Linkuri accesibilitate

Proiectul unei moschei în Manhattan


Susținînd inițiativa, președintele Barack Obama a pus Partidul Democrat în mare încurcătură.

Propunerea vizind construirea unei moschei in apropiere de asa numitul Ground Zero—locul din New York unde s-au produs atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001—stirneste pasiuni politice si in rindurile opiniei publice. Care sint reactiile la sprijinul acordat initiativei de presedintele Obama?

Interventia lui Obama a mutat dezbaterea publica din spatiul new-yorkez, la scara nationala. Democratii din partidul presedintelui se tem ca opinia exprimata de acesta ar putea sa le faca si mai dificila misiunea la alegerile din noiembrie. Republicani cred ca Obama si-a asumat un enorm risc politic, sprijinind planul de construire a unei moschei, la citeva sute de metri de locul unde 3,000 de persoane au fost ucise, in inima cartierului Manhattan, ca urmare a unui atac terorist, pus la cale de extremisti musulmani.

Un deputat republican a declarat ca Obama ar fi facut un act provocator, care nu va fi primit bine in inima Americii. La un eveniment, marcind debutul sarbatorii musulmane Ramadan, senatorul democrat Charles Schummer nu a vrut sa comenteze declaratia presedintelui. La fel a procedat si procurorul general de New York, Andrew Como, care candideaza pentru postul de guvernator. Presedintele si-a pus partidul in mare incurcatura, intervenind intr-o chestiune in legatura cu care cei mai multi democrati au evitat sa se pronunte. Acum, nu vor mai putea – li se va cere sa spuna ce cred, in campanie.

Si sondajele arata ca doua treimi dintre americani se opun ideii construirii moscheii. Moschea e sprijinita de primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, care este evreu american. Dar multi dintre cei care-l contesta pe Obama, din rindurile conservatorilor, sustin ca originea acestuia, avind un tata musulman, i-ar umbri judecata. Pe de alta parte, sustinatorii lui Obama vad in aceasta declaratie exact tipul de politician pe care si l-au dorit, punind principiile mai presus de popularitate, in chestiuni care tin de drepturi ale omului. “El are dreptate cind spune ca libertatea religioasa se afla la fundamentul tarii noastre. E bine cind vezi un democrat spunind asta” – a declarat un republican, continuind, “Dar nu este o chestiune care tine de prerogativele guvernului federal. Obama ar fi putut sa spuna ca trebuie rezolvata la nivel local. Dar nu a facut-o si acum e in pericol”.

Casa Alba sustine ca presedintele are datoria sa se pronunte acolo unde este vorba despre o tema importanta, care preocupa populatia. Dar—continua consilierii sai—presedintele nu vrea sa influenteze decizia primariei New Yorkului. Chiar si asa republicanii cred ca Obama a comis o eroare. “Casa Alba nu pare sa inteleaga cit sint de adinci sentimentele publice, cu privire la aceasta chestiune” – a spus un alt republican, continuind, “De la declaratia initiala, interesul va creste si va fi nevoit sa se explice, ceea ce-i va crea si mai multe probleme”.
XS
SM
MD
LG