Linkuri accesibilitate

Majoritatea miniștrilor de externe UE susține liberalizarea regimului de vize cu Rusia


Reprezentantul UE pentru afaceri externe Catherine Ashton
Reprezentantul UE pentru afaceri externe Catherine Ashton

Polonia şi România sustin ideea că Rusia nu trebuie să avanseze înaintea unor ţăril ca Ucraina și Moldova în domeniul vizelor

Diplomaţii spun că majoritatea miniştrilor de externe ai UE a sustinut ideea liberalizării vizelor pentru Rusia atunci când au dezbătut-o pe 10 mai la Brusselles.

Europenii doresc ca Rusia să încheie un nou acord de parteneriat strategic cu UE, să adere la Organizaţia Mondială a Comerţului şi să coopereze la rezolvarea unui set de probleme în legatură cu gestionarea frontierelor.

Până în prezent, doar ţărilor din Balcanii de Vest le-au fost oferite asemenea drumuri virtuale spre liberalizarea vizelor. Nici o ţară ex-sovietică din afara UE nu a reuşit să obţină o astfel de foaie de parcurs.

Ea stabileşte reforme detaliate care să fie implementate în domenii cheie. UE cere securizarea documentelor, introducerea paşapoartelor biometrice, combaterea migraţiei ilegale şi lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei.

La şedinţa din 10 mai câțiva miniştri ai afacerilor externe au avertizat Uniunea Europeană că Rusia încearcă s-o manipuleze, oferind promisiuni de parteneriat şi cooperare care nu vor fi îndeplinite.

Ministrul de externe al Poloniei
Radoslaw Sikorski
a subliniat că politica de vize a UE "nu trebuie să meargă împotriva politicii sale externe", care are scopul declarat să transforme Rusia într-o societate europeană în care prevalează statul de drept.

Împreuna cu Sikorski, miniştri din ţările baltice şi nordice, precum şi România, sustin ideea ca Rusia nu trebuie sa avanseze înaintea ţărilor ca Ucraina, Moldova şi altor vecini din est în domeniul vizelor.

Alţi miniştri spun că liberalizarea vizelor pentru Rusia trebuie pusă in legătură cu conflictele îngheţate din Georgia, Moldova, Armenia şi Azerbaidjan, asupra cărora Rusia are influenţă.

Germania, care în general se teme de imigranţi, este considerată cheia oricărei decizii europene privind vizele pentru ruşi. Părerea generală la Brusselles este ca germanii vor pune dorinţa de a avea relații mai bune cu Rusia înaintea acestor temeri.
XS
SM
MD
LG