Schimbul de replici tensionat dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președintele și vicepreședintele SUA, Donald Trump și JD Vance, în timpul întrevederii lor de pe 28 februarie, la Casa Albă, a avut un impact puternic asupra multor ucraineni. Dar oamenii l-au resimțit în mod diferit.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, i-a spus președintei moldovene, Maia Sandu, pe 1 martie, la Chișinău, că Ucraina poate fi doar prima victimă a Rusiei, că R. Moldova „trebuie să-și consolideze securitatea”, dar că „nu este singură în fața provocărilor”.
Președinții SUA și Ucrainei au schimbat replici direct în fața presei. Trump i-a reproșat lui Zelenski că nu este recunoscător pentru sprijinul SUA în război. La discuție a luat parte și vicepreședintele JD Vance.
Lideri europeni, inclusiv președintele francez, Emmanuel Macron, premierul polonez, Donald Tusk, și președinta moldoveană, Maia Sandu, au transmis mesaje de sprijin pentru Volodimir Zelenski după disputa acestuia cu Donald Trump. La Washington, republicanii și democrații au avut reacții împărțite.
Președintele SUA, Donald Trump, l-a primit vineri la Casa Albă pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, căruia i-a spus că discuțiile despre o încetare a focului cu Ucraina merg bine și că „suntem aproape de armistițiu”. Discuția s-a aprins, apoi, făcând loc la acuzații de „nerecunoștință”.
Coreea de Nord a trimis mai mulți soldați în Rusia și a redistribuit câțiva pe linia frontului în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina, au transmis serviciile de informații de la Seul pe 27 februarie.
SUA și Ucraina au căzut de acord asupra termenilor unui proiect de acord privind minereurile, esențial pentru eforturile Kievului de a obține sprijinul militar al Washingtonului, au relatat miercuri ziarele și agențiile de presă, citând surse de la Casa Albă.
Cel mai îndelungat proiect al pictoriței Valeria Duca (29 de ani) reprezintă o serie de lucrări la care a muncit în ultimii 3 ani, inspirate din imaginile pe care le-a documentat ca voluntară în prima lună de criză a refugiaților ucraineni în Moldova.
Într-o victorie diplomatică pentru Ucraina la împlinirea a trei ani de la invadarea ei pe scară largă de către Rusia, Statele Unite nu au reușit să obțină la Adunarea Generală a ONU adoptarea unei rezoluții în care cereau oprirea războiului, dar fără să menționeze agresiunea din partea Rusiei.
Rusia vrea un acord de pace pe termen lung în Ucraina care să abordeze ceea ce Moscova consideră a fi cauzele profunde ale conflictului și nu o încetare rapidă a focului susținută de SUA, urmată de o reluare rapidă a luptelor, a declarat viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov
Încarcă mai mult