Experții europeni vor ajuta autoritățile moldovene să contracareze fluxurile ilicite de bani folosiți pentru interferența în alegeri. Anunțul a fost făcut la cea de-a 12-a ședință a Hub-ului de securitate al Uniunii Europene, care a avut loc la Chișinău pe 6 martie.
Într-un moment de schimbări geopolitice majore, Statele Unite își redefinesc relațiile cu aliații lor, în timp ce puteri rivale precum Rusia și China își consolidează influența. Cum va afecta această realiniere securitatea europeană și echilibrul global de putere?
Două drone au survolat R. Moldova în noaptea de 16-17 februarie, în timpul unui atac al Rusiei asupra regiunii ucrainene Odesa. Incidentul a avut loc la câteva zile după ce căderea unor drone rusești pe câmpurile de la granița cu Ucraina a dus la mustrarea publică a ambasadorului rus la Chișinău.
Ministerul moldovean de Externe a prezentat ambasadorului fragmente din dronele căzute în sudul țării, în timpul convocării acestuia pentru a i se înmâna nota de protest. Ca măsură de răspuns, Chișinăul a anunțat că va demara procedurile de închidere a Centrului Cultural Rus.
Mai multe drone au traversat sudul R. Moldova în noaptea de 12 spre 13 februarie, în urma unui atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Ministerul moldovean de Externe a condamnat aceste atacuri și a anunțat că-l convoacă de urgență pe ambasadorul agreat al Rusiei la Chișinău.
Poliția moldoveană a anunțat miercuri, 12 februarie, că a descoperit o dronă, pe un câmp din preajma localității Salcia din raionul Taraclia. Zona a fost izolată, iar specialiștii secției tehnico-explozivă urmează să o investigheze în detaliu.
Ministerul Apărării moldovean spune că a detectat „un aparat de zbor fără pilot”, care a încălcat spațiul aerian al R. Moldova, în noaptea de 3 februarie. Zborul a fost înregistrat în intervalul 00:30 – 00:45, în regiunea transnistreană.
Evenimentele din criza gazelor din regiunea transnistreană au început să se precipite să se succeadă rapid, sugerând că se apropie și deznodământul. În acest episod din „Reporterii” rebobinăm filmul ultimelor câteva zile.
Vorbind cu oficiali și diplomați europeni despre ce să așteptăm de la 2025, în aceste discuții a revenit iar și iar un pronostic neașteptat, anume că există posibilitatea ca regiunea separatistă transnistreană să se reintegreze cu Republica Moldova.
Guvernul de la Chișinău a aprobat în premieră un Plan de pregătire și răspuns la accidente nucleare și radiologice, în vederea protecției populației, ținând cont de „situația din vecinătate” și războiul din Ucraina.
Comentatorul politic și istoricul Anatol Țăranu se arată convins că regiunea separatistă Transnistria va deveni un element de negocieri într-un viitor tratat de pace în Ucraina. Invitat al podcastului Europei Libere „În esență...”, Anatol Țăranul spune că la pace s-ar putea ajunge în acest an.
R. Moldova, țara cu cea mai mică armată din Europa, își propune să urce în clasamentul puterilor militare cu cinci trepte până în anul 2026 și cu zece – către anul 2034. Este unul din obiectivele Strategiei de Apărare pentru următorii zece ani, adoptată recent de Parlamentul moldovean.
Încarcă mai mult