Linkuri accesibilitate

Amendarea articolului referitor la cvorum împiedică blocajul


Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan crede că modificarea art. 78 al Constituției va fi lăsată în seama viitorului Legislativ

Igor Boţan: „Pe 24 martie va avea loc şedinţa Comisiei pentru modificarea Constituţiei, care va trebui să examineze textul final, propunând amendamente la proiectul elaborat de grupul de lucru. După care acest document va fi făcut public şi Parlamentul va trebui să decidă ce poate să urmeze. Putem spune deja că marea problemă legată de acest document este dacă el va fi supus unui referendum în acest an, până la 16 iunie.”

Europa Liberă: Toată povestea a apărut din cauza articolului 78, a imposibilităţii de a alege preşedintele în anumite condiţii. Condiţii, care s-au format în actualul Legislativ. Şi atunci, cum se poate modifica articolul 78, pentru ca situaţia din decembrie, cu imposibilitatea de alegere a şefului, să nu se repete?

Igor Boţan: „Eu cred, că există două soluţii foarte simple: una a fost propusă de Comisia de la Veneţia, ea este agreată, inclusiv, de către Partidul Comuniştilor – fracţiunile trebuie să se aşeze la masa de negocieri şi să negocieze până ajung la un punct de vedere comun. Dacă nu se ajunge la un punct de vedere comun, atunci trebuie, cel puţin după alegerile anticipate, să se încerce a modifica procedura de alegere, sau Legea privind procedura de alegere a şefului statului, astfel încât articolul referitor la cvorum să spună foarte clar, că alegerile preşedintelui au loc, dacă există cvorum, însemnând că în cabina de vot secret au intrat să zicem 70, sau 80, sau 90 de deputaţi din 101. Această soluţie care este cea mai simplă şi care nu necesită modificarea Constituţiei, ar da peste cap tentativele de blocaj, de boicot, la care au recurs anul trecut la început liberalii, iar apoi comuniştii.”

Europa Liberă: Admiteţi, prin urmare, că modificarea articolului 78 ar trebui să fie lăsată pentru următorul Legislativ care s-ar constitui după alegerile anticipate?

Igor Boţan: „Da, eu cred că aşa se va întâmpla, dar aceasta nu înseamnă, că actualul Legislativ nu trebuie să înceapă căutarea soluţiei. Dacă se va începe căutarea soluţiei pentru depăşirea acestui blocaj acum, există şanse foarte bune, către sfârşitul acestui an, să avem un preşedinte ales de către o nouă componenţă a Parlamentului.”
XS
SM
MD
LG