Linkuri accesibilitate

Ştiri

Primarul suspendat al Bucureștiului Sorin Oprescu a fost dus din arest la spital pentru investigații medicale

Primarul suspendat al Bucureștiului Sorin Oprescu a fost dus la Spitalul Universitar de Urgență București, pentru investigații medicale, anunță Agerpres. Aprobarea cererii de transferare a lui Oprescu din arest la Spitalul Universitar a fost confirmata de avocatul acestuia, Alexandru Chiciu. Sorin Oprescu este în arest preventiv fiind acuzat de procurorii anti-coruptie din România de luare de mita si abuz de putere.

Președintele Senatului României Călin Popescu-Tăriceanu va propune înființărea unei agenții care să recupeze prejudiciile din marile dosare de corupție

Președintele Senatului României Calin Popescu-Tariceanu a anunțat la Brașov ca va propune în ședinta de luni a coalitiei de guvernare adoptarea prin ordonanță de urgență a înființării unei agenții care să recupeze prejudiciile din marile dosare de corupție. Tăriceanu e citat de Agerpres cu declarația că o asemenea agenție e necesară pentru a duce la capăt actul de justiție.

Iranul a cerut Arabiei Saudite să îi găseasca pe cei 344 de iranieni dispăruți după busculada de joi de la Mecca

Iranul a cerut Arabiei Saudite să îi găseasca pe cei 344 de iranieni dispăruți după busculada de joi de la Mecca, in care 717 oameni și-au pierdut viața. Solicitarea a fost făcută de șeful agenției de la Teheran care a organizat pelerinajul iranienilor. 136 de iranieni au murit și alti 102 au fost raniti în busculada de la Mina, in apropiere de Mecca. Sâmbătă e ultima zi a pelerinajului musulmand de la Mecca.

Patru soldați armeni au fost ucişi într-un tir de artilerie al forțelor azere în apropiere de Nagorno-Karabach

Patru soldați armeni au fost ucişi într-un tir de artilerie al forțelor azere în apropiere de Nagorno-Karabach, au anunțat autorităţile din enclavă. Azerbaijanul nu a comentat informatia dar a acuzat recent Armenia că foloseşte civilii drept tinte pentru operatiunile sale armate. Cele doua tari din sudul Caucazului de mult timp în conflict in legatura cu enclava armeneană Nagorno-Karabach din Azerbaijan. Sâmbătă, OSCE şi-a exprimat ingrijorarea cu privire la creșterea tensiunilor în regiune, și le-a acuzat pe autoritățile de la Baku că folosesc armament greu in zonele populate de civili.

Ministerul rus de externe l-a convocat pe ambasadorul polonez la Moscova pentru explicații

Ministerul rus de externe l-a convocat pe ambasadorul polonez la Moscova pentru explicații, după ce mai multe morminte ale soldatilor sovietici au fost vandalizate intr-un sat polonez. Ministerul polonez de externe a condamnat vandalizarea mormintelor de la Milejczyce. Nu este limpede când a avut loc incidentul. Guvenrul polonez a declanșat o anchetă.

Judecătoria Centru a trimis la judecătoria Râşcani dosarul Primăria Chișinău vs. PSRM, Partidul Nostru și Platforma DA

Judecătoria sectorului Centru, care urma să se pronunțe în procesul intentat de Primăria Chișinăului împotriva Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, a formațiunii Partidul Nostru şi a Platformei Demnitate şi Adevăr privind interzicerea organizării unor acţiuni de protest duminică 27 septembrie, în scuarul Parlamentului, a decis transferarea dosarului la Judecătoria sectorului Râşcani, informeaza agentia IPN. Reprezentanţii partidului socialist au cerut ca dosarul să fie examinat de către instanţa sectorului unde îşi are adresa unul dintre pârâţi şi cum platforma civica DA nu a indicat o adresă, dosarul urmează să fie examinat la judecatoria în care se afla sediul PSRM. Reprezentantul Platformei DA a declarat că atunci când a fost solicitată adresa pe care urma să fie expediată citaţia, a fost indicată adresa unuia dintre membrii platformei şi a declarat că prin această solicitare, socialiştii doresc să tărăgăneze procesul, în condiţiile în care acţiunea de protest urmează să aibă loc chiar duminică , 27 septembrie.

