Linkuri accesibilitate

Ştiri

Baza militară Bulboaca din R. Moldova găzduiește un exercițiu militar internațional

Baza militară Bulboaca din R. Moldova găzduiește un exercițiu militar internațional. Potrivit Moldpres, la manevrele numite „Scutul de foc”, programate în perioada 11-24 septembrie, iau parte 233 de miliari moldoveni, 30 din România și 30 din Statele Unite. Colonelul Mihai Bucliș, șeful Comandamentului Forțelor Terestre, a declarat că exercițiul este important inclusiv pentru „creșterea interoperabilității dintre militarii Armatei Naţionale, României şi Statelor Unite ale Americii”. Într-un interviu acordat Europei Libere în vară, ministrul apărării Anatol Șalaru spunea că guvernul dorește ca baza militară de la Bulboaca, din raionul Anenii Noi, modernizată cu sprijin american, să devină un centru permanent de antrenamente la care militarii moldoveni să se instruiască împreună cu cei din NATO.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei spune că negocierile de pace pentru încheierea războiului civil din Siria ar putea fi reluate luna viitoare

Ministrul adjunct de externe al Rusiei spune că negocierile de pace pentru încheierea războiului civil din Siria, care durează de cinci ani, ar putea fi reluate luna viitoare. Remarcile lui Mihail Bogdanov au fost făcute luni, cu câteva ore înainte să intre în vigoare în Siria un armistițiu anunțat săptămâna trecută la Geneva de secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, și ministrul de externe rus Serghei Lavrov. Bogdanov a spus astăzi agenției RIA Novosti că se așteaptă ca negocierile dintre guvernul sirian și grupările de opoziție să reînceapă în primele zile ale lunii octombrie, adăugând că Staffan de Mistura, emisarul ONU pentru Siria, va anunța data precisă. Tot astăzi președintele sirian Bașar al Assad a spus că guvernarea sa este decisă să „recâștige toate teritoriile din mâinile teroriștilor și să reconstruiască” țara.

Fostul premier britanic David Cameron și-a anunțat demisia din Parlament

Fostul premier britanic David Cameron și-a anunțat demisia din Parlament, punând capăt unei cariere politice afectate de referendumul privind ieșirea țării sale din UE. Cameron, devenit premier în 2010, a spus astăzi într-un interviu la BBC că îi este aproape imposibil să mai fie parlamentar după ce a condus guvernul. În vârstă de 49 de ani, politicianul conservator și-a dat demisia din fruntea guvernului în iunie, după ce 52% din britanici i-au ignorat pledoaria de a vota pentru rămânerea țării în Uniunea Europeană. Noul premier britanic este Theresa May, care a fost ministrul de interne în cabinetul lui Cameron. În legislativ, Cameron reprezintă circumscripția Oxfordshire.

În Austria a eșuat a doua tentativă din acest an de a alege președintele țării

În Austria a eșuat a doua tentativă din acest an de a alege președintele țării luni, când ministrul de interne a spus că multe din voturile timpurii prin corespondență nu au putut fi sigilate din cauza benzilor adezive de slabă calitate. Alegerile ar urma să se țină la 4 decembrie, în loc de 2 octombrie. Alegerile prezidențiale era să fie tranșate în mai, când ecologistul Alexander Van der Bellen l-a învins pe naționalistul Norbert Hofer, dar instanța supremă austriacă a decis repetarea scrutinului după ce partidul învinsului a reclamat mari nereguli. Sondajele actuale îi dau șanse mai mari de victorie candidatului extremei-drepte, care militează mai ales împotriva imigrației.

Maia Sandu acuză Partidul Democrat, de guvernământ, de practici electorale incorecte

Fosta ministră Maia Sandu, aspirantă la președinție, a acuzat Partidul Democrat, de guvernământ, de practici electorale incorecte. Ea a spus la o conferință de presă citată de Radio Chișinău că democrații strâng semnături pentru așa-numiți „candidați-satelit”, care au ca singur scop să se retragă apoi din cursă în folosul lui Marian Lupu. Fruntașul democrat Sergiu Sârbu a calificat acuzațiile drept „aberații”. La sfârșitul săptămânii s-a retras din cursa electorală activistul civic Oleg Brega, care a invocat printre motivele abandonului său tot practicile democraților, mai ales strângerea și depunerea foarte rapidă a semnăturilor de sprijin pentru liderul PD, Marian Lupu, care și-a asigurat sâmbătă primul loc în buletinele de vot.

Experți ai Comisiei de la Veneția în vizită în Moldova

O delegație europeană discută în Moldova proiectul comuniștilor de a acorda un statut special raionului Taraclia, locuit preponderent de etnici bulgari. Propunerea respinsă repetat de guvernările pro-europene se află în atenția experților Comisiei de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, care vizitează Moldova în perioada 11-14 septembrie, având pe agendă și chestiuni mai generale legate de drepturile minorităților naționale din Moldova. Comuniștii au propus mai întâi ca Taraclia să devină „raion etnocultural”, apoi „raion cultural-național”, dar nu au reușit să obțină acordul puterii centrale, de partea lor fiind doar reprezentanții autonomiei găgăuze. Experții Comisiei de la Veneția spun că vor formula o opinie pe această temă după actuala vizită de documentare.

OSCE: Republica Belarus a făcut unele progrese în democratizarea procesului electoral

Republica Belarus a făcut unele progrese în democratizarea procesului electoral, dar mai are multe de făcut, a declarat la Minsk șeful observatorilor pe termen scurt ai OSCE, Kent Harstedt, citat de Interfax. Într-o declarație separată, la o zi după alegerile parlamentare din Belarus, OSCE a spus că scrutinul a fost organizat „eficient” și că s-a văzut limpede „efortul de a rezolva unele neajunsuri cronice”. În declarație se mai spune însă că în perioada electorală legile altfel corecte au fost aplicate „restrictiv”, iar controlul puterii asupra presei a împiedicat publicul să afle informații suficiente despre toți candidații, mai ales despre cei ai opoziției. În urma scrutinului de duminică, pentru prima oară în ultimul deceniu în legislativul din Belarus se va afla un reprezentant al opoziției, Anna Konopatskaia, din partea Partidului Civic Unit.

Omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski lansează proiectul „În loc de Putin”

Omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski a lansat un proiect de găsire a unor înlocuitori ai președintelui Vladimir Putin în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2018. De la Londra, Hodorkovski le-a spus ziariștilor luni că proiectul intitulat „În loc de Putin” a fost lansat online la adresa vmestoputina.ru. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliștilor luni că proiectul lui Hodorkovski a fost elaborat de oameni „care sunt irevocabil rupți de Rusia”. Site-ul de net enumeră posibili succesori ai lui Putin și le propune vizitatorilor să aleagă un candidat printr-o anchetă. Printre candidații enumerați sunt liderul partidului de opoziție PARNAS, Mihail Kasianov, fondatorul Fondului Anti-Corupție, Alexei Navalnîi și liderul partidului Yabloko, Grigori Iavlinski. Hodorkovski, critic al Kremlinului întemnițat vreme 10 ani sub acuzații de delicte financiare, a refuzat să fie trecut el însuși printre candidați.

Activistul civic Oleg Brega s-a retras din cursa pentru președinția țării

Activistul civic Oleg Brega s-a retras din cursa pentru președinția țării, declarându-se „învins de sistem”. Într-un mesaj difuzat sâmbătă pe Facebook, Brega și-a cerut scuze de la cei care l-au susținut, dar a spus că nu mai poate concura cu cei trimiși de „mafie”. Brega s-a declarat mai ales indignat de faptul că Marian Lupu, liderul PD, va deveni candidatul cu numărul unu pe buletinul de vot, după ce a colectat într-un timp record, de vineri, 2 septembrie până sâmbătă, 25 de mii de semnături de sprijin. PD s-a apărat, spunând că a pregătit bine adunarea semnăturilor înainte de a începe.

Doar un singur reprezentant din cei 175 ai opoziției din Belarus a cîștigat un loc în Parlament la alegerile de duminică

Cel puțin o reprezentantă a opoziției a câștigat un loc în Parlamentul din Republica Belarus în urma alegerilor parlamentare de duminică. Candidata Partidului Civic Unit, Anna Konopatskaia, devine în felul acesta prima politiciană de opoziție care intră în parlamentul de la Minsk în ultimii 20 de ani. Comisia Electorală Centrală a mai spus că un alt loc din cele 110 ale parlamentului belarus a revenit unei candidate independente, Elena Anisim. Cu toate acestea, Parlamentul rămâne dominat de suporterii președintelui Aliaksandr Lukașenka. Șefa CEC, Lidia Iermoșina, a spus că alegerile sunt valabile în toate cele 110 circumscripții iar prezența la urne a fost de 74.32 procente.

Hillary Clinton amînă o deplasare electorală în California din cauza unei pneumonii

Doctorul candidatei democrate la președinția Statelor Unite a spus că Hillary Clinton care s-a simțit rău duminică la ceremoniile de comemorare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 are pneumonie. Clinton în vârstă de 68 de ani a fost nevoită să părăsească subit ceremoniile de la New York, iar un video filmat de un trecător o înfățișează împiedicându-se în vreme ce asistenții săi o ajutau să urce într-un minibus. Medicul Lisa Bardack, care a consultat-o, a spus că s-a deshidratat stând în căldură, dar că se va reface rapid. Bardack a precizat că pneumonia a fost descoperită cu două zile mai devreme. Candidatei prezidențiale i-au fost prescrise antibiotice și odihnă. Potrivit campaniei democrate, Clinton și anulat o vizită pe care planifica să o facă luni și marți în California.

CIA avertizează că Rusia dispune de „capacități sofisticate” de colectare a informațiilor în mediul cibernetic

Directorul Agenției Centrale de Informații din Statele Unite a avertizat din nou că Rusia dispune de „capacități sofisticate” de colectare a informațiilor în mediul cibernetic. John Brennan a făcut declarația într-un interviu televizat, răspunzând unei întrebări despre recenta spargere a emailurilor conducerii partidului Democrat. Spre deosebire de alți oficiali și congresmeni americani, directorul CIA nu a dat vina pe Rusia explicit, vorbind numai despre colectarea agresivă a informațiilor de către ruși. Temerile unor atacuri cibernetice asupra alegerilor americane au apărut în timpul verii după spargerea emailurilor conducerii democrate în timpul Convenției care a nominalizat-o pe Hillary Clinton candidată la președinție. Dar campania republicanului Donald Trump a diminuat pericolul, spunând într-un interviu cu televiziune finanțată de Rusia, RT-America, cu este improbabil că Moscova ar încerca să se amestece.

Panică la Skopje în Macedonia după un seism de gradul 5,3

Un cutremur de pământ a cauzat panică în capitala macedoneană, amintindu-le locuitorilor de un seism devastator de acum 40 de ani. Dar cutremurul de 5,3 grade de duminică după amiază nu a cauzat pagube majore la Skopje. Serviciile pentru situații excepționale spun că unele clădiri mai vechi au fost avariate, iar în unele zone ale orașului s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică. Câteva zeci de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. În 1963, orașul a fost aproape distrus de un cutremur puternic.

Alegerile parlamentare din Croația cîștigate de conservatorii din Uniunea Democratică

Conservatorii Uniunii Democratice Croate au ieșit pe primul loc în urma alegerilor parlamentare anticipate organizate duminică pentru a doua oară în mai puțin de un an. Potrivit rezultatelor preliminare, conservatorii au obținut 62 din cele 151 de locuri ale Parlamentului, având șansa să creeze un guvern mai stabil, dar scorul se poate schimba. Sondajele înainte de vot sugerau o cursă strânsă între conservatori și social-democrați și încă o coaliție incapabilă de a aplica ferm reformele cerute de Uniunea Europeană celei mai noi membre ale sale.

Coreea de Nord ar fi „finalizat pregătirile” de efectuare a unui nou test nuclear

Presa sud-coreeană citează oficiali guvernamentali cu afirmația că Fenianul este în pragul unui nou test nuclear. Coreea de Nord ar fi „finalizat pregătirile” de efectuarea testului într-un tunel care nu a mai fost folosit până acum, la poligonul Punnggye-ri, relatează agenția Yonhap, cu trimitere la un oficial sud-coreean anonim. Coreea de Nord a efectuat pe 9 septembrie cel de-al cincilea său test nuclear. În aceeași zi, Consiliul de Securitate ONU a convenit să elaboreze noi sancțiuni împotriva Fenianului. Asemenea sancțiuni au fost impuse de fiecare dată după ce Coreea de Norda testat o nouă bombă nucleară. Testele au început în 2006.

Activistul civic Oleg Brega se retrage din cursa pentru președinția țării

Activistul civic Oleg Brega s-a retras din cursa pentru președinția țării, declarându-se „învins de sistem”. Într-un mesaj pe Facebook, Brega și-a cerut scuze de la cei care l-au susținut, dar a spus că nu mai poate concura cu „mafioții”. Brega s-a declarat mai ales indignat de faptul că Marian Lupu, liderul PD, a fost înscris drept candidat de către CEC sâmbătă, în afara orelor normale de program, devenind candidatul cu numărul unu pe buletinul de vot. Înscrierea lui Lupu într-o zi în mod obișnuit nelucrătoare a fost criticată și de Platforma DA. Președinta CEC, Alina Russu, și-a asumat decizia de a face instituția să lucreze sâmbătă, sugerând că nu a făcut decât să vină în întâmpinarea unui candidat care tocmai terminase de strâns semnăturile de sprijin necesare.

Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel: Turcia se îndreaptă spre un „regim de teroare”

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureatul premiului Nobel pentru literatură din 2006, a avertizat că Turcia se îndreaptă spre un „regim de teroare”. „În Turcia sunt puși după gratii rând pe rând toți cei care își permit să formuleze până și cea mai măruntă critică la adresa guvernării”, a spus Pamuk într-un articol apărut în presa italiană. Comentariul scriitorului, publicat de ziarul „La Repubblica” și preluat de AFP, apare după ce autoritățile turce i-au reținut săptămâna aceasta pe cunoscutul jurnalist Ahmet Altan și pe fratele lui, Mehmet Altan, un renumit profesor universitar și economist. Pamuk, cunoscut pentru criticile sale la adresa președintelui Recep Tayyip Erdogan încă înainte de masivele epurări de după puciul eșuat din iulie, a cerut în articol eliberarea tuturor intelectualilor arestați și o judecată dreaptă pentru toți acuzații.

Tanzania deplînge cei 14 morți și 200 de răniți într-un cutremur produs sîmbătă

Bilanțul cutremurului cu magnitudinea 5,7 produs sâmbătă Tanzania, în apropierea Lacului Victoria și a graniței cu Uganda, a ajuns la 14 morți și 200 de răniți. Printre victime se numără elevii unei școli secundare din orașul Bukoba, cel mai grav afectat de seism. Premierul Tanzaniei, Kassim Masjaliwa, urma să participe duminică la o ceremonie în memoria victimelor pe un stadion din Bukoba. În oraș s-au prăbușit 270 de case și nu funcționează curentul electric. Crucea Roșie a spus că spitalul orașului este suprasolicitat și are stocuri limitate de medicamente. Sunt întrerupte de asemenea telecomunicațiile. Cutremurul a fost resimțit și în țările vecine: Uganda, Kenya și Rwanda, dar acolo nu s-au înregistrat victime sau pagube semnificative.

Cutremur cu magnitudinea 5,3 în zona Skopje din Macedonia

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs duminică în apropierea capitalei Macedoniei, Skopje, dar nu sunt informații despre victime sau pagube însemnate. Martori oculari au spus că s-au spart geamuri și au apărut fisuri în unele clădiri ale orașului aflat într-o zonă seismică, iar oamenii au intrat în panică, ieșind în fugă pe străzi. Seismul s-a produs la adâncimea de 10 km, având epicentrul la 2 km nord-est de oraș. Reuters relatează că cutremurul a fost resimțit și în Kosovo. Skopje a fost aproape complet distrus de un cutremur în 1963, când au murit peste 1000 de oameni într-unul din cele mai grave dezastre naturale din istoria Europei.

Ministrul britanic de interne: Londra ar putea introduce după „Brexit” obligația procurării permisului de muncă pentru lucrătorii din țările UE

Ministrul britanic de interne spune că britanicii ar putea fi nevoiți să plătească pentru vize de intrare în Uniunea Europeană după ieșirea din organizație. Vorbind la BBC, Amber Rudd a spus că un asemenea scenariu nu este de dorit, dar „nu este exclus”. AP scrie că zona Schengen are în vedere un sistem de autorizare electronică de intrare similar cu cel folosit de Statele Unite pentru țările ai căror cetățeni nu au nevoie de viză americană propriu-zisă. Dacă sistemul european va deveni realitate, vizitatorii din afara UE vor trebui să ceară autorizație de intrare online și să plătească o anume taxă. Tot la BBC, ministrul britanic Amber Rudd a mai spus că Londra ar putea introduce după „Brexit” obligația procurării permisului de muncă pentru lucrătorii din țările UE, care în prezent pot trăi și munci liber în Marea Britanie.

Republica Moldova a omagiat cele aproape 3000 de victime ale atacurilor teroriste de la New York și Washington

Republica Moldova a omagiat cele aproape 3000 de victime ale atacurilor teroriste de la New York și Washington, de la care se împlinesc duminică 15 ani. Într-un mesaj trimis vice-președintelui Statelor Unite, Joseph Biden, premierul Pavel Filip a spus că „poporul Republicii Moldova este alături de cei care au avut de suferit de pe urma acelor acte violente”, adăugând: „Trebuie să fim uniți în lupta cu terorismul, care este o amenințare globală și care nu recunoaște frontiere naționale”. Tot astăzi, o delegație a Partidului Democrat, de guvernământ, a depus flori la ambasada Statelor Unite din Chișinău. În Statele Unite sunt programate astăzi numeroase manifestări comemorative, cu participarea rudelor victimelor, a președintelui Barack Obama, a altor lideri politici și personalități publice americane.

Trei femei islamiste radicale au fost ucise sâmbătă după ce au atacat o secție de poliție la Mombasa în Kenya

Poliția din Kenya a spus că trei femei au fost ucise sâmbătă după ce au atacat o secție de poliție la Mombasa, pe litoralul țării est-africane. Șeful poliției din Mombasa, Parterson Maelo, spune că femeile au rănit cu cuțitele doi polițiști și au dat foc clădirii aruncând o sticlă incendiară. Agresoarele îmbrăcate în burqa – acoperământul musulman complet – au fost apoi împușcate mortal de poliție. Nici o grupare nu și-a revendicat atacul. Orașul Mombasa, cu o numeroasă populație musulmană, a fost ținta islamiștilor radicali din gruparea al Shabaab în ultimii ani, deși frecvența atacurilor a scăzut, informează Reuters. Femeile au intrat în secția de poliție printr-un șiretlic, pretinzând că vin să reclame furtul unui telefon mobil.

Noi administrații publice numite în 24 de localități, majoritatea în sud-estul predominant kurd al Turciei

Autoritățile Turciei au numit noi administrații publice în 24 de localități, majoritatea din sud-estul predominant kurd al țării, după ce au suspendat din funcții primarii bănuiți de legături cu militanții. Municipalitățile afectate aveau primari din partea Partidului Democratic al Poporului (HDP), formațiune pro-kurdă care reprezintă a treia forță parlamentară. HDP a negat acuzațiile la adresa primarilor, spunând că suspendarea lor a fost „un puci administrativ”. Evenimentul vine după ce săptămâna aceasta președintele turc Recep Tayyip Erdogan spusese că ofensiva împotriva formațiunii kurde interzise PKK, care luptă de trei decenii pentru autonomie, ar fi intrat într-o etapă nouă, decisivă. Liderul turc mai spusese că suspendarea funcționarilor publici care ar simpatiza cu militanții este un element-cheie în lupta împotriva PKK.

Alegeri parlamentare în Croația

Croații participă duminică la alegeri parlamentare pentru a doua oară în mai puțin de un an, iar sondajele de opinie prevăd o cursă strânsă și încă o coaliție incapabilă de a aplica ferm reformele cerute de Uniunea Europeană celei mai noi membre ale sale. Social-democrații au șanse să câștige 60 din cele 151 de locuri în legislativ, iar conservatorii Uniunii Democratice Croate (HDZ) ar putea ieși pe locul al doilea, la mică distanță. Oricare va fi învingătorul, va trebui să ceară sprijinul formațiunii de centru-dreapta Most („Podul”), partid înființat relativ recent, care pretinde că aduce un nou stil de politică, fără corupție. Uniunea Europeană, la care Croația a aderat în 2013, vrea ca Zagrebul să reducă datoria publică ridicată și deficitul bugetar și să îmbunătățească mediul de afaceri pentru a stimula creșterea economică.

Bilanțul incendiului de sâmbătă dintr-o fabrică de ambalaje din Bangladesh a ajuns la 25 de morți

Autoritățile din Bangladesh spun că bilanțul incendiului de sâmbătă dintr-o fabrică de ambalaje, urmat de prăbușirea clădirii, a ajuns la 25 de morți. Duminică pompierii încă încercau să stingă focul care împiedică efortul echipelor de salvare de a căuta supraviețuitori sub moloz. 50 de persoane au fost rănite. Poliția spune că incendiul a fost provocat de explozia unui boiler. În fabrică se aflau în momentul accidentului cam 100 de oameni. Compania Tampaco Foils Limited produce ambalaje pentru filialele locale ale unor firme internaționale ca Nestle sau British-American Tobacco. Accidentele industriale sunt frecvente în Bangladesh, țară aflată pe locul al doilea în lume după China în clasamentul exporturilor de textile și alte produse bazate pe mâna de lucru ieftină și necalificată. Cel mai tragic accident din ultimii ani s-a produs în 2013, când peste 1100 de oameni au murit în urma prăbușirii unei fabrici de confecții.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG