Linkuri accesibilitate

Ştiri

Curtea de Apel a respins cererea Platformei DA de a se anula înscrierea în cursa electorală a candidatului PD Marian Lupu

Curtea de Apel din Chișinău a respins cererea Partidului Platforma DA de a se anula înscrierea în cursa electorală a candidatului PD Marian Lupu. Reprezentantul DA Alexandru Slusari, a spus că va ataca decizia de astăzi la Curtea Supremă de Justiție. Autorii plângerii spuneau că CEC ar fi greșit înscriindu-l pe Lupu într-o zi altfel nelucrătoare, precum și în felul cum a analizat semnăturile de sprijin aduse de el. Lupu s-a înscris la CEC la 3 septembrie, o zi de sâmbătă, și a devenit candidatul cu numărul unu în buletinele de vot. După el au fost înscriși liberalul Mihai Ghimpu, fostul premier Iurie Leancă și liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase.

Judecătoria Buiucani a prelungit cu încă 30 de zile arestul la domiciliu al primarului din Orhei, Ilan Șor

Judecătoria Buiucani din capitală a prelungit astăzi cu încă 30 de zile arestul la domiciliu al primarului din Orhei, Ilan Șor. Decizia a fost luată pe fondul unei manifestații neobișnuit de mari a suporterilor săi, care-l cred nevinovat. Ei au venit la judecătorie conduși de Inna Popenco, propusă la președinție din partea partidului condus de Șor, „Ravnopravie”. Popenco a depus chiar astăzi la CEC, însoțită de sute de suporteri, o listă cu 25.000 de semnături în sprijinul candidaturii sale. Ilan Șor, care a jucat un rol important în acuzarea de corupție a fostului premier Vlad Filat, între timp condamnat la 9 ani de închisoare, a fost reţinut în iunie sub acuzația de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani, într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii.

Statele Unite spun că sunt dispuse să prelungească armistițiul din Siria denunțat de autoritățile de la Damasc

Statele Unite spun că sunt dispuse să prelungească armistițiul din Siria, în ciuda anunțului guvernului de la Damasc că îl consideră terminat. Departamentul de Stat a spus la Washington că așteaptă ca Rusia să-și precizeze poziția. Forțele guvernamentale sprijinite de ruși au spus că rebelii ar fi încălcat armistițiul de peste 300 de ori și nu au îndeplinit nici măcar o singură prevedere a acordului internațional. În primele zile ale armistițiului de la 12 septembrie s-a înregistrat o reducere a violențelor, dar ele au devenit apoi tot mai dese. Rebelii sprijiniți de Statele Unite au spus că încetarea focului n-a fost respectată de guvern. Agențiile de știri rusești spun că situația este discutată de diplomații americani și ruși la Geneva, acolo unde s-a negociat acordul care a făcut posibil armistițiul. Mai devreme, luni, Statele Unite spuseseră că armistițiul din Siria „rezistă, dar este fragil”.

Autoritățile Turciei au concediat aproape 28.000 de profesori, suspendând alți 9.500 sub bănuiala de legături cu terorismul

Autoritățile Turciei au concediat aproape 28.000 de profesori, suspendând alți 9.500 sub bănuiala de legături cu terorismul, a anunțat luni vicepremierul Nurettin Canikli. Turcia a concediat sau suspendat cam 100.000 de bugetari, inclusiv militari, polițiști, magistrați și profesori după tentativa militară de puci din iulie. Cel puțin 40.000 de oameni au fost reținuți pentru că ar avea legături cu clericul musulman din Statele Unite Fethullah Gulen, despre care Ankara susține că ar fi pus la cale puciul. În ultimele săptămâni ținta represaliilor au fost mai ales profesorii din sud-estul predominant kurd al țării, bănuiți de simpatii pentru formațiunea ilegală PKK. Imediat după puciul din 15 iulie, autoritățile au închis 15 universități și cam 1000 de școli secundare care ar avea legături cu Gulen.

În SUA a fost reținut suspectul în atacurile cu bombe de la New York și New Jersey

Televiziunile din Statele Unite relatează că a fost reținut suspectul în atacurile cu bombe de la sfârșitul săptămânii din New York și New Jersey. Mai devreme el fusese identificat ca Ahmad Khan Rahami, un imigrant afgan de 28 de ani. El a fost reținut luni la Linden, în New Jersey după un schimb de focuri cu poliția. Sâmbătă într-o explozie din cartierul Chelsea din New York au fost rănite 29 de persoane, iar poliția a găsit alt dispozitiv neexplodat de fabricație artizanală la mică distanță. Mai devreme explodase în New Jersey altă bombă improvizată dintr-o țeavă. Într-o declarație făcută la Casa Albă președintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus luni că incidentele demonstrează cât de important este ca oamenii să informeze forțele de ordine despre „activități suspecte”. Obama a promis că „se va face dreptate”.

Armata guvernamentală siriană pune capăt armistițiului mediat de Rusia și Statele Unite

Armata guvernamentală siriană a anunțat că pune capăt armistițiului mediat de Rusia și Statele Unite, intrat în vigoare în urmă cu o săptămână, și a dat vina pe opoziție pentru eșecul lui. Forțele guvernamentale sprijinite de ruși au spus că rebelii ar fi încălcat armistițiul de peste 300 de ori și nu au îndeplinit nici măcar o singură prevedere a acordului internațional. În primele zile ale armistițiului de la 12 septembrie s-a înregistrat o reducere a violențelor, dar ele au devenit apoi tot mai dese. Rebelii sprijiniți de Statele Unite au spus că încetarea focului n-a fost respectată de guvern. Agențiile de știri rusești spun că situația este discutată de diplomații americani și ruși la Geneva, acolo unde s-a negociat acordul care a făcut posibil armistițiul. Mai devreme, luni, Statele Unite spuseseră că armistițiul din Siria „rezistă, dar este fragil”.

Meteorologii au avertizat asupra posibilelor prime înghețuri în R.Moldova

Meteorologii au avertizat asupra posibilelor prime înghețuri la sol din această toamnă, în a doua jumătate a săptămânii, a informat IPN. Astăzi, 19 septembrie, intră în vigoare avertizarea de schimbare bruscă a vremii. Până pe 21 septembrie se prevede vreme cu caracter instabil – vor cădea ploi de scurtă durată însoţite de descărcări electrice. Pe 20 septembrie se aşteaptă averse. Marţi şi miercuri, vântul nord-vestic va prezenta intensificări în rafale de până la 15-20 m/s. Temperatura maximă a aerului va scădea până la 13-18 grade Celsius, iar în perioada 21-24 septembrie temperaturile pe ar putea coborî la suprafața solului în zori la -1, -2 grade.

19 septembrie, ultima zi când cetă­ţe­ni­i moldoveni din străinătate se pot înre­gis­tra ca să voteze la ale­ge­rile pre­zi­den­ți­ale din 30 octom­brie

Luni, 19 septembrie, este ultima zi când cetă­ţe­ni­i R. Mol­dova cu drept de vot aflaţi în stră­i­nă­tate se pot înre­gis­tra în pre­a­la­bil în vede­rea par­ti­ci­pă­rii la ale­ge­rile pre­zi­den­ți­ale din 30 octom­brie 2016, informează „Ziarul de Gardă” în pagina sa electronică. Instrucțiuni detaliate pentru înscriere se pot găsi pe pagina specială inregistrare.cec.md. Potrivit legii, peri­oada de înre­gis­trare pre­a­la­bilă tre­buie să se încheie cu 40 de zile îna­inte de ziua ale­ge­ri­lor. Ea a înce­put pe data de 10 mai. Cetățenii sunt rugați să verifice valabilitatea pașaportului, căci în urma unei decizii a Curții Constituționale nu vor mai putea vota cu pașaport expirat.

O judecătorie din Siberia a interzis unul din cele mai populare site-uri LGBT din Rusia

O judecătorie din Siberia a interzis fără avertisment unul din cele mai populare site-uri LGBT din Rusia. Administratorii paginii BlueSystem.ru au spus la 19 septembrie că în locul conținutului site-ului lor apare o decizie a judecătoriei din Parabel care informează că site-ul a fost interzis în luna mai. Administratorii au spus că nu au fost anunțați în prealabil de decizia judecătorească, iar site-ul a funcționat în tot acest răstimp. Motivul interdicției nu a fost făcut public. Deși relațiile între persoane de același sex nu sunt ilegale în Rusia, ea este considerată printre țările lumii care oprimă cel mai mult minoritățile sexuale, având și o lege draconică împotriva așa-numitei „propagande homosexuale”, care interzice de fapt orice dezbatere publică serioasă pe această temă.

Susținătorii primarului din Orhei, Ilan Șor, s-au îndreptat în număr mare spre Judecătoria Buiucani din Chișinău

Susținătorii primarului din Orhei, Ilan Șor, s-au îndreptat în număr mare spre Judecătoria Buiucani din Chișinău, unde urma să înceapă luni după-amiază o nouă ședință de judecată în dosarul lui Șor, care este acuzat de fraude financiare. În fruntea demonstranților s-a aflat Inna Popenco, candidat la președinție din partea partidului condus de Șor, „Ravnopravie”. Popenco a depus chiar astăzi la CEC, însoțită de sute de suporteri, o listă cu 25.000 de semnături în sprijinul candidaturii sale. Ilan Șor, care a jucat un rol important în acuzarea de corupție a premierului Vlad Filat, între timp condamnat la 9 ani de închisoare, a fost reţinut în iunie sub acuzația de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani, într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii. Șor este cercetat în arest la domiciliu, iar suporterii lui cer periodic absolvirea lui de orice vină.

Victoria confortabilă a partidului de guvernământ Rusia Unită reprezintă un vot de încredere în președintele Vladimir Putin

Victoria confortabilă a partidului de guvernământ Rusia Unită reprezintă un vot de încredere în președintele Vladimir Putin, a spus luni Kremlinul. „Este evident că majoritatea covârșitoare a alegătorilor și-au exprimat de fapt sprijinul pentru președinte. Încă o dată, președintele a obținut un vot de încredere impresionant din partea poporului”, a spus purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov la o teleconferință de presă. Peskov nu a răspuns la întrebarea dacă Putin, fondatorul Rusiei Unite, va încerca să obțină un nou mandat în 2018. Rezultatele preliminare ale alegerilor rusești arată că Rusia Unită va obține 343 de locuri din cele 450 ale camerei inferioare a parlamentului rus.

Poliția din New York spune că l-a dat în căutare pe Ahmad Khan Rahami, un tânăr de 28 de ani, în legătură cu o explozie produsă la 17 septembrie în cartierul Chelsea

Poliția din New York spune că l-a dat în căutare pe Ahmad Khan Rahami, un tânăr de 28 de ani, în legătură cu o explozie produsă la 17 septembrie în cartierul Chelsea. Poliția și FBI au dat publicității o fotografie a cetățeanului american naturalizat de origine afgană, iar primarul New Yorkului, Bill de Blasio, cu domiciliul în New Jersey, „ar putea fi înarmat și periculos”. Primarul metropolei americane a mai spus că ancheta „înclină tot mai mult în direcția unui act de terorism”. 29 de oameni au fost răniți în Chelsea sâmbătă noaptea de explozia unei bombe care a avariat clădiri și a spart geamuri. Altă bombă a fost dezamorsată cu succes de poliție la distanță de patru blocuri. Ambele bombe erau de fabricație artizanală, constând în oale sub presiune încărcate cu șrapnel și alte materiale. Autoritățile au descoperit alte câteva dispozitive explozive la o gară din New Jersey duminică seară, în orașul de domiciliu al suspectului Rahami, Elizabeth.

În legislativul orașului-land german Berlin se prefigurează o coaliție tripartită a social-democraților, verzilor și partidului stângii

În legislativul orașului-land german Berlin se prefigurează o coaliție tripartită a social-democraților, verzilor și partidului stângii, după ce partidul conservator al cancelarului Angela Merkel a obținut un rezultat mai slab în alegerile locale. Deși social-democrații (SPD) și CDU (partidul lui Merkel) au obținut cele mai multe voturi, ambele și-au pierdut din sprijin în favoarea unor formațiuni mai mici de stânga și de dreapta, ceea ce înseamnă că nu vor putea guverna ca până acum, în alianță. SPD a primit 21,6% din voturi, în scădere cu 6,7%, iar CDU a primit 17,6%, în scădere cu 5,7%. Partidul Stângii, formațiune anti-capitalistă, descendentă a comuniștilor est-germani, a crescut cu 3,9%, până la 15,6%, iar la celălalt capăt al spectrului politic, partidul naționalist anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD) a intrat ușor în cel de-al 10-lea legislativ de land german, cu 14,2% din voturi. Într-o declarație post-electorală, luni, cancelarul conservator german Angela Merkel a spus că înfrângerea partidului său la Berlin a fost „amară” și că va trebui să muncească mai mult pentru a-și explica politica față de migranți.

Comisia Electorală Centrală a înregistrat candidatura lui Andrei Năstase la alegerile prezidențiale din 30 octombrie

Comisia Electorală Centrală a înregistrat candidatura lui Andrei Năstase la alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr este al patrulea candidat înregistrat, dar primul din opoziție. Pe primele locuri în buletinul de vot se vor afla politicienii de la putere Marian Lupu, Mihai Ghimpu și Iurie Leancă. Primii doi fac parte din coaliția de guvernare, iar Leancă a semnat cu ei vara aceasta un parteneriat. CEC l-a înregistrat pe Năstase în zi de duminică, după ce acesta protestase față de înregistrarea lui Lupu tot într-o zi de odihnă.

În Federația Rusă, partidul puterii Rusia Unită este pe cale să câștige din nou o majoritate constituțională în Duma de Stat

În Federația Rusă, partidul puterii Rusia Unită este pe cale să câștige din nou o majoritate constituțională în Duma de Stat, în urma alegerilor parlamentare de duminică, organizate în premieră în sistem mixt în ultimii 13 ani. La numărarea a 70% din voturi, Rusia Unită avea peste 300 din cele 450 de locuri în Dumă. Partidul sprijinit de președintele Vladimir Putin avea peste 54% din voturi pe listele de partid iar candidații săi conduceau în 203 din cele 255 de circumscripții uninominale. În Duma de Stat sunt pe cale să mai intre doar alte trei partide, care au făcut parte și din vechea Dumă și care au sprijinit politicile Kremlinului – Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat și Partidul Rusia Justă. Dar credibilitatea alegerilor ruse este afectată de prezența mică la vot și relatările despre numeroase încălcări.

Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk și soția sa Nina Ștanski, fosta șefă a diplomației în guvernul secesionist de la Tiraspol au votat duminică în alegerile parlamentare ruse

Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk și soția sa Nina Ștanski, fosta șefă a diplomației în guvernul secesionist de la Tiraspol au votat duminică în alegerile parlamentare ruse. Ștanski a postat pe pagina sa de Facebook fotografii cu ea, Șevciuk și fiica lor la o secție de votare din stânga Nistrului. Autoritățile ruse au deschis 22 de secții de votare pentru cetățenii ruși din regiunea transnistreană, în ciuda obiecțiilor Chișinăului.

La Kiev au avut loc ciocniri între poliție și demonstranți de dreapta care protestau la ambasada Rusiei

La Kiev au avut loc ciocniri între poliție și demonstranți de dreapta care protestau la ambasada Rusiei, unde a fost deschisă o secție de votare pentru alegerile parlamentare ruse. Liderul partidului naționalist Svoboda, Ihor Miroșnicenko a spus că Ucraina nu trebuie să permită „unui stat inamic și agresor” să organizeze alegeri ilegale în Ucraina. El s-a referit la faptul că, în premieră, au avut loc alegeri ruse și pe teritoriul Crimeii anexate de Rusia în 2014. În urma altercațiilor cu poliția a fost reținut un protestatar. Ciocniri asemănătoare au avut loc și la consulatul rus la Odesa.

La Belgrad, câteva sute de oameni au participat duminică la un marș gay pride.

La Belgrad, câteva sute de oameni au participat duminică la un marș gay pride. O prezență masivă a poliției a prevenit atacuri asupra demonstranților de felul celor care au avut loc cu alte asemenea ocazii în trecut. Activistul pentru drepturile minorităților sexuale, Boban Stojanovic, a salutat desfășurarea pașnică marșului. În 2010, peste 100 de polițiști și extremiști de dreapta au fost răniți în cele mai mari ciocniri care au însoțit un marș gay. De atunci, Serbia a încercat să întărească respectul pentru drepturile comunității LGBT pe măsură ce se apropie de Uniunea Europeană.

Presa americană relatează că autoritățile au reținut cinci persoane în legătură cu explozia de sâmbătă de la New York

Presa americană relatează că autoritățile au reținut cinci persoane în legătură cu explozia de sâmbătă de la New York în care au fost răniți 29 de oameni. Anchetatorii își continuă investigațiile pentru a stabili autorii și motivele exploziei. Bomba artizanală a fost detonată în cartierul Chelsea iar o altă bombă neexplodată a fost găsită la câteva străzi distanță. Autoritățile mai încearcă să vadă dacă există vreo legătură cu o explozie produsă în vecinătate, în New Jersey, în aceeași zi. Primarul New Yorkului, Bill de Blasio, a spus că explozia a fost un „act intenționat”, dar autoritățile au precizat că nu există deocamdată indicii ale vreunei legături cu terorismul internațional.

Sute de suporteri ai opoziției azere au participat la un protest la Baku împotriva referendumului planificat de autorități luna aceasta

Sute de suporteri ai opoziției azere au participat la un protest la Baku împotriva referendumului planificat de autorități luna aceasta pentru a-i acorda mai multă putere președintelui Ilham Aliyev. Un lider al partidului Musavat, Arif Gadzhili, a spus la demonstrația autorizată că Aliyev are deja prea multe prerogative. Demonstrația de duminică împotriva referendumului din 26 septembrie s-a desfășurat pașnic în contrast cu un protest din ziua precedentă. Sâmbătă, ciocnirile între participanți și poliție s-au soldat cu reținerea mai multor protestatari inclusiv jurnaliști între care doi corespondenți ai serviciului azer al Europei Libere.

„Rusia Unită” a președintelui Putin câștigă peste 40%, opoziția liberală nu intră în noua Dumă (primele prognoze)

Partidul „Rusia Unită” al președintelui Vladimir Putin conduce detașat în cursa pentru Duma de stat, arată primele prognoze date publicității puțin după închiderea urnelor . Participarea la vot a fost însă scăzută. Se estimează că Rusia Unită a câștigat peste 40% din voturi, iar cele două partide din opoziția „pro-sistem” câte 14% (naționaliștii lui Vladimir Jirinovski) ) și respectiv16% (comuniștii) din voturi, informează BBC. Dacă prognoza se confirmă, înseamnă că „Rusia Unită” a pierdut 9% din voturi față de alegerile din 2011. ”Rusia Dreaptă” este estimată la 8%. Sunt cele patru partide care au dominat și fosta Dumă.

Partidele liberale de opoziție se pare că nu au reușit să treacă pragul minim de 5% pentru a fi reprezentate în camera inferioară. S-ar putea însă să aibă câțiva parlamentari, prin alegerea directă.

Victorie a social-democraților la Berlin; creștin-democrații cancelarei Angela Merkel au cel mai slab rezultat de la căderea Zidului

Alegerile locale din capitala germană Berlin au fost câștigate de social-democrați, care cu 23% din voturi rămân cea mai puernică fracțiune parlamentară și vor începe negocierile pentru următoarea administrație locală. Potrivit primelor prognoze prezentate de televiziunile publice ARD și ZDF, social- democrații au pierdut 10 mandate față de alegerile precende, la fel și partenerii de coaliție la Berlin, Uniunea Creștin-Democrată ( CDU) a cancelarei Angela Merkle. CDU a câștigat numai 18% din voturi, cel mai slab rezultat de la căderea Zidului.

Diplomația rusă: încăpățânarea Washingtonului de a nu coopera cu Moscova în Siria ar fi motivul pentru care alianța condusă de americani ar fi lovit poziții ale armatei siriene

Diplomația rusă susține că încăpățânarea Washingtonului de a nu coopera cu Moscova în lupta împotriva grupărilor teroriste din Siria ar fi motivul pentru care sâmbătă alianța internațională condusă de americani ar fi lovit poziții ale armatei siriene, punând în pericol armistițiul negociat la începutul săptămânii. Potrivit ministerului rus al apărării, atacul s-ar fi soldat cu moartea a 62 de militari sirieni. Pentagonul a recunoscut că poziții ale armatei siriene ar fi putut fi lovite din greșeală, în cursul unui bombardament asupra bazelor milițiilor organizației teroriste Statul Islamic. Incidentul a provocat un schimb dur de replici între Statele Unite și Rusia la ședința de sâmbătă noapte a Consiliului de securitate, convocată de Moscova.

Fostul președinte francez Jacques Chirac a fost spitalizat duminică dimineața la Paris pentru tratarea unei infecții pulmonare

Fostul președinte francez Jacques Chirac a fost spitalizat duminică dimineața la Paris pentru tratarea unei infecții pulmonare, a anunțat ginerele său, Frédéric Salat-Baroux. Fostul președinte, în vîrstă de 83 de ani, va rămâne câteva zile în spital, precizează agenția France Presse.

Comisia Electorală de la Chișinău a înregistrat oficial candidatura la alegerile prezidențiale a lui Andrei Năstase, desemnat de formațiunea politică Platforma DA

Comisia Electorală de la Chișinău a înregistrat oficial candidatura la alegerile prezidențiale a lui Andrei Năstase, desemnat de formațiunea politică Platforma Demnitate și Adevăr. Năstase e al patrulea candidat oficial în cursa prezidențiallă după liderul democrat Marian Lupu, preșdintele PL Mihai Ghimpu și fostul premier Iurie Leancă. Comisia a acreditat duminică mai mulți observatori naționali din partea Asociației Promo-LEX și observatori internaționali din partea Autorității Electorale Permanente din România, ambasadelor Ungariei și Suediei în Moldova care vor monitoriza scrutinul electoral din 30 octombrie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG