Linkuri accesibilitate

Oamenii străzii din Moscova, împinși la periferia orașului


Cerșetor de la Moscova
Cerșetor de la Moscova

Din vara anului 2018, odată cu Campionatul Mondial de Fotbal, mai mulți cerșetori au fost strânși de pe străzi şi mutați în centre sociale din suburbii.

Iurie locuiește la Moscova și este un om al străzii. Îi lipsesc opt degete de la mâini și ambele picioare. I-au fost amputate după ce a înghețat într-o noapte geroasă. „Sărbătoream cu niște cunoscuți Ziua internațională a Femeii, pe 8 martie. Am băut. Era cald în timpul zilei, dar noaptea s-a răcit. Așa mi-am degerat mâinile și picioarele.”

Iurie a ajuns la Moscova din Donețk. Bărbatul spune că și-a pierdut pașaportul în Rusia. Să-l recupereze nu poate: în Donețk e răzoi. După operația de amputare, Iurie și prietena lui, și ea fără adăpost, au fost găzduiți de centrul „Lublin”, aflat la periferia Moscovei.

Iurie ajuns la Moscova din Donețk
Iurie ajuns la Moscova din Donețk

Centrul „Lublin” adăpostește o mie de oameni. Cinci sute de angajați lucrează aici. Statisticile arată că centrele de acest fel își fac bine treaba. În iarna lui 2002, peste 1200 de oameni au murit înghețați la Moscova. În 2017, doar 11 oameni au mai avut aceeași soartă.

Irakli Kakabadze este asistent social și lucrează pentru „Patrula socială”, o organizație finanțată din bugetul orașului, care patrulează străzile Moscovei și caută oamenii fără adăpost.

„Erau mulți oameni fără adăpost la gară, în pasajele subterane, lângă stațiile de metro. Odată cu apariției patrulei sociale, numărul a scăzut foarte mult. Avem noi grijă de ei, îi tratăm, îi transportăm la centru, îi ducem acasă și, treptat, dispar de pe străzile Moscovei”, spune Kakabadze.

În total, 29 de mașini speciale patrulează capitala Rusiei. De cele mai multe ori, asistenții sociali îi găsesc pe oamenii străzii în fața gărilor. Acolo, până în vara anului 2018, erau instalate niște corturi și erau împărțite porții de mâncare. „Era instalat un cort aici. Oamenii fără adăpost primeau mâncare. Ce s-a întâmplat? Când a avut loc Campionatul Mondial de Fotbal în 2018, au scos cortul”, relatează Ivan, un alt bărbat fără adăpost.

Autoritățile au promis să reinstaleze cortul până la sfârșitul verii, dar nu au mai făcut-o.

O altă inițiativă socială a fost sistată anul trecut. Organizația „Nocilejka” din Sankt Petersburg a încercat să deschidă la Moscova o spălătorie pentru oamenii străzii, similară cu cea din Sankt Petersburg care funcționează deja. Andrei Ceapaev, angajat al ONG-ului „Nocilejka”, explică de ce este important: „E un loc destinat igienei. Omul vine să-și spele hainele, pleacă de aici simțindu-se mai bine, mirosind mai bine. Așa are mai multe șanse să-și găsească un adăpost. Când ești murdar ai mai puține șanse să fii angajat. Ești mai puțin competitiv.”

Centrul este departe de zonele rezidențiale pentru a nu crea incomodități moscoviților...

Locuitorii cartierului în care urma să fie deschisă spălătoria s-au împotrivit însă. „Își vor usca hainele aici, va fi multă lume. Vor sta de vorbă, vor dormi pe-aici, Doamne ferește!”, a spus o locatară. „Vor crea un focar de tuberculoză, de infecție. A cui a fost decizia? Puteau să găsească un loc în afara cartierelor rezidențiale”, s-a revoltat alta.

Organizația a fost nevoită să caute un alt loc pentru spălătorie. Deocamdată, nu a găsit.

Centrul pentru oamenii străzii „Lublin” se află la 15 km de centrul Moscovei. De ce e atât de de parte? „Centrul a fost amplasat în așa fel încât să fie aproape de stațiile de transport public. Gara se află la o distanță de 200 de metri, nici stația de metro nu este departe. Centrul este departe de zonele rezidențiale pentru a nu crea incomodități moscoviților”, explică Serghei Timoșenkov, directorul centrului.

Potrivit datelor oficiale, la Moscova există peste 14 mii de oameni ai străzii. Organizația de caritate „Vtoroe dîhanie” (din rusă - „A doua suflare”) afirmă că numărul este mult mai mare și ajunge la 80 de mii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG