Linkuri accesibilitate

În România, USR ar vrea să extindă utilizarea certificatului Covid


Datele Institului Național de Sănătate Publică din România.

În România, premierul desemnat Dacian Cioloș, liderul Uniunii Salvați România, se pregătește luni să înainteze în parlament lista guvernului său și un program de guvernare. Un pas care nu va pune punct actualei crize politice declanșată de votul de neîncredere în premierul liberal Flon Cițu, pentru că teoretic, Cioloș nu are nici o șansă să obțină majoritatea de voturi necesară pentru investire.

Duminică, Biroul Național al Uniunii Salvați România a aprobat lista de miniștri și forma finală a programului de guvernare care vor fi depuse luni n Parlament de premierul desemnat Dacion Cioloș, deși teoretic nu au au nici o șansă de a fi votate.

Guvernul ar urma să fie format numai din membrii USR după ce foștii aliați de guvernare, Partidul Național Liberal și Uniunea Maghiarilor din România au refuzat să colaboreze la refacerea vechii coaliții de guvernare, dar sub un al premier decât Florin Cîțu, în acest moment premier demisionar.

Programul de guvernare USR se deschide cu măsurile de urgență și cele de mai lungă durată care ar urma să fie luate pentru a lupa cu creșterea explozivă a numărului de noi cazuri de contaminări cu coronavirus.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 11.546 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19. Peste 1.700 de pacienți sunt internați la terapie intensivă, încă un record absolut, din care 37 sunt minori. Alte 299 de decese au fost raportate de autorități. Mai multe AICI.

USR vrea să extindă într-o primă fază utilizarea certificatului Covid, urmând ca până la sfârșitul lunii noiembrie să se impună utilizarea lui obligatorie pentru toți angajații din domeniile în care intră în contact cu publicul: „ Utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz”. O măsură care este deja în vigoare în Franța și într-o formă mai drastică, de vineri, în Italia.

Pentru a face față celei de a doua crize cu care se confruntă România, alături de toată Europa, și anume criza prețurilor la energie, USR propune între altele „ reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici și eliminarea accizei pentru energie electrică”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG