O zi încărcată de evenimente și anunțuri la Washington, de la cel al președintelui Biden cu privire la sistarea importurilor de petrol din Rusia până la audierea de la Congres în care s-a estimat că pierderile omenești ale Rusiei în acest conflict ar fi de între 2,000 și 4,000 de persoane.
Apoi mai sunt și eforturile diplomatice, între care cel mediat de Israel, care susține că parțile par mai flexibile acum, între dorința rușilor de a demilitariza doar regiunea Donbas, nu întreaga Ucraină, până la sugestiile lui Zelesnky, într-un interviu, că are acum o atitudine mai ”rece” față de aderarea la NATO a țării sale.
Observatorii politici privesc și către China, care poate fi un colac de salvare economică pentru Putin, chiar dacă asta ar crea o dependență umilitoare pentru Moscova. În China, acoperirea mediatică a conflictului este oglinda manierei în care criza este reflectată în presa rusă, ambele fiind controlate în mare parte de regim. Ca și în Rusia, opinii diferite sunt descurajate și sancționate. Intervenții in medii de socializare, favorabile Ucrainei sunt șterse, cele în sprijinul lui Putin și anti-occidentale, promovate.
Analiști spun că la fel cum a făcut și Vladimir Putin, Beijingul a subestimat inițial reacția occidentală, cu articole între care unul arăta că președintele Ucrainei și-ar fi pierdut răbdarea cu Occidentul care nu ajută.
Adevăratul obiectiv al unei astfel de retorici este Taiwanul, teritoriu pe care China îl consideră al său și în legătură cu care este urmărită la Beijin, acum, situația din Ucraina. Unul dintre comentatorii favorabili regimului a scris că Taiwanul își face iluzii deșarte dacă crede că Occidentul îl va proteja. Dar această primă reacție s-a risipit odată cu sancțiunile dure impuse Rusiei și frontul unit al NATO față de Putin. Cenzura face ca impresia lăsată să fie că populația Chinei sprijină Kremlinul, realitatea însă fiind mai nuanțată.
Mulți cred că în cele din urmă China poate juca un rol important în această criză, dar ce va face – ajutându-l sau nu pe Vladimir Putin – este trecut prin filtrul propriilor sale interese și ambiții, față de Taiwan.