Linkuri accesibilitate

În Franța, are loc turul doi al alegerilor prezidențiale


Candidații la alegerile prezidențiale din Franța, Emmanuel Macron și Marine Le Pen (colaj)

Francezii votează în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, trebuind să aleagă între președintele centrist Emmanuel Macron și contracandidata sa de extremă-dreapta Marine Le Pen, un vot despre care se spune că va avea efecte considerabile asupra viitorului Europei și asupra războiului din Ucraina.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, favoritul acestei curse electorale este Macron. Dacă va câștiga turul de balotaj din 24 aprilie, Emmanuel Macron va fi primul președinte francez care obține un al doilea mandat în ultimii 20 de ani.

Observatorii scenei politice franceze atrag însă atenția că Macron nu poate lua nimic de-a gata, deoarece prezența la vot este crucială pentru asigurarea unei victorii.

Secțiile de vot s-au deschis la 8 dimineața și se vor închide la 8 seara, ora locală, primele sondaje la ieșirea de la vor fiind așteptate imediat după închiderea urnelor, la care sunt așteptați aproximativ 48,7 milioane de francei cu drept de vot.

Alegerile prezidențiale din 2017 au fost câștigate de Macron cu 66 la sută din voturi, contra celor 34 de procente obținute de Le Pen.

Lideri de centru-stânga din Germania, Spania și Portugalia le-au cerut francezilor, în articole de ziar publicate înaintea turului de scrutin din 24 aprilie, să-l voteze pe Macron, avertizând că „populiștii și extrema dreaptă” din Franța îl au pe președintele rus Vladimir Putin ca „model ideologic și politic și ar putea urma ideile șoviniste ale acestuia”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG