Linkuri accesibilitate

Ştiri

Membrii guvernului, testați de coronavirus la un laborator privat

Premierul Ion Chicu, membrii guvernului și consilierii săi au fost testați de coronavirus la un laborator privat, în ciuda procedurii de până acum care permitea testarea exclusiv prin intermediul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), relatează presa de la Chișinău. Ziarul de Gardă citează surse de la ministerul sănătății, spunând că probele au fost prelevate marți dimineață, la un laborator din capitală pentru a economisi testele ANSP. Săptămâna trecută, Comisia națională pentru situați excepționale condusă de premierul Chicu l-a demis pe directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, pentru că a încălcat procedura oficială și a dispus testarea a patru angajați la un laborator privat, testele fiind pozitive și confirmate ulterior de ANSP. Nu este limpede deocamdată dacă demnitarii testați astăzi întruneau criteriile aplicate de ANSP la luarea deciziilor despre cine este testat și cine nu, inclusiv prezența simptomelor, călătoria în regiuni de risc și aflarea în contact cu persoane infectate. Sursele citate de presă spun că membrii guvernului sunt în grupul de risc pentru că au zilnic multe întrevederi, că fiecare demnitar și-a plătit testele din propriul buzunar și că rezultatele sunt așteptate în scurt timp.

Încă 55 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19 în R. Moldova, numărul total ajungând la 353

Încă 55 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova, numărul total ajungând la 353, a anunțat, marți, ministra sănătății Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului unic de comandă de gestionare a crizei. Este cea mai mare creștere timp de 24 de ore înregistrată în R. Moldova. Ministra Dumbrăveanu a mai confirmat că o persoană infectată cu noul coronavirus a decedat în regiunea transnistreană pe 29 martie, dar infecția a fost depistată după deces. Autoritățile mai investighează dacă avea coronavirus un bărbat decedat în spitalul raional din Edineț, unde a fost internat, deși spitalul nu era amenajat pentru tratarea acestor pacienți. Cele două cazuri ar ridica la patru numărul total al deceselor provocate de coronavirus în R. Moldova. Dintre cazurile noi de infectare confirmate marți, doar șapte sunt de import, majoritatea din Marea Britanie, iar restul sunt cazuri cu transmitere locală, a spus Dumbrăveanu.

La Chișinău a început asamblarea unui spital de triere a pacienților suspectați de COVID-19

Militarii Armatei Naționale au început marți lucrările de asamblare a unui spital de triere a pacienților cu suspecție la COVID-19, pe teritoriul Centrului Expozițional Moldexpo din Chișinău, în anticiparea înmulțurii cazurilor. Portalul Agora relatează că centrul de triaj este proiectat să aibă o capacitate de 700 de locuri. Ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a spus că centrul nu va include deocamdată „componenta de cazare”. În efortul de combatere a noului coronavirus, autoritățile au implicat, până marți, șase spitale din Chișinău și trei spitale raionale, R. Moldova având 298 de cazuri de infectare confirmate.

Comisia Europeană avertizează țările membre ale UE ca măsurile antiepidemice să nu submineze democraţia

Comisia Europeană a avertizat guvernele țărilor membre ale Uniunii Europene că măsurile antiepidemice pe care le iau trebuie să fie limitate, proporţionate și să nu submineze democraţia. „Este foarte important ca măsurile de urgenţă să nu fie adoptate pe seama principiilor şi valorilor noastre fundamentale”, se spune într-o declarație a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Declarația survine la o zi după ce premierul eurosceptic al Ungarei, Viktor Orban, a obţinut din partea parlamentului puteri sporite, care îi permit să conducă țara prin decret pe durata stării de urgență introdusă din cauza pandemiei de coronavirus. Spre deosebire de alte țări ale Uniunii Europene, în Ungaria primul ministru a primit o autoritate mărită pe termen nelimitat, pe care o poate deține și după ce legislativul va ridica starea de urgență. Ungaria avea confirmate, marţi, 492 de cazuri de COVID-19, cu 45 mai multe faţă de luni, şi 16 decese.

Duma rusă se pregătește să-i ofere premierului dreptul să declare stare de urgență

Premierul rus Mihail Mișustin
Premierul rus Mihail Mișustin

În Rusia, Duma de Stat a votat în prima lectură pentru a-i permite premierului Mihail Mișustin să declare stare de urgență, după un salt de 27% într-o singură zi al numărului de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus. Proiectul de lege sprijinit de Dumă mai prevede penalități de până la cinci ani de detenție pentru persoanele care răspândesc în mod conștient informații false în timpul situațiilor de urgență cauzate de factori naturali sau umani. Bilanțul difuzat astăzi de autoritățile ruse atestă 500 de infecții noi confirmate de luni până marți. În ciuda creșterii, Rusia rămâne țara cu un număr relativ redus de cazuri confirmate, de 2 337. Criticii cred că statistica oficială nu reflectă situația reală.

Cristina Lesnic: „Prioritatea Chișinăului în raport cu Tiraspolul acum este depășirea epidemiei de coronavirus”

Cristina Lesnic
Cristina Lesnic

„În actualele condiții prioritatea pentru Chişinău în raport cu Tiraspolul este depășirea epidemiei de coronavirus și ne-am dori ca situația să nu fie politizată sau folosită în scopuri politice”, a declarat vicepremiera pentru reintegrare din Guvernul de la Chișinău, Cristina Lesnic, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Cristina Lesnic a subliniat că în stânga Nistrului locuiesc 320 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova și guvernul de la Chişinău creează condițiile necesare pentru ca toată lumea de acolo să aibă acces la alimente, medicamente și servicii medicale. „Avem nevoie de o comunicare eficientă cu Tiraspolul, avem convorbiri telefonice în fiecare zi. Iar în cazul în care apar blocaje mizăm pe susținerea partenerilor internaționali”, a spus Cristina Lesnic.

Cristina Lesnic a mai spus în interviu că situația tânărului Alexandr Rjavitin, fugit din armata transnistreană, iar apoi răpit de structurile de forță din stânga Nistrului și reînrolat la Tiraspol, este în vizorul atât a Biroului pentru reintegrare de la Chişinău, când și al organizațiilor internaționale. „Cazul lui Rjavitin apare inclusiv în raportul prezentat de Chișinău Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, care a vizitat recent Republica Moldova. Chişinăul cere ca acest caz să fie tratat ca unul prioritar. Înrolarea ilegală în structurile paramilitare de la Tiraspol este un abuz”, a declarat Cristina Lesnic. Potrivit ei, există o listă mai lungă de persoane care trezesc îngrijorări din perspectiva respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, care este în atenția Chişinăului și a organizațiilor internaționale.

Chișinăul mulțumește UE pentru alocarea a 840 de milioane de euro țărilor din Parteneriatul Estic

Autoritățile de la Chișinău au salutat decizia Uniunii Europene de a aloca 840 de milioane de euro țărilor din Parteneriatul Estic pentru a le ajuta să facă față epidemiei de coronavirus și consecințelor ei. Într-un comunicat al ministerului de externe moldovean se spune că „este o expresie a priorității acordate de Uniunea Europeană țărilor din Parteneriatul Estic” (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina). Comisia Europeană a anunțat luni că alocă 140 milioane de euro acestor țări ca să le ajute să facă față „nevoilor celor mai urgente” legate de epidemie și că va direcționa alte până la 700 de milioane de euro spre atenuarea impactului social-economic al crizei de coronavirus.

Ajutorul UE de 140 de milioane de euro pentru țările Parteneriatului Estic se va împărți în funcție de cereri (Siegfried Mureșan)

Eurodeputatul Siegfrid Mureșan in studioul Europei Libere la Chișinău (foto arhivă)
Eurodeputatul Siegfrid Mureșan in studioul Europei Libere la Chișinău (foto arhivă)

Uniunea Europeană a decis luni să aloce 140 milioane de euro țărilor din Parteneriatul Estic pentru achiziționarea de echipament de primă necesitate în lupta cu pandemia de coronavirus dar banii vor fi împărțiți în baza cererilor înainte de țările vizate, a declarat pentru Europa Liberă eurodeputatul Siegfried Mureșan, vice președinte al grupului Popular European.

El a apelat la guvernul de la Chișinău să trimită „cât mai repede o listă cu echipamentul necesar” dar a atras atenția că cererile trebuie să fie bine argumentate cu date care să reflecte nevoile reale ale spitalelor din țară.

În interviul cu Europa Liberă, Mureșan – care este și președintele comisiei parlamentare PE – R.Moldova, a precizat că acest ajutor nebirocratic european de 140 de milioane este în primul rând pentru echipament de protecție, ventilatoare și medicamente.

Comisia Europeană preciza luni că alte până la 700 de milioane de euro vor fi direcționate spre atenuarea impactului social-economic al crizei de coronavirus în țările Parteneriatului Estic.

Covid-19: Suceava și opt comune limitrofe puse în caratină

Municipiul Suceava, situat în estul României la mai puțin de 150 de kilometri de granița cu R.Moldova, a fost pus în carantină după ce s-a constatat că 33% din toate cazurile confirmate de contaminare cu noul coronavirus din toată țara, sunt acolo.

„Avem 2.109 de cazuri confirmate, dintre care 593 sunt în municipiul Suceava” a declarat luni seară, secretarul de stat Raed Arafat.

Au fost puse în carantină și opt comune limitrofe.

Nu vor mai exista zboruri, trenuri și transport în comun în orașul reședință de județ, unde trăiesc peste 100.000 de oameni. Este interzisă deplasarea în interiorul orașului. Transportul în comun se întrerupe, intră doar mărfuri și persoane care au activități economice, de securitate sau de administrație publică.

Autoritățile au comunicat în această seară că 13 oameni care muriseră în intervalul 22-29 martie la Spitalul județean din Suceava au fost victime ale Covid-19.

Află mai multe aici: romania.europalibera.org

update

Covid-19: Chișinău rămâne orașul cel mai afectat

Chișinău, după decretarea stării de urgență.
Chișinău, după decretarea stării de urgență.

Municipiul Chișinău rămâne cel mai afectat de noul coronavirus, cu 125 de cazuri de infecție, potrivit ultimelor date oficiale, dintre care 101 sunt cu transmitere locală. Urmează Ștefan Vodă (25), Hîncești și Soroca (câte 22).

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Republica Moldova erau marți dimineață, 31 martie, 298 de cazuri de infecție cu Covid-19, dintre care 233 sunt cu transmitere locală. Cazurile „de import” reprezintă numai 27% din totalul de infectări.

Piața Centrală rămâne închisă pe toată perioada stării de urgență, deci până pe 15 mai iar măsura ar putea fi prelungită, au decis marți autoritățile locale. Piața a fost închisă pe 16 martie, inițial până la 1 aprilie.

OMS avertizează: pericolul persistă în Asia. China anunță un singur nou deces

China: un robot cu dezinfectant pentru mâini, într-o zonă comercială.
China: un robot cu dezinfectant pentru mâini, într-o zonă comercială.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că deși atenția se îndreaptă acum asupra epicentrelor pandemiei de coronavirus din Europa occidentală și Statele Unite, pericolul nu a dispărut în Asia și regiunea Pacificului. „Este o bătălie de lungă durată” a avertizat directorul OMS pentru Asia și Pacific, care a recunoscut că nu există o soluție pentru toată lumea. Dar strategii care funcționează peste tot: izolarea, înghețarea vieții sociale, păstrarea distanței fizice, și testarea timpurie și masivă.

China a raportat marți, 31 martie, un singur caz nou de deces din cauza noului coronavirus și 48 de cazuri noi de contaminare, toate „de import”.

Provincia Hubei și capitala acesteia Wuhan, locul de unde a pornit pandemia, nu au mai raportat nici un caz local de infectare, motiv pentru care în scurt timp, interdicțiile drastice de circulație ar putea fi relaxate.

Din decembrie, când s-a anunțat izbucnirea epidemiei, China a înregistrat 81.500 de contaminări și 3.300 de decese. Peste 76 de mii de pacienți, spitalizați ca urmare a contaminării cu Covid-19, au fost externați. Peste 2 mii rămân în terapie intensivă.

Coronavirus: moment de reculegere în Italia

În Italia, țara europeană cea mai lovită de pandemia de coronavirus, se ține marți un moment de reculegere în memoria celor decedați. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 800 de decese, totalul ajungând la peste 11.500 dar se semnalează o încetinire a ratei de conataminare, de numai 4%. „Cifrele sunt bune dar eforturile continuă” a declarat Giulio

Gallera, șeful serviciului sanitar din Lombardia, regiunea cea mai afectată,

Spania a anunțat și ea peste 800 de decese în ultimele 24 de ore, depășind astfel China la numărul total de victime.

Mai bine de jumătate din români cred că noul coronavirus a fost creat în laborator

În România, arată un sondaj Avantgarde publicat marți, mai mult de jumătate din cei intervievați cred că virusul Covid-19 a fost creat în laborator (52%) și doar 14% cred că s-a transmis de la animal la om.

Potrivit aceluiași sondaj, cei intervievați declară în proporție de 74% că Uniunea Europeană va putea lua măsuri mai eficiente prin care să prevină extinderea virusului în Europa, relatează G4media.

Fostul guvernator BNM, Drăguțan rămâne încă 30 de zile în arest preventiv

Cinci ani de la „furtul miliardului”, 13 noiembrie 2019, Chișinău
Cinci ani de la „furtul miliardului”, 13 noiembrie 2019, Chișinău

Luni, 30 martie, mandatul de arest preventivă al fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a fost prelungit cu 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a admis în mod integral demersul procurorilor, relatează agenția IPN.

Instanța a prelungit cu 30 de zile și mandatul de arest pe numele lui Ion Ropot, șef de direcție la BNM.

A fost prelungit cu 30 de zile și arestul la domiciliu al fostului viceguvernator al BNM Emma Tăbârță.

Anterior instanța a decis cercetarea în libertate a viceguvernatorului Aureliu Cincilei. În arest este cercetat viceguvernatorul Ion Sturzu.

Urmărirea penală are loc în dosarul fraudei bancare.

Italia: măsurile de izolare vor fi prelungite după Paște

Napoli: poliția folosește drone pentru a monitoriza persoanele în carantină.
Napoli: poliția folosește drone pentru a monitoriza persoanele în carantină.

În Italia, țara europeană cea mai lovită de pandemia de coronavirus, măsurile de izolare impuse pentru 60 de milioane de persoane de aproape trei săptămâni vor fi „prelungite cel puţin până la Paşte'', a anunţat luni seara ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza.

Italia înregistrează o încetinire a ratei noilor cazuri de coronavirus și un număr record de oameni vindecați. Luni s-a anunțat că au murit de coronavirus încă 812 oameni, aducând bilanțul italian la 11 591 – cel mai mare din lume.

Dar epidemiologii spun că numărul real de cazuri din Italia ar putea fi mai mare de 10 ori decât cel oficial, întrucât sunt testați numai cei cu simptome puternice.

Portugalia acordă migranților toate drepturile pe perioada stării de urgență

Pe perioda stării de urgență, Portugalia a decis să acorde refugiaților și celor care cer azil aceleași drepturi cu ale rezidenților, mai ales în privinţa accesului la sistemul de sănătate, în tentativa de a încetini răspândirea epidemiei de coronavirus.

Poliţia de frontieră nu a precizat câte persoane sunt vizate de această măsură, intrată în vigoare vinerea trecută, pentru a le permite migranţilor să aibă acces la servicii publice şi la ajutoare sociale oferite de stat.

update

Critici americane și europene la adresa Ungariei, unde premierul are acum puteri discreționare

Premierul Viktor Orban în Parlamentul de la Budapesta, 30 martie 2020
Premierul Viktor Orban în Parlamentul de la Budapesta, 30 martie 2020

Doi membri de frunte ai Congresului american au criticat votul de luni al Parlamentului ungar și faptul că o țară aliată din NATO și membră a Uniunii Europene permite acum unui politician să „guverneze ca un dictator, prin decrete”. Este vorba de Eliot Engel, democrat și președinte al Comisiei de politică externă din Camera reprezentanților și de senatorul republican Jim Risch, președintele comisiei similare din Senat.

Mai mult, Eliot s-a declarat revoltat de faptul că premierul Orban „profită de suferința concetățenilor săi” pentru a obține un câștig politic personal. Cei doi politicieni americani au criticat mai ales faptul că Orban se bucură acum, „pe termen nelimitat” de noile prerogative extinse.

Luni, 30 martie, Parlamentul Ungariei i-a dat puteri aproape nelimitate premierului Viktor Orban, autorizându-l să conducă țara prin decret pe durata pandemiei de coronavirus, deci chiar și după ridicarea eventuală a stării de urgență.

Cât noua lege este în vigoare, nu se pot organiza alegeri, guvernul poate suspenda aplicarea unor legi iar persoanele care publică informații considerate neadevărate sau alarmiste despre pandemia de coronavirus și măsurile luate de guvern, riscă ani de pușcările.

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders a anunțat că executivul european va analiza legea din Ungaria „din punct de vedere al respectului pentru drepturile fundamentale”.

Iar fostul premier italian Matteo Renzi a cerut direct „excluderea Ungariei din UE”. Ceea ce nu este posibil.

Ca reacție la votul din Parlamentul de la Budapesta, deputați europeni au lansat o petiție în care se cere ca în toate țările UE, măsurile speciale luate e guverne pentru a combate epidemia de coronavirus, să aibă și o dată la care automat ies din vigoare. Parlamentele și presa trebuie să fie libere să-și continue activitatea iar Comisia Europeană, trebuie să ia măsuri „împotriva guvernelor care profitând de pandemia de coronavirus, își arogă puteri autoritare”. Printre semnatari se numără și eurodeputata din România,Ramona Strugariu, grupul Renew Europe, condus de fostul premier român, Dacian Cioloș.

Statele Unite rămân țara cea mai lovită de pandemia de coronavirus

Times Square pustiu ca urmare a pandemiei de coronavirus, 28 martie 2020.
Times Square pustiu ca urmare a pandemiei de coronavirus, 28 martie 2020.

Statele Unite continuă să fie țara cu cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu coronavirus dar președintele american Donald Trump a anunțat luni că peste un milion de americani au fost deja testați. El a făcut apel la concetățeni să continue să mențină distanța socială, să stea în casă cât de poate pentru că „următoarele 30 de zile vor fi cruciale pentru a câștiga acest război”. Duminică, Trump a extins recomandarea ca lumea să stea acasă, din cauza pandemiei de coronavirus, până pe 30 aprilie.

Luni, 30 martie, numărul deceselor în Statele Unite a crescut la peste 3000, ziua cu cele mai multe cazuri fatale până în acest moment iar cel a cazurilor confirmate de Covid-19 a ajuns la peste 160 de mii, potrivit agenției Reuters. Între timp, la New York – epicentrul epidemiei din America – a sosit nava spital „Comfort” care va trata cazurile care nu sunt legate de Covid-19, pentru a permite spitalelor din oraș să se concentreze pe bolnavii cu coronavirus. „Este o atmosferă de război și trebuie să punem toți umărul” a declarat primarul orașului, Bill de Blasio. Statele Unite au acum cel mai mare număr de cazuri confirmat și cifra o să crească pe măsură ce se intensifică și testarea.

50 de medici și pacienți din secția de pneumologie a unui spital de la Tiraspol, suspecți de Covid-19

Spitalul clinic de la Tiraspol
Spitalul clinic de la Tiraspol

Peste 50 de pacienți și medici din secția de pneumologie a spitalului clinic de la Tiraspol sunt suspecți de a fi contractat Covid-19, după ce unul dintre pacienții internați în secție a fost confirmat cu noul virus. Întreaga secție a fost transferată la spitalul de boli infecțioase din Slobozia, iar analizele pacienților au fost trimise la Chişinău pentru diagnosticare. Conducerea spitalului de la Tiraspol a fost concediată de liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

Krasnoselski a declarat în cadrul unei ședințe că tot spitalul clinic de la Tiraspol, cea mai mare instituție medicală din regiune, ar putea fi sub amenințare, având în vedere că medicii din secția de pneumologie au contactat și colegii lor din alte secții. Krasnoselski a declarat că situația a fost posibilă din cauza iresponsabilității medicilor. „Controalele au arătat că medicii nu folosesc echipamentele de protecție care le-au fost puse la dispoziție și mizează în continuare pe noroc”, a spus Krasnoselski.

În acest moment în regiunea transnistreană sunt confirmate 18 cazuri de coronavirus, cifră anunțată încă de duminică, iar trei dintre pacienți au făcut pneumonie. Tiraspolul nu are propriile teste și trimite probele biologice la Chişinău pentru confirmarea diagnosticului.

La Tiraspol, șeful Statului major pentru combaterea epidemiei, Ruslan Mova, a anunțat că luni la laboratorul de la Chişinău au fost trimise 120 de probe din toată Republica Moldova, dintre care 95 – din regiunea transnistreană, cele mai multe fiind de la pacienții din secția de pneumologie de la Tiraspol. „Sperăm că medicii din acestă secție au respectat toate normele și au făcut dezinfecția necesară și astfel testele vor fi negative. Deși speranțe în acest sens sunt puține”, a spus Ruslan Mova.

În Italia scade numărul cazurilor de coronavirus și crește cel al vindecărilor

Italia înregistrează o încetinire a ratei noilor cazuri de coronavirus și un număr record de oameni vindecați. Luni s-a anunțat că au murit de coronavirus încă 812 oameni, aducând bilanțul italian la 11 591 – cel mai mare din lume. Numărul cazurilor noi de infectare anunțate luni este 4050, iar numărul total de cazuri confirmate - 101 739. Epidemiologii spun însă că numărul real de cazuri din Italia ar putea fi mai mare de 10 ori decât cel oficial, întrucât sunt testați numai cei cu simptome puternice. Dintre cei infectați, au fost declarați vindecați 14 260, inclusiv cifra record pentru o zi de 1590 – anunțată luni.

Viktor Orban va conduce țara prin decrete pe durata pandemiei

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban
Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban

Parlamentul Ungariei i-a dat puteri sporite premierului Viktor Orban, autorizându-l să conducă țara prin decret pe durata pandemiei de coronavirus. Legislativul dominat de partidul naționalist-conservator al premierului Orban, Fidesz, a aprobat proiectul legislativ cu 137 de voturi pentru și 53 împotrivă. Ungaria nu este singura țară care a intrat în stare de urgență după ce pandemia a ajuns în Europa, restrângând temporar libertățile civice. Unic este că parlamentarii unguri i-au dat lui Orban autoritate mărită pe termen nelimitat, permițându-i s-o dețină și după ce legislativul va ridica starea de urgență. Proiectul legislativ de la Budapesta a fost criticat în faza de pregătire atât de Uniunea Europeană, cât și de Oficiul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.

Dialog telefonic Putin-Trump pe tema cooperării pentru combaterea pandemiei

Președintele rus Vladimir Putin a discutat luni telefonic despre o cooperare mai strânsă pentru combaterea pandemiei de coronavirus cu președintele american Donald Trump, într-o convorbire inițiată de Washington, a anunțat luni Kremlinul, adăugând că cei doi lideri s-au pus de acord asupra unor „consultări” privind prețul petrolului. Cei doi lideri „au discutat o cooperare mai strânsă între cele două țări” în combaterea coronavirusului și au convenit asupra unor consultări privind „starea actuală a pieței globale a petrolului” între ministerele energetice din cele două țări – se mai spune în comunicatul de presă rusesc.

Guvernul Georgiei interzice circulația noaptea pentru a stăvili răspândirea coronavirusului

Guvernul Georgiei a decis să impună interdicție de circulație pe timp de noapte în cadrul noilor reguli de carantină menite să stăvilească răspândirea coronavirusului. Premierul de la Tbilisi, Giorgi Gakharia, a anunțat noile măsuri la o conferință de presă pe data de 30 martie, spunând că „dinamica apariției de cazuri noi este alarmantă”. Țara cu 3,7 milioane de locuitori a înregistrat 100 de cazuri, fără vreun deces. Premierul Gakharia a spus că începând din 31 martie va fi impusă interdicția de circulație la scară națională între orele 21 și 6, timp în care vor fi deschise numai farmaciile. Guvernul a declarat de asemenea o „carantină generală” în timpul căreia oamenii vor putea să iasă din casă numai pentru cumpărături vitale.

Republica Moldova: În ultimele 24 de ore, 35 noi cazuri de infectare cu coronavirus

În Republica Moldova s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 35 noi cazuri de infectare cu coronavirus, majoritatea prin transmisie locală, a anunțat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Noul bilanț al cazurilor confirmate se ridică astfel la 298. De la începutul epidemiei au fost două decese, iar 13 pacienți s-au vindecat. Ministra Dumbrăveanu a anunțat luni două însănătoșiri din rândul copiilor.

R.Moldova va achiziționa 100.000 de teste COVID-19 din China

Președintele Igor Dodon spune că în cadrul efortului de combatere a epidemiei COVID-19, R. Moldova va achiziționa 100.000 de teste din China. Vorbind după ședința „conducerii de vârf” de luni, ținută cu premierul și spicherul parlamentului, Dodon a spus că testele din China ar fi „cele mai eficiente și rapide”. Dodon a spus că deja s-a făcut o comandă către partea chineză, că se află în contact pe tema aceasta cu guvernul de la Beijing, iar testele vor fi aduse în țara cu o cursă aeriană charter. Dodon a mai spus cu aceeași ocazie că va continua și repatrierea cu curse charter a moldovenilor din străinătate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG