Linkuri accesibilitate

Ştiri

UE: regulile europene de protecție a datelor personale nu pot fi invocate pentru a limita libertatea de expresie a presei (VIDEO)

Elena Dumitru (RISE): „E o tentativă de intimidare, dar nu ne vom opri”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:12 0:00

Reprezentanța Comisiei Europene în România a precizat, într-o declarație de presă, că aplicarea noilor reguli ale Uniunii Europene de protecție a datelor personale (GDPR) nu poate fi invocată pentru a limita libertatea de expresie sau activitatea jurnalistică.

Șefa reprezentanței, Angela Cristea, a precizat într-un comunicat de presă că aceste reguli europene cer clar țărilor membre „de a legifera pentru a concilia cele două drepturi fundamentale (protecția datelor și libertatea de expresie/dreptul la informare)”.

Reacția Angelei Cristea vine după ce Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a invocat regulile europene privind protecția datelor personale pentru a cere jurnaliștilor de la Rise Project să dezvăluie sursele din scandalul #TeleormanLeaks. În caz contrar, organizația ar risca o amendă de până la 20 de milioane de euro.

Rise Project a început săptămâna aceasta să publice informații legate de afacerile firmei TelDrum, caz în care ar putea fi implicat și liderul Partidului Social Democrat din România și președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Acesta a fost președinte al Consiliului Județean Teleorman între anii 2000 și 2012.

Donald Trump neagă că ar fi discutat cu ministrul interimar de justiție despre ancheta privind implicarea Rusiei în prezidențialele din 2016

Ministrul interimar de justiție Mathew Whitaker
Ministrul interimar de justiție Mathew Whitaker

Președintele american Donald Trump a declarat că nu a discutat cu noul ministru interimar de justiție Mathew Whitaker despre mersul anchetei independente privind amestecul Rusiei în campania prezidențială americană din 2016, campanie condusă de Robert Muller.

Trump le-a mai declarat reporterilor, la Casa Albă, că nu a renunțat nici la ideea de a se lăsa audiat de Mueller în această anchetă.

Whitaker a criticat în trecut ancheta independentă, motiv pentru care i se cere acum să se retragă de la supravegherea anchetei, sarcină care îi revine în baza faptului că a preluat Ministerul Justiției. Este exact ce făcuse predecesorul său Jeff Sessions, demis miercuri de președintele Trump. Whitaker a fost șeful de cabinet al fostului ministru al justiției.

Johannes Hahn a cerut guvernului de la Kiev reforme ferme în combaterea corupției

Comisarul european pentru negocieri de extindere Johannes Hahn și premierul de la Kiev, Volodimir Groisman, 9 noiembrie, 2018
Comisarul european pentru negocieri de extindere Johannes Hahn și premierul de la Kiev, Volodimir Groisman, 9 noiembrie, 2018

Aflat la Kiev, Comisarul european pentru negocieri de extindere și bună vecinătate, Johannes Hahn, a avertizat guvernul ucrainean că trebuie să facă mai multe eforturi pentru a combate corupția, mai ales la nivel înalt.

Totodată, el a subliniat importanța continuării reformelor în vederea instaurării unui stat de drept, mai ales că anul viitor sunt programate alegeri prezidențiale în martie și generale după câteva luni.

Hahn s-a întâlnit cu premierul Volodimir Groisman, căruia i-a prezentat un nou raport al Uniunii Europene privind stadiul reformelor din Ucraina.

Administrația americană: imigranții care trec ilegal granița din Mexic nu vor mai avea drept de azil

Migranți din Honduras în drum spre Statele Unite
Migranți din Honduras în drum spre Statele Unite

Administrația americană a impus noi restricții imigranților care cer azil în Statele Unite, și anume a decis că nu vor mai avea drept la azil imigranții care trec ilegal granița din Mexic. O măsură care-i va afecta în primul rând pe migranții din America Centrală.

Apărători ai drepturilor omului au criticat măsura, atrăgând atenția că legislația americană în vigoare permite persoanelor care fug din țara lor pentru că sunt persecutate sau din cauza violenței să ceară azil în Statele Unite indiferent cum au intrat în America. Casa Albă argumentează că reglarea imigrației este o prerogativă a președintelui, atâta timp cât este vorba de „apărarea interesului național”.

Demonstrații în America pentru continuarea anchetei privind implicarea prezumtivă a Rusiei în prezidențialele din 2016

Un denonstrant cu o pancardă pe care scrie „Demisia”, 8 noiembrie 2018
Un denonstrant cu o pancardă pe care scrie „Demisia”, 8 noiembrie 2018

Sute de persoane au manifestat joi noaptea într-o serie de mari orașe americane, cerând continuarea fără restricții a anchetei independente condusă de Robert Mueller în legătură cu posibile legături între Rusia și campania președintelui Donald Trump în 2016.

Între timp, mai mulți democrați din Camera Reprezentanților au cerut audieri de urgență legate de decizia președintelui Trump de a-l demite pe ministrul justiției Jeff Sessions. Trump l-a criticat în repetate rânduri că s-a retras de la supravegherea anchetei lui Mueller legată de intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Președintele susține că această anchetă independentă este lipsită de obiect, fiind motivată numai politic.

Péter Szijjártó: Ungaria va susține România în cazul „unui atac” în Parlamentul European

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó.
Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó.

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat vineri, la București, că dacă în Parlamentul European va fi lansat un atac împotriva României, „pe baza unor opinii părtinitoare”, eurodeputații unguri vor vota în favoarea României, subliniind că România și Ungaria se confruntă cu provocări similare, relatează Mediafax.

Péter Szijjártó s-a întâlnit cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și cu ministrul de externe Teodor Meleșcanu, cărui i-a mulțumit pentru faptul că eurodeputații partidului ALDE nu au votat în Parlamentul European raportul critic la adresa Ungariei.

Parlamentul European va dezbate și vota, în ședința în plen din 14 noiembrie, rezoluția privind statul de drept în România. Uniunea Europeană a declanșat procesul de sancționare a Ungariei pentru derivele de la normele europene privind justiția și statul de drept. Într-o situație similară se află și Polonia, după reformele care au dus la pensionarea forțată a multor judecători de la Curtea Supremă.

Ministrul apărării de la Chișinău a discutat cu reprezentanți NATO posibilitatea organizării unui exercițiu militar comun

Ministrul apărării Eugen Sturza
Ministrul apărării Eugen Sturza

Ministrul apărării, Eugen Sturza, a declarat că a purtat discuții cu reprezentanți NATO privind posibilitatea de a se organiza un exercițiu militar comun pe teritoriul Republicii Moldova. Exercițiul ar putea avea loc la centrul de instruire din Bulboaca, a declarat Sturza într-un interviu televizat. „Republica Moldova din anul 2004 nu a găzduit exerciții și acest lucru ar fi un pas important pentru țară”, a spus ministrul apărării.

La Chișinău, proiectul bugetului de stat pentru 2019 prevede creșterea cheltuielilor pentru protecția socială

Poză simbol
Poză simbol

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 8 noiembrie, proiectul bugetului de stat pentru 2019, care include o creștere cu 2,2 miliarde de lei a cheltuielilor pentru protecția socială, relatează IPN.

Pe lângă finanțarea măsurilor noi ce țin de susținerea socială a persoanelor cu venituri mici și a persoanelor în etate, este prevăzută alocarea de surse pentru îmbunătățirea politicilor de susținere financiară a familiilor cu copii și protecția copiilor în situație de risc.

Pentru bugetele locale sunt rezervate transferuri de aproape 11 miliarde de lei, iar pentru asigurările medicale 2,8 miliarde lei. Celelalte transferuri, până la totalul de 22,4 miliarde de lei vor fi pentru asigurările sociale.

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa și-a lansat campania pentru alegerile europarlamentare

Poză simbol
Poză simbol

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), şi-a lansat vineri, la congresul desfăşurat la Madrid, campania pentru alegerile europarlamentare cu o pledoarie puternică împotriva populismului şi naţionalismului.

„Trebuie să câştigăm în dauna populiştilor şi a naţionaliştilor în toată Europa”, a spus preşedintele grupului liberal din Parlamentul European, belgianul Guy Verhofstadt. Totodată, el a criticat Partidul Popular European (PPE) pentru că, la congresul încheiat joi la Helsinki, nu a decis excluderea partidului Fidesz din Ungaria, condus de Viktor Orban.

Angela Merkel: antisemitismul este în creștere în Germania

Angela Merkel
Angela Merkel

Cancelara germană Angela Merkel a avertizat vineri că antisemitismul este în creştere în Germania și a reafirmat necesitatea de a fi luate măsuri ferme împotriva rasismului, xenofobiei şi excluziunii sociale.

Merkel a vorbit la Berlin, cu ocazia ceremoniei prin care s-au marcat 80 de ani de la pogromul nazist, cunoscut sub numele de „Kristallnacht”. Sute de sinagogi şi proprietăţi evreieşti au fost jefuite şi incendiate, zeci de mii de evrei au fost umiliţi în mod public şi deportaţi, iar cel puțin 100, dar posibil până la 1300 au fost ucişi în pogromul care a început pe 9 noiembrie 1938.

Germania marchează pe 9 noiembrie trei evenimente istorice: pe lângă începutul pogromului nazist, tot la 9 noiembrie, dar în 1918, a fost înființată Republica de la Weimar, iar acum 29 de ani a căzut Zidul Berlinului.

Cel puțin o persoană a murit în urma unui atac cu cuțit la Melbourne, Australia

Imagini de la locul atacului. Un polițist îndeamnă trecătorii să ocolească zona. Melbourne, 9 noiembrie, 2018
Imagini de la locul atacului. Un polițist îndeamnă trecătorii să ocolească zona. Melbourne, 9 noiembrie, 2018

La Melbourne, în Australia, un bărbat a atacat cu cuțitul trecătorii, într-un cartier de afaceri. O persoană a fost ucisă, alte două rănite. Poliția locală consideră între timp atacul drept un act terorist. Poliția australiană a adăugat că suspectul este originar din Somalia şi era cunoscut de serviciile de informații. Potrivit agenției Reuters, gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atacul fără să aducă dovezi în sprijinul acestor afirmații. Atacatorul a murit în detenția poliției.

Mai multe state occidentale au calificat drept „ilegitim” scrutinul de duminică, din regiunile Donețk și Luhansk

Poză simbol
Poză simbol

În ciuda opoziției Kievului și a criticilor din Occident, duminică, 11 noiembrie, vor avea loc alegeri „prezidențiale” în regiunile separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk. Scrutinul de duminică a fost criticat drept „ilegitim” și contrar procesului de pace.

Prin ambasada lor din Ucraina, Statele Unite au acuzat Rusia „că amplifică” acest conflict prin organizarea de „alegeri artificiale” și au cerut boicotarea scrutinului. Uniunea Europeană a atras atenția că alegerile de duminică sunt în contradicție cu „spiritul și litera” acordurilor de pace de la Minsk, încheiate în februarie 2015.

Opt țări europene - Germania, Belgia, Franța, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia și Suedia - au cerut Rusiei „să-şi folosească influenţa” pentru a împiedica organizarea acestor alegeri considerate „ilegitime”.

Moscova dă asigurări că aceste alegeri „nu au nicio legătură” cu acordurile de la Minsk. Pe 1 noiembrie, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe declara că votul este necesar pentru a acoperi vidul de putere.

