Atanas Ilkov, directorul Direcției principale a poliției naționale, a declarat că trei persoane au fost arestate pe 17 februarie în zona Sofia, în timp ce proprietarul camionului a fost, de asemenea, reținut în aceeași zi în Burgas.
Alte trei persoane au fost reținute ulterior în Burgas, Kableșkovo și Karnobat, a relatat presa bulgară, citând surse judiciare. Procurorul general adjunct Borislav Sarafov a declarat pe 18 februarie, într-o conferință de presă, că este vorba despre „un alt transport de migranți” efectuat de un grup de crimă organizată.
El a mai spus că grupul infracțional făcea cel puțin două astfel de transporturi pe lună, dar de data aceasta „din lăcomie” au încărcat prea multe persoane în camion. „În cazurile anterioare, transportau între 25 și 35 de persoane. Pentru acest camion, 52 de persoane au fost prea multe", a declarat procurorul, citând o anchetă comună a Ministerului bulgar de Interne și a Parchetului.
Ministerul de Interne afirma că în camion se aflau aproximativ 52 de migranți și că supraviețuitorii - unii în stare extrem de gravă - au fost duși la trei spitale din Sofia pentru tratament de urgență. „Au suferit din cauza lipsei de oxigen, hainele lor sunt ude, au înghețat și, evident, nu au mâncat de zile întregi”, a declarat ministrul Sănătății, Assen Medjidiev.
Un cetățean bulgar a declarat pentru BTV că a trecut întâmplător pe lângă camion, iar migranții aflați în afara vehiculului i-au cerut ajutorul.
Camionul a fost abandonat pe o autostradă din apropierea Sofiei, iar șoferul a fugit, după cum susține Ministerul de Interne. Este posibil ca migranții să fi fost ascunși într-un adăpost construit sub o încărcătură de lemn, a relatat agenția de știri de stat BTA.
Poliția a primit primele informații despre camion în jurul orei 14:15. Autoritățile fac cercetări pentru a determina cauza exactă a morții celor 18 persoane și traseul pe care l-a urmat camionul. După primele cercetări, camionul a fost abandonat timp de 24 de ore.
Procuratura Generală a anunțat că a fost lansată o anchetă la nivel național, iar procurorul-șef adjunct Borislav Sarafov a sosit la fața locului împreună cu procurorul capitalei Sofia, Iliana Kirilova.
Autoritățile spun că migranții afgani călătoreau probabil dinspre Turcia și erau în drum spre Europa occidentală.
Informațiile au fost furnizate după ce liderii UE au convenit asupra unor măsuri care includ inițiative de consolidare a infrastructurii de securitate de-a lungul frontierei dintre Bulgaria și Turcia, inclusiv utilizarea de camere de luat vederi și turnuri de observare, potrivit dpa.
Liderii statelor membre s-au întâlnit la Bruxelles pe 16 februarie pentru a discuta despre acțiunile de abordare a numărului tot mai mare de migranți ilegali. Anul trecut au fost înregistrate aproximativ 330 de mii de cazuri de trecere a frontierei.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a vizitat recent granița dintre Bulgaria și Turcia, și a afirmat că sunt necesare două miliarde de euro pentru extinderea gardului de protecție de-a lungul frontierei externe a UE pentru a reduce presiunea migrației către Europa. Eșecul soluționării problemei migrației a fost invocat de Viena ca fiind un obstacol în calea admiterii Bulgariei și României în zona Schengen.