Linkuri accesibilitate

7 aprilie 2009 - Întrebări și așteptări


Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf

Sergiu Ostaf: Comisia „7 aprilie” ar trebui să vadă care sunt erorile sistemice în ceea ce se numeşte funcţionarea autorităţilor publice în Republica Moldova.


La împlinirea unui an de la dramaticele evenimente din 7 aprilie şi ulterior societatea moldovenească rămâne faţă-n faţă cu doar interpretări contradictorii ale celor întâmplate. Răspunsurile însă la numeroase întrebări, dar mai ales acţiunile fireşti ce-ar fi trebuit să urmeze unor concluzii întârzie în continuare. Vom discuta în această dimineaţă despre explicaţiile, consecinţele şi soluţiile acestei situaţii cu domnul Sergiu Ostaf, director executiv Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO)
:

Europa Liberă: Există, domnule Ostaf o comisie parlamentară de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie. Procuratura ar desfăşura o amplă anchetă de asemenea… Ce răspunsuri ar fi trebuit deja să le aibă societatea moldovenească şi – iată – nu le are încă decât parţial, în cel mai bun caz, privind evenimentele din aprilie 2009?

Sergiu Ostaf: În opinia mea, comisia „7 aprilie” ar trebui să elucideze cauzele şi consecinţele pozitive sau negative. Comisia ar trebui să vadă care sunt erorile sistemice în ceea ce se numeşte funcţionarea autorităţilor publice în Republica Moldova. La această etapă ar fi trebuit desigur să avem şi nişte răspunsuri la întrebarea de ce acţiunile poliţiştilor în 7 aprilie au fost aşa cum au fost şi dacă putem să tragem anumite concluzii asupra măsurilor inadecvate luate de poliţie la fiecare etapă în ziua de 7 aprilie.

Deocamdată nu putem trage concluzii foarte clare, avem mai multe concluzii preliminare care, din câte am înţeles eu, în zilele foarte apropiate vor fi date publicităţii. Pe de altă parte, Procuratura Generală trebuia să investigheze cazurile individuale şi să vadă care este responsabilitatea individuală a persoanelor din conducerea MAI, din conducerea politică a statului şi să califice comportamentul acestor persoane importante, dar şi a unor poliţişti în parte. La momentul actual noi cunoaştem despre învinuirile aduse mai multor persoane publice, inclusiv şi persoane care sunt în funcţii de conducere. Sperăm că într-un viitor apropiat, în 6-8 luni, vom avea şi deciziile judiciare pe marginea acestor cazuri.

Europa Liberă: Dumneavoastră cum explicaţi ceea ce pentru mulţi înseamnă o tergiversare a elucidării evenimentelor din aprilie 2009 - prin incapacitatea instituţiilor abilitate cu ancheta sau printr-un fel de sabotare a anchetei din partea unor grupuri interesate să menţină în continuare confuzia ?

Sergiu Ostaf
: Dacă vorbim despre activitatea comisiei „7 aprilie”, atunci fenomenul este extrem de complex şi avem câţiva factori care tărăgănează obţinerea unei imagini în ansamblu asupra evenimentelor. În primul rând, audierea persoanelor implicate, care deţineau posturi importante în perioada respectivă s-au realizat cu întârziere. Fie că invitaţiile nu au fost onorate de aceste persoane, fie că s-au amânat permanent.

Un alt factor este încercarea mai multor reprezentanţi ai autorităţilor de atunci, care încă se mai află la putere şi acum, şi care nu doar tărăgănează dar pun anumite obstacole în ceea ce se numeşte examinarea comprehensivă a evenimentelor, prin prezentarea întârziată a informaţiei, prin oferirea informaţiei prea generale, mai puţin exacte şi concrete. Fenomenul este extrem de complex şi nu poate fi elaborată o investigaţie profundă şi exactă şi într-un termen atât de scurt de 6-7 luni.

Cred că comisia „7 aprilie” ar putea timp de un an să ne ofere o imagine mult mai exactă. Dacă vorbim despre investigaţia realizată de Procuratura Generală, aici la fel avem aceeaşi factori care tărăgănează un răspuns imediat. Înţelegem că atunci când poliţia a intervenit în forţă asupra manifestanţilor în noaptea zilei de 7 spre 8 aprilie, a fost mascată, mass-media nu a avut acces pentru a filma evenimentele respective, toate aceste aspecte obstrucţionează identificarea individuală a poliţiştilor care au comis acţiuni de tortură.

Europa Liberă: Ştiţi cum se spune, uneori, poţi aduna în casă nouă femei, dar copilul oricum nu se va naşte într-o lună … Poate că ritmul anchetei – fie parlamentare, fie a procuraturii - este cum este din cauza meticulozităţii şi dorinţei de a fi cât mai exact cu putinţă în aprecieri?

Sergiu Ostaf: În cazul Comisiei „7 aprilie” nu cred că există o rea credinţă pentru că capacităţile comisiei 7 aprilie sunt foarte reduse, trei persoane în secretariat şi 9 sau 10 membri ai Comisiei care au şi alte obligaţiuni şi nu îşi găsesc suficient timp pentru a lucra foarte meticulos asupra situaţiei.

În cazul Procuraturii Generale ştiu că într-o anumită perioadă nu existau nici procurori suficienţi pentru a ancheta cazul. Pe de altă parte, mai multe persoane publice au vorbit despre faptul că există şi anumite obstacole în cadrul Procuraturii. Am înţeles că în ultimile trei luni situaţia a fost depăşită şi că există deja echipe dedicate acestui subiect şi am putea să avem în viitorul apropiat de 3-5 luni nişte răspunsuri mult mai clare atunci când dosarele vor fi trimise în instanţa de judecată.

Europa Liberă: Partidele, practic, prin abordare şi instrumente propagandistice au divizat societatea în două, inclusiv din perspectiva modului de a judeca despre evenimentele din aprilie 2009. În ce măsură credeţi că ceea ce se va spune sau se va face la un final de anchetă ar putea împăca cele două părţi ale societăţii?

Sergiu Ostaf: Într-adevăr partidele politice care se aflau pe diferite părţi ale baricadei au prefigurat şi au focusat atenţia publicului într-o dimensiune contradictorie. Eu cred că constatările comsiei „7 aprilie” ar putea să ofere mai mult spaţiu pentru reconciliere în societate pentru că această comisie încearcă să nu identifice în mod individual responsabilitatea persoanelor, ci încearcă să vadă ce lecţii putem trage din evenimentele respective or, acest mesaj este mult mai coerent din perspectiva reconcilierii în societate.

Europa Liberă: E lesne de bănuit, domnule Ostaf, că unele persoane – mai curând nişte executori - se vor regăsi poate în curând în puşcărie, altele vor plăti cu cariera , o a treia categorie va fi ruşinată de opinia publică şi presă ….Credeţi că va fi suficient după tot ce s-a întâmplat acum un an?

Sergiu Ostaf
: Probabil că nu va fi suficient şi noi înţelegem că o bună parte din persoane vor rămânea în umbră şi ar putea să continuie activitatea sa cu alte ocazii absolut nedorite pentru societate. Niciodată nu a fost ca vreo anchetă sau câteva anchete care rulează în paralel să facă dreptate situaţiei. Înţelegem că asta este complexitatea situaţiei pe care o avem şi nu putem să ne aşteptăm la un adevăr care poate fi identificat la absolut. Cred că aceasta este o realitate pe care trebuie să o înfruntăm, din păcate.

Europa Liberă: Vă mulţumim, domnule Ostaf.
XS
SM
MD
LG