Linkuri accesibilitate

Țările grupului de la Visegrád sprijină financiar Moldova și Ucraina împotriva epidemiei


Grupul țărilor Visegrad
Grupul țărilor Visegrad

Cele patru țări ale „Grupului de la Visegrád”, structură regională informală creată imediat după căderea comunismului și din care fac parte Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia, au anunțat crearea unui program comun pentru a sprijini țările Parteneriatului Estic în lupta lor cu epidemia de coronavirus.

Țările grupului de la Visegrád sprijină financiar Moldova, Ucraina împotriva epidemiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Cele șase țări ale Parteneriatului Estic sunt: Ucraina, Moldova, Belorus, Georgia, Armenia și Azerbaidjanul.

Cele patru țări de la Visegrád, membre în UE, simt o mare afinitate cu cele șase republici foste sovietice ale Parteneriatului. Toate zece împărtășesc memoria comunismului, iar Polonia a fost, împreună cu Suedia, la originea proiectului însuși de Parteneriat Estic, unde intră și Republica Moldova.

Lansarea unui „program de solidaritate” în cadrul International Visegrád Fund...

Într-o scrisoare comună, cele patru țări de la Visegrád au anunțat lansarea unui „program de solidaritate” în cadrul International Visegrád Fund, simplificând procedurile astfel încât să se ajungă la întărirea structurilor țărilor Parteneriatului care se ocupă de victimele pandemiei de COVID-19.

Fondul creat este deocamdată încă modest, de doar 250.000 euro, însă el este independent de primirea altor fonduri europene. În acest context, Uniunea Europeană alocă peste 15 miliarde de euro pentru a ajuta țările partenere în contextul pandemiei de coronavirus.

Olivér Várhelyi
Olivér Várhelyi

Ucraina va primi astfel 190 de milioane de euro din acest ajutor financiar. Potrivit maghiarului Olivér Várhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, din cele 15,6 miliarde de euro, peste 3,8 miliarde de euro vor fi alocate Balcanilor de Vest, precum și statelor din vecinătatea sudică şi estică a UE.

Țările Parteneriatului Estic vor primi din partea UE 962 de milioane de euro, fondurile urmând să fie alocate pentru acţiunile de răspuns la situaţia de urgenţă, consolidarea sistemului de sănătate și diminuarea impactului socio-economic al pandemiei de coronavirus.

În privința Moldovei, care ar trebui să poată beneficia de cele 70 de milioane de euro, ajutor macrofinanciar, promis cu aproape doi ani în urmă, dar suspendați din motive politice, țările grupului de la Visegrád consideră că aceste motive nu erau corecte și cer deblocarea ajutorului promis Moldovei.

Un summit al UE cu țările Parteneriatului este prevăzut de multă vreme a avea loc la Bruxelles pe 18 iunie, însă e de așteptat ca el să se țină în realitate prin teleconferință.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG