Linkuri accesibilitate

Țările UE care se consideră dezavantajate puteau cumpăra mai multe vaccinuri de la bun început (Der Standard)


Cancelarul austriac Sebastian Kurz (foto arhivă)
Cancelarul austriac Sebastian Kurz (foto arhivă)

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, susținut de Letonia, Bulgaria, Slovenia, Cehia și ulterior Croația, a cerut la sfârșitul săptămânii trecute Comisiei Europene și Consiliului European să rediscute schema de distribuire a vaccinurilor anti Covid-19 între țările din UE, o schemă criticată de Kurz că ar favoriza în acest moment unele țări, în detrimentul altora.

Este însă un proces agreat de toate țările Uniunii Europene încă de anul trecut, a replicat vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans iar luni, publicația austriacă Der Standard a relatat că Austria și multe alte țări au optat de la bun început pentru vaccinul AstraZeneca, mai ieftin și ușor de stocat și distribuit. Alte țări ca Germania sau Franța au comandat mai mult din vaccinurile net mai scumpe dezvoltate de firmele Pfizer/BioNTech și Moderna. La care se adaugă acum problemele pe care AstraZeneca le are cu livrarea cantităților promise în UE din motive de producție.

Mai mult, relatează Politico, copreședintele comisiei care a stabilit criteriile în baza cărora s-au făcut comenzile pentru țările UE este reprezentantul Austriei.

XS
SM
MD
LG