Linkuri accesibilitate

Momentul decontului (România liberă)


„Atâta vreme cât actorii politici și media sunt aceiași, diferența dintre răul cel mare și cel mai mic este insignifiantă” (Revista 22)




Inca un comentariu despre incercarea de greva generala: Horia Ghibutiu, in Evenimentul zilei, remarcand situatia tipica de “satira romaneasca”. Ieri, bucurestenii s-au asteptat sa nu poata merge la lucru nici cu metroul, nici cu tramvaiul sau autobuzul, drept care si-au luat masina. Surpriza insa, transportul in comun a functionat si inca masiv suplimentat din grija fata de cetatean. Rezultatul nu e greu de banuit: blocaj total de trafic si comentarii dezamagite pe bloguri. Televiziunile au forfecat la intrecere “saracia de greva”. “N-ai pentru cine sa te zbati in tara asta” spune Ghibutiu ca a citit pe un blog sub semnatura unui confrate jurnalist.

Cum dezbate presa romaneasca problemele crizei economice? In revista 22, Andreea Pora citeaza cateva titluri de stiri aparute pe crolul ecranelor si a caror vulgaritate nu poate fi gasita nicaieri in lume, desi pe orice televiziune occidentala se discuta zilnic acelasi subiect, se critica, uneori destul de apasat, se fac interviuri, analize, comparatii, se dau cifre. “Nicaieri nu veţi auzi politicieni folosind sintagme de genul „clan de plosnite“, „sleahtă de milogi“, cum face Crin Antonescu, şi nici propuneri de „referendum pentru măsurile guvernului“, lansate de Victor Ponta”, scrie Pora, care dezvolta apoi pe ideea ca da, guvernul Emil Boc a dezamagit, dar lucrurile n-ar fi stat altfel cu un guvern social democrat sau liberal. Singura diferenta ar fi fost ca „televiziunile mogulilor”, cum numeste jurnalista posturile Realitatea si Antena, ar fi fost numai lapte si miere fata de masurile guvernului. „Atata vreme cat actorii politici si media sunt aceiasi - oricine ar guverna tara -, diferenta dintre raul cel mare si cel mai mic este insignifianta, iar criza ar avea probabil aceeasi evoluţie. Lipsa de alternativă este infricosatoare.”

In Romania libera, Cristian Ghinea ridiculizeaza propunerea liderului social dmomcrat Victor Ponta de a se organiza un referendum privind scaderea pensiilor. Ce sa-i intrebi pe pensionari? Daca sa se reduca pensia sau daca sa creasca? Si cu cat? Si de ce pe ei si nu pe salariatii care platesc pentru fondul din care se dau pensii? Ghinea reaminteste ca sistemul de pensii a intrat in criza din 2007, cand a inceput sirul de majorari si, respectiv, de acoperire de la bugetul de stat a deficitului la acest capitol. „Nu mai bine recunoaştem cinstit că ne-am întins prea mult cu cresterile de pensii si acum e momentul decontului?”, recomanda comentatorul de la Romania libera.
XS
SM
MD
LG