Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un militar ucrainean a fost ucis și unul rănit în explozia unei mine în estul Ucrainei

Un militar ucrainean a fost ucis și unnul rănit în explozia unei mine în estul Ucrainei. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvint al armatei ucrainiene, care a mai spus si ca acordul de incetarea focului este respectat, si ca „inamicul nu mai foloseste armament greu, tancuri, mortare si artilerie impotriva trupelor ucrainiene cam de o luna”.

Poliția din Baku a percheziționat apartamentului unui colaborator al Europei Libere

Poliția din Baku a percheziționat apartamentului unui colaborator al Europei Libere Actiunea a avut loc sâmbătă, iar procurorii care au descins la apartamentul inchiriat la Baku de Islam Şikhali au spus că îl bănuiesc de evaziune fiscala. Procuratura a confiscat computerul, camera video, microfoanele, telefoanele sale mobile cit si documentele sale interne si cecurile bancare. Dupa perchezitie si interogarea colegului sau de camera, toate documentele i-au fost inapoiate jurnalistului, cu exceptia pașaportului. Jurnalistul a fost convocat luni la procuratura.

Principele Radu al României va face în 28-29 septembrie o vizită în Republica Moldova

Principele Radu al României va face în 28-29 septembrie o vizită în Republica Moldova, la Chisinau si la Comrat, in autonomia Gagauza, relatează Moldpres. La Chisinau, Principele Radu se va întîlni cu președintele Parlamentului Andrian Candu și cu primarul municipiului Dorin Chirtoacă. Principele va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Academiei de Științe a Moldovei, va face o donație de carte Universității și va vizita Universitatea Agrară de Stat a Moldovei și Liceul Academic de Arte Plastice Igor Vieru din Chișinău. La Comrat, Principele Radu se va întîlni cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, și cu reprezentanți ai Comitetului executiv al Regiunii autonome. Principele va vizita Universitatea de Stat din Comrat, Centrul de informare al României, Muzeul Istoric Regional al Găgăuziei, si Biblioteca turcă Mustafa Kemal Atatürk.

În fața sediul serviciului ucrainean de securitate din Odesa a avut loc o explozie

În fața sediul serviciului ucrainean de securitate din Odesa a avut loc o explozie duminică dimineață. Se relateaza că dispozitivul exploziv a fost amplasat in apropierea unei intrari care nu mai era folosita. Au fost afectate si doua cladiri din vecinătate, dar autorităţile spun ca nu sunt victime. Ministerul ucrainean de interne a început o ancheta.

Nicolae Josan: protestele organizate de Dodon și Usatîi au scopul de a deturna acțiunile organizate de Platforma DA

Unul dintre liderii platformei civice Demnitate și Adevăr, Nicolae Josan, spune că protestele organizate de Dodon și Usatîi au scopul de a deturna acțiunile organizate de Platforma DA. „Lumea noastră încă rătăcită, zăpăcită și sărăcită, manipulată de dihorii bandiților de la guvernare, îi crede pe acești clowni”, a scris Josan pe o rețea de socializare.

Șefa diplomației moldovene Natalia Gherman a rostit un discurs în ședința plenară a summit-ului ONU

Șefa diplomației moldovene Natalia Gherman a rostit un discurs în ședința plenară a summit-ului ONU privind adoptarea Agendei de dezvoltare post-2015. „Agenda de integrare europeană şi implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă sînt două direcţii de acţiune complementare şi indivizibile”, a spus Gherman, adăugînd că aplicarea riguroasă a standardelor Uniunii Europene va duce la fortificarea economică şi coeziunea socială în Republica Moldova.

