O discuție în acest sens a avut loc între premierul israelian și consilierul prezidențial american pentru securitate națională, Jake Sullivan.
Administrația Biden se teme că planul lui Benjamin Netanyahu poate vătăma independența justiției în Israel și alte instituții democratice. Planul, anunțat la două săptămâni după instalarea guvernului israelian de dreapta a generat de-acum profunde diviziuni în societatea israeliană.
Casa Albă a dezbătut în ultima perioadă în ce măsură dorește să se amestece într-o chestiune de politică internă israeliană, în condițiile în care, pe de o parte, aceasta poate periclita democrația, dar, pe de altă parte, afecta raporturile cu țara respectivă. Dacă planul israelian este pus în aplicare el reduce semnificativ prerogativele Curții Supreme de a revizui proiecte de legi și a le respinge. Una dintre prevederi este că coaliția de guvernământ poate să anuleze decizii ale Curții Supreme, cu majoritate simplă.
Noile măsuri vizează anularea prerogativelor Curții Supreme de a revoca decizii administrative ale guvernului, reducând considerabil capacitatea puterii juridice de a controla activitatea guvernului. Acest nou plan oferă guvernului și coaliției care controlează Parlamentul control asupra numirii judecătorilor. Miniștrii vor avea dreptul să facă numiri politice în ministere, ceea ce nu puteau să facă în trecut.
În întâlnirea sa cu Benjamin Netanyahu, Sullivan a ridicat și problema extinderii așezărilor evreiești în teritorii ocupate din Cisiordania. Compoziția noului cabinet de la Ierusalim îngrijorează dat fiind faptul că în rândurile sale se află politicieni cu vederi considerate extremiste.
Benjamin Netanyahu a încercat să liniștească comunitatea internațională spunând că, în cele din urmă, deciziile îi aparțin lui, dar aceste măsuri preconizate, care periclitează independența justiției au readus în discuție temerile inițiale.