Linkuri accesibilitate

Caii de bătaie electorali: etnicitatea (PL) - pragmatismul (PLD) - socialul (PD) - boicotul (PCRM)


Igor Botan (ADEPT)

Igor Munteanu: Dată fiind profunda criză economică, tezele de orientare socială vor fi miza viitoarei campanii electorale





Igor Boţan: “Zile acestea am asistat la un preludiu de campanie electorală, care a pus în evidenţă testarea capacităţii de mobilizare şi de comunicare a Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Unii observatori spun că democraţii vor să confişte pledoariile social-democrate şi comuniste. Este adevărat?

Igor Boţan: “Este adevărat, dar este şi legitim fiindcă este formaţiunea cu cel mai mare rating pe segmentul social-democrat, iar între liderii Partidului Democrat şi Partidului Comuniştilor există o competiţie deschisă, antagonistă şi este absolut normal ca aceşti lideri să intre în competiţie.”

Europa Liberă: Democraţii vor să instituie o nouă concepţie a statului social. Ar avea priză această concepţie la alegători mai mult decât până acum?

Igor Boţan: “Partidul Democrat a subliniat că nu este propria invenţie şi nu este un împrumut de la Partidul Comuniştilor, aşa cum pretinde acesta, ci este o platformă elaborată de Internaţionala Socialistă, platforma care se numeşte „O Europă Socială”, iar Partidul Democrat din Republica Moldova, care este parte a familiei social-democrate din Europa, pretinde că nu face decât să promoveze şi în Republica Moldova această platformă.”

Europa Liberă: Putem spune că miza viitoarei campanii electorale vor fi tezele de stânga şi nu tezele liberale, cu care au cochetat pe timpuri şi comuniştii?

Igor Boţan: “Cred că da. Tezele de orientare socială, de stânga, dat fiind faptul că Republica Moldova se află într-o profundă criză economică din care se încearcă a ieşi, ţinând cont şi de necesitatea modernizării ţării. Din acest punct de vedere, desigur, că Partidul Democrat punctează absolut corect. Este o altă problemă – dacă va avea destulă perspicacitate şi dibăcie pentru ca platforma, pe care o înaintează, să fie şi recepţionată adecvat de către cetăţeni.”

Europa Liberă: Care va fi calul de bătaie al partidelor de dreapta atunci?

Igor Boţan: “Este evident că partidele de dreapta au un electorat relativ stabil. De exemplu, Partidul Liberal promovează un mesaj bazat pe etnicitate, lucru care prinde în Republica Moldova. Şi cunoaştem că aproximativ 15-20 de procente din cetăţenii Republicii Moldova percep acest mesaj de o manieră cunoscută. Partidul Liberal-Democrat se prezintă ca un partid al pragmaticilor, care înţeleg ce înseamnă modernizarea Republicii Moldova şi au instrumente pentru aceasta. Au stabilit relaţii în Uniunea Europeană foarte bine apreciate în societate. Deci, pot pretinde la un segment substanţial. Şi pe segmentul de centru-stânga--stânga, aşa cum am vorbit deja, se plasează Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor, care se află într-o competiţie antagonistă deschisă şi între care nu există, deocamdată, posibilitatea unui dialog normal.”

Europa Liberă: Desfăşurarea concomitentă a alegerilor parlamentare cu alegerea şefului statului, dacă se va modifica articolul 78 al Constituţiei, ar fi benefică sau malefică?

Igor Boţan: “Eu cred că pentru promovarea partidelor, în sens îngust, poate fi un factor pozitiv. Însă, cu certitudine, este un factor negativ din perspectiva păstrării Alianţei pentru Integrare Europeană. Din considerente de punctaj electoral parlamentar, liderii partidelor vor trebui să participe în calitate de candidaţi pentru Preşedinţie, pentru a avea mai mult acces la mass media, pentru a participa la dezbateri, lucru care, cu certitudine, îi va certa, ţinând cont de cultura politică şi de spinii, pe care şi-i aştern unii împotriva altora liderii din Alianţa pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Ce şanse are reproducerea Alianţei pentru Integrare Europeană?

Igor Boţan: “Cred că şansele sunt destul de mari atâta timp, cât Partidul Comuniştilor rămâne un partid exclusivist, care doar ştie să boicoteze. Boicotează tot ce poate – posturi de televiziune, şedinţele Parlamentului, alegerea şefului statului. Atâta timp, cât acest partid rămâne pe poziţiile de a boicota orice, pentru a-şi pune în evidenţă exclusivitatea, acest partid va rămâne în izolare. Doar dacă în Partidul Comuniştilor se va întâmpla o metamorfoză, care ar deschide posibilităţile pentru dialog cu alte formaţiuni politice, ne putem aştepta la o altă configuraţie politică postelectorală.”
XS
SM
MD
LG