Linkuri accesibilitate

În căutarea șurubelniței magice


Fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, la ultimul său miting electoral, Chișinău, 9 iunie 2019.
Fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, la ultimul său miting electoral, Chișinău, 9 iunie 2019.

Minutul electoral cu Vasile Botnaru.

Minutul electoral cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00
Link direct

Există mii de modalități de a face declarații de dragoste și tot atâtea feluri în care se încearcă dezvinovățirea lui Vlad Plahotniuc. Dovadă este și comentariul dezarmant de sincer al unui fost tambur-major, care afirmă, cu ușoare note de trufie, că nimeni dintre cei opt candidați nu se ridică la altitudinea exigențelor sale.

„To li delo Plahotniuc!”, sugerează soldatul rămas fără slujbă. Că doar nu lui îi era adresată faimoasa promisiune catifelată a coordonatorului: „O să am eu grijă de voi!”. Plahotniuc îi amenința atunci cu declarații pe potențialii adversari, care se încumetau să meargă pe contrasens ori imitau mici șicane și rebeliuni. Până la urmă, alții au avut grijă de el.

Dar, după evadarea sa rușinoasă de astă-vară oricum vedem tentative de a-l des-culpa, mai subtile, mai stângace, mai sentimentale ori mai psihanalitice. În realitate, ele urmăresc reabilitarea mașinăriei în care erau înșurubați fiecare la locul lui oamenii coordonator-comandorului. Și dacă tot nu s-a găsit încă o șurubelniță potrivită care să-i dezghioace, ortacii râd pe sub mustăți și se joacă de-a mijatca – unde ziceați că este copacul, în vârful căruia s-a ascuns oul, în care stă la adăpost acul ce trebuie rupt în două ca să moară Кощей бессмертный?... Depășirea acestei stări de neputință și minciună este adevărata miză a acestui scrutin prezidențial-2020.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG