Igor Dodon și-a exprimat, odată cu anunțul despre o donație de vaccin rusesc, și disponibilitatea de a cumpăra o jumătate de milion de doze din același vaccin, în condițiile în care o licitație în acest sens este încă departe de a fi finalizată. De unde știe Igor Dodon câte doze și de la ce producător de vaccin le va procura Chișinăul în urma licitației abia anunțate?
Un parlamentar din grupul socialist din legislativ, Vladimir Odnostalko, afirmă, explicând spusele președintelui PSRM de la Moscova, că nu e decât o declarație de intenție și că scopul ei e să atragă atenția producătorului de vaccin, nu să indice instituției moldovene responsabile de procurări ce vaccin anume ar fi bun de cumpărat:
„Este cunoscut cât de dificil e să procuri vaccinuri anticovid în acest moment. Țările stau în rând la producători. De aceea noi am dat acest semnal producătorului rus că suntem gata să procurăm această cantitate. Nu am garantat că vom cumpăra – nu ne putem lua așa angajatente. Noi pur și simplu am făcut o declarație de intenție.”
Federația Rusă a confirmat livrarea în calitate de ajutor umanitar a vaccinului Sputnik V
I-am solicitat aceste clarificări deputatului socialist după ce Igor Dodon a afirmat în vlogul său săptămânal, înregistrat de această dată la Moscova unde călătorește odată cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, că o donație de 180 de mii de doze de vaccin rusesc va sosi în R. Moldova, inclusiv 60 de mii pentru regiunea estică, nu mai târziu de săptămâna viitoare: „Eu știu, stimați concetățeni, că cu toții așteptați cu nerăbdare vaccinul Sputnik V, așa că, așa cum v-am promis, vaccinul va veni. Federația Rusă a confirmat livrarea în calitate de ajutor umanitar a vaccinului Sputnik V. Este vorba despre 180 de mii de doze. Decizia a fost luată de către președintele federației Ruse, dl Putin, la solicitările mele de anul trecut, în calitate de președinte, și la solicitarea în scris a dnei Grecianîi.”
În același mesaj, pe de altă parte, Igor Dodon a vorbit și despre viitoarele achiziții de vaccin:
„De asemenea, am discutat cu parte rusă procesul de achiziționare a vaccinului. Și am spus că noi, adică partea moldovenească, suntem gata să cumpărăm cel puțin 500 de mii de doze și suntem gata să plătim banii - bani sunt în buget.”
R. Moldova a început să se pregătească să procure vaccinuri contra noului coronavirus acum câteva săptămâni, după o decizie a parlamentului de a simplifica procedurile. Intenția autorităților e să cumpere o gamă cât mai variată, fie prin licitație, fie urmare a unor negocieri directe cu producătorii.
Constantin Nedelea, un responsabil al instituției ce se ocupă de aceste procurări - Centrul de achiziții publice în sănătate – spune că, deocamdată, oferte concrete nu au venit de la niciun producător: „Deschiderea ofertelor în cadrul licitațiilor deschise este preconizată pentru data de 9 aprilie – doar atunci vom cunoaște ce oferte avem. Paralel, am organizat proceduri de negociere, dar deocamdată nu am primit vreun răspuns. Noi am remis invitații de participare inclusiv fondului direct de investiții rus, dar răspuns nu am primit de la ei. Ieri am contactat încă o dată, deja am intervenit prin intermediul ambasadei ruse ca să ne prezinte o ofertă, adică pe lângă alți producători incluși în lista de urgență a OMS, sunt orientativ zece producători, de la nici unul deocamdată nu am primit ofertă. Dar mai este o săptămână – lucrurile se pot schimba.”
Parlamentari ai partidului pro-prezidențial PAS, printre ei Dan Perciun, au anticipat o astfel de lipsă de interes atunci când tema achizițiilor fusese dezbătută în parlament, suspectând guvernul de lipsă de eforturi în negocierile cu producătorii, ca să poată procura prin licitație doar vaccinul rusesc, cu preț eligibil în caz de concurs. Parlamentarul PAS ne mai spunea într-un interviu că varietatea ar fi necesară pentru a spori încrederea populației, care are diferite preferințe, prin urmare și oferta trebuie să fie diferită. Parlamentarul socialist Vladimir Odnostalko afirmă, pe de altă parte, că motivul neîncrederii în vaccinuri stă tocmai în acest gen de dezbateri. Odnostalko a negat totodată că partidul său ar avea interes să aducă mai ales vaccin rusesc în R. Moldova, așa cum îi reproșează oponenții politici.
Guvernul ar trebui să se gândească la un împrumut, poate chiar de un miliard de dolari, din rezerva BNM
Într-o altă declarație controversată din vlogul său de azi, Igor Dodon a semnalat că după ce starea de urgență i-a dezlegat mâinile la acțiuni nepermise unui executiv interimar, guvernul ar trebui să se gândească la un împrumut, poate chiar de un miliard de dolari, din rezerva BNM, pentru gestionarea pandemiei. Banca centrală moldoveană i-a răspuns imediat că legea îi interzice să dea cu împrumut bani guvernului, în plus asta ar spori inflația.