Linkuri accesibilitate

„Capitala”: Cultura în R. Moldova o emanație a politicului?


În Jurnal de Chişinău, editorialistul Petru Bogatu scrie că reacţiile critice care au urmat declaraţiei secretarului de stat american Hillary Clinton, potrivit cărora Vlad Filat ar fi cel dintâi prim-ministru moldovean ales în urma unui sufragiu popular, fac mult zgomot pentru nimic. Asta deoarece prin desemnarea în fruntea guvernului a unui lider politic emanat de votul poporului, Alianţa pentru Integrare Europeană înscrie Republica Moldova în tradiţia parlamentară europeană. Deci, Hillary Clinton are dreptate, conchide Petru Bogatu.

Cornel Ciurea în editorialul său din Capitala scrie că uneori are senzaţia că în Republica Moldova cultura nu este decît o emanaţie a politicului iar calitatea lucrărilor nu prea are importanţă. De multe ori, e de părere autorul, cei care îşi asumă decizia de a distruge sau a strămuta un monument uită şi de importanţa trecutului aşa cum a fost el în realitate şi nu cel inventat.

În Moldova Suverană, Vlad Loghin scrie că prin anularea barierelor la importul unor anumite mărfuri, actuala guvernare nu s-a gândit la consumatori. Autorul crede că există riscul că agenţii economici vor fi tentaţi astfel să importe marfă ieftină şi de proastă calitate.

Ziarul de limbă rusă Panorama publică o investigaţie despre judecătorii care legalizează maşinile sechestrate pe care apoi le conduc. Tot în Panorama aflaţi cine dintre candidaţii la funcţia de preşedinte a Ucrainei, Iulia Timoşenco sau Victor Ianukovici, ar conveni Republicii Moldova.

„Cine îi lasă pe proprietarii de schimburi valutare să se îmbogăţească?” se întreabă cotidianul de limbă rusă Komsomolskaia Pravda. Ziariştii caută să răspundă care-i cauza instabilităţii cursului valutar din ultima perioadă.
XS
SM
MD
LG