Linkuri accesibilitate

Transnistria în contextul alegerilor - un interviu cu Nicu Popescu


Nicu Popescu
Nicu Popescu

Care este rolul jucat de chestiunea transnistreană în contextul alegerilor din Moldova.

Pentru că azi se împlinesc 17 ani de la declanșarea războiului de pe Nistru, dar și pentru că în Moldova e campanie electorală, am decis să vorbim azi despre rolul Transnistriei in contextul alegerilor din Moldova. Manifestindu-și preocuparea pentru cetățenii transnistreni din Transnistria, comisia Electorală Centrală a anunțat săptămîna trecută că va deschide secții de vot suplimentare în localitățile de pe malul drept al Nistrului pentru cetățenii moldoveni de cealaltă parte, adică din regiunea transnistreană. Președitnele CEC, Eugen Știrbu a făcut anunțul la întrevederea cu diplomatul european, ambasadorul Haralampos Christopoulos, responsabil de conflictele înghețate, precizînd că în regiunea transnistreană au fost constituite două circumscripții electorale. Oficialul european a dat asigurări că OSCE va oferi tot suportul necesar pentru ca moldovenii din stînga Nistrului să poata vota, adăugînd că misiunea a cerut să fie acredițati 230 de observatori pentru scrutinul din 5 aprilie.
Totodată, mai multe organizații neguvernamentale de la Tiraspol, printre care cunoscuta Proriv sau Asociația Combatantilor Transnistreni din timpul războiului i-au îndemnat pe locuitorii din regiune să boicoteze aceste alegeri pentru că altfel ar legitima Transnistria ca parte componentă a Republicii Moldova.
Valeriu Cațer l-a intrebat pe analistul politic, Nicu Popescu de la Centrul European pentru Relaţii Externe de la Londra ce rol joacă Transnistria in ecuația electorală modovenească.
XS
SM
MD
LG