Linkuri accesibilitate

Ştiri

ONG: ancheta sechestrării tirajului „Cuvântul” de la Rezina e făcută superficial

Sigla săptămânalului Cuvântul din Rezina
Sigla săptămânalului Cuvântul din Rezina

Mai multe ONG-uri pentru apărarea libertății media și-au exprimat luni nemulțumirea față de „caracterul formal” al investigațiilor ministerului de interne și ale procuraturii din raionul Rezina în cazul sechestrării tirajului săptămânalului regional „Cuvântul”. La începutul lunii mai, tirajul publicației a fost sechestrat în timp ce era transportat de la tipografie la poșta din Rezina, motivul invocat de poliție fiind lipsa foii de parcurs la șoferul făcea transportul . Autoritățile au anunțat începerea unei anchete interne în privința polițiștilor implicați în acest caz, ONG-urile media însă constată că „angajații poliției nu au fost sancționați”. „Organizațiile semnatare consideră că subdiviziunile MAI și Procuratura raionului Rezina au acționat superficial și nu au urmărit elucidarea și calificarea juridică a circumstanțelor, ci mușamalizarea acestui caz de rezonanță publică”, se arată în textul declarației. Ziarul „Cuvântul” a publicat mai multe articole despre averea președintei raionului Rezina, Eleonora Graur, care este și vicepreședintă a Partidului Democrat.

Ministerul român al justiţiei a publicat lista cu cei patru procurori care şi-au depus candidatura pentru funcţia de şef al DNA

Laura Codruța Kövesi, fosta șefă DNA
Laura Codruța Kövesi, fosta șefă DNA

Ministerul român al justiţiei a publicat luni pe site-ul instituţiei lista cu cei patru procurori care şi-au depus candidatura pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit Agerpres, e vorba de Florentina Mirică - procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr - procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob - procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu - procuror şef serviciu în structura centrală a DNA. Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kövesi a fost revocată din funcție în 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale, despre care unii experți au spus că e eontroversată Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public în 30 iulie.

Jurnalistul și fostul deputat Aleksandr Petkov cere procuraturii din Chișinău să-l ancheteze pe Ilan Șor

Stop cadru din înregistrarea video în care Ilan Șor a amenințat că-i va pedepsi pe jurnaliștii care au scris negativ despre demonstrația organizată vineri de partidul său împotriva opoziției pro-europene.
Stop cadru din înregistrarea video în care Ilan Șor a amenințat că-i va pedepsi pe jurnaliștii care au scris negativ despre demonstrația organizată vineri de partidul său împotriva opoziției pro-europene.

Jurnalistul și fostul deputat Aleksandr Petkov cere procuraturii din Chișinău să-l ancheteze pe Ilan Șor pentru că a amenințat mai multe persoane cu forța fizică și tortura, și pentru că a folosit cuvinte umilitoare și ofensatoare la adresa demnității omului. Potrivit sesizării pe care jurnalistul a postat-o pe Facebook, Ilan Șor ar fi recunoscut aceste fapte la un protest vineri 20, iulie când partidul său a organizat o demonstrație împotriva opoziției pro-europene conduă de Maia Sandu și Andrei Năstase. În fața mulțimii, Ilan Shor, condamnat în primă instanță pentru implicare în frauda bancară, a spus că Maia Sandu și Andrei Năstase îl împiedică să-i ajute pe oamenii simpli prin intermediul magazinelor sociale Merișor. Opoziția pro-europeană spune că magazinele ar fi folosite pentru manipularea alegătorilor înainte de alegerile parlamentare din toamnă.

Partidul Comunist din Rusia a cerut organizarea unui referendum privind reforma pensiilor

Duma de Stat de la Moscova
Duma de Stat de la Moscova

Partidul Comunist al Federației Ruse a cerut Comisiei Electorale Centrale de la Moscova organizarea unui referendum privind reforma pensiilor. Fracțiunea comuniștilor crede că în cadrul plebiscitului ar trebui adresată o singură întrebare și anume: „sunteți de acord ca în Federația Rusă să nu se majoreze vârsta de pensionare?” Secretara Comisiei Electorale Centrale ruse, Maia Grișina, a confirmat recepționarea colictării, adăugând că autoritatea electorală are la dispoziție zece zile pentru examinarea acesteia. Săptămâna trecută, Duma de stat de la Moscova a adoptat în prima lectură proiectul de lege privind reforma pensiilor. Se așteaptă ca în cazul bărbaților vârsta de pensionare să fie ridicată de la 60 la 65 de ani, iar în cazul femeilor de la 55 la 63 de ani. Vineri, 20 iulie, președintele Vladimir Putin a comentat intenția spunând că aceasta „nu îi este pe plac”.

Ucraineanul Pavlo Hryb, acuzat de autoritățile ruse de instigare la terorism, s-a declarat nevinovat

Pavlo Hryb la tribunal în Krasnodar, 18 octombrie 2017.
Pavlo Hryb la tribunal în Krasnodar, 18 octombrie 2017.

Ucraineanul Pavlo Hryb, acuzat de autoritățile ruse de instigare la terorism, s-a declarat nevinovat și a afirmat că procurorii au admis încălcări „grave” în dosarul său. Un tribunal militar din Rusia a întors luni dosarul lui Hryb la procuratură pentru cercetări suplimentare, din cauză că procurorii l-au pus sub acuzare în baza unui articol din Codul Penal care nu era în vigoare când tânărul ar fi înfăptuit infracțiunea de care e acuzat. Pavlo Hryb a dispărut în august anul trecut, după ce a plecat din Ucraina să întâlnească în Belarus o fată pe care o cunoscuse on-line. Mai târziu, FSB-ul de la Moscova a anunțat că tânărul se află într-un centru de detenție din Krasnodar și că este bănuit de terorism. Tatăl băiatului, Ihor Hryb, spune că fiul său este pedepsit pentru că a cristicat deschis pe rețele de socializare intervenția Rusiei în Ucraina.

ANSA a depistat un focar de pestă porcină africană în apropiere de Vulcănești

Un control ANSA al calității alimentelor la Chișinău
Un control ANSA al calității alimentelor la Chișinău

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că a depistat un focar de pestă porcină africană în preajma orașului Vulcănești, din sudul Republicii Moldova. Într-un comunicat al ANSA se spune că boala fost depistată la doi porci domestici, găsiți morți la marginea unui teren agricol situat la mai puțin de un km de Vulcănești.

„În contextul apariției focarului de pestă porcină africană, ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și eradicarea ei”, se arată în comunicatul Agenției responsabile de siguranța alimentelor.

Pesta porcină africană nu reprezintă un risc de îmbolnăvire pentru oameni, însă virusul, împotriva căruia nu există vaccin, provoacă pierderi financiare pentru crescătorii de porci.

O avocată de la Moscova care a dezvăluit imagini de tortură părăsește Rusia din cauza amenințărilor

Imgaine cu o scenă de tortură practicată în închisoarea Iaroslav în Rusia
Imgaine cu o scenă de tortură practicată în închisoarea Iaroslav în Rusia

Avocata Irina Biriukova din Federația Rusă, care a transmis juraliștilor de la Novaia Gazeta imagini cu torturarea unui deținut într-o închisoare din orașul Iaroslav, a fost nevoită să părăsească țara din cauza amenințărilor în adresa sa. Anunțul a fost făcut de organizația neguvernamentală „Verdictul Public” în cadrul căreia activează avocata. Biriukova s-a adresat și președintelui Comitetului Federal de Investigații, Alexandr Bastrîkin, cerând protecție pentru familia sa.

În video-ul publicat de Novaia Gazeta, vineri, 20 iulie, se poate vedea un deținut întins pe o masă, legat de mîini și care este lovit cu bâta de un grup de gardieni. Un comitet de investigații din Iaroslav a anunțat luni, 23 iulie, că a reținut șase persoane în legătură cu acest caz. Numele și funcția acestora nu au fost făcute publice.

Președintele Trump acuză din nou: „totul este o mare farsă”

Caricatură de Predrag Koraksić Corax
Caricatură de Predrag Koraksić Corax

Președintele SUA, Donald Trump, a sugerat din nou că Federația Rusă nu s-a implicat în alegerile prezidențiale din 2016, după ce, în urmă cu câteva zile, a acceptat concluzia serviciilor americane de informații că Moscova s-a amestecat în alegeri.

Într-o postare pe Twitter, luni, 23 iulie, Trump a scris că predecesorul său, Barack Obama, a știut despre planurile Rusiei. „De ce nu a intervenit? Pentru că totul este o mare farsă, iată de ce”, a menționat președintele Trump. Liderul de la Casa Albă în repetate rânduri a pus la îndoială concluzia serviciilor americane de informații potrivit cărora o companie rusă, apropiată de președintele Vladimir Putin, ar fi sprijinit financiar operațiunea de propagandă în favoarea lui Donald Trump.

În ajunul summitului americano-rus de săptămâna trecută, de la Helsinki, un tribunal din SUA a inculpat 12 ofițeri ruși pentru amestec în alegerile prezidențiale de acum doi ani.

Oliver-Felix Bănilă este noul șef al DIICOT numit de Klaus Iohannis în ciuda opoziției procurorilor instituției

În România, președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul pentru numirea în funcţie a unui nou procuror cheie în sistemul românesc de luptă contra corupției, în ciuda unui protest al procurorilor. Iohannis l-a numit în funcția de șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pe Oliver-Felix Bănilă, pe o perioadă de 3 ani, la propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader. Agerpres relatează că procurorii reuniţi în Adunarea Generală a DIICOT îi ceruseră lui Iohannis să nu accepte numirea. Decretul președintelui survine după ce Iohannis a demis-o la începutul lunii pe campioana luptei anticorupție, Laura Codruța Kovesi, din funcția de șefă a Direcției Naționale Anticorupție, tot la insistența ministrului Justiției din guvernul condus de social-democrați, care obținuse în acel caz și sprijinul Curții Constituționale

Câteva zeci de adepți ai Partidului Șor împiedică o conferință de presă în aer liber a lui Andrei Năstase

Afișe electorale Șor și Plahotniuc
Afișe electorale Șor și Plahotniuc

Câteva zeci de adepți ai Partidului Șor au împiedicat o conferință de presă în aer liber pe care intenționa să o susțină liderul PPDA, Andrei Năstase, câștigătorul alegerilor nevalidate din Chișinău, de pe 10 iunie. Participanții la demonstrație s-au adunat în fața Primăriei, unde urma să aibă loc conferința, scandând „Jos Năastase!” și alte lozinci împotriva politicienilor pro-europeni. „Oricine poate protesta, dar de ce ortacii lui Șor ne obstrucționează în demersurile noastre contra lui Plahotniuc?”, a întrebat Năstase într-o declarație video postată ulterior pe Facebook. El spune că urma să vorbească la conferință despre demolarea cafenelei Guguță din apropierea Parlamentului, unde urmează a fi construită o clădire multifuncțională, inclusiv un hotel, afirmându-se că beneficiare ar fi firme asociate liderului PD, Vlad Plahotniuc. Săptămîna trecută, fostul bancher Ilan Șor, condamnat în prima instanță pentru implicare în devalizarea băncilor a organizat un mare miting împotriva lui Năstase și aliatei acestuia, Maia Sandu, care au criticat magazinele sociale ale lui Șor, spunând că sunt o formă de propagandă politică, finanțată chiar din „miliardul furat”.

Avertisment al președintelui Trump transmis omologului său iranian Hassan Rohani

Președintele Donald Trump
Președintele Donald Trump

Președintele american, Donald Trump, i-a transmis un avertisment pe Twitter președintelui iranian Hassan Rohani, cerându-i să nu mai amenințe vreodată Statele Unite. Altfel, a scris liderul american, va suporta consecințe „pe care puțini le-au mai suferit în decursul istoriei”. Mesajul difuzat de Trump duminică seara a urmat cererii lui Rohani ca președintele american să nu mai promoveze politici ostile față de Teheran. „America trebuie să știe că pace cu Iranul este pacea tuturor păcilor, iar războiul este războiul tuturor războaielor”, a spus ceva mai devreme Rohani, la o adunare a diplomaților iranieni, potrivit agenției oficiale IRNA. În răspunsul său, Trump a mai scris că Statele Unite „nu mai sunt o țară care va tolera spusele demențiale despre violență și moarte” ale Iranului.

Protest la Criuleni al Mișcării de rezistență națională „Acum”

La protestul Mișcării „Acum” de la Chișinău
La protestul Mișcării „Acum” de la Chișinău

Mișcarea de rezistență națională ACUM, din care fac parte opoziția extraparlamentară și PLDM, a organizat un protest în raionul Criuleni, pentru validarea alegerilor locale din iunie de la Chișinău și abandonarea sistemului electoral mix, care ar urma să fie folosit în alegerile generale din toamnă. Lidera PAS, Maia Sandu, e citată de Agora.md cu declarația că protestul de la Criuleni începe o campanie prin toată țara. „Vom merge prin fiecare localitate pentru a informa cetățenii ce se întâmplă”, a spus Maia Sandu.

Statele Unite și Rusia salută evacuarea de către israelieni din Siria a voluntarilor organizației Căștile Albe

Voluntari din organizația Căștile Albe în Siria
Voluntari din organizația Căștile Albe în Siria

Statele Unite și Rusia au salutat, dar din motive diferite, evacuarea din Siria, de către armata israeliană, a voluntarilor organizației civile siriene, Căștile Albe, dintr-o zonă de graniță în apropierea Platoului Golan, în contextul avansării forţelor guvernamentale în regiune. Sute de militanţi pentru securitate ai acestei organizații candidate la Premiul Nobel pentru Pace în 2016, care lucrează în zonele controlate de rebeli din Siria, au fost evacuaţi prin Israel spre Iordania. Departamentul de Stat american și-a exprimat satisfacția că „voluntarii bravi” se află în afara pericolului în uma evacuării. Dar Rusia a spus prin ambasada sa în Olanda că, în urma evacuării Căștilor Albe, șansele unor noi atacuri chimice în Siria scad, sugerând că organizația ar fi sprijinit acuzațiile occidentale privind atacurile chimice ale regimului sirian asupra rebelilor.

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii Băncilor centrale din G20 se pronunță la Buenos Aires împotriva războiului comercial

Ministrul de finanțe american Steven Mnuchin la reuniunea de la Buenos Aires
Ministrul de finanțe american Steven Mnuchin la reuniunea de la Buenos Aires

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii Băncilor centrale din G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) au făcut apel la intensificarea dialogului pentru a evita un război comercial costisitor, dar nu au putut cădea de acord asupra unor pași concreți. În comunicatul final al reuniunii G20, care a avut loc duminicpă în capitala argentiniană Buenos Aires, se spune că economia globală este puternică, dar creșterea devine „mai puțin sincronizată” cu riscuri pe termen scurt și mediu care au sporit. Întâlnirea a avut loc pe fundalul amenințărilor președintelui american Donald Trump să intensifice disputele comerciale cu China, Uniunea Europeană, Canada și alții. Comisarul european pentru economie şi finanţe, Pierre Moscovici, a declarat că, în vreme ce divergențele persistă, Uniunea Europeană vrea să fie aliata Statelor Unite.

Doi senatori republicani proeminenți cer noi sancţiuni împotriva Rusiei

Senatorii republicani John McCain și Marco Rubio în 2016
Senatorii republicani John McCain și Marco Rubio în 2016

Doi senatori republicani proeminenți au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, pentru a descuraja amestecul în alegerile pentru Congresul Statelor Unite, care vor avea loc în noiembrie. Senatorul Marco Rubio, fost candidat prezidențial, a propus să se voteze un proiect de lege pe care l-a redactat împreună cu colegul său democrat Chris Van Hollen și care prevede impunerea sancțiunilor de fiecare dată când serviciile americane de informații stabilesc că Rusia s-a amestecat în alegeri. Senatorul Lindsey Graham a spus că sancţiunile trebuie stabilite înainte ca preşedintele Donald Trump să se întâlnească încă o dată cu omologul său rus, Vladimir Putin. Trump a fost criticat pentru că, la recenta sa întâlnire cu Putin, de la Helsinki, nu l-a acuzat deschis pe liderul rus de implicarea în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Conferință internaționalâ la Amsterdam pe tema combaterii HIV/SIDA

Memorial pentru cei afectați de HIV/AIDS în Ucraina
Memorial pentru cei afectați de HIV/AIDS în Ucraina

Mii de oameni de știință, activiști și politicieni s-au adunat la Amsterdam pentru o conferință de patru zile despre epidemia globală HIV/SIDA. Printre participanții proeminenți ai conferinței se numără prințul britanic Harry, starul muzicii pop Elton John și fostul președinte american Bill Clinton. Scopul conferinței de anul acesta este găsirea unor metode mai eficiente de educare și tratare a persoanelor supuse riscului. Scăderea numărului de infecții noi în ultimul deceniu a dat multe speranțe, dar câștigarea luptei cu SIDA este departe, a declarat cercetătorul Peter Piot, fondatorul UNAIDS, agenția ONU împotriva HIV/SIDA.

Atac sinucigaș cu bombă împotriva vicepreședintelui afgan Abdul Rashid Dostum

Abdul Rashid Dostum la sosirea pe aeroportul Internațional de la Kabul
Abdul Rashid Dostum la sosirea pe aeroportul Internațional de la Kabul

Vicepreședintele afgan Abdul Rashid Dostum a scăpat nevătămat în urma unui atac sinucigaș cu bombă la aeroportul din Kabul, care a avut loc în timp ce se întorcea din Turcia, unde a petrecut mai mult de un an în exil, din cauza acuzațiilor că și-ar fi torturat un rival politic. Oficiali afgani spun că atacul a avut loc la numai câteva minute după plecarea lui Dostum de la aeroport. Au fost uciși 14 oameni, inclusiv civili și membri ai forțelor de securitate. Organizația extremistă Statul Islamic și-a revendicat responsabilitatea pentru atac și a spus că acesta a avut ca țintă mulțimea adunată să-l întâmpine pe Dostum.

Mișcarea de rezistență națională ACUM a organizat un protest în raionul Criuleni

Criuleni
Criuleni

Mișcarea de rezistență națională ACUM, din care fac parte opoziția extraparlamentară și PLDM, a organizat un protest în raionul Criuleni, pentru validarea alegerilor locale din iunie de la Chișinău și abandonarea sistemului electoral mix, care ar urma să fie folosit în alegerile generale din toamnă. Lidera PAS, Maia Sandu, e citată de Agora.md cu declarația că protestul de la Criuleni începe o campanie prin toată țara. „Vom merge prin fiecare localitate pentru a informa cetățenii ce se întâmplă”, a spus Maia Sandu

Dan Coats: Serviciile de informații îl vor sprijini deplin pe președintele Donald Trump

Dan Coats
Dan Coats

Directorul serviciilor americane de informații Dan Coats, un apropiat al președintelui Donald Trump, a precizat că nu a vrut să fie ironic când a reacționat la informația că președintele rus Vladimir Putin a fost invitat de Casa Albă la Washington, în toamnă. Coats era în mijlocul unui interviu în direct când a venit știrea despre invitație. Rugat să comenteze, Coats, aparent surprins, a răspuns: „Repetă, poate nu am înțeles bine”, după care a comentat, râzând : „O să fie interesant”. Coats a precizat într-un mesaj că nu a vrut să fie ironic și a dat asigurări că serviciile de informații îl vor sprijini deplin pe președintele Donald Trump și eforturile „de a împiedica Rusia să se amestece din nou în alegerile noastre”. În noiembrie, în Statele Unite au loc alegeri parțiale pentru Congres. Invitația adresată președintelui Putin a venit pe fundalul unui val de critici la adresa lui Trump pentru declarațiile ambigue făcute la conferința de presă de la Helsinki. Aceasta a urmat unei întrevederi între patru ochi cu președintele rus Vladimir Putin. Nici astăzi nu se știe cu precizie ce au discutat cei doi președinți, în afară de crizele din Ucraina și Siria și amestecul Rusiei în campania prezidențială americană din 2016.

Israelul a permis evacuarea unor refugiați din Siria prin teritoriul său spre Iordania

Salvatori sirieni membri ai organizației umanitare Căștile Albe
Salvatori sirieni membri ai organizației umanitare Căștile Albe

Pentru prima dată de la izbucnirea războiului civil din Siria cu opt ani în urmă, Israelul a permis intrarea temporară pe teritoriul său a unor refugiați din Siria. Este vorba de 800 de sirieni, membri ai organizației umanitare Căștile Albe cu familiile lor. Guvernul israelian a precizat că a fost o excepție, la insistențele Statelor Unite și a unor țări europene, dar că politica sa rămâne de a nu primi nici un refugiat din Siria. Cei 800 de sirieni au ajuns în Iordania de unde vor pleca spre Canada, Germania și Marea Britanie. Evacuarea a fost forțată de avansarea armatei siriene în sudul Siriei.

Parlamentul din Cuba dezbate un proiect de Constituție din care e eliminată ideea de a se ajunge la un stat „comunist”

Figura lui Fidel Castro și steagul cubanez coborît în bernă la două zile după moartea fostului lider al Cubei, Havana, 27 noiembrie 2016.
Figura lui Fidel Castro și steagul cubanez coborît în bernă la două zile după moartea fostului lider al Cubei, Havana, 27 noiembrie 2016.

Parlamentul din Cuba dezbate un proiect de Constituție din care e eliminată ideea de a se ajunge la un stat „comunist”. Proiectul vorbește despre un stat „socialist, suveran” și pentru prima dată menționează dreptul la propietate privată. Președintele Parlamentului, Esteban Lazo, a explicat renunțarea la conceptul de stat comunist prin faptul că de la Constituția din 1976, Cuba s-a schimbat radical, la fel contextul internațional.

Steve Bannon va crea o fundaţie în Europa pentru a sprijini formaţiunile populiste de extremă-dreapta

Steve Bannon.
Steve Bannon.

Steve Bannon, fost consilier al preşedintelui american Donald Trump, va crea o fundaţie în Europa pentru a sprijini formaţiunile populiste de extremă-dreapta. Într-un interviu cu portalul Daily Beast, Banon – considerat ideologul campaniei electorale a lui Trump – a precizat că se va concentra acum pe alegerile de anul viitor pentru Parlamentul European după care și-ar putea extinde fundația, în funcție de rezultate. Țelul declarat este ca extrema-dreaptă eurosceptică să devină una din cele mai puternice fracțiuni din Parlament. Fundația sa, numită „Mișcarea” va avea sediul la Bruxelles. Fost şef al website-ului de extremă dreapta Breitbart, Steve Bannon a mai spus că „Mișcarea” este menită să rivalizeze cu fundaţia miliardarului american George Soros, Open Society, considerată ca fiind mai degrabă de stânga. De la începutul anilor '90, fundația lui Soros a sprijinit dezvoltarea societății civile în țările care tocmai ieșiseră din comunism.

Aiatolahul Ali Khamenei susține ideea ca Iranul să blocheze exporturile de petrol din Golful Persic

Ali Khamenei
Ali Khamenei

Liderul suprem al Iranului, aiatolahul Ali Khamenei, a susţinut sâmbătă ideea avansată de preşedintele Hassan Rouhani ca Iranul să blocheze exporturile de petrol din Golful Persic, dacă propriile sale exporturi de petrol vor fi sistate în urma sancţiunilor impuse de Statele Unite. Oficialitățile iraniene au mai ameninţat în trecut că ar putea riposta acţiunilor ostile ale SUA prin blocarea Strâmtorii Ormuz, traversată de petrolierele care livrează petrolul exportat de ţările din Golf. Khamenei a mai spus la o întâlnire cu angajații Ministerului de externe că orice discuție cu președintele american Donald Trump este inutilă, în schimb a încurajat continuarea dialogului cu partenerii europeni. În mai, administrația Trump a retras unilateral Statele Unite din acordul nuclear international cu Iranul. Restul semnatarilor sînt Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania.

Pablo Casado a preluat sâmbătă conducerea Partidului Popular spaniol (conservator)

Pablo Casado.
Pablo Casado.

Deputatul spaniol Pablo Casado, în vârstă de 37 de ani, a preluat sâmbătă conducerea Partidului Popular spaniol (conservator). Casado este succesorul lui Mariano Rajoy, care a demisionat de la conducerea partidului după ce în luna iunie a fost demis din funcţia de premier printr-o moţiune de cenzură, în urma unui scandal de corupţie.

Alegerea lui Casado reprezintă nu numai o schimbare de generație, dar și un viraj spre dreapta al Partidului Popular, care deşi a pierdut guvernarea în favoarea socialiştilor are cele mai multe mandate în Parlament. Rajoy a condus partidul conservator din 2004 și guvernul spaniol din 2011 până la moțiunea de cenzură din această vară.

Jim Mattis: unele țări aliate ale Americii n-ar trebui fie afectate de sancțiunile americane impuse sectorului militar rus

Jim Mattis, imagine de arhivă.
Jim Mattis, imagine de arhivă.

Ministrul american al apărării Jim Mattis a cerut Congresului să permită ca unele țări aliate ale Americii să nu fie afectate de sancțiunile americane impuse sectorului militar rus. Se pare că este vorba de India și alte țări asiatice cu care Washingtonul încearcă să își extindă relațiile de cooperare, dar care cumpără frecvent armament din Rusia. Sancțiunile americane acționează asupra Rusia dar și a țărilor care fac afaceri cu companiile rusești, vizate de sancțiuni. Mattis a precizat că Rusia trebuie să plătească un preț pentru „acțiunile sale agresive și destabilizatoare”, dar că aliații Statelor Unite sau țările cu care au relații apropiate nu ar trebui să sufere. În septembrie, Mattis și secretarul de stat american Mike Pompeo pleacă într-o vizită oficială în India. În acest moment însă în Congres se vorbește insistent despre impunerea de noi sancțiuni Rusiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG