Linkuri accesibilitate

Ştiri

„Un colet pentru corupți!” - protest neobișnuit în PMAN

Activiștii civici din cadrul comunităților „Occupy Guguță” și „Adoptă un Vot” au organizat astăzi în Piața Marii Adunări Naționale acțiunea intitulată „Un colet pentru corupți!”.

Protestatarii au adus în fața Guvernului mai multe genți de rafie, folosite deseori de gasterbaiteri pentru a trimite colete familiilor din Moldova, pe care au atașat mesaje adresate guvernanților, relatează portalul Moldova.org

„Noi la soare. Voi la răcoare”, „Nu furați atâta că nu reușim să muncim” – sunt doar câteva din îndemnurile diasporei către guvernanți.

Manifestanții au spus că astfel au vrut să transmită autorităților mesajul că acestea sunt direct responsabili de plecarea masivă a cetățenilor moldoveni la muncă peste hotarele.

FSB a acuzat, din nou, un poet din Rusia de extremism

Alexandr Bîvșev, imagine de arhivă
Alexandr Bîvșev, imagine de arhivă

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a intentat un dosar penal împotriva fostului profesor de limbă germană Alexandr Bîvșev, fiind învinuit de activități extremiste pe internet, relatează serviciul rusesc al postului nostru de radio.

În total, în privința lui Bîvșev sunt deschise șase dosare penale, cinci din cauza poeziilor pro-Ucraina, pe care procurorii le consideră a fi incitare la ură etnică.

În 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea, profesorul a fost concediat pentru poemul intitulat „Către patrioții ucraineni” și care a apărut într-un ziar local. În 2015, profesorul de limba germană a fost concediat și condamnat la 400 de ore de muncă în folosul comunității.

Președintele din Venezuela Nicolas Maduro a fost ținta unei tentative de asasinat cu drone

Stop-cadru din înregistrarea video în care se aude detunătura în timpul discuției lui Nicolas Maduro.
Stop-cadru din înregistrarea video în care se aude detunătura în timpul discuției lui Nicolas Maduro.

Autoritățile din Venezuela afirmă că președintele țării Nicolas Maduro a fost ținta unei tentative de asasinat cu drone ce conțineau exploziv. Într-o înregistrare video de sâmbătă 4 august a discursului lui Maduro ținut cu ocazția aniversării a 81 de ani ai armatei naționale, în preajma președintelui Venezuelei se aude o detunătură. Se relatează că șapte militari au fost răniți în timpul incidentului. Nicolas Madura susține că responsabilă de atac ar fi țara vecină, Columbia, care a respins imediat acuzați.

Cei trei militari NATO uciși duminică în Afganistan erau din Republica Cehă

Militari cehi în Afganistan, imagine de arhivă
Militari cehi în Afganistan, imagine de arhivă

Autoritățile de la Praga au anunțat că cei trei militari din cadrul misiunii de asistență NATO, omorâți astăzi într-un atac sinucigaș cu bombă în estul Afganistanului, sunt cetățeni ai Republicii Cehe. Într-o declarație a Ministerului Apărării de la Praga se spune că familiile victimelor au fost informate și că ministrul apărării Lubomir Metnar le-a transmist condoleanțe. Guvernul ceh a aprobat recent un plan de suplimentare a trupelor desfășurate în Afganistan. Potrivit acestuia, Cehia - care are în prezent 230 de militari în cadrul misiunii NATO Resolute Support în Afganistan - urmează să suplimenteze acest număr până la 390. Atacul de duminică dimineață din provincia Parwan a Afganistanului în care au fost uciși cei trei militari a fost revedencat de milițiile Taliban

Trei militari americani din forța de asistență NATO au fost uciși în estul Afganistanului

Afganistan, imagine generică
Afganistan, imagine generică

Trei militari americani din forța de asistență NATO au fost uciși într-un atentat cu bombă sinucigaș în estul Afganistanului, a anunțat armata americane. Un alt militar american și doi militari afgani au fost răniți în atac, îndreptat împotriva unei misiuni de patrulare mixtă. Wahida Shahkar, purtătoarea de cuvânt a guvernatorului provinciei Parwan, unde a avut loc explozia, a anunțat că că atacul a fost revendicat de Talibani și este investigat de autorități.

Corpurile neînsuflețite ale celor trei jurnaliști ruși uciși în Republica Centrafricană au fost aduse la Moscova

Fotografiile lui Orhan Djemal, Kiril Radcenko și Aleksandr Rastorguiev.
Fotografiile lui Orhan Djemal, Kiril Radcenko și Aleksandr Rastorguiev.

Corpurile neînsuflețite ale celor trei jurnaliști ruși uciși în Republica Centrafricană - jurnalistul Orhan Djemal, operatorul Kiril Radcenko și regizorul Aleksandr Rastorguiev, au fost aduse duminică dimineață la Moscova. Funeraliile lui Orhan Djemal sunt programate pentru miercuri, 8 august. Nu se știe când vor fi înmormântați Kiril Radcenko și Alexandr Rastorguiev. Cei trei jurnaliști au fost omorâți în Republica Republica Centrafricană, unde filmau un documentar despre compania privată Wagner, specializată în angajarea de mercenari care ar acționa la indicațiile Kremlinului în mai multe părți ale lumii.

Diplomația română regretă regretă profanarea casei memoriale Elie Wiesel de la Sighetul Marmației

Elie Wiesel, imagine de arhivă
Elie Wiesel, imagine de arhivă

Ministerul român de externe regretă profanarea casei memoriale de la Sighetul Marmației a laureatului Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului Elie Wiesel, se spune într-un comunicat oficial al diplomației de la București. În comunicat se spune că ministerul de externe al României condamnă manifestările antisemite și „orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi xenofobia”. Poliția din judeșul Maramureș a declanșat o anchetă, după ce în noaptea de vineri spre sâmbătă fațada casei memoriale Elie Wiesele a fost vandalizată cu trei înscrisuri anti-semite.

Edi Rama: NATO va cheltui 50 de milioane de euro pentru modernizarea bazei aeriene din Kucove

Premierul albanez Edi Rama, imagine de arhivă.
Premierul albanez Edi Rama, imagine de arhivă.

Premierul Albaniei Edi Rama spune că NATO va cheltui 50 de milioane de euro pentru modernizarea bazei aeriene din Kucove. Edi Rama a scris pe pagina sa de Facebook sâmbătă 4 august că acțiunea va avea loc în parteneriat cu guvernul Albaniei, care a aderat la NATO în 2009. El a mai adăugat că lucrările de modernizare se așteaptă să înceapă până la finele acestui an. Baza aeriană se află la 80 de km distanță de capitala Albaniei, Tirana.

Moscova l-a numit pe actorul american Steven Segal reprezentant special pentru legăturile umanitare ruso-americane

Steven Segal
Steven Segal

Ministerul rus de externe l-a numit pe actorul american Steven Segal reprezentant special pentru legăturile umanitare ruso-americane. Steven Segal a primit cetățenia rusă în 2016 și se numără printre celebritățile occidentale care îşi arată sprijinul deschis pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin; în 2014, Segal a apărat anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. În 2017, serviciile ucrainene de securitate i-au interzis lui Segal să intre în Ucraina, spunînd că e o ameninţare la securitatea naţională a acestei țări.

Cel puțin șapte rebeli și un soldat indian au fost omorâți într-un schimb de focuri în regiunea Kashmi

Orașul Srinagar, Kașmir, imagine de arhivă
Orașul Srinagar, Kașmir, imagine de arhivă

Cel puțin șapte rebeli și un soldat din armata Indiei au fost omorâți într-un schimb de focuri în regiunea Kașmir, revendicată de India și Pakistan. Incidentul a provocat ciocniri între forțele de ordine și protestatari. Forțele guvernamentale au folosit focuri de avertizare și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care aruncau cu pietre. Se relatează că cel puțin 15 persoane au fost rănite, trei dintre acestea fiind în stare critică. Regiunea Kașmir e disputată de Pakistan și India de la declararea independenței în 1947.

O tânără britanică a fost condamnată la închisoare pe viață la Londra pentru implicare în terorism

 Safaa Boular
Safaa Boular

O tânără britanică a fost condamnată la închisoare pe viață la Londra pentru implicare în terorism. Saafa Boular, de 18 ani, a devenit astfel cea mai tânără femeie acuzată de o asemenea infracțiune în Marea Britanie. Un tribunal din Londra a stabilit că Boular avea legături cu gruparea Statul Islamic și pregătea două atacuri în capitala britanică, relatează BBC. Potrivit anchetei, tânăra plănuise atacurile împreuna cu sora și mama sa.

Guvernul turc va impune sancțiuni împotriva a două oficialități americane

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă că guvernul său va impune sancțiuni împotriva a două oficialități americane, ca răspuns la decizia similară a Washingtonului ce i-a vizat pe miniștrii de justiție și de interne din Turcia, după ce Ankara a refuzat să elibereze un pastor american. E vorba de pastorul Andrew Brunson, care slujea în orașul turc Izmir, arestat în 2016 pentru presupuse legături cu mișcarea lui Fettulah Gulen, cleric musulman stabilit în Statele Unite, pe care Erdogan îl acuză că ar fi pus la cale puciul militar eșuat din Turcia, din 2015. Nu este limpede care sînt cele două oficialități americane afectate. Cazul Brunosn a fost discutat vineri 3 august la Singapore de secretarul de stat american Mike Pompeo și omologul său turc Mevlut Cavusoglu. Pompeo a spus presei că speră ca în următoarele zile să se înregistreze progrese în ce privește eliberarea lui Brunson.

Diplomația moldoveană a creat o celulă de criză după ce șase moldoveni au murit într-un accident rutier în Rusia

imagine generică
imagine generică

Ministerul moldovean de externe a creat o celulă de criză după ce șase moldoveni au murit într-un accident rutier în apropiere de regiunea Kaluga, Federația Rusă Premierul Pavel Filip a cerut Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să trimită în Rusia o echipă care să-i ajute pe cei răniți în accident, și să repatriere cadavrele celor care au murit. Pavel Fiulip a a anunțat că cheltuielile de repatriere a cadavrelor vor fi suportate de guvernul moldovean. În accidentul de sâmbătă dimineață au fost implicate trei autovehicole, între care și un microbuz cu numere moldovenești. Opt persoane, dintre care șase erau cetățeni moldoveni, și-au pierdut viața, și alte opt persoane au fost duse la spital cu diverse traumatisme.

Statele Unite au cerut Rusiei să respecte sancțiunile ONU împotriva Coreii de Nord

Emblema Națiunilor Unite
Emblema Națiunilor Unite

Statele Unite au cerut Rusiei să respecte sancțiunile ONU împotriva Coreii de Nord, făcând trimitere la relatări „îngrijorătoare” că Moscova eliberează permise de muncă pentru nord-coreeni. Apelul oficialităților americane vine la o zi după ce The Wall Street Journal” a relatat că autoritățile ruse au permis intrarea în Rusi a mii de nord-coreeni cărora li s-au dat și permise de muncă, fapt ce constituie o încălcare a sancțiunilor ONU impuse Fenianului. Autoritățile de la Moscova a negat aceastî informație.

Aproape 30 de persoane au fost reținute la Sankt Petersburg

Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Aproape 30 de persoane au fost reținute la Sankt Petersburg, Rusia, în timpul unei unei demonstrații neautorizate a comunității LGBT. Serviciul rusesc al postului nostru de radio relatează că activiștii au decis să protesteze în ciuda refuzului autorităților locale de a le permite să organizeze un miting. Primăria spune că nu a autorizat demonstrația din cauza a lucrărilor de reparație din oraș.

Șase moldoveni au murit și alți opt au fost răniți într-un accident rutier în regiunea Kaluga din Rusia

Emblema ministerului de externe de la Chișinău
Emblema ministerului de externe de la Chișinău

Șase cetățeni moldoveni au murit și alți opt au fost răniți într-un accident rutier în regiunea Kaluga din Rusia, a informat ambasada R. Moldova de la Moscova. Reprezentanții misiunii diplomatice moldovene din Rusia colaborează cu serviciile specializate ruse pentru stabilirea circumstanțelor accidentului, în care a fost implicat un microbuz, pentru identificarea victimelor şi sprijinirea familiilor celor decedați şi răniți.

Klaus Iohannis: situaţia generală din România este „proastă”

Ludovic Orban, Klaus Iohannis și Vasile Blaga la ședința Consiliului național al PNL, București, 4 august 2018.
Ludovic Orban, Klaus Iohannis și Vasile Blaga la ședința Consiliului național al PNL, București, 4 august 2018.

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat sâmbătă 4 august, în cadrul Consiliul naţional al PNL, că situaţia generală din România este „proastă”, menţionând că nu-i face plăcere să facă această afirmaţie având în vedere funcţia pe care o deţine, relatează Agerpres. În timpul reuniunii, președintele Iohannis l-a criticat și pe liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, pentru că ar folosi puterea „în interes propriu pentru a scăpa de justiţie”.

18 oameni au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit în regiunea Krasnoiarsk

Imagine generică.
Imagine generică.

18 oameni (15 pasageri și trei membri ai echipajului) au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit în regiunea Krasnoiarsk din Rusia. Aparatul de zbor a companiei Utair transporta muncitori la o sondă de petrol. Potrivit primelor informații elicopterul a atins cu elicea la decolare o aeronavă similară care decolase anterior. După accident, cel de-al doilea elicopter a aterizat forțat, iar echipajul și pasagerii nu au avut de suferit. A fost creată o comisie pentru investigarea accidentului.

O fostă contabilă a recunoscut că l-a ajutat pe Paul Manafort să-și falsifice informațiile despre venituri

Paul Manafort, imagine de arhivă.
Paul Manafort, imagine de arhivă.

În Statele Unite, o fostă contabilă a recunoscut că l-a ajutat pe Paul Manafort, fostul șef al campaniei electorale a lui Donald Trump din 2016, să-și falsifice informațiile despre venituri. Declarația a fost făcută de Cindy Laporta, vineri, în a patra zi a procesului împotriva lui Manafort, acuzat că ar fi folosit conturi din paradisuri fiscale pentru a ascunde milioane de dolari câștigați în perioada în care a lucrat pentru fostul președinte pro-rus din Ucraina, Victor Ianukovici.

Cazul împotriva lui Manafort a fost inițiat de procurorul special Robert Mueller, ex-director al FBI, care anchetează presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Președintele Iohannis cere CC să soluționeze un „conflict juridic” cu premierul Dăncilă

Premierul României, Viorica Dăncilă
Premierul României, Viorica Dăncilă

Președintele Romaniei, Klaus Iohannis, a cerut Curții Constituționale să soluționeze un conflict juridic de natură constituțională cu premierul Viorica Dăncilă.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele reclamă faptul că prim-ministrul Dăncilă a încălcat Constituția când l-a nominalizat pe vicepremierul Paul Stănescu interimar în locul său, pe perioada concediului, fără a aduce la cunoștința președintelui „imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018”.

Președintele invocă articolul 107 din Constituția României, informează site-ul g4media.ro.

SUA extinde lista companiilor rusești supuse sancțiunilor

Ministerul de finanțe al Statelor Unite a adăugat pe lista companiilor rusești, supuse sancțiunilor, Banca Comercială Agrosoyuz.

Instituția este acuzată că ar ajuta regimul din Coreea de Nord să evite sancțiunile internaționale la care este supus regimul de la Phenian, încălcând astfel obligațiile asumate față de Națiunile Unite.

Moscova acuză Washingtonul că ar maltrata-o pe rusoaica Maria Butina

Maria Butina
Maria Butina

Moscova a acuzat autoritățile americane că ar maltrata-o pe rusoaica Maria Butina, reținută sub acuzația că ar fi acționat ca un agent neînregistrat al Kremlinului în Statele Unite. Moscova cere organizațiilor internaționale pentru apărarea drepturilor omului să intervină.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat astăzi presei că Maria Butina este ținută într-o celulă rece și fără a avea acces la alte persoane, iar oficialii i-ar întrerupe somnul în permanență. Zaharova a mai spus, fără a aduce vreo dovadă în sprijinul celor afirmate, că rusoaica nu primește alimente potrivite și că nu are voie să iasă la aer. Oficiali ai ambasadei ruse de la Washington au vizitat-o pe Butina la 26 iulie.

Anterior, Moscova o caracterizase pe Butina drept „prizonier politic”. Oficialități americane nu au comentat pînă acum acuzațiile Moscovei. Butina, în vârsta de 29 de ani, este acuzată că a încercat să se infiltreze în grupări politice americane, inclusiv în puternica Asociație Națională a deținătorilor de arme din Statele Unite (NRA), pentru a promova interesele rusești, raportând apoi unui înalt oficial rus cele aflate. Mariei Butina nu i s-a permis să fie eliberată pe cauțiune, autoritățile americane considerând că există riscul ca ea să părăsească Statele Unite. Butina susține că este nevinovată.

Premierul Pavel Filip s-a declarat încrezător în succesul luptei împotriva corupției

Pavel FIlip
Pavel FIlip

Premierul R.Moldova, Pavel Filip, s-a declarat încrezător în succesul luptei împotriva corupției, dacă „se va face un efort comun al tuturor actorilor: Guvern, administrația publică locală, societatea civilă, mediul de afaceri”. Declarația a fost făcută la ședința de lucru a Grupului de monitorizare 2 a Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017 – 2020, potrivit agenției Moldpres.

În ultimii doi ani, Republica Moldova a adoptat un cadru legal cuprinzător în domeniul prevenirii și combaterii corupției, iar premierul a subliniat rolul important care revine agențiilor independente menite să combată corupția în Moldova. Potrivit Moldpres, astăzi a fost prezentat raportul de monitorizare și evaluare privind implementarea Strategiei în anul trecut și s-a constatat că din cele 43 de acțiuni planificate, doar 9 au fost realizate, iar 33 – parțial realizate, și una urmează să fie pusă în practică.

Strategia Națională de Integritate și Anticorupție 2017-2020 a fost adoptată la 30 martie 2017 și a fost elaborată cu sprijinul experților naționali și internaționali, al societății civile, dar și al partenerilor de dezvoltare, scrie Moldpres.

În Portugalia au fost depășite recordurile istorice de căldură joi 2 august

Imagine de arhivă.
Imagine de arhivă.

Agenția meteorologică din Portugalia spune că în opt locuri din țară au fost depășite recordurile istorice de căldură joi, 2 august. IPMA a informat că temperatura cea mai ridicată înregistrată joi a fost 45,2 Celsius lângă Abrantes, oraș aflat la 150 km nord-est de Lisabona. Meteorologii se așteaptă ca temperaturile în Portugalia să crească în zilele următoare, putând ajunge pe alocuri, sâmbătă, la 47 de grade. Cea mai înaltă temperatură atmosferică înregistrată vreodată în Portugalia a fost 47,4 grade, în 2003. Meteorologii spun că valul de căldură este provocat de sosirea unei mase de aer fierbinte din nordul Africii, care aduce cu sine și praf din Sahara.

Un activist al tătarilor din Crimeea și-a dat foc la Simferopol (VIDEO)

Un activist al tătarilor din Crimeea și-a dat foc la Simferopol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00

Un activist al tătarilor din Crimeea și-a dat foc astăzi la Simferopol, capitala peninsulei anexată de Rusia în 2014, în semn de protest față de planurile autorităților ruse de a construi blocuri de locuințe pe terenurile pe care se află acum locuinţele tătarilor. Bărbatul, identificat drept Vatan Karabash, și-a aruncat pe el benzină și a strigat lozinci împotriva fărădelegilor autorităților. Mai mulţi trecători l-au imobilizat și nu se cunoaște starea sănătății lui. Ieri, în aceeaşi parte a orașului au avut loc proteste împotriva acestor planuri urbanistice. Anterior, autoritățile ruse au anunțat că vor construi în această zonă locuințe rezidențiale pentru 9000 de familii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG