Consiliul de Securitate ONU s-a întrunit într-o sedinta de urgenta ieri ca sa discute situatia de securitate din Kosovo. Sesiunea a fost solicitata de catre Serbia, dupa explozia de saptamâna trecuta din orasul divizat etnic Mitrovica, în urma careia o persoana a murit si alte 11 au fost ranite. La sesiune de la sediul ONU au participat presedintele sârb Boris Tadic si ministrul de externe din Kosovo - Skender Hyseni. Paul Hodorogea rezuma relatarile corespondentilor noştri.
Preşedintele sârb Boris Tadic a declarat Consiliului de Securitate ONU că explozia care a ucis o persoană în timpul unui protest al sârbilor din nordul Kosovo de săptămâna trecută a fost „un act flagrant de terorism.” A murit un medic pediatru - bosniac musulman şi au fost răniţi în jur de 11 trecători.
Tadic a spus că cele două bombe au fost aruncate în grupul de oameni „din curţile unor case care aparţin unor suporteri etnici albanezi” ai independenţei. Grupul de sârbi locali protesta împotriva încercarii autorităţilor de la Pristina să preia controlul zonei dominate de sârbi prin deschiderea unui birou oficial al Guvernului din Kosovo.
„Facem un apel la toate părţile responsabile să nu sprijine actele aditionale destabilizatoare de la Pristina. Autorităţile albaneze trebuie să revină la unilateralism. În caz contrar, Serbia va nu au nici o alegere, decât să-şi reevalueze poziţia referitor la prezenţa internaţională în provincie.”
Dar reprezentantul Kosovo la sesiunea Consiliului, Skender Hyseni, a negat că incidental ar fi „un act terorist” şi a spus că este un act penal izolat, care este investigat de autorităţi. Hyseni a declarat, de asemenea, că nu poate exclude faptul că dispozitivul exploziv a fost aruncat „chiar din interiorul grupului de protestatari.”
Reprezentantul adjunct permanent al Statelor Unite la ONU, Alejandro Wolff, şi-a exprimat regretul asupra incidentului şi a spus că a fost un act izolat, nu un act de terorism planificat.
Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vitalie Churkin, a declarat că Rusia este „foarte îngrijorată” în legătură cu deteriorarea stării securităţii în Kosovo şi sprijină pe deplin evaluarea lui Tadic. Churkin a mai spus că trebuie luate toate măsurile necesare pentru a preveni provocări similare.
Conducerea albaneză din Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia în februarie 2008. Până în prezent, 69 din 192 de state membre ONU au recunoscut independenţa Kosovo.