O tentativă a Rusiei de a reduce sancțiunile împotriva Coreii de Nord a fost blocată de SUA în Consiliul de Securitate ONU

Centrala nucleară de la Yongbyon în Coreea de Nord
Centrala nucleară de la Yongbyon în Coreea de Nord

Statele Unite au blocat o încercare a Rusiei de a reduce sancțiunile ONU impuse Coreii de Nord, sub pretexul unei acțiuni umanitare. Ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley, a acuzat Rusia că încearcă să „trișeze” și să nu respecte sancțiunile impuse de ONU împotriva regimului de al Fenian anul trecut. Opozitia americana a avut loc într-o ședinta cu ușile închise a Consiliului de Securitate ONU. Doamna Haley a spus că intenția Moscovei este de a ridica sancțiunile asupra sistemului bancar sub un pretext umanitar, dar că acest lucru nu va fi posibil pentru că, pînă acum regimul de la Fenian nu a intreprins nimic care sa justifice ridicarea acestor sancșiuni. China comunistă a susținut Rusua, iar Statele Unite au fost sustinute de Franta si Marea Britanie in acest demers

Igor Dodon participă la Londra la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Șah

Imagine de la Campionatul Mondial de Șah din 2016, la New York
Imagine de la Campionatul Mondial de Șah din 2016, la New York

La invitația noului președinte al Federației Mondiale de Șah, a cărui candidatura căruia a fost susținută și de Republica Moldova, președintele Moldovei, Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Marea Britanie, unde va participa astazi la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Șah, care se desfasoara între 9 si 28 noiembrie la Londra. Potrivit unei declaratii a președintelui moldovean, citată de presa de la Chisinau, Igor Dodon va avea intilniri și cu expertii de la Chattam House, cel mai influent centru de cercetări politice din Marea Britanie.

Agitaţia electorală în R. Moldova în ziua votului va fi interzisă doar în interiorul secţiei de votare şi pe o rază de 100 de metri de ea

La un protest împotriva invalidării alegerii lui Andrei Năstase ca primar al Chișinăului
La un protest împotriva invalidării alegerii lui Andrei Năstase ca primar al Chișinăului

Deputatii moldoveni au aprobat ieri, în primă lectură, un proiect de lege prin care agitaţia electorală nu va mai fi interzisă decât în interiorul secţiei de votare şi într-o rază de 100 de metri de la ea in ziua votului. Pentru a susține inițiativa, speakerul Parlamentului, Andrian Candu, a dat ca exemplu situatia din Statele Unite si a recunoscut că invalidarea alegerilor locale din Chisinau, cistigate de Andrei Nastase a fost o greșeală.

Presiuni politice în România împotriva organizației Rise Project după dezvăluirile denumite TeleormanLeaks

Logo-ul organizației
Logo-ul organizației

In România, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) a cerut organizației de presă Rise Project să dezvăluie sursa informațiilor și imaginilor publicate în serialul de dezvăluiri #TeleormanLeaks și amenință institutia cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizează acces la sistemele sale informatice, anunță publicația pe contul său de Facebook. Rise Project a inceput saptamina aceasta să publice informatii legate de afacerile firmei TelDrum, caz in care ar putea fi implicat si liderul Partudului Social Democrat din Romania si președinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Washingtonul adaugă la lista sancțiunilor împotriva Rusiei 3 persoane și 9 entități care încearcă să obțină profituri din anexarea Crimeei

Subsecretara de stat Sigal Mandelker, la o conferință de presă
Subsecretara de stat Sigal Mandelker, la o conferință de presă

Statele Unite impun o nouă runda de sancțiuni financiare Moscovei, pentru agresiunea asupra Ucrainei și anexarea Crimeii in 2014. Potrivit subsecretarului de stat de la Ministerul american al Finantelor, Sigal Mandelker, Washingtonul rămîne angajat în a sancționa „entitatile ruse care cauta sa obțină profituri de pe urma anexarii ilegale a Crimeii si a ocupației” regiunii ucrainiene. In replica la anuntul Washingtonului, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a spus, citat de agentia Interfax, că Moscova nu va lua în seama aceste sancțiuni, care, in opinia sa, sunt menite să eșueze. De data aceasta sancțiunile se refera la trei persoane si la nouă entitati care sprijina integrarea Crimeii in Federația Rusa.

Donald Trump a impus noi restricții pentru solicitanții de azil care intră illegal în Statele Unite

Migranți din Honduras în drum spre Statele Unite
Migranți din Honduras în drum spre Statele Unite

Președintele Statelor Unite, Donald Trump a impus noi restricții pentru solicitanții de azil care intra illegal in Statele Unite. Cei care susțin drepturile imigranților afirmă că aceasta măsură ar încălca legislația actuala americană, care permite ca oameni care fug de persecutii și violențe din țările lor de origine, să poată solicita drept de azil in America. Casa Alba susține că președintele are autoritatea de a restricționa imigrația, „dacă acest lucru este în interesul Statelor Unite”. Administrația Trump susține și că actuala legislație în domeniul azilului ar încuraja imigrația ilegală și că in jur de 700 de mii de cazuri restante blochează sistemul. Noile reglementări îi afectează mai ales pe migranții din America Centrală – Guatemala, Honduras și El Salvador - care au intră în Statele Unite pe la granița cu Mexicul, în căutare de locuri de muncă și de siguranță.

Președintele sârb Alexandr Vucic se retrage de la negocierile cu Kosovo mediate de UE

Federica Mogherini, președintele kosovar Hashim Thaci și cel sârb Aleksandar Vucic la o întîlnire mediată de UE
Federica Mogherini, președintele kosovar Hashim Thaci și cel sârb Aleksandar Vucic la o întîlnire mediată de UE

Convorbirile mediate de Uniunea Europeana între Serbia si Kosovo, menite să normalizeze situatia dintre Belgrad si Pristina au eșuat ieri, după ce presedintele Serbiei, Aleksandr Vucic, a parasit dupa numai o ora negocierile. Liderul de la Belgrad a afirmat că țara sa nu poate continua discuțiile atita timp cit Kosovo impune tarife importurilor din Serbia si Bosnia, și autoritățile de la Priștina ar intenționa să-și formeze o armată proprie, acțiuni care, in opinia Belgradului, ar încălca înțelegerile anteriore. Deasemenea, Vucic a criticat Kosovo si pentru aspiratiile sale de a adera la Interpol, cu ocazia adunarii generale a organizației de luna viitoare. La rindul său, liderul Kosovar Hashim Thaci a acuzat Belgradul de „aroganță și agresivitate” și a avertizat că negocierile vor fi dificile pe mai departe, adăugînd că,„este în interesul ambelor țări ca dialogul să se încheie cu o înțelegere” recunoscută de ambele părți.

Casa Albă anunță că ancheta privind amestecul prezumtiv al Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 va continua

Consiliera prezidențială Kellyanne Conway în cursul unui interviu la CNN
Consiliera prezidențială Kellyanne Conway în cursul unui interviu la CNN

Casa Albă a anunțat că investigația privind amestecul prezumtiv al Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 va continua, chiar dacă au fost făcute schimbări la nivelul conducerii Ministerului de justiție, a anunțat la televiziunea Fox Kellyanne Conway, consilier superior al președintelui american. Declaratia sa vine după ce miercuri, Donald Trump a forțat demisia ministrului de justiție, procurorul-general Jeff Sessions. Președintele american a repetat că, în opinia sa, aceasta investigație dăunează Americii și că ar fi doar o „farsă”.Președintele Trump l-a numit ca procuror-șef interimar pe Matt Whitaker, un fost politician republican. Lideri ai Partidului Democrat au cerut ca procurorul-șef interimar să se recuze în ceea ce privește investigația procurorului special Mueller, tot așa cum a făcut și Jeff Sessions, când a preluat funcția, spre indignarea președintelui Donald Trump.

Primăria Moscovei acordă numele spionului britanic trădător Kim Philby unei piețe din apropierea sediului FSB

Mormântul agentului dublu Kim Philby la un cimitir din Moscova
Mormântul agentului dublu Kim Philby la un cimitir din Moscova

O piața din Moscova, din apropierea sediului Serviciului Federal de Securitate, succesorul KGB-ului sovieticv se va numi Kim Philby, spionul britanic care s-a refugiat in Uniunea Sovietica în 1963. Decizia a fost luata de primăria capitalei Rusiei, pe fuundalul tensionarii relațiilor dintre Londra si Moscova. Philby, care este considerat de Marea Britabnie drept cel mai mare trădator al perioadei Razboiului Rece, a lucrat la serviciul britanic de informații MI6 din 1940 și ajunsese șeful serviciului de contraspionaj și persoana de legatura cu Statele Unite. A fost descoperit în 1963 că lucra ca agent dublu, pentru sovietici și că furniza informații Moscovei. S-a refugiat in Uniunea Sovietică dintr-o misiune de la Beirut. A trăit in capitala Uniunii Sovietice pina in 1988, in apropierea pieței care ii poarta acum numele.

Negocieri ruso-armene privind prețul la gaze

O delegație a guvernului Armeniei se află la Moscova unde negociază prețul gazelor furnizate de compania de stat Gazprom. Potrivit ministrului armean al energiei Garegin Baghramian se încearcă negocierea scăderii prețului.

În acest moment Armenia plătește Gazpromului, printr-o companie subsidiară, 150 $ pentru un metru cub de gaze, dar aceasta companie îl vinde la consumatorii din țara sa 284 de $ metrul cub.

Premierul Nikol Pașinian a anunțat că subiectul a fost abordat în luna septembrie, la întrevederea pe care a avut-o cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, la Moscova. La acea dată, Putin declara că Armenia primește gazele de la Gazprom la prețul cel mai mic din lume – 150 $ metrul cub de gaze.

Casa Albă: investigația privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 va continua

Casa Albă
Casa Albă

Casa Albă a anunțat că investigația privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 va continua, chiar dacă au fost făcute schimbări la nivelul liderilor Ministerului de justiție, a anunțat la televiziunea Fox Kellyanne Conway. Declaratia sa vine după ce miercuri, președintele Donald Trump a forțat demisia procurorului-general Jeff Sessions. Președintele american a repetat că, în opinia sa, aceasta investigație dăunează Americii și că ar fi doar o „farsă”.

Președintele Trump l-a numit ca procuror șef interimar pe Matt Whitaker, un fost politician republican. Lideri ai Partidului Democrat au cerut ca procurorul șef interimar să se recuze în ceea ce privește investigația procurorului special Mueller, tot așa cum a făcut și Jeff Sessions, când a preluat funcția, spre indignarea președintelui Donald Trump.

Opt jurnaliști independenți au fost puși sub acuzare în Belarus

Imagine de arhivă din redacția BelaPAN
Imagine de arhivă din redacția BelaPAN

Redactoarea-șefă a agenției private de de știri BelaPAN Irina Leușina și jurnalista de la portalul independnet de știri Tut.by Halina Ulasik au fost puse sub acuzare în Belarus pentru ca ar fi obținut în mod ilegal informatii de la agenția de știride stat BelTA. Cele două jurnaliste au făcut cunoscut că alți șase ziariști de la cele două instituții de presă au fost de asemenea puși sub acuzare. Daca vor fi găsite vinovate, cele două ziariste rirsă să fie amendate sau condamnate la termen de închisoare de pînă la 2 ani.

Parlamentul de la Chișinău a modificat legea privind declararea voluntară a veniturilor și stimularea fiscală

Imagine generică
Imagine generică

Parlamentul de la Chișinău a modificat legea privind declararea voluntară a veniturilor și stimularea fiscală, în lectură finală. Astfel, taxa către bugetul de stat din suma mijloacelor băneşti declarate voluntar va crește de la 3% la 6%. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și a fost votată de către 68 dintre parlamentarii prezenți la ședință.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG