Linkuri accesibilitate

Angajaţi Stasi deveniţi funcţionari publici


Cariera postcomunistă, nesperată, a unor ofiţeri Stasi în Germania unificată

Angela Merkel probabil că nu ştie, cine din poliţia landului Brandenburg, condusă de tovarăşul ei de partid Jörg Schönbohm, răspunde de siguranţa casei sale de vacanţă. Şi asta 24 din 24 de ore. De această pază răspunde echipa din cadrul serviciului "Schutzbereich Uckermark. Picant este faptul că în cadrul acestui serviciu lucrează doi foşti ofiţeri Stasi, ocupînd funcţii de conducere. Unul dintre ei a activat în cadrul direcţiei a III-a a securităţii Stasi, care, între altele, se ocupa de interceptarea convorbirilor telefonice cu vestul. Aceste dezvăluiri şocante au fost făcute săptămîna trecută în cadrul emisiunii „Monitor“, transmisă de canalul 1 al televiziunii publice germane (ARD).

Informaţiile au stîrnit în Germania un val de comentarii. Pe de altă parte, ele au declanşat o nouă avalanşă investigativă privind trecutul recent şi cariera postcomunistă a unor foşti agenţi ai poliţiei secrete răsăritene în Germania unificată. În urma investigaţiilor televiziunii publice s-a aflat că foşti agenţi Stasi lucrează astăzi nu numai în cadrul serviciului de pază, ci peste 23 de ex-ofiţeri sunt angajaţi ai Oficiului Federal pentru Combaterea Criminalităţii (BKA). Între timp, această cifră a fost confirmată oficial. Din investigaţiile ultimelor zile, date publicităţii miercuri, rezultă că numai în landul federal estic Brandenburg lucrează peste 100 de foşti ofiţeri Stasi. Ministerul de interne din Potsdam, capitala landului Brandenburg, a confirmat parţial această ştire, afirmînd că în cadrul poliţiei lucrează 58 de cadre ale fostei securităţi.

Această stare de fapt nu a fost negată nici de actualul ministru de interne din Brandenburg, creştin-democratul Jörg Schönbohm. Într-o declaraţie difuzată aseară de canalul 2 al televiziunii publice (ZDF), Schönbohm a încercat să bagatelizeze relatările, afirmînd: „Din punct de vedere al statului de drept, angajarea lor este corectă. Foşti lucrători ai securităţii Stasi pot fi demişi din serviciu numai dacă ei l-au indus în eroare pe angajator. În baza documentelor pe care le deţinem nu putem acuza pe nimeni de această faptă.“

Cu alte cuvinte, în momentul angajării lor, foştii ofiţeri nu şi-au ascuns trecutul, atunci cînd au completat chestionarul obligatoriu pentru toţi funcţionarii publici în care există şi o întrebare referitoare la contacte avute cu Stasi.

Pentru marele public această practică este greu de înţeles. Dintr-un sondaj nereprezentativ al televiziunii rezultă că numeroase persoane sunt de părere că între apartenenţa la fosta Stasi şi calitatea de poliţist într-un stat democratic există o evidentă incompatibilitate morală. Alţii, în schimb, nu-şi ascund nostalgiile, afirmînd că trecutul acestor persoane a fost cercetat, aşa că activitatea lor actuală este ok, iar restul nu e o problemă.

Scandalul legat de prezenţa unor foşti lucrători Stasi a luat astăzi o nouă întorsătură, după ce ziarul „Financial Times Deutschland“ a dat publicităţii alte cifre. Ziarul susţine că ar fi vorba despre cel puţin 17 000 de foşti agenţi Stasi care au devenit funcţionari publici.

Preşedintele Oficiului pentru administrarea arhivelor fostei securităţi Stasi din landul Sachsen-Anhalt, Gerhard Ruden, s-a pronunţat în favoarea efectuării unei nou control privind trecutul funcţionarilor publici. El afirmă că în landul Sachsen-Anhalt au fost identificaţi 6375 de angajaţi ai unor ministere şi ai parlamentului regional care aveau un trecut Stasi. În pofida dovezilor, 4400 nu şi-au pierdut posturile.

Comentînd informaţiile legate de cariera lucrătorilor Stasi, purtătorul de cuvînt al Asociaţiei Victimelor Stalinismului (VOS), Ronald Lässig a spus: "Este ca o palmă dată victimelor Stasi, dat fiind faptul că tocmai făptaşii de ieri au fost integraţi în domenii sensibile.“ Asociaţia a cerut guvernului federal să intervină în această chestiune.
XS
SM
MD
LG