Linkuri accesibilitate

În căutarea unei soluții de salvare economică în perioada pandemiei


Trecători cu măști pe străzile din Chișinău, în plină epidemie de coronavirus
Trecători cu măști pe străzile din Chișinău, în plină epidemie de coronavirus

Premierul Ion Chicu a anunțat că pentru a împiedica răspândirea virusului COVID-19, săptămâna viitoare va fi declarată una liberă pentru bugetari, cu excepția celor din sectorul medical, cel de urgență și de asigurare a ordinii publice.

Unor instituții, cum este Casa Națională de Asigurări Sociale sau Poșta Moldovei, li s-a cerut să atragă personal „strict necesar” pentru a nu încetini procesul de plată a pensiilor și prestațiilor sociale. Dar ce măsuri iau întreprinderile care nu au cum să-și sisteze activitatea, cum ar fi cele de livrare a energiei?

În căutarea unei soluții de salvare economică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct



În dispoziția Comisiei pentru situații excepționale semnată de premierul Ion Chicu, se mai spune că bugetarilor care vor sta acasă săptămâna viitoare, salariul le va fi păstrat, iar zilele de lucru vor fi recuperate după ridicarea stării de urgență.

Prima misiune e să nu ne infectăm și a doua misiune e să nu-i infectăm pe alții

Unor instituții, cum este Casa națională de asigurări sociale, Poșta Moldovei sau Trezoreria de stat, responsabile de distribuirea plăților sociale, li s-au cerut măsuri de optimizare a activității personalului, spune consilierul primului-ministru, Vitalie Dragancea: „Au fost exceptate anume funcțiile care trebuie într-o formă sau alta să fie în această perioadă realizate de către instituții și să nu blocheze activitățile agenților economici. Obiectivul nu este să punem pe brânci economia, dar să întreprindem măsurile care ne ajută să prevenim răspândirea infecției pe teritoriul Republicii Moldova, printre oameni. Acum toți avem o misiune: prima misiune e să nu ne infectăm și a doua misiune e să nu-i infectăm pe alții”.

Responsabili din cadrul întreprinderii „Poșta Moldovei” au declarat pentru postul nostru de radio că administrația a luat decizia ca angajații săi să fie împărțiți în două echipe care să lucreze „prin rotație” – o săptămână de la distanță, iar altă săptămână „pe teren”, atunci când acest lucru este obligatoriu. În ce privește achitările pensiilor, acestea se vor face în baza unui calendar pus la dispoziție de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Unele întreprinderi, cum sunt cele de livrare a energiei, gazului sau operatorii de telefonie mobilă nu au cum să lase personalul să lucreze de la distanță, cel puțin nu toată lumea odată, pentru că sistarea unei asemenea activități ar avea un efect de domino asupra bunului mers al economiei. Iată de ce, anunțul de joi a centralei electrice de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, că își va trimite angajații în carantină după ce unul dintre angajații centralei a fost confirmat pozitiv cu coronavirus, a fost tratată cu îngrijorare. Între timp un alt comunicat al întreprinderii a precizat că angajații sunt izolați în cadrul unui sanatoriu și că vor fi duși în fiecare zi la serviciu, astfel încât centrala să-și continue activitatea.

De altfel, în dispoziția semnată de premierul Ion Chicu, se menționează că „decizia de declarare a zilelor de odihnă pe perioada 30 martie - 3 aprilie pentru unitățile din sectorul bugetar, nu produce efect asupra programului actual de activitate a sectorului privat și corporativ”.

Purtătorul de cuvânt al întreprinderii Premier-Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, Vasile Gribincea, spune că o parte din personal lucrează utilizând platformele on-line. În ce-i privește pe specialiștii care sunt responsabili de lucrările tehnice aceștia în continuare răspund solicitărilor venite de la cetățeni, spune Vasile Gribincea: „Maximal posibil, personalul de oficiu lucrează la distanță, personalul tehnic, serviciile operative au fost organizate astfel încât grupurile să fie prezente la momentul necesităților, evitându-se interacțiunea între ele atunci când acest lucru este posibil, toate fiind dotate cu măști de protecție, mănuși, dezinfectanți”.

Vasile Gribincea mai spune că în prezent oficiile comerciale ale întreprinderii sunt închise, iar consumatorii sunt încurajați să achite pentru energia consumată online. Atât administrația furnizorului de energie electrică, la fel ca și cea de distribuire a gazului – Moldova-Gaz, au declarat că familiile care întâmpină dificultăți la achitarea facturilor nu vor fi deconectate de la rețea, dar că plățile sunt importante pentru întreprinderi. Și asta e lesne de înțeles - dacă consumatorii vor înceta să achite facturile pentru energia și gazul consumat timp de câteva luni, companiile pur și simplu nu vor avea bani pentru a asigura livrările.

Previous Next

XS
SM
MD
LG