Linkuri accesibilitate

Un guvern mai autoritar va izola Moldova şi va radicaliza opoziţia


Moldova - Nicu Popescu, political expert, 2009
Moldova - Nicu Popescu, political expert, 2009

Analistul londonez Nicu Popescu pledează pentru o soluţie negociată între PCRM, opoziţie şi societatea civilă

Nicu Popescu : Cred ca in conditiile actuale principalul beneficiar al acestor evenimente ar putea fi Federatia Rusa. Exista careva paralele intre evenimentele actuale si protestele din Ucraina din anii 2002, asa numita actiune "Ucraina fara Kucima", care a fost imprastiata brutal, si anume acele evnimente din 2002 din Ucraina l-au impins pe presedintele Kucima sa devina mai autoritar, sa se apropie de Federatia Rusa, sa faca o serie de concesii strategice Federatiei Ruse si in acelasi timp a radicalizat si opozitia.

Deci exista pericolul ca astazi, in Republica Moldova, evenimentele de dupa alegeri vor crea o situatie in care guvernul va deveni mai autoritar ceea ce va izola republica Moldova mai mult pe plan international si o va forta sa se apriopie mai mult de Federatia Rusa, care astfel ar deveni unul dintre princiopalii aliati si sustinatiri ai unui regim politic din ce in ce mai centralizat, insa in acelasi timp, acest lucru va insemna si radicalizarea treptata a opozitiei.

Alexandru Eftode : Nicu, ai vorbit despre o posibila radicalizare a guvernului comunist in viitor. In felul acesta excluzi posibilitatea ca opozitia liberala, de centru dreapta, care s-a delimitat de protestele de ieri, dar care cere reverificarea voturilor, excluzi ca ar putea obtine ceea ce cer ? Ca pot obtine invalidarea alegerilor, ca pot obtine alegeri repetate si eventual cistigarea lor?

Nicu Popescu : Nu exclud acest fapt, dar exista riscul ca guvernul va intra in iluzia unei victorii, victorie ce va destabiliza si mai mult situatia pe viitor, or, lucrul de care are nevoie astazi Republica Moldova este o solutie negociata, o solutie in care si PCRM si partidele de opozitie si societatea civila se aseaza la masa de negocieri cu medierea Uniunii Europene pentru a aplana aceasta criza si a gasi o solutie pasnica ce ar permite intarirea democratiei din Republica Moldova nu izolarea ei de procesele regionale
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG