Linkuri accesibilitate

Ştiri

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în R. Moldova a ajuns la 149

Ambulanta aduce un suspect de COVID-19 la spitalul de boli infecțioase Toma Ciorba
Ambulanta aduce un suspect de COVID-19 la spitalul de boli infecțioase Toma Ciorba

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în R. Moldova a ajuns miercuri la 149, în urcare cu 24 de cazuri noi față de marți. Noul bilanț a fost anunțat de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, la un briefing de presă după ședința Centrului Unic de Comandă pentru gestionarea crizei provocată de coronavirus. Dumbrăveanu a spus că dintre cazurile noi, 3 sunt de import (Marea Britanie, Germania), iar 21 sunt locale. Până în prezent, în R. Moldova s-au vindecat două persoane infectate cu coronavirus, iar una a murit. 20 din persoanele diagnosticate în R. Moldova sunt în stare gravă.

În România numărul cazurilor confirmate de coronavirus a trecut de 900

În România numărul cazurilor confirmate de coronavirus a trecut de 900, iar autoritățile au desfășurat armata pe străzi ca să asigure o carantină totală. România se află în stare de urgență de la 16 martie, dar cazurile s-au înmulțit, mulți ignorând interdicția de ieșire pe stradă, ceea ce l-a făcut pe președintele Klaus Iohannis să înăsprească măsurile prin declararea carantinei totale. La 25 martie autoritățile române au informat despre 144 infecții noi, aducând bilanțul la 907, din cam 14.000 de oameni testați. Bilanțul deceselor de la 25 martie, anume 13, reprezintă o creștere cu cinci morți, în 24 de ore.

Secretarul general ONU a cerut ajutor pentru cei care nu se pot apăra de pandemie

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la comunitatea internațională să ajute „milioane și milioane de oameni care sunt cel mai puțin capabili să se apere singuri” de COVID-19. Lansând o cerere de ajutor umanitar de 2 miliarde de dolari, Guterres a atras atenția că pandemia sosește acum în țări „deja aflate în mijlocul unor crize umanitare cauzate de conflicte, dezastre naturale și schimbarea climatică”. „Să facem tot ce ne stă în putință ca să nu lăsăm virusul să provoace dezastre în locuri cu capacitate medicală redusă”, a îndemnat Guterres. El a amintit că în asemenea țări sărace și instabile sunt oameni care trăiesc în tabere de refugiați supra-aglomerate, fără apă și săpun, fără paturi de spital și respiratoare.

De teama pandemiei, Putin amână referendumul pentru modificarea Constituției

Vladimir Putin vizitează un spital în Kommunarka unde se află pacienți suspecți de COVID-19
Vladimir Putin vizitează un spital în Kommunarka unde se află pacienți suspecți de COVID-19

Președintele rus Vladimir Putin a amânat din cauza pandemiei COVID-19 un referendum asupra schimbării Constituției, care i-ar fi putut permite să candideze pentru un nou mandat. Votul pentru schimbarea prevederii ce i-ar fi interzis lui Putin să candideze după expirarea actualului mandat în 2024 fusese programat pentru data de 22 aprilie. Putin nu a anunțat vreo dată nouă, spunând numai că el și alții vor evalua situația pentru a decide când s-ar putea ține, totuși, referendumul. Într-o adresare televizată, miercuri, Putin a mai spus că sănătatea oamenilor este „prioritatea absolută” a guvernării sale, și a cerut tuturor rușilor, cu excepția celor care lucrează în sectoare esențiale, să nu meargă la muncă săptămâna viitoare.

Ion Chicu: Prea numeroasele inițiative parlamentare perturbă activitatea instituțiilor statului

Premierul Ion Chicu s-a plâns după ședința de miercuri a cabinetului că inițiativele prea numeroase puse în atenția guvernului de parlamentari în această perioadă solicită prea mult instituțiile statului. „În condițiile când instituțiile statului lucrează în regim special, cu mulți angajați lucrând de acasă, acest regim mare de lucru generat de unii deputați ne sustrage de la preocupări mai importante”, a spus Chicu la un briefing de presă. Fără să dea nume sau să intre în detalii, el a spus că din inițiativele primite din parlament, una echivalează cu „un atac asupra presei”, iar alta este „un proiect care ingerință în sistemul fiscal”. Mai devreme, într-un interviu la Europa Liberă, deputatul din opoziție Igor Munteanu (PPDA) acuzase puterea că ar fi trimis parlamentul într-un fel de „demisie voluntară”, pentru că cea care poate să convoace ședințele este majoritatea legislativă, care creditează politic actualul Guvern, și comisiile pe care le-a format.

Ministerul Sănătății neagă criza de personal din sistem

Ambulanta a adus un suspect de coronavirus la spitalul de boli infectioase Toma Ciorba, în plină epidemie de coronavirus
Ambulanta a adus un suspect de coronavirus la spitalul de boli infectioase Toma Ciorba, în plină epidemie de coronavirus

Ministerul Sănătății l-a contrazis pe Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, care spunea că unii medici vor să părăsească sistemul pentru că nu li se pune le dispoziție echipament de protecție împotriva epidemiei COVID-19. Într-un comunicat de presă citat de TV8, Ministerul a spus că informațiile alarmante veneau din surse anonime, de la două spitale care de fapt dispun de echipament necesar, și nici nu au solicitat dotări suplimentare. Avocatul Poporului susținea mai înainte că deciși să plece ar fi nu doar specialiștii din spitalele care asigură diagnosticul și tratamentul celor infectați sau suspectați de COVID-19, dar și cei din alte instituții medicale, inclusiv raionale.

Angajatorii trebuie să le dea salariaților certificate de muncă, în cadrul măsurilor antiepidemie

Comisia pentru Situații Excepționale spune că angajatorii care continuă să activeze trebuie să elibereze angajaților un certificat prin care care confirmă că ei merg la lucru. IPN notează că angajații trebuie să poarte la ei documentul, pentru cazul că vor fi opriți pe stradă de poliție, ca să-și justifice ieșirea din locuință. Prin decizia de miercuri a Comisiei se interzice persoanelor în vârstă de peste 63 de ani să iasă din casă, în afara situațiilor deosebite. Excepţie fac cazurile în care aceştia se deplasează în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfăşurată la distanţă, când merg să-și cumpere produse alimentare sau merg la medic, când au un deces în familie și altele.

Prințul Charles, testat pozitiv cu coronavirus, este în autoizolare

Prințul Charles
Prințul Charles

Prințul Charles a fost testat pozitiv cu coronavirus, are „simptome ușoare” și este în autoizolare, a informat Clarence House, reședința regală de la Londra. Într-un comunicat de presă se mai spune că Charles, în vârstă de 71 de ani, se află la o proprietate regală în Scoția. În comunicat se mai precizează că în general starea sănătății Prințului Charles este bună și că el lucrează de acasă. Soția lui, Camilla, a fost testată negativ. Clarence House a mai declarat că nu este posibil să se stabilească cum anume s-a infectat Prințul Charles, întrucât a avut un program public normal în ultimele săptămâni. Până miercuri, în Marea Britanie se înregistraseră 8077 de cazuri de coronavirus și 422 decese.

Consiliul Audiovizualului cere presei din R. Moldova obiectivitate în relatările despre pandemie

Consiliul Audiovizualului a cerut instituțiilor mass media din R. Moldova să dea dovadă de obiectivitate și corectitudine sporită în condițiile epidemiei de coronavirus. Într-o Dispoziție reprodusă pe pagina de net a TVR Moldova se spune printre altele că presa trebuie să prezinte, când relatează despre epidemie, punctul de vedere al „autorităților publice competente”; lucrătorii din presă trebuie să se abțină de la „enunțarea și favorizarea neavizată a propriei opinii” pe tema pandemiei, să evite „senzaționalul” și supraabundența de informații, care pot să creeze confuzie, și să combată „fake news” – știrile false – se mai spune în document.

Intrarea fără carantină în regiunea transnistreană, facilitată pentru anumite categorii profesionale

Pe Nistru, la Râbnița
Pe Nistru, la Râbnița

Fermierii care au terenuri agricole dincolo de traseul Râbnița-Tiraspol, angajații serviciilor de urgență, polițiștii, vor putea intra în regiunea transnistreană fără să fie obligați să se plaseze în carantină 14 zile, a informat miercuri vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Cristina Lesnic. Potrivit IPN, Lesnic a mai spus că fermierilor vizați li se cere să nu intre în contact cu alte persoane și să se dedice exclusiv lucrărilor agricole. Alte categorii de persoane care vor putea intra fără restricții în regiunea transnistreană sunt pompierii, angajații companiilor de curent și gaze și alții. Lesnic a mai spus că Chișinăul poartă discuții cu administrația de la Tiraspol privind dreptul persoanelor din Zona de Securitate de a-și ridica pensiile.

Președintele american Donald Trump ar vrea să „repornească” economia până la Paște

Times Square, 23 martie 2020
Times Square, 23 martie 2020

Preşedintele american Donald Trump a avertizat marţi cu privire la riscul prelungirii măsurilor de izolare pentru limitarea răspândirii epidemiei coronavirus în Statele Unite, afirmînd că izolarea ar putea arunca economia americană în criză şi „distruge'' ţara. „Se poate distruge o ţară închizând în acest fel'', a explicat liderul de la Casa Albă pentru Fox News, indicând că săptămâna viitoare va re-evalua efectele perioadei de izolare recomandată de 15 zile. „Mi-ar plăcea să avem ţara redeschisă până la Paşte'', a afirmat preşedintele american.

Pe de altă parte, New York-ul se transformă în centrul epidemiei de coronavirus din Statele Unite: marți avea 25 de mii de cazuri confirmate de contaminare, jumătate din totalul înregistrat în America. Într-o intervenție televizita, guvernatoul democrat al New York-ului, Andrew Cuomo a avertizat că metropola este „cazul test”, după care scenariul se va repete în California și Illinois. Și a cerut sprijinul administrației federale, pentru că sistemul sanitar din oraș este supra-solicitat.„ În acest moment dispune de numai 7 mii de ventilatoare, când ar fi nevoie de 30 de mii” a mai declarat guvernatorul democrat.

Epidemia COVID-19 a cauzat în Statele Unite moartea a 600 de persoane, iar aproximativ 50.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate, a anunţat marţi seara Universitatea Johns Hopkins.

Nu uitați, pe pagina nostră de internet, la moldova.europalibera.org, găsiti toate datele Universității John Hopkins, prezentate într-o hartă interactivă care se actualizează în timp real. Puteți găsi acolo, desigur, datele din R.Moldova, dar și din România, Italia sau Rusia sau orice altă țară are va interesează.

SUA și Germania adoptă cele mai mari programe de ajutor financiar din istoria lor modernă

 Brandenburg , în centrul Berlinului, o piață aproape goală din cauza regulilor sanitare impuse pentru a combate epidemia de coronavirus, 22 martie 2020
Brandenburg , în centrul Berlinului, o piață aproape goală din cauza regulilor sanitare impuse pentru a combate epidemia de coronavirus, 22 martie 2020

Administrația americană a președintelui Donald Trump și cele două camera ale Congresului (Camera reprezentanților dominată de democrați și Senatul dominat de republicanii președintelui) au aprobat un ajutor financiar, fără precedent, de 2 trilioane de dolari pentru a susține economia și a compensa pierderile provocate de pandemia de coronavirus, respectiv de faptul că aproape jumătate din populația Statelor Unite are consemn să stea acasă. Sunt ajutoare în sprijinul firmelor dar din care se vor plăti și salarii, concedii medicale (neobișnuit în Statele Unite), ajutoare de șomaj și ajutoare sociale.

Noul pachet de sprijin financiar, cel mai mare din istoria modernă a Statelor Unite, ar putea intra în vigoare în câteva zile.

Parlamentul german va dezbate și aproba miercuri, într-o procedură de urgență (într-o singură zi) cel mai mare program de sprijin financiar pentru economie din istoria modernă a țării, un pachet în valoarea de sute de miliarde de euro. Cancelara Angela Merkel, aflată în izolare, nu va participa, vor lipsi de asemeni mulți deputați, contaminați cu noul coronavirus sau în izolare dar este de așteptat ca la ședință să fie cei 355 de parlamentari necesari pentru a asigura cvorumul, sau așa-numita „majoritate a cancelarei”. Ca și în Statele Unite, este vorba de cel mai mare program de acest gen din istoria modernă a Germaniei, care se așteaptă să fie adoptat în numai o zi.

Parlamentul german poate rămâne funcțional, chiar în absența multor deputați fără ca echilibrul de forțe să fie modificat, pentru că partidele au acceptat să mențină „paritatea, să respecte procentul pe care fiecare îl are în Bundestag.

update

Covid-19: 70 de cadre medicale contaminate, la spitalul de urgență din Suceava

București, manifestație pentru susținerea medicilor, duminică, 22 martie 2020
București, manifestație pentru susținerea medicilor, duminică, 22 martie 2020

În România, spitalul județean de urgență din Suceava este în centrul unui scandal după ce zeci de cadre medicale au fost depistate cu infecție cu coronavirus după decesul a doi pacienți care au murit de COVID-19.

Este vorba de 70 de cadre medicale: 27 de medici, 30 de asistenți și 13 infirmiere. Alte zeci de cadre medicale au fost testate marți. În total, în România sunt contaminate cu Covi-19, peste 100 de cadre mediacale.

În România, marți seară, 794 de persoane erau confirmate cu coronavirus, 79 de vindecați și 13 decedați.

update

De miercuri la prânz, România intră în carantină generală

București, poliția verifică persoanele care se află pe stradă în pofida interdicției de a ieși în timpul nopții, 24 martie 2020
București, poliția verifică persoanele care se află pe stradă în pofida interdicției de a ieși în timpul nopții, 24 martie 2020

Președintele român Klaus Iohannis a anunțat înăsprirea măsurilor luate pentru a încetini răspândirea infecției de COVID-19 în România. De miercuri, cetățenii nu mai au voie să iasă din case decât pentru urgențe, aprovizionare curentă, sau pentru a merge la serviciu, a spus Iohannis într-un mesaj video, după discuții cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri. Este vorba de o carantină generală.

Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, va fi permisă numai între orele 11.00 – 13.00, dar și în afara acestui interval, pentru deplasări de strictă necesitate.

Președintele român a mai anunțat marți că se va apela la Armată pentru a suplimenta forțele Jandarmeriei și Poliției.

Se suspendă toate zborurile din și spre Germania și Franșa, după ce măsuri similare fuseseră luate pentru Italia și Spania. Exceptate: zborurile umanitare, de mărfuri sau tehnice. Interdicția se aplică pentru 15 zile.

Totodată, persoanele care vin din țările cu o incidență ridicată de contaminări cu coronavirus, din așa-numitele zone roșii, vor intra automat în carantină instituționalizată două săptămâni. Aceste sunt: Italia, Spania, Franța, Germania și Iran. Restul românilor reveniți din străinătate, vor intra în izolare la domiciliu, tot pentru 14 zile.

În România erau înregistrate marți, 24 martie, 794 de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus și 13 decese.

Maia Sandu îndeamnă R.Moldova să ceară sprijinul financiar al UE

Chisinău: armata va sprjini respectarea măsurilor sanitare, impuse de guvern pentru a limita pandemia de coronavirus, 24 martie 2020.
Chisinău: armata va sprjini respectarea măsurilor sanitare, impuse de guvern pentru a limita pandemia de coronavirus, 24 martie 2020.

Fostul premier, lidera PAS Maia Sandu a declarat că din „discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanți ai instituțiilor europene, am aflat că autoritățile de la Chișinău nu au formulat încă solicitări foarte concrete de ajutor” către Uniunea Europeană, pentru a depăși problemele economice inerente provocate de epidemia de coronavirus.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Maia Sandu a explicat că în opinia ei, „Uniunea Europeană este cea mai indicată sau este una dintre cele mai indicate să ne acorde ajutor sub formă de linii de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, care, iată, s-au pomenit într-o situație extrem de dificilă din cauza acestei pandemii și multe alte lucruri.” Fostul premier a asigurat că este dispusă să facă toate eforturile necesare pentru a sprijini R. Moldova să obțină sprijin financiar european dar „autoritățile să aibă un comportament corect, să se axeze pe probleme majore și să lase într-o parte falsurile, dezinformările și lupta politică, care este contraproductivă.”

Recent, o parte din presa moldoveană a circulat informația falsă că Maia Sandu ar fi trimis o scrisoare la Bruxelles în care ar fi cerut UE să pună embargo pe produsele agricole moldovenești. Informația a fost respinsă categoric drept „falsă” de oficialitățile europene, inclusiv de purtătorul de cuvânt șefului diplomației UE, Josep Borrell.

Parlamentul European va aproba deschiderea Fondului de Solidaritate pentru țările UE

Europarlamentara Ramona Strugariu: „Solidaritate și coordonare la nivelul UE. Acestea sunt cuvintele cheie în criza Covid-19”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:53 0:00

Parlamentul European va adopta joi, în sesiune plenară extraordinară, o propunere a Comisiei Europene de a se permite statelor membre să solicite asistenţă financiară de la Fondul de solidaritate al UE în lupta împotriva COVID-19, informează un comunicat al PE dat marţi publicităţii.

Cele mai afectate state membre ar trebui să obţină acces la asistenţă financiară de până la 800 de milioane de euro în 2020. Susţinerea financiară va fi decisă de la caz la caz.

Un mesaj viral al premierului canadian: „Stați acasă”

Justine Trudeau și soția, care a fost testată pozitiv cu coronavirus. Cuplul este în carantină, acasă, în Ottawa
Justine Trudeau și soția, care a fost testată pozitiv cu coronavirus. Cuplul este în carantină, acasă, în Ottawa

Marți, premierul Candei Justin Trudeau a postat un apel pe Twitter de a rămâne acasa pe timpul pandemiei de Covid-19 iar mesajul a devenit viral. Înregistrarea video, difuzată cu hashtagurile #StaţiAcasă şi #ZdrobiţiCurba (coronavirusului) a generat mai mult de un milion de vizualizări şi a fost redistribuită de peste 19.000 ori.

UE a dat undă verde începerii negocierilor cu Albania și Macedonia de Nord pentru aderare

La Skopje, capitala Macedoniei de Nord
La Skopje, capitala Macedoniei de Nord

Țările membre ale Uniunii Europene au dat undă verde începerii negocierilor cu Albania și Macedonia de Nord pentru aderarea celor două state balcanice la blocul comunitar. Decizia a fost luată marți la nivel de miniștri, prin videoconferință, dar acordul politic mai trebuie confirmat și aprobat în formă scrisă, lucru care urmează să se întâmple, probabil, miercuri, 25 martie. Secretarul de stat pentru afaceri europene al Germaniei, Michael Roth, a scris pe Twitter că este o “știre bună în aceste vremuri negre”. Nu a fost stabilită o dată pentru începerea negocierilor, dar surse diplomatice au spus Europei Libere că acest lucru se va produce cel mai devreme la toamnă. Decizia privind începerea negocierilor cu cele două țări a fost amânată mult timp din cauza neînțelegerilor între țările UE. Comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, a salutat acordul politic la care s-a ajuns marți, adresând felicitări, pe Twitter, celor două țări balcanice.

ANRE a interzis întreruperea livrării de curent, gaze, căldură și apă către consumatorii casnici

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a interzis furnizorilor să întrerupă livrarea de energie electrică, apă, energie termică și gaze naturale consumatorilor casnici, dacă nu vor achita facturile la timp, în perioada stării de urgență, introdusă pentru lupta cu epidemia de COVID-19. ANRE spune într-un comunicat că aceste servicii pot fi întrerupte doar în cazuri excepționale, dacă este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor sau prejudicierea proprietății. Toți furnizorii au dreptul să emită facturi lunare conform unor calcule estimative, cu condiția că baza de calcul va constitui consumul mediu zilnic înregistrat pe parcursul perioadei calendaristice similare a anului precedent și nu a ultimelor trei facturi, a mai spus ANRE.

Armata moldoveană, pregătită pentru misiuni de patrulare. Noi restricții de circulație

La Chișinău, 24 martie 2020
La Chișinău, 24 martie 2020

Ministerul Apărării spune că este pregătit să desfășoare pe străzi peste 1 500 de militari și circa 160 de unități de tehnică de asigurare pentru misiuni de patrulare, în urma decretului președintelui Igor Dodon de a implica Armata Națională în eforturile de prevenire și lichidare a consecințelor pandemiei de Covid - 19. Mașini ale armatei dotate cu arme au fost surprinse pe străzile capitalei la scurt timp după semnarea decretului, potrivit unor imagini difuzate marți de presă și de internauți. De miercuri, se aplică restricții de circulație noi pentru cetățeni. Între altele, este limitat accesul liber în parcuri și alte locuri publice pentru a încetini răspândirea infecției.

16 cazuri noi de COVID-19, confirmate în Republica Moldova

Încă 16 cazuri noi de COVID-19, au fost confirmate astăzi în R. Moldova, ridicând numărul total la 125, a declarat ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului unic de comandă anti-epidemie. Dintre cazurile noi, 13 sunt cu transmitere locală, iar altele trei de import, fiind vorba de persoane revenite din Franța, Ucraina și Marea Britanie. Ministra a spus că statistica nu-i include pe patru medici de la de la Spitalului Clinic Republican, despre care s-a anunțat astăzi că sunt suspectați de contaminate cu noul coronavirus. Un medic, două asistente medicale și o infirmieră și-au făcut teste la un laborator privat, cu rezultate pozitive. Într-un comunicat, ministerul sănătății l-a criticat aspru pe directorul spitalului, fără să-i dea numele, care ar fi luat decizia fără să informeze ministerul sau Agenția Națională de Sănătate Publică. Angajaților medicali trebuie să li se facă acum și teste oficiale. Deocamdată, există trei cazuri confirmate de infectare printre medici și personalul medical. Zeci de angajați din sistem se află în izolare la domiciliu. Ministra Dumbrăvanu a mai anunțat astăzi că autoritățile au dublat salariile medicilor și personalului medical pe perioada epidemiei, promițând și alte adaosuri din banii adunați din donații pe un cont special al Ministerului de Finanțe.

În R. Moldova, Igor Dodon semnează un decret pentru ca armata să poată sprijini autoritățile în lupta cu COVID-19

Președintele Igor Dodon a anunțat semnarea unui decret care permite Armatei Naționale să acorde sprijin autorităților în prevenirea și lichidarea consecințelor pandemiei de Covid - 19. Într-o postare pe Facebook, Dodon scrie că armata poate fi implicată în diferite modalități, de la punerea la dispoziție a unor unități spitalicești ale Ministerului Apărării, la organizarea patrulelor militare în locurile publice pentru a asigura respectarea distanței sociale.

Decretul survine după ce Comisia națională pentru situații excepționale a decis că, de miercuri, intră în vigoare restricții noi, între care limitarea accesului în parcuri și în alte locuri publice, pentru a încetini răspândirea infecției. În R. Moldova, erau, marți, 24 martie, 109 cazuri de contaminare confirmate, 105 - suspecte și un deces cauzat de coronavirusul de tip nou.

update

În România, președintele Iohannis anunță înăsprirea măsurilor de combatere a pandemiei

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele român Klaus Iohannis a anunțat înăsprirea măsurilor luate pentru a încetini răspândirea infecției de COVID-19 în România. De miercuri, cetățenii nu mai au voie să iasă din case decât pentru urgențe, aprovizionare curentă, sau pentru a merge la serviciu, a spus Iohannis într-un mesaj video, după discuții cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri.

Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, va fi permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, dar și în afara acestui interval, pentru deplasări de strictă necesitate.

Live blog pe romania.europalibera.org

“Se vor introduce noi restricţii de circulaţie şi noi restricţii pentru români, în sensul că ceea ce a fost până acum o recomandare devine o obligaţie, după principiul stăm acasă", a spus Iohannis. Armata va sprijini poliția pentru a asigura respectarea măsurilor. Numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a început să crească vertiginos luni, ajungând până marți, 24 martie, la 762. Opt persoane diagnosticate cu noul coronavirus au decedat, iar 79 au fost declarate vindecate și externate.

Jocurile Olimpice de vară din Japonia vor fi transferate pentru anul viitor

Flacăra olimpică fusese aprinsă în Sparta, Grecia, și se îndrepta către Tokyo
Flacăra olimpică fusese aprinsă în Sparta, Grecia, și se îndrepta către Tokyo

Premierul japonez Shinzo Abe a anunțat că Jocurile Olimpice care trebuiau să aibă loc vara aceasta la Tokyo vor fi transferate pentru anul viitor, o decizie luată împreună cu președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, ca urmare a epidemiei globale de coronavirus. Este o situație fără precedent pe timp de pace, dar Abe a spus că toate părțile implicate în organizarea Olimpiadei doresc să asigure un mediu sănătos și sigur pentru sportivi și spectatori. Jocurile Olimpice organizate o dată la patru ani nu au fost suspendate niciodată din 1948.

Cinci zboruri noi pentru aducerea în țară a moldovenilor blocați în străinătate

Aeroportul din Chisinău a fost închis ca măsură de combatere a epidemiei de coronavirus
Aeroportul din Chisinău a fost închis ca măsură de combatere a epidemiei de coronavirus

Comisia Națională pentru situații excepționale a autorizat încă cinci zboruri charter pentru transportarea la Chișinău a cetățenilor moldoveni blocați în străinătate de restricțiile de circulație. Zborurile vor avea loc în perioada 24-26 martie, la Paris, Londra, Istanbul, Moscova și vor fi operate de firmele aliate Air Moldova și FlyOne. Nu este limpede cum este stabilit prețul biletelor sau cum au fost alese firmele. La 17 martie, R. Moldova a suspendat toate zborurile de pasageri regulate pentru a încetini răspândirea infecției de COVID-19. Numeroși călători moldoveni blocați în străinătate sunt repatriați cu avioane charter. Luni, au fost aduși 180 de cetăţeni moldoveni de la Londra. Autoritățile spun că, săptămâna trecută, peste 450 de persoane blocate în Austria, Portugalia, Rusia, Ucraina şi Ungaria au fost ajutate să treacă frontierele închise şi să revină în ţară.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG