Linkuri accesibilitate

Europarlamentari promit la Chișinău mai mult sprijin din partea UE


Europarlamentarul Urmas Paet, la conferința de presă de la Chișinău, 1 aprilie 2022
Europarlamentarul Urmas Paet, la conferința de presă de la Chișinău, 1 aprilie 2022

Șapte europarlamentari în vizită la Chișinău pentru a se documenta asupra situației de pe teren după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei și pentru a evalua sprijinul european de care e nevoie.

O nouă delegație europeană vizitează Moldova pe fondul conflictului armat din Ucraina, atacată neprovocat la 24 februarie de F. Rusă. Noua solie vine de la Parlamentul care promite sprijin Moldovei pentru atenuarea impactului crizei din vecini și pentru traseul ei european.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00

Într-o conferință ținută vineri la Chișinău, eurodeputatul estonian Urmas Paet a numit „oribil” războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, iar sprijinul oferit de moldoveni refugiaților ucraineni „admirabil”. Moldova poate conta pe sprijin financiar din partea UE, a mai spus deputatul, ca și pe deschiderea pieței europene în fața exporturilor sale.

„După cum știți, au început procesele în UE pe baza acestei cereri. Este o chestiune care ar trebui să fie decisă de cele 27 de guverne ale UE. Dar Parlamentul European este clar pe poziția că Moldovei ar trebui să i se acorde statutul de candidat , pentru că doar așa va fi posibilă lansarea unor negocieri reale despre posibila aderare pe viitor a Moldovei la Uniunea Europeană”, a declarat, de asemenea, parlamentarul, comentând deja cererea de aderare la UE, depusă la scurt timp de la începutul invaziei ruse de R. Moldova, după ce Ucraina și Georgia au solicitat același lucru.

Urmas Paet, care este vicepreședinte al comisiei pentru afaceri externe în Parlamentul European, a condus o delegație din șapte europarlamentari, care au vizitat Chișinăul pentru a se documenta asupra situației de pe teren de după declanșarea invaziei ruse asupra țării vecine și asupra sprijinului european de care ar fi nevoie. O parte din acest sprijin a fost deja decis atunci când parlamentul european a aprobat alocarea, către Chișinău, a 150 de milioane de euro drept asistență macrofinanciară și desfășurarea, la hotarul său cu Ucraina, a unei misiuni a agenției europene pentru poliția de frontieră Frontex.

Săptămâna viitoare, partenerii europeni se convoacă la o conferință a donatorilor la Berlin, în căutare de soluții financiare pentru crizele cu care se confruntă Moldova.

După greutăți financiare provocate de prețurile fără precedent la resursele energetice, R. Moldova întâmpină noi dificultăți economice după declanșarea războiului și oprirea comerțului său cu Răsăritul. Guvernul de la Chișinău a cerut UE anularea cotelor de export, iar Urmas Paet a formulat azi un posibil răspuns:

„Din punctul de vedere al Parlamentului European, presupun că și a Consiliului European, vom analiza și acționa rapid în ceea ce privește cotele agricole. Cred că UE poate lua unele decizii pentru a ușura exporturile din Moldova în Uniunea Europeană.”

După începutul valului de refugiați ucraineni, peste o sută de mii au fost acomodați de R. Moldova, lucru pentru care Chișinăul a fost lăudat de partenerii occidentali. Țara nu s-a alăturat însă sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Întrebat de Europa Liberă despre asta, euro-deputatul estonian din fruntea delegației a spus:

„Nimeni nu învinovățește R. Moldova pentru că se înțelege clar cât de dificilă și sensibilă este situația. Apreciem foarte mult că Moldova s-a alăturat și chiar a fost implicată activ în pregătirea rezoluției ONU privind războiul împotriva Ucrainei. Și bineînțeles, apreciem ospitalitatea moldovenilor care au găzduit atât de mulți refugiați din Ucraina. Așa că în acest sens, dacă ar fi să ne uităm la toate circumstanțele, cred că Moldova face deja foarte multe.”

XS
SM
MD
LG