Linkuri accesibilitate

Curajul de a-i probozi pe politicienii care calcă pe greblă (Capitala)



Revista presei. Pe timpul sovietelor, 5 mai era, oficial, Ziua presei. A fost de fapt, la origine, data apariţiei unui ziar bolşevik. M-a amuzat de altfel Wikipedia în care am citit – „la 5 mai 1912 apare primul număr al ziarului „Pravda" – ziar independent, până la 22 august 1991, organ al CC al PCUS”. Halal independenţă! Dar să vedem ce scriu ziarele independente de astăzi…


Sorina Ştefârţă scrie în Timpul că iubirea de ţară a moldovenilor e de-a dreptul paradoxală. Paradoxul constă şi în faptul că moldovenii iubesc o ţară încremenită în timp şi între secole. Ziarista face trimite la un raport al Expert Grup care spune că în sec. 21 majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova trăiesc în condiţiile începutului sec. 20, adică fără servicii comunale elementare, suferind din cauza conexiunilor rutiere proaste, şi având dificultăţi de acces la reţelele de curent electric.

Cornel Ciurea scrie în Capitala că o mare problemă a Alianţei pentru Integrare Europeană ţine de faptul că nu există un spirit critic promovat de intelectuali cu greutate care să aibă curajul să mai probozească politicienii ce calcă pe greblă. În consecinţă, intelectualii ajung să fie doar amplificatoare de mesaje politice pe care nu îndrăznesc să le conteste chiar dacă ele sunt de multe ori stupide.

În ziarul de limbă rusă Panorama aflaţi de ce moldovenii nu se înghesuie să viziteze muzeele şi de ce deseori pe rafturile di n supermarketuri găsiţi produse contrafăcute.

Irina Crasilinicova propune în paginile ziarului Moldavskie Vedeomosti să fie creată o comisie care să evalueze daunele aduse de Alianţa pentru Integrare Europeană relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova.

Despre proiectul de construcţie a unei mari centrale electrice la Burlăceni, Cahul, Ion Preaşcă scrie în Economist că surpriza cea mare nu este faptul că acest proiect este pus pe tapet, ci persoanele ce stau oficial în spatele acestui proiect. Este vorba de fostul premier al Republicii Moldova în anii 1992-1996, Andrei Sangheli şi de Boris Glavan, colonel în retragere ce a activat în trupele speciale din cadrul serviciului de contraspionaj militar sovietic GRU.
XS
SM
MD
LG