Linkuri accesibilitate

Putin promite Abhaziei separatiste un ajutor financiar de jumătate de miliard de dolari


Liderul abhaz Sergei Bagapsh și premierul rus Vladimir Putin la Suhumi
Liderul abhaz Sergei Bagapsh și premierul rus Vladimir Putin la Suhumi

Georgia protestează față de ceea ce numește o provocare

Vizita de miercuri, în Abhazia, a premierului rus Vladimir Putin este considerata de autoritatile de la Tbilisi drept inca un act de provocare menita sa destabilizeze situatia din regiunea caucaziana. Putin a promis autoritatilor de la Suhumi un ajutor militar de jumatate de miliard de dolari.

După razboiul ruso-georgian de anul trecut, Rusia a recunoscut indeopendenta celor doua regiuni separatiste ale Georgiei Abhazia si Osetia de Sud. Independenta lor a mai fost recunoscută doar de Nicaragua. “Situatia s-a schimbat in mod radical de anul trecut şi nu mai exista cale de întors, a spus miercuri premierul Putin, care a facut un apel la oamenii de afaceri rusi sa vină şi sa investească in Abhazia.

“De fapt, Abhazia nici nu are nevoie sa mai fie recunoscuta de vreo alta ţara în afară de Rusia”, a mai spus Putin dupa întilnirile pe care le-a avut cu liderii de la Suhumi. Si ca o dovada a sprijinului neprecupeţit al Moscovei fata de regimul din Abhazia, Putin a anuntat un ajutor financiar militar de jumatate de milliard de dolari pentru regiunea separatista si un ajutor economic si social pentru perioada 2010 si 2011 de încă 330 de milioane de dolari.

Vizita a fost folosită de premierul dev la Moscova si pentru a lansa noi atacuri verbale împotriva Occidentului si Statelor Unite. “Sunt multi în Occident care ne sprijina”, a spus Putin intr-un interviu cu presa locala, „dar ei sînt supuşi unor presiuni din partea celui mai puternic membru al Aliantei Nord Atlamtice, Statele Unite. După sfirsitul razboiului rece, a continuat Putin, citat de agentia Associated Press, unii lideri din Statele Unite au avut impresia că nu mai trebuie să respecte nici un fel de reguli si că pot face ce doresc. Dar toti vor trebui sa realizeze ca nici o ţara nu poate sa joace rolul de poliţist al lumii” a spus Vladimir Putin.

Ministerul georgian de externe a reacţionat prompt spunînd că această vizită este o provocare şi încă o dovada ca Rusia continuă sa sfideze normele si principiile legislaţiei internaţionale. Mai mult chiar să sfideze înţelegerile internaţionale pe care ea singura le-a semnat. Reamintim că potrivit acordului de încetare a focului de anul trecut, acord mediat de preşedintele Frantei Nicolas Sarkosy, Rusia ar fi urmat sa isi retraga efectivele militare pe pozitiile deţinute înainte de razboi, adică, sa se retragă din regiunile separatiste ale Georgiei.

In ultimul timp, Tbilisi si Moscova caută sa îşi impună, pe plan internaţional propria viziune asupra evenimentelor de anul trecut. Georgia sustine ca a reactionat la provocarile si abuzuruile Rusiei, in timp ce Moscova incearca sa impună varianta unui razboi nu intre Rusia si Georgia, ci intre Georgia si Osetia de Sud, cu alte cuvinte o agresiune a regimului Saakashvili impotriva etnicilor sud osetini, majoritatea detinatori de pasapoarte rusesti.

Uniunea Europeana si Statele Unite au declarat în nenumarate rinduri ca sustin integritatea teritoriala a Georgiei si considera cele două regiuni parte a acestei ţări. Analistii politici internationali vorbesc şi despre interesele militare ale Moscovei in Abhazia, ca posibila zona în care Rusia ar putea sa isi retraga flota de la Marea Neagra, daca autoritatile de la Kiev, vor anula, asa cum au anuntat, contractul de închiriere cu Rusia al portului Sevastapol in 2017.

XS
SM
MD
LG