Linkuri accesibilitate

Ştiri

Marș și miting electoral PSRM la Chișinău (VIDEO)

Marș și miting electoral PSRM la Chișinău. Mesaje pro-și contra
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00

Mai multe mii de membri și suporteri ai Partidului Socialiștilor, inclusiv președintele Igor Dodon, au participat la un miting electoral în Chișinău, la care a fost adoptat un program politic pentru alegerile parlamentare din februarie. Programul conține între altele promisiunea dublării salariului mediu pe economie până la 600 euro și a pensiei medii până 300 euro, asistență medicală gratuită, interzicerea unioniștilor, închiderea oficiului NATO și reorientarea politicii externe către Rusia. Președintele Dodon a spus de mai multe ori până acum că ar putea candida cap de listă pentru a ajuta socialiștii să preia întreaga putere după alegerile parlamentare de peste trei luni, care vor avea loc în sistemul mixt, cu jumătate din deputați aleși pe liste de partid și cealaltă jumătate - în circumscripții uninominale.

Câteva zeci de activiști pentru drepturile LGBT au fost nevoiți să-și întrerupă o demonstrație la Kiev

Kiev, 18 noiembrie 2018
Kiev, 18 noiembrie 2018

Câteva zeci de activiști pentru drepturile LGBT au fost nevoiți să-și întrerupă o demonstrație la Kiev, când au fost atacați de un grup de contramanifestanți. Aproximativ 100 de extremiști religioși și de dreapta au atacat activiștii adunați la un marș autorizat cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Transsexuale. A fost atacat și un jurnalist canadian care reflecta evenimentul. Corespondentul Europei Libere la Kiev, Christopher Miller, relatează că printre atacatori e aflau membri ai grupărilor Tradiție și Ordine, Sectorul de Dreapta, Frontul Național Religios. Potrivit lui Miller, poliția ucraineană nu a depus vreun efort pentru îndepărtarea contramanifestanților, ci, dimpotrivă, i-a forțat pe activiștii pentru drepturile LGBT să ia părăsească locul manifestației în centrul Kievului, urcându-i în metrou. Jurnalistul canadian Michael Colborne care a fost atacat a scris ulterior că Ucraina „are o mare problemă de extremă dreapta”, iar autoritățile ar trebui să înceteze să-i diminueze gravitatea.

PSRM a organizat la Chișinău un miting de lansare în campania electorală (VIDEO)

Chișinău, 18 noiembrie 2018
Chișinău, 18 noiembrie 2018

Partidul Socialiștilor a organizat la Chișinău un miting de lansare în campania electorală la care a luat parte și președintele Igor Dodon, la peste doi ani de la alegerea acestuia în calitate de șef al statului. Mitingul are loc după ce socialiștii și-au promovat timp de mai multe săptămâni candidații din circumscripțiile uninominale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.

Participanții la demonstrație au mărșăluit cu drapele roșii pe mai multe artere ale capitalei, întâlnindu-se în Piața Marii Adunări Naționale. Igor Dodon a declarat de mai multe ori până acum că ar putea candida pe lista Partidului Socialiștilor, pe care l-a condus înainte să fie ales președinte, în noiembrie 2016. El speră că socialiștii vor prelua puterea, câștigând și alegerile parlamentare, care vor avea loc în sistemul mixt, cu jumătate din deputați aleși pe liste de partid și cealaltă jumătate - în circumscripții uninominale.

Fostul președinte ucrainean Victor Ianukovici a fost internat în spital la Moscova din cauza unor răni la coloana vertebrală și genunchi

Victor Ianukovici la o conferință de presă, Moscova, 2 martie 2018.
Victor Ianukovici la o conferință de presă, Moscova, 2 martie 2018.

Fostul președinte ucrainean Victor Ianukovici a fost internat în spital la Moscova din cauza unor răni la coloana vertebrală și genunchi, a confirmat un avocat al acestuia, citat de presa rusă. „Am fost la spital și am vorbit cu el. Nu pot dezvălui diagnoza exactă, dar l-am văzut cu ochii proprii și omul nu se poate mișca”, a declarat avocatul Oleksandr Goroșinski. Ianukovici a fost internat la un spital de urgență pe 16 noiembrie, iar apoi transferat la o clinică privată. Ziarul rus Komsomolskaia Pravda scrie că fostul președinte ucrainean care a fugit în Rusia după ce a fost alungat de la putere în 2014 s-a rănit în timp ce juca tenis. Avocatul Goroșinski îl reprezintă pe Ianukovici în procesul acestuia de la Kiev, unde este judecat în absență în legătură cu uciderea a cel puțin 77 de oameni de către forțele speciale ucrainene în februarie 2014, în zilele culminante ale protestelor Euromaidan din Kiev.

Zeci de protestatari au fost reținuți sâmbătă la Londra la o demonstrație în care cereau mai multe eforturi contra încălzirii globale

Westminster Bridge, Londra, 17 noiembrie 2018 (John Stillwell/PA via AP) (Associated Press)
Westminster Bridge, Londra, 17 noiembrie 2018 (John Stillwell/PA via AP) (Associated Press)

Zeci de protestatari au fost reținuți la Londra la o demonstrație în care cereau guvernului să facă mai multe eforturi contra încălzirii globale. Demonstranții au blocat cinci poduri peste Tamisa în centrul Londrei, și au scandat în apropiere de Parlament britanic lozinci ca „Era combustibilului fosil a trecut!”. Organizatorii spun că aproximativ 6.000 de de persoane au luat parte la protest. Luna trecută, Națiunile Unite au dat publicității un raport în care se spune că emisiile de gaze de seră trebuie reduse aproape la jumătate până în 2030, dacă se vrea ca temperatura pe planetă să nu creească nu mai mult de 1,5 grade Celsius ca să e poată evita o catastrofă globală.

Donald Trump: administrațua americană urează să stabilească cine a fost implicat în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi, imagine de arhivă.
Jamal Khashoggi, imagine de arhivă.

Președintele americanm Donald Trump a spus că administrațua sa urează să stabilească cine a fost implicat în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi luna trecută, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Vorbind în California, unde a vizitat sâmbătă zonele devastate de incendii, Trump a spus că „luni sau marți” va avea un „raport complet” despre asasinatul de pe 2 octombrie. Ceva mai devreme, presa americană relatase că serviciile de informații au ajuns la concluzia că jurnalistul care critica regimul saudit inclusiv în paginile ziarului Washington Post pentru care lucra a fost asasinat din ordinul prințului de coroană, Mohammed bin Salman. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a spus, însă, ulterior că autoritățile americane nu au ajun la vreo „concluzie definitivă”.

Liderii din regiunea Asia-Pacific nu au reușit să adopte o declarație finală la summit-ul din Papua Guinee

Liderii din regiunea Asia-Pacific nu au reușit să adopte o declarație finală la summit-ul din Papua Noua Guinee, care a fost dominat de disputele comerciale dintre Statele Unite și China. Premierul canadian Justin Trudeau a fost cel care a făcut anunțul de astăzi, precizînd că cele 21 de țări ale organizației APEC nu au putut cădea de acord asupra politicilor din comerț. Potrivit agenției Associated Press, în proiectul declarației finale propus de Statele Unite se spunea că China ar avea politici „incorecte”, documentul fiind respins de Beijing. Sâmbătă, vicepreședintele american Mike Pence s-a angajat într-un schimb de acuzații cu președintele chinez Xi Jinping, cei doi amenințând cu noi tarife comerciale reciproce între țările lor.

Muncitorul rus rănit când singurul portavion al Rusiei a scufundat o stație de reparații plutitoare a decedat la spital

Nava Aamiral Kuznețov andocată la Șantierul naval 82, imagine de arhivă
Nava Aamiral Kuznețov andocată la Șantierul naval 82, imagine de arhivă

Muncitorul rus de la șantierul naval din Murmansk rănit grav luna trecută, când singurul portavion al Rusiei a scufundat o stație de reparații plutitoare, a decedat la spital. Autoritățile se află în căutarea unui alt lucrător dispărut în timpul incidentului din 30 octombrie, iar alte două persoane rămân la spital. Stația de reparații s-a scufundat, iar portavionul a fost deteriorat la prăbușirea unei macarale. A fost cel mai recent dintr-o serie de incidente în care a fost implicată nava Amiral Kuznețov în ultimii ani. Anul trecut, el a pierdut două avioane militare în largul coastei siriene.