Igor Dodon susține că noaptea trecută „Orășelul Victoriei” ar fi fost vizitat de „provocatori nocturni”

Liderul socialist Igor Dodon susține că noaptea trecută „Orășelul Victoriei” (corturile instalate în scuarul Parlamentului de Partidul Socialistilor și de Partidul Nostru al lui Renato Usatii, primarul din Balti) ar fi fost vizitat de „provocatori nocturni”, iar dimineața orășelul de corturi ar fost vizitat de „vizitatori nepoftiți”. Duminică în centrul Chișinăului sînt anunțate două protestei, unul organizat de formațiunile de stinga si pro-rusești (socialistii si Partidul Nostru), celălalt al Platformei Demnitate si Adevar, ai cărei protestatari demonstrează neîncetat în PMAN din 6 septembrie. La ora 14 sunt planificate marșuri ale protestatarilor. Vom reveni la stirile noastre de la ora 15 cu o relatare de la fata locului.

Ion Sturza recomandă o uniune vamală și una bancară între R.Moldova și România

Omul de afaceri și fost premier Ion Sturza a afirmat la un forum Forbes al tarilor din Centrul si Estul Europei că desi unionistii declarati sunt o minoritate in Republica Moldova, el ar recomanda politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului sa ia in considerare o eventuala uniune vamala si una bancara intre cele doua tari, informeaza site-ul MoldStreet. Sturza a pledat si pentru o cooperare mai strinsa între cele doua ţări, mai ales in domniul IT, dar si al combaterii corupţiei. Reamintim ca unul din sloganurile protestului maraton al platformei civice Demnitate si Adevar este ca Directia Naţionala Anticorupţie din România „sa treaca Prutul”, avind in vedere succesele in lupta impotriva corupţiei la nivel inalt inregistrate in România.

Franța a lansat bombardamente aeriene împotriva pozițiilor grupării Statul Islamic din Siria

Franța a lansat bombardamente aeriene împotriva pozițiilor grupării Statul Islamic din Siria. Potrivit unui comunicat al presedinţiei franceze atacurile au fost coordonate cu coaliţia internaţionala condusa de Statele Unite. Comunicatul cere de asemenea o tranzitie politica in Siria care sa aduca laolalta elemente ale regimului presedintelui Bașar al-Assad si moderati din opozitie.

Armata irakiană anunțat că va coopera cu Rusia, Iranul și Siria pentru combaterea grupării Statul Islamic

Armata irakiană anunțat că va coopera cu Rusia, Iranul și Siria pentru combaterea grupării Statul Islamic. Intr-o declaratie a statului major irakian datp publicitatii sâmbătă se spune ca acordul de cooperare cu Rusia, Iranul si Siria se datorează „ingrijorarii crescute a Moscovei fata de prezenta a mii de teroristi din Rusia care pun la cale acte criminale”. Declaratia armatei irakiene o contrazice pe aceea a ministrului irakian de externe care spusese recent ca tara sa nu primeşte nici un fel de ajutor rusesc in operaţiunile impotriva grupării Statul Islamic. Rusia şi-a întarit in ultimul timp prezenta militara in Siria, iar subiectul ar putea fi pe agenda intrevederii pe care președintele Statelor Unite Barack Obama o are programată luni la New York cu președintele Rusiei Vladimir Putin.

Ministerul polonez de externe a declarat că Rusia pune din nou in circulatie minciuni folosite în perioada stalinistă și comunistă

Oficiali polonezi spun că declaraţia ambasadorului Rusiei la Varşovia ca Polonia să fie facută parţial răspunzatoare de cel de-al doilea razboi mondial dăunează relatiilor dintre Rusia si Polonia. Ambasadorul Serghei Andreev spusese vineri că Varşovia ar fi „blocat crearea unei coaliţii anti naziste”, si astfel este parţial vinovata de cel de-al doilea razboi mondial. Andreev a mai spus şi că invadarea Poloniei de catre Uniunea Sovietica a fost justificată pentru a „garanta securitatea Uniunii Sovietice”. Ministerul polonez de externe a dat publicitatii o declaratie in care spune că Rusia răstălmăceşte istoria si că pune din nou in circulatie „minciuni folosite in perioada stalinista si comunista”. Premierul Poloniei a criticat declaratiile ambasadorului. Polonia a pierdut in cel de-al doilea razboi mondial peste o şesime din populatia ei de dinainte de razboi, adica peste 6 milioane de oameni.

În provincia spaniolă Catalonia au loc alegeri regionale

În provincia spaniolă Catalonia au loc alegeri regionale în care partidele naţionaliste spera sa obţina victoria si astfel sa deschida calea pentru dobindirea independentei de Madrid. Două partide nationaliste au facut o coaliţie electorală și au spus că dacă vor obţine majoritatea in parlamentul regional, în 18 luni vor declara independenta Cataloniei. Sprijinul pentru secesiune se pare ca a scazut insa in ultimii 2 ani, scriu agentiile internationale de presă.

Primarul suspendat al Bucureștiului Sorin Oprescu a fost dus din arest la spital pentru investigații medicale

Primarul suspendat al Bucureștiului Sorin Oprescu a fost dus la Spitalul Universitar de Urgență București, pentru investigații medicale, anunță Agerpres. Aprobarea cererii de transferare a lui Oprescu din arest la Spitalul Universitar a fost confirmata de avocatul acestuia, Alexandru Chiciu. Sorin Oprescu este în arest preventiv fiind acuzat de procurorii anti-coruptie din România de luare de mita si abuz de putere.

Președintele Senatului României Călin Popescu-Tăriceanu va propune înființărea unei agenții care să recupeze prejudiciile din marile dosare de corupție

Președintele Senatului României Calin Popescu-Tariceanu a anunțat la Brașov ca va propune în ședinta de luni a coalitiei de guvernare adoptarea prin ordonanță de urgență a înființării unei agenții care să recupeze prejudiciile din marile dosare de corupție. Tăriceanu e citat de Agerpres cu declarația că o asemenea agenție e necesară pentru a duce la capăt actul de justiție.

Iranul a cerut Arabiei Saudite să îi găseasca pe cei 344 de iranieni dispăruți după busculada de joi de la Mecca

Iranul a cerut Arabiei Saudite să îi găseasca pe cei 344 de iranieni dispăruți după busculada de joi de la Mecca, in care 717 oameni și-au pierdut viața. Solicitarea a fost făcută de șeful agenției de la Teheran care a organizat pelerinajul iranienilor. 136 de iranieni au murit și alti 102 au fost raniti în busculada de la Mina, in apropiere de Mecca. Sâmbătă e ultima zi a pelerinajului musulmand de la Mecca.

Patru soldați armeni au fost ucişi într-un tir de artilerie al forțelor azere în apropiere de Nagorno-Karabach

Patru soldați armeni au fost ucişi într-un tir de artilerie al forțelor azere în apropiere de Nagorno-Karabach, au anunțat autorităţile din enclavă. Azerbaijanul nu a comentat informatia dar a acuzat recent Armenia că foloseşte civilii drept tinte pentru operatiunile sale armate. Cele doua tari din sudul Caucazului de mult timp în conflict in legatura cu enclava armeneană Nagorno-Karabach din Azerbaijan. Sâmbătă, OSCE şi-a exprimat ingrijorarea cu privire la creșterea tensiunilor în regiune, și le-a acuzat pe autoritățile de la Baku că folosesc armament greu in zonele populate de civili.

Ministerul rus de externe l-a convocat pe ambasadorul polonez la Moscova pentru explicații

Ministerul rus de externe l-a convocat pe ambasadorul polonez la Moscova pentru explicații, după ce mai multe morminte ale soldatilor sovietici au fost vandalizate intr-un sat polonez. Ministerul polonez de externe a condamnat vandalizarea mormintelor de la Milejczyce. Nu este limpede când a avut loc incidentul. Guvenrul polonez a declanșat o anchetă.

Judecătoria Centru a trimis la judecătoria Râşcani dosarul Primăria Chișinău vs. PSRM, Partidul Nostru și Platforma DA

Judecătoria sectorului Centru, care urma să se pronunțe în procesul intentat de Primăria Chișinăului împotriva Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, a formațiunii Partidul Nostru şi a Platformei Demnitate şi Adevăr privind interzicerea organizării unor acţiuni de protest duminică 27 septembrie, în scuarul Parlamentului, a decis transferarea dosarului la Judecătoria sectorului Râşcani, informeaza agentia IPN. Reprezentanţii partidului socialist au cerut ca dosarul să fie examinat de către instanţa sectorului unde îşi are adresa unul dintre pârâţi şi cum platforma civica DA nu a indicat o adresă, dosarul urmează să fie examinat la judecatoria în care se afla sediul PSRM. Reprezentantul Platformei DA a declarat că atunci când a fost solicitată adresa pe care urma să fie expediată citaţia, a fost indicată adresa unuia dintre membrii platformei şi a declarat că prin această solicitare, socialiştii doresc să tărăgăneze procesul, în condiţiile în care acţiunea de protest urmează să aibă loc chiar duminică , 27 septembrie.

Anatol Șalaru a fost audiat la Procuratură despre declarațiile sale de susținere a unei eventuale aderări la NATO a Moldovei

Ministrul apărării Anatol Șalaru a fost audiat la procuratură despre declarațiile sale politice legate de sustinerea unei eventuale aderări la NATO a Moldovei, relatează site-ul Deschide.md. Potrivit sursei citate, audierea de vineri a avut avut loc în baza unei plângeri semnate de fostul ministru adjunct de externe Valeriu Ostalep, care spune că Șalaru și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. Valeriu Ostalep a declarat pentru Realitatea TV că în solicitarea sa înregistrată în 3 septembrie cere tragerea la răspundere administrativă a ministrului Șalaru pentru abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. În replică, ministrul Șalaru spune că nu renunță la declarațiile sale și afirmat că vrea ca până la sfîrșitul mandatului săua la apărare să aducă armata Republici Moldova la standardele şi performanţele NATO, astfel încât atunci când se va decide politic aderarea Moldovei la Alianța Nord-Atlantică, forțele armate moldovene să fie pregătite pentru asta.

Ofiţerul de securitate Eston Kohver a fost eliberat de Rusia în schimbul fostului ofițer de securitate eston Aleksei Dressen acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Ministrul eston de interne a confirmat că ofiţerul de securitate Eston Kohver a fost eliberat de Rusia în schimbul fostului ofițer de securitate eston Aleksei Dressen acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Kohver a fost condamnat luna trecuta de un tribunal rusesc la 15 ani de inchisoare pentru ca ar fi intrat illegal in Rusia si ar fi spionat in favoarea Estoniei. Talinul a negat vehement acuzatiile aduse ofiterului eston spunind că a fost de fapt răpit şi dus cu forţa in Rusia. In februarie 2012, Estonia l-a arestat pe ofiterul de securitate eston Aleksei Dressen pentru spionaj in favoarea Rusiei şi l-a condamnat la 16 ani de inchisoare pentru trădare. Soţia sa, acuzata ca ar fi lucrat pentru serviciul federal rus de Securitate, FSB a fost condamnata la 6 ani de închisoare. Schimbul de persoane a avut loc inainte de discursul pe care președintelui Rusiei Vladimir Putin urmează să-l rostească luni în fața Adunării Generale ONU.

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko l-a decorat pe regizorul de film Oleh Sențov si pe Olexander Kolcenko, închiși în Rusia

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko l-a decorat pe regizorul de film Oleh Sențov și pe Olexander Kolcenko, aflați în închisoare in Rusia. Celor doi li s-a oferit cea mai înaltă decorație ucrainana pentru curaj. Luna trecuta un tribunal din Rusia l-a condamnat pe regizor la 20 de ani de inchisoare si pe Kolcenko la 10, pentru ceea ce instanţa rusească a considerat a fi fost organizarea de acţiuni „teroriste” impotriva prezenţei rusesti în pensinsula Crimeea, anexata de Rusia în martie anul trecut. Cei doi au spus că sînt nevinovați și că procesul lor a fost motivat politic.

Kievul și Washingtonul au condamnat expulzarea organizațiilor umanitare internaționale din estul Ucrainei de către separatiştii pro-ruși

Kievul și Washingtonul au condamnat expulzarea organizațiilor umanitare internaționale din estul Ucrainei de către separatiştii pro-ruși, spunînd că această acțiune încalcă grav înţelegerile de la Minsk semnate de toate părţile. Liderii separatisti ai regiunii Luhansk nu au acordat acreditare unui numar de 10 organizații umanitare internaţionale din cele 11 care acţioneaza în regiune. Departamentului de stat american afirmă că decizia pune in primejdie viata a 3 milioane de oameni care supraviețuisc numai datorită ajutorului umanitar oferit de aceste organizatii, iar acest fapt este cu atit mai ingrijorator cu cit se apropie iarna.

Tensiunile dintre Croația şi Serbia par să scadă în intensitate după vizita în regiune a comisarului european Johannes Hahn

Tensiunile dintre Croația şi Serbia par să scadă în intensitate după vizita în regiune a comisarului pentru politica de vecinătate Uniunii Europene Johannes Hahn și după apeluri telefonice la Zagreb si Belgrad din partea coordonatoarei politicii externe a Uniunii Federica Mogherini. Liderii celor două ţari au avut schimburi dure de mesaje din cauza modului în care au gestionat criza refugiatilor. Croația a închis graniţa cu Serbia, Serbia a acuzat Croatia de „tactici din era nazista” şi a închis şi ea granițele sale pentru croaţi. Dupa intervenția Uniunii Europene, cele două țări au decis redeschiderea granițelor. Croația este membră a Uniunii Europene, iar Serbia dorește să intre în Uniunea.

Justiția moldoveană urmează să decidă dacă şi cine are dreptul să protesteze în scuarul Parlamentului duminică 27 septembrie

În Republica Moldova s-a format o coaliţie stânga, care are scopul de a deturna protestele împotriva guvernării initiate de platforma civica Demnitate si Adevar. Declaraţia a fost făcută de către unul din liderii Platformei DA, Valentin Dolganiuc, la postul public Radio Moldova. El l-a acuzat pe vicepreşedintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc de a se afla in spatele protestelor organizate de formațiunea Partidul Nostru, spunind si ca in spatele paridului Socialistilor se afla Moscova. Strategia vicepresedintelui PD ar fi, in opine lui Valentin Dolganiuc, de a-l scoate din joc pe Filat şi de a-l înlătura de la guvernare pe Ghimpu. Reprezentantul Platformei DA consideră că Republica Moldova nu depăşeşte limitele unui stat de tip sovietic pentru că politicienii nu acţioneaza în folosul cetăţenilor, ci în folosul lor personal. Liderii Partidului Socialist şi al Partidului Nostru care au instalat de joi seara corturi pentru acţiuni de protest în faţa Parlamentului au propus conducătorilor Platformei „DA” să facă front comun. Reprezentanţii Platformei s-au opus, iar scuarul Parlamentului a devenit subiect de litigiu în instanţa de judecată, care urmează să decidă astăzi, dacă şi cine va avea dreptul să protesteze în acest loc duminică, 27 septembrie. Potrivit site-ului Jurnal MD sâmbătă este programat un protest al platformei civice DA la Străşeni.

Zborurile companiilor aeriene ruse, în primul rând Aeroflot și Transaero, sînt interzise în Ucraina de la 1 octombrie

Zborurile companiilor aeriene ruse, în primul rând Aeroflot și Transaero, sînt interzise în Ucraina de la 1 octombrie, a anunțat premierul Arseni Iațeniuk. Decizia a fost luată la ultima ședință a Consiliului Național de Securitate. Vor putea ateriza în Ucraina doar avioanele aflate în tranzit, dacă nu transportă echipament militar.

Ministerele și alte instituții publice nu vor mai avea voie să folosească nici programe de computere de producție ruseasca, a mai anunțat premierul Iațeniuk. In replică, Moscova a anunţat că va lua masuri similare, iar asta ar insemna că traficul aerian între cele doua tari va fi oprit, fapt ce va putea afecta si zborurile avioanelor rusesti către Moldova, al căror preţ se va ridica din cauza kilometrilor în plus ce ar trebui făcuti pentru a ocoli Ucraina, au afirmat oficialități ruse din domeniul aviatiei citate de site-ul Moldstreet.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG