În R. Moldova încă nu s-a constatat prin probe de laborator existența tulpinii COVID-19 Omicron, considerată mult mai contagioasă, dar asta nu înseamnă că ea nu a sosit deja în țară.
Remarca a fost făcută joi la o conferință de presă de directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi. Potrivit TV8, el a spus că deocamdată noile cazuri de infectare în Moldova sunt toate cu Delta și că evoluția pandemică actuală este relativ bună, dar a observat că țara are o relativă întârziere față de „valurile europene” ale pandemiei, așa că nu exclude o creștere a incidenței la sfârșitul lunii ianuarie.
Avertismente similare au lansat și autoritățile din România vecină. Adriana Pistol, oficial de la Institutul de Sănătate Publică, a avertizat că „valul 5” al pandemiei ar putea ridica la 25.000 numărul noilor îmbolnăviri zilnice în România, iar sistemul sanitar va fi suprasolicitat din nou cel puțin la fel de mult ca în 2021.
România se numără printre țările din UE cu rata cea mai scăzută de vaccinare (40%), iar R. Moldova, cu vaccinare completă de nici 30%, este chiar și în urma ei. Experții spun că în condițiile în care transmisia Omicron este foarte greu de prevenit, singura „salvare” este vaccinarea, de preferință inclusiv cu doza a treia, booster.