Linkuri accesibilitate

Înaintea summitului de la Paris, Rusia returnează navele ucrainene sechestrate


Strâmtoarea Kerci, 17 noiembrie 2019.
Strâmtoarea Kerci, 17 noiembrie 2019.

Mult-amânata întâlnire în patru în chestiunea Ucrainei (așa-numitul „format Normandia”: Putin-Zelenski-Merkel-Macron) va avea loc la Paris, iar Rusia nu putea decât să returneze, ca un gest de bunăvoință, navele ucrainene sechestrate anul trecut.

Înaintea summitului de la Paris, Rusia returnează navele ucrainene sechestrate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct


O întâlnire în acest format între cei patru nu mai avusese loc de mai bine de trei ani. Rusia a returnat luni, așadar, Ucrainei cele trei nave sechestrate în urma unui incident produs în urmă cu aproape un an, în noiembrie 2018, în strâmtoarea Kerci, care desparte Marea Neagră de Marea Azov. Alte schimburi de prizonieri între Ucraina și separatiștii sprijiniți de Rusia avuseseră loc în timpul anului.


Ministerul ucrainean al apărării a confirmat sosirea navelor. Ucraina a insistat de-a lungul anului pentru returnarea navelor, ca un gest de bunăvoință din partea Moscovei în contextul în care liderii celor două ţări vor participa luna viitoare la un summit de pace la Paris.

Cei 24 de militari ucraineni au fost repatriaţi pe 7 septembrie...


Moscova susţine că mai multe nave ucrainene au pătruns, în data de 25 noiembrie 2018, în apele teritoriale ale Rusiei şi au încercat să comită acţiuni ilegale în această zonă. Navele ucrainene ar fi ignorat solicitările forţelor navale ruse de a se opri şi au continuat să manevreze periculos, astfel că forţele ruse au folosit armamentul pentru a opri intruşii. Trei nave au fost sechestrate, iar 24 de militari ucraineni au fost arestaţi. Cei 24 de militari ucraineni au fost repatriaţi pe 7 septembrie, în urma unui schimb de prizonieri între cele două ţări.

Putin participă la summitul de la Paris

Strâmtoarea Kerci este singura trecere dintre Marea Neagră și Marea de Azov. Kievul susţine că Moscova restrânge traficul maritim prin strâmtoarea Kerci pentru a face din Marea Azov o mare interna a Rusiei, în timp ce Moscova afirmă că doreşte doar să garanteze securitatea podului peste această strâmtoare a cărui construcţie recentă a creat o legătură terestră între Crimeea anexată şi Rusia.


Simultan cu returnarea navelor, Kremlinul a confirmat luni participarea lui Vladimir Putin la un summit privind situaţia din Ucraina, împreună cu preşedinţii ucrainean Volodimir Zelenski şi francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.

Preşedinţia rusă rămăsese evazivă până acum cu privire la această reuniune în „formatul Normandia”, anunţată vineri de Palatul Elysée.

Întâlnirea are loc după ce și Kievul și separatiștii și-au retras trupele din mai multe puncte de pe frontiera de facto cu regiunile separatiste aflate sub control rus Donețk și Luhansk.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG