Linkuri accesibilitate

Relațiile economice moldo-române în ascensiune


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: ”Asimetria în domeniul relațiilor investiționale se datorează mofturilor fostei guvernări comuniste”

Iurie Gotişan: „Pe parcursul ultimului deceniu, relatiile economice dintre Republica Moldova si Romania au fost in ascensiune. Acest lucru il confirma si statistica: volumul schimburilor comerciale dintre cele doua state a crescut de cca 4 ori. In 2008, Romania a devenit cea mai importanta piata de desfacere pentru Moldova, devansind Federataia Rusa”.

Europa Libera: Si asta in pofida tensiunilor politice dintre Chisinau si Bucuresti si a nemultumirilor exprimate periodic de fosta guvernare comunista fata de Romania.

Iurie Gotisan: „Bineinteles, relatiile economice si comerciale dintre cele 2 tari ar fi fost mult mai de substanta, daca pe parcusul ultimilor ani nu ar fi existat acele tensiuni politice, acele dificultati in asigurarea unui trafic rutier, feroviar si vamal etc., tensiuni si dificultati care in cea mai mare parte au fost generate deliberat de autoritatile de la Chisinau, mai exact de fosta guvernare. In tot cazul, Romania ramane a fi unul din principalii parteneri comerciali ai Moldovei, care detine o pondere de 20% din totalul comertului extern.

Europa Libera: Care este situatia in domeniul investitiilor? Ocupa ele acelasi loc de frunte ca si comertul?

Iurie Gotisan: „Spre deosebire de relatiile comerciale, relatiile investitionale intre cele doua state sint ceva mai slabe. Diferenta acestora consta in nivelul de fragmentare a investitiilor, cred eu. Astfel, daca la inceputul anului 2009 in Romania activau peste 3200 societati mixte cu capital moldovenesc, in Moldova activau doar 650 asemenea entitati cu capital romanesc. Si presupun ca este stiut de toata lumea ca cele mai atractive domenii unde au fost plasate investitiile romanesti sint sectorul bancar, cel al constructiilor, industria usoara si ramura de comercializare a produselor petroliere. Dar cred ca valoarea si masivitatea acestora ar fi fost mult mai mare daca nu era impiedicata de mofturile fostei guvernari.

Europa Libera: Ce oportunitati de viitor pentru relatiile economice moldo-romane credeti ca mai raman inca nevalorificate?

Iurie Gotisan: „Sint mai multe perspective, insa principalele si fata de care se vede ca exista un interes economic reciproc, tin de constituirea parcurilor industriale sau a altor infrastructuri de afaceri, mai ales in zona de frontiera. Exista programul operational comun Romania-Moldova-Ucraina, program care trebuie revigorat; cooperarea existenta pe filiera euroregiunilor, mai ales ca UE acorda suport financiar, in mare parte nerambursabil; de ce nu, construirea de comun a unei sau doua centrale de energie electrica dintre state, mai ales ca din cite se stie azi la Bucuresti trebuia sa se convina asupra unor înţelegeri scrise care vizau interconectarea transportuluui de gaze şi electricitate dintre cele două ţări. Ar mai fi de mentionat si participarea investitorilor romani la programele de privatizare din Republica Moldova. Deci, spatiu de manevra exista, important sa fie vointa si dorinta, sigur, de ambele parti.
XS
SM
MD
LG