Theresa May și-a apărat proiectul de acord negociat cu Uniunea Europeană privind Brexitul

Theresa May, Londra, 15 noiembrie 2018
Theresa May, Londra, 15 noiembrie 2018

Șefa guvernului britanic Theresa May și-a apărat proiectul de acord negociat cu Uniunea Europeană privind Brexitul, afirmând într-un interviu publicat astăzi de Daily Mail că mai multe contrapropuneri primite de la adversarii acordului nu rezolvă problemele pentru care nu s-au găsit încă soluții. Miercuri, May a convenit cu Uniunea Europeană asupra unui proiect de acord care să reglementeze ieșirea Marii Britanii. Dar acesta a provocat patru demisii din guvernul său. Mai ales din cauza unui statut special rezervat provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita revenirea frontierei terestre între aceasta și Republica Irlanda, după ieșirea Marii Britanii din comunitar, prevăzută să aibă loc pe 29 martie 2019. Presa britanică relatează că alți cinci miniștri din guvernul lui May vor să facă presiuni asupra ei ca să revină la Bruxelles și să renegocieze. Adversarii proiectului de acord spun că felul cum este reglementată chestiunea Irlandei de Nord ar pune în pericol integritatea Regatului Unit, plasând provincia într-o relație vamală cu Republica Irlanda care este diferită decât pentru restul Marii Britanii.

Steve Bannon intenționează să-și ofere serviciile premierului ungur Viktor Orban

Steve Bannon, imagine de arhivă
Steve Bannon, imagine de arhivă

Steve Bannon, fostul strateg al campaniei președintelui american Donald Trump, intenționează să-și ofere serviciile premierului ungur Viktor Orban la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor. Bannon a făcut declarația grupului mediatic european RTL, care deține numeroase televiziuni și posturi de radio, din Spania, până în Germania și Ungaria. Fostul arhitect al campaniei prezidențiale a lui Trump din 2016 a creat o mișcare în Europa pentru a ajuta naționaliștii de dreapta și populiștii să obțină locuri în Parlamentul European în alegerile din mai 2019. Agenția Reuters scrie că Orban a salutat ideea unei asemenea organizații, numită Mișcarea, spunând că este timpul ca în Europa să vină cineva din Statele Unite pentru a răspândi gândirea conservatoare și combate valorile liberale. Un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta nu a putut confirma deocamdată dacă cei doi vor lucra împreună.

Președintele Statelor Unite Donald Trump spune că a răspuns în scris unui chestionar al procurorului special Robert Mueller

Robert Mueller, imagine de arhivă
Robert Mueller, imagine de arhivă

Președintele Statelor Unite Donald Trump spune că a răspuns în scris unui chestionar al procurorului special Robert Mueller, dar că răspunsul nu a fost încă transmis anchetei. Echipa lui Mueller investighează asupra presupusului amestec rusesc în alegerile prezidențiale americane din 2016, posibilei colaborări a Rusiei cu campania lui Trump și presupuselor tentative ale președintelui să obstrucționeze ancheta. Vorbindu-le jurnaliștilor la Casa Albă, vineri, Trump a spus că întrebările conțineau, probabil capcane pentru că procurorilor „le place să prindă oamenii”, dar nu a avut dificultăți cu răspunsurile. „Nu avocații mei scriu răspunsurile. Eu le scriu. Mi s-a adresat o serie de întrebări. Am răspuns la ele foarte ușor”, a declarat Trump. Avocații lui Trump au negociat vreme îndelungată cu procurorii asupra felului în care va fi interogat președintele în cadrul investigației. Răspunsurile în scris nu elimină posibilitatea unor audieri în viitor.

Forțele navale argentiniene au anunțat descoperirea unuia din submarinele sale dispărute cu un an în urmă în Oceanul Atlantic

Submarinul ARA San Juan, Buenos Aires, 2 iunie 2014.
Submarinul ARA San Juan, Buenos Aires, 2 iunie 2014.

Forțele navale argentiniene au anunțat azi dimineața descoperirea unuia din submarinele sale dispărute cu un an în urmă în Oceanul Atlantic împreună cu echipajul de 44 de oameni. Submarinul ARA San Juan a fost detectat la 800 de metri adâncime în apropierea peninsulei argentiniene Valdes de către un submersibil teleghidat al navei americane Ocean Infinity. Descoperirea a fost anunțată la doar două zile după ce familiile marinarilor dispăruți au comemorat împlinirea unui an de la tragedia de pe 15 noiembrie 2017. Președintele Mauricio Macri a promis aflarea adevărului despre cauzele dispariției submarinului.

Rusia a avertizat Ucraina că ar putea lua măsuri pentru apărarea navelor comerciale rusești și a marinarilor care traversează Marea Azov

Marea Azov.
Marea Azov.

Rusia a avertizat Ucraina că ar putea lua măsuri pentru apărarea navelor comerciale rusești și a marinarilor care traversează Marea Azov, dacă ucrainenii opresc sau sechestrează vreo ambarcațiune. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după anunțul serviciului de grăniceri ucrainean că a sechestrat 15 nave care se îndreptau către porturi din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014. Nu este limpede câte din navele sechestrate navigau sub pavilion rusesc. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a recunoscut că și Rusia a oprit și percheziționat ambarcațiunile ucrainene în Marea de Azov, dar a spus că aceste percheziții rusești ar fi permise de legislația internațională.

Mike Pompeo: Ucraina nu are prieten mai mare decât Statele Unite în lupta sa contra agresiunii rusești

Mike Pompeo, imagine de arhivă.
Mike Pompeo, imagine de arhivă.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că Ucraina „nu are prieten mai mare decât Statele Unite în lupta sa contra agresiunii rusești. Pompeo a făcut declarația în timpul unei întâlniri, la Washington, cu ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin, pe 16 noiembrie. El a mai spus că Statele Unite „nu vor accepta niciodată” anexarea Crimeii de către Rusia și vor menține sancțiunile împotriva Moscovei până întoarce Ucrainei controlul asupra peninsulei. Cei doi diplomați s-au întâlnit cu ocazia împlinirii a 10 ani de la declararea unui parteneriat strategic între Statele Unite și Ucraina. Pompeo a mai vorbit despre eforturi comune depuse de cele două țări pentru a opri construcția gazoductului Nord Stream 2 care ar permite mărirea exporturilor de gaze rusești către Europa cu ocolirea Ucrainei.

Elena Udrea şi Alina Bica rămân în arest în așteptarea procesului de extrădare

Elena Udrea
Elena Udrea

Elena Udrea şi Alina Bica rămân în arest în așteptarea procesului de extrădare, după ce Curtea Constituțională din Costa Rica le-a respins vineri cererea de eliberare. Fosta ministră a turismului și fosta șefă a DIICOT, au fugite în Costa Rica la începutul lui 2018 pentru a evita întemnițarea în România pentru corupție. Ele au fost reținute în 3 octombrie de Biroul Național Interpol din Costa Rica, la cererea României. Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare iar Bica la patru, având pe rol și alte procese.

Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov și-a dat demisia după săptămâni de proteste împotriva sa

Valeri Simeonov
Valeri Simeonov

Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov și-a dat demisia după săptămâni de proteste împotriva sa cauzate insultele pe care le-a proferat la adresa unor activistelor pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Simeonov a anunțat că demisionează pentru a opri campania de presă împotriva sa despi re care sune că ar aduce daune autorității și ratingului guvernului bulgar de centru-dreapta. Responsabil cu politica economică și demografică, șlider al Partidului Patrioții Uniți care face parte din coaliția guvernamentală, Simeonov a fost ferm criticat după ce a spus că multe activiste sînt „femei gălăgioase” care fac speculă cu soarta copiilor lor cu dizabilități. Aceste declarații l-au costat pe demnitar funcția, deși și-a cerut scuze.

Agențiile americane de informații consideră că prințul moștenitor din Arabia Saudită a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Mohammed bin Salman
Mohammed bin Salman

Agențiile americane de informații consideră că prințul moștenitor din Arabia Saudită Mohammed bin Salman e cel care a ordonat asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Turcia, luna trecută, relatează presa americană. Guvernul saudit a dezmințit aceste relatări din Washington Post și alte instituții media care fac o legătură directă între asasinat și liderul de facto al Arabiei Saudite și care pot duce la măsuri ale Congresului american împotriva acestui aliat al Statelor Unite din Orientul Mijlociu. Critic al guvernului saudit și autor de articole în Washington Post, Khashoggi a fost asasinat în incinta consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, pe 2 octombrie.

Asociația Voci pentru Democrație a depus o plângere împotriva deputatul PSD Florin Iordache

Florin Iordache, imagine de arhivă.
Florin Iordache, imagine de arhivă.

Asociația Voci pentru Democrație a depus o plângere la secția 17 de poliție din București împotriva deputatul PSD Florin Iordache care a făcut gesturi obscene în Parlamentul României la adresa parlamentarilor opoziției. „Considerăm că Parlamentul României nu ar trebui să fie altceva decât un spațiu de dezbatere și argumentare ale unor politici publice, de adoptare a legilor bune și constituționale pentru țară, de respectare a angajamentelor internaționale asumate și de respect față de cetățenii României reprezentați de către acești demnitari, și nu un spațiu al comportamentelor indecente”, se spune într-o postare pe Facebook a asociației citată de G4Media.

Ecaterina Andronescu este din nou ministru al educației în România

Ecaterina Andronescu, imagine de arhivă
Ecaterina Andronescu, imagine de arhivă

Ecaterina Andronescu este din nou ministru al educației din România, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea sa în această funcție, a anunțat administrația prezidențială de la Bucuresti. Propunerea pentru Ecaterina Andronescu la Ministerul Educaţiei a fost făcută de premierul Viorica Dăncilă. Andronescu a criticat recent conducererea PSD și pe liderul acestui partid, Liviu Dragnea. Ea a deținut de mai multe ori acest portofoliu în guvernul de la București fiind la rîndul ei deseori criticată de opoziția politică și de voci ale societății civile din România pentru felul cuma gestionat învățământul românesc

Fostul dizident antisovietic Jores Medvedev a încetat din viață la Londra la 93 de ani

Jores Medvedev în fața fostului sediu al postului de radio Europa Liberă de la Praga în anul 2006.
Jores Medvedev în fața fostului sediu al postului de radio Europa Liberă de la Praga în anul 2006.

Fostul dizident antisovietic Jores Medvedev a încetat din viață la Londra la 93 de ani, relatează Radio Svoboda. De profesie biochimist, Medvedev s-a opus în timpul stalinismului teoriei genetice pe care o promova Tofim Lisenko, biolog favorizat de Stalin. Medvedev a publicat în 1969 în America un volum în care a criticat teoriile lui Lisenko, și un „Jurnal politic” în care critica împreună cu fratele său Roy Medevedev, istoric de profesie, politica sovietică față de stiință și cenzura impusa de sistemul sovietic. In 1970 a fost internat cu forța într-un spital psihiatic, de unde a putut fi eliberat doar după protestele internaționale ale foștilor dizidenți antisovietici Andrei Saharov și Aleksandr Soljenițîn. Jores Medvedev a părăsit URSS în 1973 și s-a stabilit definitiv în Marea Britanie. Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov i-a înapoiat cetățenia sovietică dar Medvedev a rămas în Marea Britanie.

În regiunea transnistreană pensiile vor fi majorate cu 7%

O pensionară lângă o policlinică din Tiraspol
O pensionară lângă o policlinică din Tiraspol

Începând cu anul viitor, în regiunea transnistreană pensiile vor fi majorate cu 7%. Prevederile au fost aprobate în primă lectură de așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol, informează agenția IPN.

În regiune, mărimea medie a pensiei, inclusiv cu adaosuri, este de 1.337 de ruble transnistrene, aproximativ 84 de dolari.

Numărul total de beneficiari de pensii, în regiunea transnistreană, la 30 iunie 2018, comparativ cu 31 decembrie 2017, a scăzut cu peste trei mii de persoane și a constituit 115 mii de persoane.

În dreapta Nistrului, din 1 ianuarie 2019, pensionarii care au venituri mai mici decât minimul de existență stabilit la această categorie, adică sub 1.589 de lei, sau 93 $, vor beneficia de o majorare a pensiei cu 10%.

Partidul Socialiștilor va organiza un miting pe 18 noiembrie în cadrul căruia va fi pusă temelia viitoarei platforme electorale

Lideri socialiști în fruntea unei coloane la un marş de 1 Mai
Lideri socialiști în fruntea unei coloane la un marş de 1 Mai

Președinta Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, a anunțat că duminică, 18 noiembrie, Partidul Socialiștilor va organiza un miting național de protest în cadrul căruia va fi pusă temelia viitoarei platforme electorale a formațiunii și a angajamentelor pentru următorii patru ani. Platforma și angajamentele vor fi aprobate ulterior de Consiliul Republican al formațiunii.

Ultimii doi lideri ai Khmerilor Roşii din Cambodgia au fost condamnați pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război

Partizani cambodgieni lângă un lagăr de reeducare a regimului de extremă stângă condus de Pol Pot. 17 aprilie 1975
Partizani cambodgieni lângă un lagăr de reeducare a regimului de extremă stângă condus de Pol Pot. 17 aprilie 1975

Ultimii doi lideri supraviețuitori ai Khmerilor Roşii din Cambodgia, din anii 70, au fost condamnați pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război de către tribunalul internațional al Națiunilor Unite şi Cambodgiei. Între 1975 și 1979, cât au fost la putere în Cambodgia Kmerii Roșii – un regim de extremă stângă condus de Pol Pot - între 1 milion 700 de mii şi 2 milioane 200 de oameni au fost omorați prin înfometare, tortură, boli în taberele de reeducare comunistă, ulta-maoistă. Numărul reprezintă o pătrime din întreaga populație a Cambodgiei. Cei doi – Nuon Chea, de 92 de ani, și fostul președinte Khien Samphan, de 87 de ani, au fost găsiți vinovați de genocid împotriva minorității musulmane Cham, budiștilor și populației vietnameze, ca şi de crime împotriva umanității. Cei doi se află în închisoare din 2014 şi sunt condamnați la închisoare pe viață. Ambii acuzați au negat învinuirile aduse.

Din cauza sancțiunilor, economia Rusiei este acum diminuată cu 10 procente fața de cât era la sfârșitul anului 2013

Imagine-generică
Imagine-generică

Sancțiunile occidentale economice au jucat un rol important în evoluția negativă a economiei rusești în ultimii 4 ani, arată un nou studiu al agenției Bloomberg, difuzat astăzi. Potrivit studiului, economia Rusiei este acum diminuată cu 10 procente fața de cât era la sfârșitul anului 2013.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva regimului Vladimir Putin în 2014 ca urmare a anexării ilegale a peninsulei Crimeea de la Ucraina și a implicării în susținerea separatiștilor din estul Ucrainei. Potrivit experților de la agenția Bloomberg, sancțiunile internaționale economice au un impact asupra Rusiei, dar nu afectează economiile mondiale.

Persoane necunoscute au aruncat cu cocteiluri Molotov într-o biserică ortodoxă din Kiev din secolul XVIII

Biserica Sf. Andrei de la Kiev, care a fost vandalizată.15 noiembrie 2018
Biserica Sf. Andrei de la Kiev, care a fost vandalizată.15 noiembrie 2018

În Ucraina, persoane necunoscute au aruncat cu cocteiluri Molotov într-o biserică ortodoxă din Kiev din secolul XVIII, Biserica Sfântului Andrei, și l-au atacat pe preotul bisericii, a anunțat un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a precizat şi că atacul nu a cauzat niciun fel de daune bisericii. Biserica Sf. Andrei face parte dintre bisericile care s-au aliniat Bisericii Ortodoxe Ucrainene de sub oblăduirea Patriarhiei de la Constantinopol, despărțindu-se de Biserica Ortodoxă Rusă. Potrivit purtătorului de cuvânt, atacul, care a fost lansat de 4 persoane, este menit să-i intimideze pe credincioșii ucraineni care doresc ieșirea de sub autoritatea canonică a Patriarhiei Rusiei. Ambasada americană la Kiev și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest atac.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG