Linkuri accesibilitate

Ştiri

Pierre Moscovici: guvernul de la Atena trebuie convins să accepte acordul oferit de creditorii internaționali

Comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, a salutat miercuri „progresele autentice” în unele aspecte ale negocierilor asupra crizei datoriilor Greciei, dar a adăugat că mai sunt divergențe însemnate, relatează Agence France Presse. Vorbind în parlamentul de la Paris, Moscovici a spus că Grecia a început unele reforme, dar guvernul de la Atena trebuie convins să meargă mai departe și să accepte acordul oferit de creditorii internaționali. Declarația lui Moscovici a fost făcută cu puține momente înaintea unei întâlniri decisive programată pentru miercuri seară la Bruxelles între premierul grec Alexis Tsipras și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Se relatează că în estul Ucrainei a izbucnit cea mai mare bătălie din ultimele luni

Se relatează că în estul Ucrainei a izbucnit cea mai mare bătălie din ultimele luni între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși. Rebelii din Donețk spun că ar fi fost uciși 15 oameni din rândul civililor și combatanților, iar ministerul de interne ucrainean spune că a fost ucisă cel puțin o persoană la Marinka, orașul controlat de guvern aflat în centrul noilor ostilități. Părțile se acuză reciproc că ar fi provocat izbucnirea luptelor. Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a acuzat Rusia că ar fi incitat noile confruntări. Potrivit Asspciated Press, el i-a îndemnat pe liderii marilor puteri economice din G7 să condamne politica rusă față de Ucraina la summit-ul lor de la sfârșitul acestei săptămâni.

Procuratura de la Chișinău a acuzat Comandamentul de Aviație al Armatei că ar fi păgubit statul cu o jumătate de milion de lei

Procuratura Generală de la Chișinău a acuzat Comandamentul de Aviație al Armatei că ar fi păgubit statul cu o jumătate de milion de lei fiindcă nu a recuperat pentru stat metale prețioase din avioane de tip MIG-29 casate în anii 2011-2014. Procurorii spun că în avioanele dezafectate se aflau peste 11 kg de argint, 245 g de aur, 33 g de platină și aproape un gram și jumătate de paladiu. Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se spune că s-au pornit în acest caz patru cauze penale pentru delapidare și fals în acte publice comise de „responsabili din cadrul Armatei Naționale”, ale căror nume nu au fost făcute publice. Pentru asemenea fapte ei riscă pedepse de 15 ani de închisoare. Potrivit IPN, Ministerul Apărării spune că a inițiat și el o anchetă internă în urma acestor acuzații.

Ministrul apărării Raimonds Vejonis este noul președinte al Letoniei

Parlamentul de la Riga l-a ales ca președinte al Letoniei pe actualul ministru al apărării, Raimonds Vejonis. El l-a învins după mai multe runde de vot pe Egils Levits, un judecător la Curtea Europeană de Justiție și îl va înlocui pe președintele în exercițiu Andris Berzins, care nu a candidat la un nou mandat, invocând motive de familie. Agence France Presse relatează că după alegere Vejonis, care are 48 de ani și este din partidul ecologist, a spus: „Aș vrea să îmbunătățim relațiile cu Rusia, dar atâta vreme cât în Ucraina rămân rachete și armament greu rusesc, acest lucru nu este posibil”. Președintele Letoniei este comandantul forțelor armate, numește premierul și are dreptul de a propune și înapoia legi parlamentului.

PCRM îl critică pe ministrul apărării Viorel Cibotaru

Partidul Comuniștilor și-a înnoit criticile la adresa ministrului apărării, Viorel Cibotaru, pe care îl acuză că pune în pericol relația Republicii Moldova cu Federația Rusă. Într-o declarație a fracțiunii parlamentare PCRM se spune că „este inadmisibil ca Viorel Cibotaru să păstreze funcţia de ministru al Apărării, deoarece el, prin postul pe care-l deţine, prezintă un pericol impunător pentru ţara noastră, pentru suveranitatea şi independenţa Moldovei.” Comuniștii îi reproșează ministrului că ar fi numit Rusia „inamic potențial” al Moldovei într-un interviu la Europa Liberă. Vorbind astăzi cu reporterii la Chișinău, Cibotaru a sugerat că declarația ar fi fost răstălmăcită de comuniști și a spus că nu se teme de o eventuală moțiune pentru demiterea sa.

Platforma civică Demnitate și Adevăr anunță un nou miting pentru 7 iunie la Chișinău

Platforma civică Demnitate și Adevăr (DA) spune că va ține un nou miting pașnic duminică 7 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, informează agenția IPN. Astăzi, la o conferință de presă, liderii DA au spus că noua demonstrație va începe la prânz și va avea ca scop „demiterea clanurilor mafiote de la guvernare”. Activiștii au mai spus că de la precedentul miting de protest cu o lună în urmă guvernanții au mimat numai lupta cu oligarhii și căutarea miliardului de dolari furat de la trei bănci moldovenești sprijinite de stat. Analistul Igor Boțan, membru al grupului de inițiativă al Platformei civice Demnitate și Adevăr, a spus că noul miting va avea trei dimensiuni: de protest, de mobilizare și de consolidare. Platforma DA a organizat până acum două demonstrații de amploare, la care au participat zeci de mii de persoane, prima la 5 aprilie, a doua la 3 mai.

Demisia lui Sepp Blatter nu ar afecta pregătirle pentru Cupa Mondială de Fotbal din 2018 în Rusia

Rusia spune că demisia președintelui FIFA Sepp Blatter nu afectează pregătirile țării pentru găzduirea Cupei Mondiale la Fotbal în 2018. Kremlinul, care l-a sprijinit din greu pe Blatter, a spus că va continua să conlucreze cu el până ce se va alege un nou șef al forului fotbalistic mondial. Elveția a anunțat recent că a lansat o anchetă asupra felului cum s-a adjudecat găzduirea Cupelor Mondiale din 2018 și 2022 Rusiei și, respectiv, Qatarului. Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitrii Peskov, a spus potrivit agenției TASS că acum „lucrul cel mai important este că Rusia își continuă pregătirile pentru Cupa Mondială din 2018”. Sepp Blatter și-a anunța demisia marți, 2 iunie, la numai patru zile după ce fusese reales în fruntea FIFA, pe fondul anchetelor de corupție pornite împotriva unor oficiali de-ai ei de procurorii din Statele Unite și Elveția.

Doar 14 persoane salvate după naufragiul navei turistice de pe fluviul Yangtze în China

Presa chineză de stat a relatat că echipele de salvare au căutat peste noapte 430 de pasageri încă dați dispăruți de pe nava de croazieră care s-a răsturnat în fluviul Yangtze, dar au găsit foarte puțini supraviețuitori. Peste 4600 de lucrători, inclusiv sute de scafandri, participă la efortul de salvare pornit după ce nava Steaua Răsăritului s-a răsturnat brusc într-o furtună la 2 iunie. Până acum au fost salvați 14 oameni, iar 13 au fost confirmați decedați. Marea majoritate a celor 456 de oameni de la bord, care erau mai ales pensionari, au fost dați dispăruți. Agenția de presă China Nouă a scris că tragedia s-a produs atât de brusc încât căpitanul navei nici nu a mai apucat să trimită semnal SOS. Incidentul pare să fie cea mai gravă tragedie nautică a Chinei din ultimii 70 de ani și s-ar putea încheia cu un bilanț de decese mai ridicat decât acela din Coreea de Sud, unde anul trecut au murit 304 oameni în naufragiul unui feribot.

Londra - orașul cel mai vizitat de turiști din lume

Londra a fost desemnată și anul acesta orașul cel mai vizitat de turiști din lume, cu o prognoză de 18,8 milioane de vizitatori care vor petrece cel puțin o noapte în metropolă anul acesta, informează DPA. Capitala britanică este pentru a cincea oară în ultimii șapte ani în fruntea Indexului Global al Destinațiilor Urbane MasterCard. Capitala Tailandei, Bangkok, s-a aflat în frunte în două rânduri, când a devansat Londra. Trei dintre destinațiile turistice cu ascensiunea cea mai rapidă sunt anul acesta orașe din Asia: Colombo (Sri Lanka), Chengdu (China) și Osaka (Japonia). Londra a ieșit în frunte și în ce privește banii cheltuiți acolo de turiști, cu o cifră anuală de peste 20 de miliarde de dolari, urmată de New York cu 17 miliarde de dolari și Paris cu 16 miliarde. La Bangkok turiștii ar urma să cheltuiască anul acesta 12,4 miliarde de dolari.

Comuniștii pregătesc o moțiune de cenzură împotriva lui Viorel Cibotaru, ministrul apărării

Comuniștii pregătesc o moțiune de cenzură împotriva ministrului Apărării, Viorel Cibotaru. Anunțul a fost făcut de liderul PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unei emisiuni la Publika TV. Liderul comunistilor a explicat că s-a luat această decizie, după ce ministrul apărarii a spus că Rusia ar trebui considerată drept „inamic potențial” al Republicii Moldova, intr-o viitoare strategie de apărare a Moldovei. Ministrul Ciboratu a facut declaratia intr-un interviu cu postul nostru de radio, precizind ca este doar opinia sa personala. Aseara Voronin a mai anuntat si ca partidul său a decis ca nu va mai participa la şedinţele Parlamentului şi că ar putea cere și demisia altor miniștri cum ar fi cel de la Educaţie, Economie, Mediu,Tineret şi Sport, „dacă nu își vor face treaba".

Măsuri restrictive luate de Parlamentul European împotriva delegaților Rusiei la Bruxelles

Parlamentul European a luat măsuri împotriva unor diplomati rusi de la Bruxelles, dupa ce Moscova a interzis accesul in Rusia a 89 de persoane din Uniunea Europeana. Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca autorităţile ruse „nu au actionat potrivit legislatiei internaţionale si nu au asigurat transparenţa deciziilor lor nepermitînd celor 89 de persoane sa se apere si sa atace decizia Moscovei”. Ca urmare, depinzînd de anularea acestei liste „negre”, va fi restrins accesul în cladirea parlamentul European a ambasadorului Rusiei, Vladimir Cizov, si a unui alt diplomat rus, va fi analizat caz cu caz accesul la membrii Parlamentului European a delegatiei Dumei de Stat si a Consiliului Federatiei şi va fi suspendată activitatea Comitetului de cooperare Uniunea Europeana - Parlamentul Rusiei.

Rusia a respins declaratia Bruxelles-ului, iar ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a spus că oricum deciziile forului european referitoare laRusia sunt de mult timp lipsite de „simtul realităţii” şi sunt predictibile. Anterior Moscova anunţase că a intocmit lista cu cei 89 de cetăţeni europeni supusi interdictiei, între care cinci români, ca urmare a impunerii de sancţiuni Rusiei de catre Occident pentru anexarea Crimeii si implicarea in conflictul din estul Ucrainei.

Sepp Blatter a demisionat de la președinția FIFA

Sepp Blatter si-a anuntat ieri seara demisia de la presedintia Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), in urma numeroaselor scandaluri financiare si de coruptie care au afectat organizatia. Blatter, in varsta de 79 de ani, aflat in functie din 1998, a informat ca va convoca un congres extraordinar in care isi va depune mandatul si in cursul caruia va fi ales si succesorul sau.
Cotidianul New York Times si ABC News au anuntat, citand surse, ca o ancheta a FBI il vizeaza direct pe Blatter intr-unul din cazurile de corupţie. Sepp Blatter tocmai fusese reales in fruntea FIFA saptamina trecuta pentru un al cincelea mandat.

Ameliorare a sănătății opozantului rus Vladimir Kara Murza

Unul din liderii opozitiei ruse, Vladimir Kara Murza junior, care se află in spital in stare grava, şi-a recapatat conştiinta după o saptamina de coma. Mihail Hodorkovski, unul din apropiatii lui Kara Murza a anunţat acest lucru printr-un mesaj tweeter. Kara Murza, in virsta de 33 de ani este coordonatorul unei organizatii neguvernamentale fondata de Hodorkovski, „Rusia deschisa”. Organizaţia a dat recent publicitatii un document critic referitor la liderul Cecen Ramzan Kadîrov, un apropiat al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Kara Murza a fost internat de urgenta pe 26 martie cu simptome ale unei posibile otraviri intenţionate.

Liderii macedoneni au căzut de acord să organizeze alegeri anticipate anul viitor

Comisarul Uniunii Europene pentru extindere Johanes Hahn a declarat la Skopje, in Macedonia, că liderii macedoneni au cazut de acord cu organizarea de alegeri anticipate anul viitor in luna aprilie, pentru a detensiona criza politica din aceasta tara balcanica. Hahn a avut convorbiri cu premierul Nikola Gruevski si cu lideri ai opozitiei social democrate şi ai societatii civile. Macedonia a fost scena unor proteste masive in ultima perioada, cu zeci de mii de oameni iesind pe străzi pentru a cere demisia cabinetului acuzat de folosirea excesiva a puterii si coruptie.

Barack Obama a promulgat Legea „Actul libertății” ce limitează activitățile ANS

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a semnat legea, aprobata de Congres cu cîteva ore înainte, care opreşte Agentia Naţională de Securitate să mai stocheze meta date despre milioane de cetateni americani, precum numere de telefon si comunicatii pe internet, fara ca aceştia sa fie suspectati de actiuni teroriste. Legea, numita Actul libertatii, apara viaţa particulara a oamenilor si anuleaza mai multe prevederi ale asa numitului Patriot Act, adoptat dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Congresul a adoptat legea dupa dezbateri intense in ultimele saptamini. Scandalul asupra acestui program de supraveghere american a fost dezvaluit de Edward Snowden acum doi ani. Snowden continua sa trăiasca in Rusia.

Iranul reafirmă sprijinul necondițional pentru liderul sirian Bashar al-Assad

Presedintele Iranului, Hassan Rohani, a promis ca tara sa îl va susţine „pina la sfirsit” pe liderul sirian Bashar al-Assad. Declaratia vine pe fundalul creşterii controlului forţelor gruparii extremiste Statul Islamic in Siria si preluarea orasului antic Palmira, aflat in centrul ţării. Iranul a fost un sprijintor constant al familiei Assad inca dinainte de declanşarea razboiului civil din aceasta tara din 2011, soldat cu peste 200 de mii de oameni.

Rusia va furniza Iranului sisteme defensive antirachetă de tip S 300

Producătorul rusesc de arme Almaz Antei a anunţat ieri ca va furniza Iranului sisteme defensive antiracheta sofisticate S 300, imediat ce se va ajunge la înţelegere comerciala. Autorităţile ruse au înlăturat toate impedimentele pentru semnarea acestui contract. Decizia Rusiei de a permite furnizarea acestui timp de armament Iranului a fost criticata de Statele Unite si de Israel. La 25 mai, ministrul adjunct de externe iranian a anunţat ca Teheranul va intra in curind in posesia acestor arme.

Un ofițer de securitate eston reținut în Rusia acuzat de spionaj și port ilegal de armă

Un tribunal rus din localitatea Pskov a extins arestarea preventiva a unui ofiter de securitate eston acuzat de spionaj, pina la 4 august. In sedinta de ieri a tribunalului rusesc, Procuratura a lărgit acuzatiile impotriva lui Eston Kohver, adaugind si port ilegal de arma. Pentru acuzatia de spionaj ar putea fi condamnat la 20 de ani de inchisoare. Procuratura rusa susţine ca barbatul a fost arestat in Rusia, in timp ce oficiali estoni spun că bărbatul a fost dus sub ameninţarea cu moartea de catre agenti FSB peste granită in luna septembrie.

Un suspect de terorism ucis de poliție la Boston în Statele Unite

Poliţia din Boston a impuşcat un bărbat care se afla de mai mult timp sub supravghere ca urmare a unei acţiuni antiteroriste. Potrivit poliţiei bărbatul, identificat drept Usaama Rahim, i-ar fi atacat cu un cuţit pe agentul FBI si ofiterul de politie care l-au abordat. Poliția spune că are o inregistrare video a momentului. Fratele barbatului, un lider religios din San Francisco neaga versiune poliţiei si susţine ca fratele său a fost împușcat in spate în timp ce vorbea la telefon. A fost declanşată o anchetă.

Summit la Paris pe tema combaterii grupării Statul Islamic

La conferinta de la Paris la care participa lideri irakieni au fost vizibile divergente etnice si religioase semnificative intre irakieni, care submineaza lupta impotriva militanţilor din gruparea Statul Islamic. Premierul de la Bagdad, Haider al Abadi, este un şiit moderat, care a fost sub presiunea Occidentului sa formeze o armata unita din suniti, kurzi si şiiţi pentru a prelua controlul asupra localităţii Ramadi de la milinatii grupării Statul Islamic. Premierul de la Bagdad a cerut un sprijin militar mai substanţial din partea coaliţiei internaţionale.

Echipe de ajutor continuă operațiunile de găsire a celor dispăruți în naufragiul unui vas chinez pe fluviul Yan Tzî

Presa de stat din China a anunţat ca echipele de ajutor continua sa caute inca 430 de persoane date dispărute in naufragiul de ieri a unui vas pe fluviul Yan Tzî. Pina acum au fost găşiți 14 oameni, 13 dintre ei, morţi. Vasul avea la bord 456 de persoane, majoritatea in virsta. Este cel mai grav accident de transport marin din China ultimilor 70 de ani.

Președintele FIFA Sepp Blatter a anunțat că demisionează

Președintele FIFA, Sepp Blatter, a anunțat că își dă demisia, la patru zile după ce a fost reales pentru un al cincilea mandat pe fundalul unei crize de corupție tot mai ample. În vârstă de 79 de ani, Blatter a promis la o conferință de presă la Zurich alegeri noi pentru președintele FIFA, care pot avea loc între lunile decembrie și martie. „Acest mandat nu pare să aibă sprijinul tuturor în fotbalul mondial”, a spus Blatter, adăugând că „FIFA are nevoie de o restructurare profundă”. Scandalul de corupție a izbucnit săptămâna trecută, cu numai două zile înainte de realegerea lui Blatter, șapte oficiali din fotbalului internațional fiind arestați la un hotel de la Zurich la solicitarea Statelor Unite. La conferința de astăzi, Blatter a spus că își va exercita funcția până la alegerea unui succesor.

Presa germană relatează că fostul cancelar al Germaniei Helmut Kohl se află la spital în stare critică

Presa germană relatează că fostul cancelar Helmut Kohl se află la spital în stare critică. Potrivit ediției online a publicației „Der Spiegel”, fostul lider conservator, acum în vârstă de 85 de ani, a suferit o intervenție chirurgicală și s-ar afla în terapie intensivă la un spital din orașul Heidelberg. Citând surse apropiate fostului cancelar, „Der Spiegel” scrie că acesta s-a aflat în terapie intensivă de trei săptămâni. Oficiul lui Kohl a spus că el a suferit o intervenție chirurgicală la șold la începutul lunii mai, având nevoie ulterior de o operație suplimentară care i-a prelungit șederea la spital. "Având în vedere circumstanțele, Dr. Helmut Kohl se simte bine”, se spune în declarație. Având cel mai îndelungat mandat din perioada postbelică și aflându-se în funcție între 1982-1998, lui Kohl i se atribuie meritul de a fi reunificat Germania după căderea Zidului Berlinului în noiembrie 1989. Împreună cu președintele francez François Mitterrand, a promovat introducerea monedei euro. Kohl a pierdut popularitatea după părăsirea funcției, când publicul a aflat despre forme ilegale de finanțare a Uniunii Creștin Democrate sub conducerea sa.

PCRM a condamnat suspendarea retransmiterii postului Rossia 24 în R. Moldova

Partidului Comuniștilor a condamnat suspendarea retransmiterii postului Rossia 24 în Republica Moldova, spunând că această decizie luată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului săptămâna trecută ar încalcă libertatea de exprimare. Într-un comunicat difuzat astăzi, partidul care a jucat un rol cheie la instalarea guvernului Gaburici în luna februarie a mai criticat guvernarea PLDM-PD pentru metode ilegale și represive, aducând drept dovadă decizia CCA. Pentru suspendarea emisiunilor postului rus de stat acuzat de propagandă și manipulare au votat săptămâna trecută toți membrii Consiliului, inclusiv Artur Cozma care fusese propus în funcție de comuniști. Marți, PCRM a anunțat că acesta ar fi depus la Parlament cerere de demisie, dar Cozma a dezmințit.

Țările coaliției care luptă contra grupării Statul Islamic au promis un sprijin ferm pentru un plan irakian de combatere a militanților

Țările coaliției care luptă contra grupării Statul Islamic au promis un sprijin ferm pentru un plan irakian de combatere a militanților. Partenerii de coaliție au făcut promisiunea într-o declarație comună difuzată după conferința lor de astăzi la Paris, la care au participat reprezentanți din 20 de țări, inclusiv Statele Unite, dar de unde au lipsit țări ca Rusia, Iranul sau Siria. Un plan de urgență adoptat de guvernul din Irak după căderea orașului Ramadi în mâinile militanților luna trecută prevede operațiuni de răspuns prin mobilizarea triburilor sunnite din Provincia Anbar și aducerea milițiilor șiite care iau parte la lupte sub comanda Bagdadului. La Paris, țările coaliției au mai pledat pentru ”lansarea grabnică a unui proces politic facilitat de ONU, veritabil și inclusiv” în Siria. Ministrul de externe francez Laurent Fabius a spus că aliații și-au reconfirmat ”unitatea și determinarea comună” de a combate Statul Islamic, dar a adăugat că este o lupta ”pe termen lung”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG