de ani de la adoptarea documentului cunoscut sub numele de Magna Carta

Regina Elisabeta a Marii Britanii a condus comemorările a aniversării celor 800 de ani de la adoptarea documentului cunoscut sub numele de Magna Carta. Premierul britanic David Cameron i s-a alăturat luni reginei la ceremoniile de la Runnymede, așezare rurală din apropiere de Londra, unde Regele Ioan s-a întîlnit acum 800 de ani cu mai mulți baroni nemulțumiți și au căzut de acord asupra unei liste de drepturi fundamentale. Magna Carta este considerată documentul fondator al libertăților civile și juridice engleze. Cea mai faimoasă prevedere a documentului este aceea care spune că fiecare „om liber” are dreptul la justiție și judecată dreaptă.

Nici un partid nu a obținut majoritatea în vreun consiliu raional în alegerile locale de duminică

Rezultatele preliminare ale alegerilor locale de duminică arată că nici un partid nu a obținut majoritatea în vreun consiliu raional, în urma așa numitului vot politic, fiind nevoie de formarea alianțelor. Dar Partidul Liberal Democrat s-a situat pe primul loc în cele mai multe consilii raionale, în 13 din 32, urmat de Partidul Democrat, care a câștigat întâietatea în 11 raioane. Cele două partide care, la nivel central, fac parte din alianța minoritară de guvernare pot forma majoritatea în cele mai multe consilii raionale. Partidul Socialiștilor a obținut cele mai multe mandate în patru consilii raionale, Partidul Nostru în două, iar Partidul Comuniștilor și Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova-Iurie Leancă” în câte un consiliu raional. Cele două consilii municipale, de la Chișinău și Bălți, sunt dominate de opoziție. Rezultatele de la Chișinău sugerează că Partidul Socialiștilor a obținut cele mai multe mandate. Totuși, formațiunile pro-europene conduse de Partidul Liberal care s-a situat pe locul doi ar putea forma, la limită de un mandat, o coaliție pro-europeană în Consiliul Municipal Chișinău. La Bălți, cel de-al doilea municipiu ca mărime, Partidul Nostru a obținut o majoritate categorică.

Igor Dodon pledează pentru front comun cu PCRM și Partidul Nostru în al doilea tur al alegerilor locale

Liderul socialiștilor Igor Dodon a spus că partidul său a obținut rezultate bune la alegerile locale de duminică și s-a pronunțat pentru coaliții între PSRM, Partidul Nostru și comuniști „în multe centre raionale”. Dar în următoarele două săptămâni, socialiștii își vor concentra eforturile pentru a câștiga primăria Chișinăului, la 28 iunie, când socialista Zinaida Greceanîi se va confrunta în turul doi de scrutin cu primarul actual, liberalul Dorin Chirtoacă. „Avem șanse să câștigăm în turul doi, dacă vom mobiliza toți cetățenii”, a spus Dodon. Duminică, Greceanîi a obținut aproape 36% din voturi, cu aproape 2% mai puțin decât Chirtoacă. Postul de Radio Vocea Basarabiei a calculat că, la nivelul consiliilor raionale, PSRM a obținut primul loc numai în patru raioane, din 32. Rezultatul socialiștilor la așa numitul vot politic este sub așteptări, în urma celui de la parlamentarele din noiembrie 2014, încheiate de socialiști pe primul loc, cu peste 20%. Analiștii cred că socialiștii au beneficiat la parlamentare de votul alegătorilor Partidului Nostru care fusese exclus atunci de la alegeri sub acuzație de finanțare ilegală a campaniei cu bani primiți din Rusia.

O declarație a lui Renato Usatîi după victoria de la Bălți

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a obținut o victorie răsunătoare la Bălți, a promis într-o declarația post-electorală să schimbe părerea cetățenilor despre politică. Usatîi a câștigat duminică funcția de primar al celui de-al doilea oraș moldovean ca mărime cu peste 72% din voturi, cu promisiunea să lupte împotriva oligarhilor cu care asociază partidele guvernării, PLDM și PD. Într-un mesaj video în rusă și română înregistrat în fața bisericii Constantin și Elena de la Bălți, el le-a mulțumit alegătorilor, le-a urat succes politicienilor aleși și celor care se vor confrunta în turul doi, la 28 iunie. Partidul lui Usatîi care a fost exclus de la alegerile parlamentare din noiembrie trecut sub acuzația de finanțare ilegală a campaniei cu fonduri din Rusia a obținut majoritatea și în Consiliul Municipal Bălți. De asemenea, a câștigat primul loc în două raionale nordice, Fălești și Drochia.

Vlad Filat pledează pentru o coaliție pro-europeană a candidaților în al doilea tur de scrutin

Liderul liberal-democrat Vlad Filat, al cărui partid a suferit un eșec la Chișinău la alegerile locale de duminică, dar și-a menținut influența în multe raioane, a pledat pentru crearea unor coaliții pro-europene la nivel local, în primul rând acolo unde va avea loc turul doi de scrutin pentru alegerea primarilor. „Vom comunica cu partenerii noștri din Partidul Democrat și cei din Partidul Liberal în vederea creării coalițiilor la nivel local”, a spus Filat. Nu este limpede deocamdată în câte localități va avea loc turul doi de scrutin. La Chișinău, unde liberalul Dorin Chirtoacă are nevoie de sprijin pentru a o învinge pe socialista Zinaida Greceanăi în turul doi, PLDM a obținut duminică rezultate slabe. Va avea doar un singur loc în Consiliul Municipal Chișinău față de șapte la alegerile precedente, iar candidatul liberal-democraților la primărie, Serafim Urechean, s-a situat pe locul 6 cu mai puțin de 3% din voturi. Postul de radio Vocea Basarabiei a calculat însă că PLDM împreună cu al doilea partid al guvernării, PD, ar avea majoritatea în 24 din 32 de consilii raionale, păstrându-și influența în teritoriu.

Natalia Gherman la Varșovia: Moldova ar fi dezavantajată în raport cu țările Balcanilor de Vest în domeniul integrării economice cu UE

Viceprim-ministra Natalia Gherman spune că Republica Moldova ar fi dezavantajată în raport cu țările Balcanilor de Vest în domeniul integrării economice cu Uniunea Europeană. Vorbind la o conferință în Polonia, Forumul Global Wroclaw 2015, Gherman a spus că angajamentele asumate sunt similare, dar Republica Moldova are acces mult mai limitat la fonduri europene pentru reforme. În discursul publicat de Ministerul moldovean de Externe, ea solicită Uniunii Europene să includă Republica Moldova „în mecanisme de asistenţă în domeniul transporturilor şi sectorului energetic”. Spre deosebire de Republica Moldova, Țările Balcanilor de Vest au statut de candidate la aderare.

Dorin Chirtoacă: „cetățenii nu votează chiar numai la indicația Kremlinului”

Primarul Chișinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, s-a arătat mulțumit de rezultatele primului tur al alegerilor locale, la care a obținut, duminică, un mic avantaj în fața socialistei Zinaida Grecenîi. „Rezultatele nu sunt chiar așa de proaste”, a spus Chirtoacă într-o primă declarație după aflarea rezultatelor preliminare, vorbind la ședința operativă a serviciilor primăriei, azi dimineață. „Aseară eram dedesubt, astăzi sunt deasupra. Asta înseamnă că cetățenii nu votează chiar numai la indicația Kremlinului”, a spus liberalul într-o aluzie la primele rezultate incomplete, care o plasau în frunte pe Greceanîi. Pro-europeanul Chirtoacă și Greceanăi care pledează pentru relații mai strânse cu Rusia își vor tranșa primăria capitalei moldovene în turul doi de scrutin, pe 28 iunie.

În Consiliul Municipal Chișinău, PS conduce cu 19 consilieri, urmat de PL cu 18

Rezultatele preliminare ale alegerilor pentru Consiliul Municipal al Chișinăului sugerează că Partidul Socialiștilor conduce cu 19 consilieri, urmat de Partidul Liberal cu 18. Rezultatele după verificarea aproape tuturor proceselor verbale mai arată că Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova, Iurie Leancă” ar obține șase locuri, Partidul Nostru și Partidul Comuniștilor – câte trei fiecare, iar Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat – câte unul. Mai sunt de numărat câteva procese verbale și nu se așteaptă schimbări. Prezența la urne la Chișinău a constituit 47,41%. Pentru funcția de primar, se vor confrunta în turul doi primarul actual, liberalul Dorin Chirtoacă, și socialista Zinaida Greceanîi.

Liderul sudanez Omar al-Bashir reținut în Africa de Sud

Președintele Sudanului, Omar al-Bashir, nu are voie să părăsească Africa de Sud pe baza unei decizii judecătorești care îl reținea, duminică, până când se va decide dacă trebuie predat Tribunalului Penal Internațional. Liderul sudanez participa duminică în Africa de Sud la un summit al Uniunii Africane. Tribunalul de la Haga a cerut Africii de Sud să-l aresteze pe Bashir acuzat de crime de război, crime împotriva umanității și genocid în conflictul din Darfur. Cererea urmează a fi examinată astăzi de o instanță sud-africană.

La Chișinău va avea loc un al doilea tur al alegerilor pentru desemnarea primarului Capitalei

Comisia Electorală Centrală spune că liberalul Dorin Chirtoacă are un mic avantaj în fața socialistei Zinaida Grecenîi în cursa pentru primăria Chișinăului, în urma primului tur de scrutin al alegerilor locale, de duminică, dar va fi nevoie de turul doi. După procesarea aproape tuturor proceselor verbale, CEC a spus că Chirtoacă avea peste 37%, iar Greceanîi mai puțin de 36%. Pe locul trei, cu peste 10%, s-a situat Oazu Nantoi, candidatul blocului lui Iurie Leancă. Rezultatul este strâns și la votul pentru Consiliul Municipal Chișinău, socialiștii și liberalii obținând în jur de 30 la sută. Comisia Electorală Centrală continuă centralizarea rezultatelor din toate circumscripțiile în urma alegerilor locale, la care au participat 49% din alegători.

Succes al lui Renato Usatîi și Ilan Shor în alegerile pentru funcția de primar la Bălți și Orhei

La Bălți, al doilea oraș ca mărime, primăria a fost câștigată tranșant de Renato Usatîi. Liderul Partidului Nostru, care a fost exclus de la alegerile parlamentare din noiembrie trecut, ar fi obținut peste 72 % în votul pentru primăria Bălțiului, potrivit rezultatelor după procesarea a 96% din procesele verbale. În Consiliul Municipal, Partidul Nostru domină cu peste 64%. Controversatul om de afaceri Ilan Shor cercetat în legătură cu creditele neperformante din bănci este pe cale să devină primar la Orhei, unde ar fi obținut, potrivit rezultatelor parțiale, peste 61% din voturi.

24 de persoane dispărute și alte cel puțin 13 victime ale inundațiilor la Tbilisi

Autoritățile din capitala Georgiei, Tbilisi, spun că bilanțul deceselor în inundațiile care au lovit orașul a ajuns la cel puțin 13, alți 24 de oameni fiind dați dispăruți. Pârâul Vere, care traversează capitala georgiană, a fost umflat de ploi torențiale, distrugând zeci de case și luând pe sus automobile. Inundațiile au avariat grav grădina zoologică din Tbilisi. Multe animale, inclusiv lei, tigri și lupi au scăpat. Unele din ele au fost recapturate, altele împușcate, iar autoritățile i-au rugat pe locuitori să nu iasă din casă până când situația va fi din nou sub control. Premierul Irakli Garibașvili a anunțat pentru astăzi doliu național. Potrivit estimărilor preliminare, pierderile se ridică la 18 milioane de dolari.

Grecia și donatorii internaționali nu au ajuns la un acord în negocierile de duminică

Grecia și donatorii internaționali n-au reușit să ajungă la o înțelegere în privința unui acord prin care Atena ar continua reformele în economie și finanțe în schimbul ajutoarelor. Comisia Europeană a spus că, în urma convorbirilor de duminică, au mai rămas diferențe de poziție „semnificative”. Uniunea Europeană cere Greciei reduceri de cheltuieli de două miliarde de euro pentru a obține o nouă tranșă din fondul de salvare. Țara riscă incapacitatea de plată la sfârșitul lunii iunie dacă nu restituie datorii de 1,5 miliarde de euro Fondului Monetar Internațional. Vicepremierul grec Yannis Dragasakis a spus că Atena a propus deja reducerea deficitului până la nivelul cerut, dar nu poate accepta reducerea pensiilor, care i s-ar cere. Miniștrii Finanțelor din zona euro urmează să examineze situația Greciei săptămâna aceasta.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG