Linkuri accesibilitate

Marian Lupu ar putea părăsi partidul comuniștilor


Marian Lupu
Marian Lupu

„Dilema de a fi responsabil pentru decizii care îți sînt improprii trebuie să-și găsească o rezolvare logică”

RECTIFICARE

Radio Europa Libera își cere scuze față de domnul Marian Lupu pentru că în știrea difuzată pe site-ul Europalibera.org au fost interpretate incorect mai multe declarații făcute în interviul acordat postului nostru. Interviul integral poate fi citit și ascultat lape site-ul europalibera.org

Radio Europa Libera îi acordă domnului Marian Lupu dreptul la replică atît în emisiunea Moldova la ora 7, cît și pe pagina de internet.

Oana Serafim
director
Serviciul Moldova
Radio Europa Libera



Europa Libera
: Edificarea unui stat democratic, in actualele conditii ale Republicii Moldova, poate sa depinda de reformarea Partidului Comunistilor din Republica Moldova?

MARIAN LUPU
: Eu cred ca in mod direct, da. Da, fiindca, acest lucru se refera in mod direct la PCRM. Nu cred ca voi gresi daca voi spune ca este un exercitiu important si pentru alte forte politice. Fiindca, haideti sa urmarim nitel si ceea ce obtinem ca informatie pe piata mass media. Un partid de pe partea dreapta a esicherului politic, sau, partea de centru, sau partea de stinga, indiferent cind iese la rampa, cind ies la rampa reprezentatii acestor partide si invinuiesc conducerea de un comportament nedemocratic, de un comportament totalitar - lucru care face sa paraseasca aceste formatiuni politice - este un semnal elocvent ca este o problema care tine nu doar de zona stinga, nu doar de zona dreapta. Dar, gindesc eu, de cultura politica generala la nivel de clasa politica. Acum sa revin la intrebarea Dumneavoastra, la concret. In mod evident ca este o problema care trebuie sa fie depasita si trebuie sa fie rezolvata, inclusiv si in cadrul Partidului Comunistilor din Republica Moldova.

Europa Libera
: Dar de ce nu s-a reformat partidul comunistilor pe parcursul a 8 ani ?

MARIAN LUPU
: Este o intrebare complexa. Intrebare complexa care cred ca poate genera mai multe raspunsuri. Nu cred ca este cineva care sa ne zica cu certitudine ca uite asta este cauza, de ce acest lucru nu s-a intimplat. Sunt doua linii de miscare; linia de miscare de jos in sus si linia de miscare de sus in jos. Acum, eu gindesc că pe ambele aceste axe de miscare cred ca nu au fost lansate mesajele necesare, cred ca nu s-a acumulat masa critica de percepere a necesitatii acestor transformari pe intern; poate, intr-o mare masura, nu exista acel nivel de cultura, acele standarde, daca doriti, cum ar trebui sa fie organizata activitatea in cadrul acestui partid.

Europa Libera
: Dar faptul ca nu s-a reformat partidul comunistilor ar putea sa-l duca la dizolvare, la...

MARIAN LUPU
: Dizolvarea de fapt este o actiune fortata cind, de undeva de sus, in cadrul unei decizii care este adoptata - nici nu imi imaginez la ce nivel ar putea sa fie - care sa duca la situatia dizolvarii. Nu, eu gindesc că aici sint doua cai posibile.

Fiecare partid si valoarea fiecarei forte politice, forta ei, consta in capacitatea acestui partid de a merge in pas cu vremea. De a merge in pas cu exigentele timpului care, de fapt, sunt niste valori schimbatoare. Sunt lucruri flexibile. Daca 10 ani in urma, in societate, erau unele valori, astazi ele sint altele. Peste 10 ani si ele vor evolua.

Si acum, partidul trebuie sa tina mina pe pulsul acestor schimbari si sa corespunda exigentelor societatii, care vrea sa fie reprezentata in cadrul acestui partid. Si, din momentul in care aceste schimbari, aceste transformari nu se petrec, exista acel risc, ca la un moment dat, partidul se va afla intr-o ruptura, si la distanta mare si foarte mare de ceea ce de fapt realitatea reprezinta societatea, dorintele si exigentele acesteia. Asta este marele risc.

Acum, daca se pierde aceasta legatura, daca partidul vine cu ritmuri mai incetinite de schimbare in comparatie cu schimbarea din societate, da, el risca sa piarda din popularitate, el risca sa se distanteze si in ultima instanta, el risca sa nu fie votat la alegerile parlamentare. Indiferent cind ele se petrec.

Si, din contra, acele partide care se ajusteaza, isi ajusteaza nu numai mesajele, dar inclusiv si fatadele, inclusiv si ideologia, inclusiv si denumirea, inclusiv si organizarea interna pentru coabitarea, o coabitare echilibrata, una organica, ma refer aici la membri de partid, in acest caz, aceste partide, care au aceasta forta, care au aceasta inteligenta, in mod evident ca vor avea mult mai multe sanse de izbinda, sa devina si sa fie in permanenta un proiect politic durabil.

Haideti sa vedem ce se intimpla in tarile membre ale Uniunii Europene. Cu unele exceptii, de la aceste traditii s-au stabilit. Nu gasiti partide care exista timp de un an, doi, trei, apoi au disparut, isi fac aparitia alte partide, cu toate ca buna parte din fețele celor care reprezinta aceste partide sunt aceleasi. Inseamna ca s-a atins un nivel suficient de cultura, un nivel suficient de flexibilitate si de ajustari si s-au format aceste traditii, care, trebuie sa constatam cu parere de rau, in Republica Moldova, aceste traditii nu pot fi considerate stabilite, care...

Europa Libera: Paradoxul că partidul comunistilor a fost cel mai coagulat partid.

MARIAN LUPU
: Bine, haideti sa vedem. El a fost si ramine a fi un partid foarte coagulat.

Europa Libera
: ... deocamdata

MARIAN LUPU: Si foarte bine organizat. Da, deocamdata, si acum cred ca asta si a fost unul din atuurile acestei forte politice. Dar haideti sa incercam sa vedem lucrurile in comparatie. Ce s-a intimplat in celelalte partide. Poate ca ele au pierdut pentru ca nu au avut aceasta coagulare si aceasta organizare mai buna si dincolo de acest fapt, trebuie sa vedem ca forta acestui partid s-a manifestat de fapt si pe fundalul unui, nu ma tem sa spun, dezmăț, dezmăț care s-a produs pe perioada anilor 90.

O lipsa totala de organizare, un haos, daca doriti, o saracie, o divizare a societatii, un nivel al criminalitatii extraordinar si atunci, cind a venit aceasta forta politica, in mod evident, pe fundalul celor care au fost pina la acea data, evident că aceste avantaje comparative au iesit la suprafata.

Dar, din nou, daca dupa 2001 oamenii au decis si au privit acest partid in comparatie cu perioada anilor 90, haideti sa intelegem ca deja acum, la finalul primei decade a acestui secol, oamenii deja fac comparatii nu cu anul 95, 96... lucrurile astea sint plecate in istorie deja. Ei compara cu o perioada mai proaspata de timp. Acum 5, 6 ani in urma. Oamenii vor schimbarea.

Europa Libera: Dar Marian Lupu s-a identificat cu partidul comunist?

MARIAN LUPU
: O intrebare complexa... vreau sa va zic, fiindca, pe de-o parte ar fi nefiresc, da, sa va zic, nu, nu, nu categoric nu... fiindca aici si-ar face aparitia altă intrebare, bine, atunci care a fost rostul si care a fost motivul..

Europa Libera
: Sa stati atitia ani...

MARIAN LUPU
: Ce-am cautat atitia ani in componenta partidului comunistilor?! Eu cred ca in politica si, de obicei si in multe alte domenii si sectoare, dar poate ca este si specificul meu, nu sint persoana care va reusi sa vada lucrurile strict in alb si negru. Nu exista asemenea situatii.

Acest partid a avut si are atuurile sale, haideti sa nu uitam ca in cadrul acestui partid mi s-au creat sau mi s-au oferit posibilitatile de a promova propriile mele valori, propriile idei, viziuni si aceste momente m-au adus la o anumita etapa, la concluzia si la sentimentul ca exista o compatibilitate, daca nu 100% cel putin 90%, o compatibilitate intre propriile mele valori ca persoană, ca profesionist, ca un purtator de aceste valori, pe de-o parte si echipa care se numeste Partidul Comunistilor din Republica Moldova. Haideti sa va zic. Bine. Cei 2 ani de zile in calitate de ministru al economiei: cred ca pentru mine a fost perioada cea mai reprezentativa, fiindca eu eram cel care venea si propunea care sint prioritatile si liniile directorii de miscare. Ele se acceptau si in continuare aveam o marja de libertate extraordinara, pentru a promova, nu ceea ce imi este impus, sau dictat, dar ceea ce eu consideram că, cu adevarat, reprezinta valori pentru dezvoltarea social economica a acestei tari...

Europa Libera
: Si pentru o democratie veritabila?

MARIAN LUPU: ... in mod evident, bine, de ce pun un accent... pe economie

Europa Libera: ... va e.... mai aproape..

MARIAN LUPU: ...fiindca imi este mai aproape. Asta este o parte, o latura a acestei istorii... Acum haide sa vedem ca exista si cealalta latura. Din momentul in care am plecat de pe fagasul doar economic si am intrat pe cel politic, aici lucrurile au inceput sa se complice.

Si au inceput, luna de luna, an de an, sa isi faca aparitia foarte frecvent situatii care demonstrau aceasta incompatibilitate si se pleca de la situatia unei armonii si unei perceperi identice a prioritatilor si valorilor si respectiv a actiunilor care trebuie sa fie promovate. Isi faceau din ce in ce mai des aparitia situatii de conflict si atunci... bine, se evidentia(u) lucruri care totusi m-au facut sa inteleg că, cu toate că, pe anumite domenii si in anumite directii suntem compatibili, pe altele, nu mai putin importante, de ordin politic, de ordin democratic, in genere subiecte care vizeaza conceptual modul de gestionare a afacerilor publice, de miscare a acestei tari, modelul social, politic, democratic, economic, aceste diferente au facut sa scapere scintei din ce in ce mai mult si in mod evident, ca pe aceasta dimensiune nu pot sa constat ca s-a produs o integrare per total; da, o incorporare in sistemul de valori (pe) care il reprezinta
partidul comunistilor.

De aici incolo, exista doua cai: prima cale, de fapt trei.. Prima cale ca totusi ... persoana nu mai lupta, da?!, te ajustezi la alte valori care iti sint improprii dar accepti aceste reguli de joc pe diferite motive si atunci nu ai decit sa zici, gata, am uitat de propriile mele valori, m-am ajustat la altele si merg inainte asa cum merg.

O a doua cale este, la momentul cind scapara primele scintei sa mergi pe calea emotiilor si sa zici tot. Nu, fiindca in trecut a fost altfel, asa... si nu mai vreau, ai trintit usa si ai plecat, la o prima incercare si calea a treia...

Calea a treia, sa lupti pina la sfirsit, sa iti impui aceste valori, sa incerci intr-adevar sa fii o persoana care vine cu insistenta, cu argumente si sa incerci sa schimbi ceva in sistemul de valori a echipei din care faci parte. De altfel a fost sa fie că am ales cea de-a treia cale si imi pare un lucru firesc.

De altfel, omul, politicianul, oricine care se considera o persoana care vine cu anumite valori-principii, trebuie sa fie in egala masura luptator si sa intelegem foarte bine ca nu exista, nici n-au existat, nici la noi, nici intr-un alt sistem politic, partide ideale unde persista in permanenta o armonie totala, unde toata lumea se intelege foarte bine, unde nu sunt conflicte si atunci, daca intelegi acest lucru, evident ca la primele etape, lupti... Lupti pentru a vedea care va fi, unde se va inclina aceasta balanta. Si numai si numai atunci cind, dupa o lupta si o munca asidua si o lupta unde trebuie si cind trebuie, chiar crincena, doar atunci cind intelegi ca valorile tale nu sint solicitate, mai mult ca atit, cind ele irita marea majoritate a celor care reprezinta aceasta echipa, cind, de altfel intelegi ca in realitate, nu esti membru al acestei echipe.

Pai ce inseamna in viziunea mea sa fii membru unei echipe? Inseamna, cind, da, avind poate puncte de pornire, poate diferite, dar avind un obiectiv, deci o linie directorie comuna, prin dispute, discutii, se ajunge la o decizie de echipa, una colectiva, una dezbatuta, una asumata, si atunci stii foarte bine ca ai contribuit la adoptarea acestei decizii, ai venit cu valoare adaugata, cu argumente si aici, cu usurinta, iti asumi responsabilitatea ta. Pentru efectele si consecintele acestei decizii.

Din momentul in care nu vezi valoarea adaugata in acest proces de adoptare a deciziilor, chiar mai mult, cind vezi ca, intr-o mare masura aceste decizii de fapt, vin contrar acelor argumente si pozitii cu care ai venit, dar concomitent aceste decizii sint adoptate, netinindu-se cont, neascultindu-se alte argumente, intri pe zona de a purta responsabilitatea in cadrul echipei pentru decizii care nu iti sint proprii. Iti sint impropii. Aici este marea dilema si aici aceasta dilema, odata si o data, trebuie sa ajunga la o rezolvare logica. Iata asta ar fi cred...

Europa Libera
: Dar eu deunazi va intrebam cine are nevoie de PCRM, cine are mai mult nevoie, Marian Lupu de PCRM sau PCRM de Marian Lupu ?

MARIAN LUPU: Vedeti, nu as vrea sa ma lansez pe o pozitie poate politic justificata, care m-ar face sa zic, pai bine, nu, PCRM-ul are mai mult nevoie de Marian Lupu; ar fi si lipsit de modestie, ar fi si lipsit de niste principii morale la care tin foarte si foarte mult si la un echilibru.. Zic eu ca e ca si in stiinta istorica clasica. Noi stim bine, exista lucrari dedicate rolului personalitatii in istorie, nu putem si nu trebuie sa negam acest fapt, concomitent trebuie sa intelegem ca o persoana, doar o persoana, fara echipa, fara... Bine, ziceam tot timpul că politicul este un joc de echipa, altfel se limiteaza doar la vorbe desarte, la declaratii frumoase, fara efect si nu se ajunge la realizarea unor idei si unor lucruri care, par a fi, prioritare.

Cum as incheia aceasta idee?! Vedeti, in trecut, Marian Lupu a avut nevoie de acest partid, fiindca acest partid i-a oferit foarte multe sanse de a-si promova propriile viziuni. Da? Propriile idei...

Europa Libera: In folosul... tarii?

MARIAN LUPU: In folosul tarii, in mod evident. Lucru acesta ma pune in imposibilitatea sa zic ca Marian Lupu nu a avut nevoie de acest partid. A fost un partid si mai este la guvernare, in mod evident, asta a fost pirghia care mi-a oferit posibilitatea nu doar de a sta, haideti sa spunem asa, in fotoliul opozitiei, de a face propuneri frumoase, dar care aveau foarte putine sanse sa fie realizate Deci, am incercat tot timpul sa merg pe un fagas, pe o linie de comportament pe cit de echilibrat, dar pe atit de practic, in sensul asta. Eu vreau sa imi vad ideile realizate, asta este chestia...

Pe de alta parte, sa zic ca PCRM nu a avut nevoie de Marian Lupu, la fel, nu m-as grabi sa fac, sa ajung la aceasta ipoteza... E ceva mult mai dialectic. Intrebarea nu este ceea ce a fost in trecut.

Europa Libera: Ce va fi ?

MARIAN LUPU
: Cine a avut mai mult nevoie... persoana de echipa, echipa de persoana? Gindesc eu că cel mai important in aceasta intrebare este prezentul si viitorul. Si aici, la aceasta intrebare trebuie sa raspunda si Marian Lupu si PCRM.





XS
SM
MD
LG