Linkuri accesibilitate

Ștefan Gligor: „Când copiii oamenilor de afaceri sunt vaccinați înaintea medicilor, este prea de tot”


Ștefan Gligor (PS) despre cum s-a reacționat în R. Moldova la descoperirile despre vaccinările peste rând.

Urmare a scandalului vaccinărilor peste rând izbucnit săptămâna trecută, un partid - cel pro-prezidențial PAS din parlament - încearcă în aceste zile să determine instituțiile statului să le ceară să plătească pentru ser celor care l-au primit în locul medicilor, oamenilor bolnavi sau în etate –peste 700 de cazuri, așa cum a estimat președinta Maia Sandu. Într-un interviu la Europa Liberă, Ștefan Gligor, președinte al noului Partid al Schimbării, cel care a semnalat primul caz de încălcare a planului național de vaccinare contra coronavirusului, spune că știa că R. Moldova este un stat bazat pe cumătrism, dar „totul are o limită”. Au răspuns, însă, autoritățile la întrebarea de ce s-a întâmplat? S-ar fi așteptat la o reacție mai tranșantă? Întrebările cu care Liliana Barbaroșie a început discuția cu Ștefan Gligor.

Ștefan Gligor: „Când copii oamenilor de afaceri sunt vaccinați înaintea medicilor, este prea de tot”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:42 0:00
Link direct

Ștefan Gligor: „Eu cred că noi suntem un stat profund afectat de corupție și de o totală lipsă de încredere față de autoritățile statului. Și atunci, orice proces administrat de stat, inițiat de stat este cumva pus sub semnul întrebării și desigur din start au existat bănuieli că la un moment dat anumite partide din vaccinurile alocate medicilor și personalului medical vor fi utilizate pentru vaccinarea șefilor, rudelor lor, oamenilor de afaceri ș.a.m.d. Din păcate, asta s-a dovedit a fi adevărat și, din câte eu cunosc, Ministerul Sănătății, în urma acelei publicații pe Facebook, pe care am făcut-o de la o sursă din raionul Edineț, a convocat într-o ședință online toate spitalele raionale, a solicitat listele persoanelor vaccinate și, din câte înțeleg, au ajuns informațiile cu privire la persoanele care nu trebuiau să fie pe acele liste inclusiv la președinție și, desigur, la Ministerul Sănătății.

S-a constatat că circa 700 de persoane au beneficiat fără să aibă dreptul la acest vaccin...

Acum m-am așteptat sau nu? Eu nu mă aștept la nimic, este important în momentul în care obținem niște informații să le comunicăm pentru a opri aceste procese. Există o logică în procesul de vaccinare, logica asta spune că medicii și personalul medical sunt primii care trebuie să fie vaccinați. Din păcate, politicul a intervenit și aici. Eu știu, inclusiv am informații din raioanele de nord despre faptul că s-a cerut, de exemplu, Pfizer numai 222 de doze în cazul raionului Edineț sau în cazul altor raioane ca să mai rămână loc pentru 200 de doze de Sputnik V, atunci când va ajunge în țară Sputnik V și acest lucru se face pentru ca Partidul Socialiștilor, care stă foarte bine la nord, să aibă posibilitate să-și facă PR. Și ați văzut că au introdus stare de urgență și primul lucru pe care l-a făcut Dodon, a plecat în Rusia și a negociat 180 de mii de doze de vaccin Sputnik V. Și atunci când îți dai seama că Partidul Socialiștilor și Igor Dodon își fac PR politic pe viața și pe moartea oamenilor, înțelegi cât de mizerabil este sistemul. Ăștia trebuie dați la gunoi. Nu este prima dată când eu aud despre acest lucru. Noi am fost unul din ultimele state care s-au înregistrat pe platforma COVAX pe motiv că Igor Nicolaevici Dodon și PSRM nu le permiteau autorităților să facă acest lucru, speculând că va veni în curând vaccinul Sputnik V și că lumea se va vaccina cu Sputnik V. Deci, orice noțiune este discreditată, orice valoare, nu mai există linii roșii, principii la acești oameni și asta este sub orice critică. Și atunci, neavând autorități care funcționează, fiindcă noi nu prea avem, noi avem medicii care încearcă să facă față pandemiei, în rest, autoritățile noastre ca și cum nu există.

Noi avem o procuratură absolut inaptă, caricaturală, dacă vreți, o anecdotă, o instituție-anecdotă. Același lucru e și cu poliția, același lucru e și cu organele de urmărire penală. Și atunci, în situația în care nu ai instituții care penalizează, instituții care trag la răspundere, nu ai la ce să speri, soluția noastră este exclusiv organizarea alegerilor parlamentare anticipate, oricât ne-ar costa și alegerea unui parlament integru, a unei majorități integre, care va numi un guvern profesionist, guvern care se va apuca de treabă. Alte soluții Republica Moldova nu are, toate scenariile sunt proaste, doar acesta este acel corect.”

Europa Liberă: Pentru Dvs. personal acest episod a dezgolit mai degrabă o excepție sau o regulă?

Ștefan Gligor: „O regulă, desigur că este o regulă. Există „elită”, așa-numita „elită” care beneficiază de anumite relații la nivel de raioane, la nivel de țară, la nivel de republică. Acesta este un lucru binecunoscut, aceste „elite” se ajută și se acoperă reciproc, vorba vechiului proverb latin: „Manus manum lavat” („O mână spală pe alta”). Este adevărat că sunt și excepții, între primari, între alți funcționari există oameni care fac parte din grupuri de mare risc în cazul în care au obezitate, diabet, boli cronice, pentru că, din câte eu cunosc, există protocol, există o instrucțiune cu privire la vaccinarea persoanelor după 60 de ani afectate de boli cronice care se află în grupul de risc sporit.

Eu admit că există anumite excepții, dar totuși atunci când copiii unor oameni de afaceri din raionul Edineț ajung să fie vaccinați și se laudă despre chestia asta pe la beții și pe la chefuri, asta, mă iertați, nu este o excepție, asta este o regulă în Republica Moldova și regula asta înseamnă lipsa oricărui bun-simț și a legii. Și atunci când tu ai așa ceva, nu ai credibilitate și nu ai respect, și nu ai încredere din partea omului simplu care este lăsat unu la unu cu această pandemie, cu criza economică, cu faptul că nu are o bucată de pâine ș.a.m.d.”

Europa Liberă: De ce nu este mulțumitoare pentru Dvs. personal o explicație de genul: să nu se strice vaccinul, că medicii au refuzat să se vaccineze?

Ștefan Gligor: „În cazul în care să nu se strice vaccinul, ai lista persoanelor din raion afectate de boli cronice, boli periculoase, obezitate, diabet zaharat, alte afecțiuni și maladii, pe aceia îi chemi, nu chemi oamenii de afaceri și vaccinezi inclusiv copiii lor, pentru că eu am mari dubii că acei tineri, care sunt de vârsta mea și mai tineri, sunt în grupul de risc și sunt tare afectați de boli cronice. Faci aceste lucruri transparent, credibil, faci anunț, în momentul în care o persoană, un primar, un consilier, altcineva care face parte din această listă, de exemplu, pe lângă faptul că are o afecțiune cronică mai e și în contact cu alte persoane și are risc sporit de infectare, faci anunț despre asta, explici de ce persoana respectivă beneficiază de vaccin în afara rândului, explici că au rămas doze și explici că, uite, asta facem sau mai întâi vezi pe listă bătrânii în cazul în care era vorba, de exemplu, de Pfizer, deși în unele state de la 60 de ani în sus se vaccinează cu AstraZeneca, iar AstraZeneca există, faci aceste lucruri și explici, comunici, faci comunicare strategică. Eu zic că pe lângă vaccinarea grupurilor de risc primare ar fi nevoie și de popularizarea procesului de vaccinare și atunci, dacă ne uităm pe cercetările sociologice cine beneficiază de cea mai mare încredere, te uiți la politicieni, te uiți la primari,

Campania de vaccinare anti-Covid: Ce au înțeles până acum cetățenii R. Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00

pentru că aceștia sunt, de exemplu, președinta Republicii Moldova beneficiază de un mare nivel de încredere și ar fi bine să se vaccineze în fața camerei. Avem primarii, nu mulți, avem în țară peste 900 de primari, eu zic că trebuia să oferim posibilitatea tuturor primarilor la cameră să se vaccineze ca un exemplu. Cheltuim 900 de doze, dar dezavuăm o mulțime de teorii speculative și de conspirație, arătăm că alesul local, care este liderul comunității, are încredere în vaccinare și asta este calea corectă. Înțelegeți că nu e vorba doar de grupurile de risc, desigur că grupurile de risc în primul rând, dar noi avem nevoie și de o campanie de informare și de comunicare strategică, și de credibilizarea acestui proces de vaccinare care a fost discreditat la greu. În el s-a lovit prin minciună, manipulare, prin speculații, prin teorii ale conspirației, prin faptul că ministerul nostru, instituție absolut inutilă, a stat și a tăcut. Există o campanie întreagă de discreditare a vaccinării, la care nu a existat nicio reacție.”

Europa Liberă: Apropo de asta, mă bucur că ați adus discuția aici. Pe canalele de Telegram, care aparțin unui anumit curent de gândire, am văzut această idee că și-au tăiat creanga de sub picioare, că mulți dintre cei care s-ar fi vaccinat ilegal fac parte din partidele lor. Are culoare politică problema asta despre care vorbim?

Ștefan Gligor: „În primul rând, ea are culoarea corupțională și, în al doilea rând, are culoare politică, pentru că de regulă, și dacă vorbim de instituțiile din raioanele de nord, majoritatea acestor raioane sunt controlate de Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, care, în opinia mea, în mare parte sunt cam de-o teapă, sunt foarte asemănătoare, sunt compatibile în felul lor de a fi și de a lua decizii și cinismul cu care tratează lucrurile.

Nu poți să spui că problema e doar în PSRM, acolo se regăsesc oameni din diferite partide...

Și esența este această componentă corupțională sau de „blat”, de cumătrism, de relații interpersonale care domină asupra interesului public și relațiilor cu caracter comunitar, general. Cam asta este explicația, societatea noastră este una construită pe cumătrism și pe relații interpersonale, dar totuși există niște limite și dacă s-au făcut acele excepții pentru anumite persoane care aveau anumite afecțiuni și au anumite afecțiuni, aceste lucruri trebuiau făcute public.”

Europa Liberă: Să vorbim un pic despre cum ar trebui să fie sancționată chestia asta. Va urma rapelul, ceea ce înseamnă că aceste 700-800 de persoane care peste rând și fără voie au obținut vaccinul se vor transforma în 1.400-1.600. Dvs. cum vi se pare?

Ștefan Gligor: „Prima concluzie și primul efect, cel mai important efect al acestei descoperiri nefaste, neplăcute este să facem așa ca să nu se mai repete, că aceste 700-800 nu sunt critice pentru procesul de vaccinare, dar, în același timp, este important să tragem concluziile și să facem așa ca să nu se mai repete. Să-i sancționezi? Ca să-i sancționezi, trebuie să vezi cum îi sancționezi, trebuie să stabilești cine a fost inclus în afara rândului, de exemplu, ar fi avut dreptul la acest vaccin având anumite afecțiuni cronice, dar cine erau niște oameni de afaceri care puteau să mai aștepte. Deci, organele de anchetă, procuratura ar trebui să facă un control în acest sens și să vadă exact, să stabilească gradul de răspundere. În primul rând, trebuie să răspundă medicii care au administrat vaccinurile și atunci medici și așa sunt puțini și nu știu cum îi expui repetat.

Asta nu este doar responsabilitatea medicilor, noi vorbim despre un sistem întreg și nu uitați că spitalele raionale de multe ori depind în anumite chestiuni legate de patrimoniu, de administrare de autoritățile locale. Și atunci acolo se creează un fel de interdependență. Lucrurile la nivel local sunt foarte concrete și acolo sunt niște realități despre care puțini vorbesc. Aici nu cred că sarcina noastră este să-i atragem pe acei medici la răspundere și să-i punem la închisoare, sarcina noastră este să le spunem și să ne asigurăm că ei nu vor mai face așa și vor respecta cu strictețe instrucțiunile cu privire la vaccinarea categoriilor care astăzi sunt cele mai expuse.”

Europa Liberă: Apelez acum în final la expertiza Dvs. de jurist. Sunteți politician, construiți un proiect politic în acest moment, dar lumea v-a cunoscut întâi de toate ca pe un jurist bun, de aceea vă întreb despre programul acesta în care se trec numele și funcțiile, și ocupația tuturor oamenilor vaccinați, am aflat de la autorități că nu sunt identificați acolo și cu funcții, și cu tot, după asta am aflat că sunt, dar nu le putem face publice. În România, toate datele astea s-au făcut publice, e adevărat, au existat și acolo anumite nemulțumiri că se află lucruri care n-ar trebui să se afle despre militari ș.a.m.d. De ce să nu se publice acest program, datele cu caracter personal, protecția lor e un motiv pentru a nu face public, transparent acest program?

Ștefan Gligor: „În opinia mea, nu ar trebui să fie, dar la noi, în Republica Moldova, această lege este de fiecare dată folosită de autorități pentru a ascunde niște adevăruri incomode, pentru a limita accesul la informație, pentru a nu face publice și posibile investigațiile încălcărilor pe care le comit pe bandă rulantă și continuă. Și atunci sunt invocate, în primul rând, prevederile Legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal, o lege pe care instituțiile de stat la nivel local, la nivel central oricare din puteri – legislativă, executivă, judecătorească – o folosesc la greu pentru a ascunde ilegalitățile pe care le comit.

De fapt, ei asta vor și invoca. Formal, într-adevăr, legea este o problemă, dar în esență este importantă strategia de comunicare publică într-o situație de urgență, într-o situație excepțională, precum este această pandemie. Credibilitatea proceselor și încrederea populației în autorități în astfel de situații sunt cruciale și pentru asta trebuia de comunicat la maximum de transparent, dacă era nevoie de făcut excepții și de făcut abateri de la fie și cadrul legal care formal ar fi încălcat. Eu nu cred că asta este o mare încălcare, de făcut la maximum procesul de vaccinare transparent față de orișicine, de făcut publice acele liste, avem medici 60 de mii, personal și medici, avem următoarele categorii cu afecțiuni cronice, nu văd nicio problemă să existe transparență în acest lucru, dar eu nu cred că asta se dorește, pur și simplu nu cred. În primul rând, eu nu cred că există o viziune în acest sens, în al doilea rând, nu cred că se dorește, că există dorință politică pentru ca lucrurile să fie făcute conform bunelor practici internaționale.

Eu am o atitudine foarte sceptică față de capacitatea autorităților de a organiza ceva...

Uitați-vă la ultimele măsuri, la introducerea stării de urgență și măsurile care, chipurile, au fost adoptate în urma instaurării acestei stări de urgență. Asta este o ofensă și o umilință. Măsurile respective puteau fi adoptate de către Comisia Extraordinară în Sănătate Publică și nu era nevoie de niciun fel de stare de urgență. Mai mult ca atât, îl avem pe primarul municipiului Chișinău care vine și anulează interdicția de a intra în parcuri, pe motiv că ea este, într-adevăr, una ridicolă, adică chiar și unii socialiști nu sunt de acord cu deciziile propriului partid și fracțiunii care îi reprezintă în parlament. Și atunci care poate fi gradul de încredere în deciziile autorităților? Este zero, din păcate, atât la nivel local, cât și la nivel central - o pandemie a corupției, a incompetenței și neprofesionalismului.”

XS
SM
MD
LG