Anatol Șalaru a fost audiat la Procuratură despre declarațiile sale de susținere a unei eventuale aderări la NATO a Moldovei

Ministrul apărării Anatol Șalaru a fost audiat la procuratură despre declarațiile sale politice legate de sustinerea unei eventuale aderări la NATO a Moldovei, relatează site-ul Deschide.md. Potrivit sursei citate, audierea de vineri a avut avut loc în baza unei plângeri semnate de fostul ministru adjunct de externe Valeriu Ostalep, care spune că Șalaru și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. Valeriu Ostalep a declarat pentru Realitatea TV că în solicitarea sa înregistrată în 3 septembrie cere tragerea la răspundere administrativă a ministrului Șalaru pentru abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. În replică, ministrul Șalaru spune că nu renunță la declarațiile sale și afirmat că vrea ca până la sfîrșitul mandatului săua la apărare să aducă armata Republici Moldova la standardele şi performanţele NATO, astfel încât atunci când se va decide politic aderarea Moldovei la Alianța Nord-Atlantică, forțele armate moldovene să fie pregătite pentru asta.

Ofiţerul de securitate Eston Kohver a fost eliberat de Rusia în schimbul fostului ofițer de securitate eston Aleksei Dressen acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Ministrul eston de interne a confirmat că ofiţerul de securitate Eston Kohver a fost eliberat de Rusia în schimbul fostului ofițer de securitate eston Aleksei Dressen acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Kohver a fost condamnat luna trecuta de un tribunal rusesc la 15 ani de inchisoare pentru ca ar fi intrat illegal in Rusia si ar fi spionat in favoarea Estoniei. Talinul a negat vehement acuzatiile aduse ofiterului eston spunind că a fost de fapt răpit şi dus cu forţa in Rusia. In februarie 2012, Estonia l-a arestat pe ofiterul de securitate eston Aleksei Dressen pentru spionaj in favoarea Rusiei şi l-a condamnat la 16 ani de inchisoare pentru trădare. Soţia sa, acuzata ca ar fi lucrat pentru serviciul federal rus de Securitate, FSB a fost condamnata la 6 ani de închisoare. Schimbul de persoane a avut loc inainte de discursul pe care președintelui Rusiei Vladimir Putin urmează să-l rostească luni în fața Adunării Generale ONU.

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko l-a decorat pe regizorul de film Oleh Sențov si pe Olexander Kolcenko, închiși în Rusia

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko l-a decorat pe regizorul de film Oleh Sențov și pe Olexander Kolcenko, aflați în închisoare in Rusia. Celor doi li s-a oferit cea mai înaltă decorație ucrainana pentru curaj. Luna trecuta un tribunal din Rusia l-a condamnat pe regizor la 20 de ani de inchisoare si pe Kolcenko la 10, pentru ceea ce instanţa rusească a considerat a fi fost organizarea de acţiuni „teroriste” impotriva prezenţei rusesti în pensinsula Crimeea, anexata de Rusia în martie anul trecut. Cei doi au spus că sînt nevinovați și că procesul lor a fost motivat politic.

Kievul și Washingtonul au condamnat expulzarea organizațiilor umanitare internaționale din estul Ucrainei de către separatiştii pro-ruși

Kievul și Washingtonul au condamnat expulzarea organizațiilor umanitare internaționale din estul Ucrainei de către separatiştii pro-ruși, spunînd că această acțiune încalcă grav înţelegerile de la Minsk semnate de toate părţile. Liderii separatisti ai regiunii Luhansk nu au acordat acreditare unui numar de 10 organizații umanitare internaţionale din cele 11 care acţioneaza în regiune. Departamentului de stat american afirmă că decizia pune in primejdie viata a 3 milioane de oameni care supraviețuisc numai datorită ajutorului umanitar oferit de aceste organizatii, iar acest fapt este cu atit mai ingrijorator cu cit se apropie iarna.

Tensiunile dintre Croația şi Serbia par să scadă în intensitate după vizita în regiune a comisarului european Johannes Hahn

Tensiunile dintre Croația şi Serbia par să scadă în intensitate după vizita în regiune a comisarului pentru politica de vecinătate Uniunii Europene Johannes Hahn și după apeluri telefonice la Zagreb si Belgrad din partea coordonatoarei politicii externe a Uniunii Federica Mogherini. Liderii celor două ţari au avut schimburi dure de mesaje din cauza modului în care au gestionat criza refugiatilor. Croația a închis graniţa cu Serbia, Serbia a acuzat Croatia de „tactici din era nazista” şi a închis şi ea granițele sale pentru croaţi. Dupa intervenția Uniunii Europene, cele două țări au decis redeschiderea granițelor. Croația este membră a Uniunii Europene, iar Serbia dorește să intre în Uniunea.

Justiția moldoveană urmează să decidă dacă şi cine are dreptul să protesteze în scuarul Parlamentului duminică 27 septembrie

În Republica Moldova s-a format o coaliţie stânga, care are scopul de a deturna protestele împotriva guvernării initiate de platforma civica Demnitate si Adevar. Declaraţia a fost făcută de către unul din liderii Platformei DA, Valentin Dolganiuc, la postul public Radio Moldova. El l-a acuzat pe vicepreşedintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc de a se afla in spatele protestelor organizate de formațiunea Partidul Nostru, spunind si ca in spatele paridului Socialistilor se afla Moscova. Strategia vicepresedintelui PD ar fi, in opine lui Valentin Dolganiuc, de a-l scoate din joc pe Filat şi de a-l înlătura de la guvernare pe Ghimpu. Reprezentantul Platformei DA consideră că Republica Moldova nu depăşeşte limitele unui stat de tip sovietic pentru că politicienii nu acţioneaza în folosul cetăţenilor, ci în folosul lor personal. Liderii Partidului Socialist şi al Partidului Nostru care au instalat de joi seara corturi pentru acţiuni de protest în faţa Parlamentului au propus conducătorilor Platformei „DA” să facă front comun. Reprezentanţii Platformei s-au opus, iar scuarul Parlamentului a devenit subiect de litigiu în instanţa de judecată, care urmează să decidă astăzi, dacă şi cine va avea dreptul să protesteze în acest loc duminică, 27 septembrie. Potrivit site-ului Jurnal MD sâmbătă este programat un protest al platformei civice DA la Străşeni.

Zborurile companiilor aeriene ruse, în primul rând Aeroflot și Transaero, sînt interzise în Ucraina de la 1 octombrie

Zborurile companiilor aeriene ruse, în primul rând Aeroflot și Transaero, sînt interzise în Ucraina de la 1 octombrie, a anunțat premierul Arseni Iațeniuk. Decizia a fost luată la ultima ședință a Consiliului Național de Securitate. Vor putea ateriza în Ucraina doar avioanele aflate în tranzit, dacă nu transportă echipament militar.

Ministerele și alte instituții publice nu vor mai avea voie să folosească nici programe de computere de producție ruseasca, a mai anunțat premierul Iațeniuk. In replică, Moscova a anunţat că va lua masuri similare, iar asta ar insemna că traficul aerian între cele doua tari va fi oprit, fapt ce va putea afecta si zborurile avioanelor rusesti către Moldova, al căror preţ se va ridica din cauza kilometrilor în plus ce ar trebui făcuti pentru a ocoli Ucraina, au afirmat oficialități ruse din domeniul aviatiei citate de site-ul Moldstreet.

Rusia acceptat să furnizeze gaze naturale Ucrainei pentru această iarnă

Rusia acceptat să furnizeze gaze naturale Ucrainei pentru această iarnă. Moscova şi Kievul au promis că Uniunea Europeană va primi gaze fara întrerupere. Deciziile au fost luate dupa negocieri indelungate conduse de comisarul Uniunii pentru energie Maroš Šefčovič. „Nu vom precupeţi nici un efort ca in aceasta iarna Ucraina si Uniunea European să fie aprovizionata fara întrerupere cu gaz rusesc” a spus ministrul rus al energiei Aleksandr Novak. El a mai anunţat că în oferta Moscovei pentru Ucraina este si o scadere a pretului cu 20 de dolari la mia de metri cubi, fata de pretul pe care Kievul il plateste acum de 252 dolari.

Ambasadorul american la Kiev Geoffrey Pyatt a acuzat procuratura ucraineană că obstrucţionează combaterea corupţiei

Ambasadorul american la Kiev Geoffrey Pyatt a acuzat procuratura ucraineană că obstrucţionează combaterea corupţiei şi muşamalizează cazurile în care sunt implicați chiar procurori. Declaratia a fost facuta de ambasadorul american la Odesa, la o întălnire cu oameni de afaceri. Guvernatorul Odesei, fostul presedinte al Georgiei Mikail Saakashvili, a acuzat si el recent autorităţile de la Kiev ca pun piedici în calea luptei impotriva corupţiei la nivel inalt. Președinția de la Kiev și procuratura ucraineană nu au reacționat deocamdată.

Președinele american Barack Obama l-a primit la Casa Albă pe președintele chinez Xi Jingping

Președinele american Barack Obama l-a primit la Casa Albă pe președintele chinez Xi Jingping, aflat în prima sa vizită în Statele Unite. Obama a declarat că se va discuta deschis despre o serie de probleme din relațiile bilaterale cum ar fi spionajul cibernetic sau situția drepturilor omului.

Iranul a cerut ca reprezentanții săi să facă parte din comisia creată în Arabia Saudită care investighează cauzele busculadei de joi

Iranul a cerut ca reprezentanții săi dar și ai altor țări afectate să facă parte din comisia creată în Arabia Saudită care investighează cauzele busculadei de joi, din timpul pelerinajului anual la Mecca, în care au murit 717 persoane între care 131 de cetățeni iranieni. Alte sute de pelerini au fost răniți. Accidentul a fost provocat de panica izbucnită în timpul ultimei faze a pelerinajului, când pelerinii aruncă ritualic pietre pentru a-l îndepărta pe Diavol.

Papa Francisc, primul șef al bisericii catolice invitat să vorbească la ONU, a deschis lucrările Adunării Generale

Papa Francisc, primul șef al bisericii catolice invitat să vorbească la Națiunile Unite, a deschis lucrările Adunării Generale cu un discurs în care a pledat din nou pentru protejarea mediului dar a cerut și interzicerea armelor nucleare. Papa a condamant și orice formă de extremism, referire la gruparea Statul Isamic, și a pledat pentru un programde lungă durată pentru combaterea foamei și sărăciei în lume. Papa Francisc se află de marți în prima sa vizită în Statele Unite, iar miercuri s-a întâlnit cu președintele Barack Obama la Casa Albă.

Arseni Iațeniuk: zborurile companiilor aeriene ruse sînt interzise în Ucraina de la 1 octombrie

Zborurile companiilor aeriene ruse, în primul rând Aeroflot și Transaero, sînt interzise în Ucraina de la 1 octombrie, a anunțat premierul Arseni Iațeniuk. Decizia a fost luată la ultima ședință a Consiliului Național de Secuirtate. Vor putea ateriza în Ucraina doar avioanele aflate în tranzit, dacă nu transportă echipament militar.

Ministerele și alte instituții publice nu vor mai avea voie să folosească programe de computere de producție ruseasca, mai ales programele antivirus ale firmei Kaspersky, a mai anunțat premierul Iațeniuk.

A fost declanșată ancheta penală împotriva președintelui FIFA Joseph Blatter

Președintele Federației Internaționale de Fotbal Joseph Blatter este anchetat penal sub acuzația acuzat de abuz de putere și deturnare de fonduri. Știrea a fost anunțată vineri, cu numai cîteva minunte înainte de o conferință de presă FIFA la care urma să vorbească și Blatter.

Întrevedere cu ușile închise între Victor Osipov și noul negociator al Tiraspolului Vitali Ignatiev

Vicepremierul R.Moldova pentru reintegrare Victor Osipov s-a întâlnit vineri 25 septembrie cu noul reprezentant politic al Tiraspolului pentru reglementare transnistreană Vitali Ignatiev. Potrivit agenției IPN, după discuțiile cu ușile închise, cei doi au ținut conferințe de presă separate la care au declarat că s-a discutat în primul rând de despre asigurarea liberei circulaţii pentru persoane pe ambele părţi ale Nistrului, despre circulaţia automobilelor înmatriculate în stânga Nistrului, dar şi despre probleme de cooperare economică. S-a decis din nou să fie convocate grupurile de lucru de specialitate.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace Malala Yousafzai va deschide a 70-a ediție a Adunării Generale ONU

Laureata Premiului Nobel pentru Pace Malala Yousafzai va deschide a 70-a ediție a Adunării Generale ONU, care prezintă o listă impresionantă de șefi de stat și de guverne ce vor lua cuvântul.

Discursul Malalei, rănită de Talibani în 2012 pentru că promova dreptul la educației al fetelor, va urma adresării inaugurale de la summit, ținută de Papa Francisc.

Se așteaptă ca în intervenția de la ONU Papa să vorbească despre combaterea încălzirii globale, despre reducerea inegalităților sociale și compasiunea pentru imigranți.

La Națiunile Unite vor mai vorbi cancelarul Germaniei Angela Merkel, președintele Rusiei Vladimir Putin, președintele Iranului Hassan Rohani și Xi Jingping, președintele Chinei, pentru prima dată la ONU în această calitate.

Președinții Statelor Unite și Rusiei se vor întâlni luni în marginea Adunării Generale ONU. Întrevederea dintre Barack Obama și Vladimir Putin va fi prima după tensionarea relațiilor americano-ruse din cauza politicilor Moscovei față de Ucraina.

Peste 10 organizații umanitare internaționale condamnă expluzarea lor din estul Ucrainei de către separatiștii pro-ruși

Organizațiile umanitare internaționale au declarat că decizia autorităților separatiste din estul Ucrainei de a le expulza este una iresponsabilă, care ignoră nevoile populației locale. Declareția a fost făcută vineri de directorul executiv al organizației Medici fără Frontiere, care a vorbit în numele a peste 10 organizații umanitare expulzate. Decizia controversată a autorităților autoproclamate din Luhansk și Donețk a fost făcută publică joi de Stephen O’Brien, sub-secretar ONU pentru Afaceri Umanitare.

Philip Hammond: prezența militară din ce în ce mai masivă a Rusiei în Siria legitimează regimul Assad

Aflat joi seară la Paris, pentru discuții cu omologii din Franța și Germania, ministrul britanic de externe Philip Hammond a avertizat că prezența militară din ce în ce mai masivă a Rusiei în Siria legitimează regimul președintelui Bașar al-Assad. În opinia lui Hammond, în Siria nu există o soluție de tranziție din care să facă parte și actualul președinte.

Coaliția internațională a făcut peste 22 de misiuni de bombardament în ultimele 24 de ore împotriva grupării Statul Islamic

Coaliția condusă de Statele Unite care luptă cu extremiștii islamici din Siria și Irak a făcut peste 22 de misiuni de bombardament în ultimele 24 de ore. Majoritatea au avut ține în Irak, inlusiv în apropiere de bazele grupării Statul Islamic de la Mosul și Ramadi. Între timp, tot mai multe țări occidentale, începând cu Statele Unite, Franța și Germania, se declară dispuse să discute cu guvernul președintelui sirian Bașar al-Assad pentru a combate mai eficient gruparea Statul Islamic și pentru a pune capăt războiului civil din Siria, care durează de mai bine de 4 ani, a făcut sute de mii de victime și a obșigat peste patru milioane de oameni să se refugieze. În aceste discuții va fi implicată din nou și Rusia, exclusă anul trecut din grupul principalelor state dezvoltate, G8, după anexarea abuzivă a Crimeei. Începutul va fi făcut luni la Națiunile Unite, unde președintele american Barack Obama se a întâlni separat cu președintele rus Vladiir Putin.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG